LCHF og træning

Jeg har skrevet om LCHF og træning lidt rundt omkring, så her vil guide dig til lidt videre læsning.

Min bog Mæt & Slank med LCHF har et kapitel om træning og LCHF og om, hvordan du kan tilpasse din LCHF-kost til din træning (og ikke omvendt!)

Læs om træningstrategier og brug af ‘præstationskulhydrater’ her: Præstationskulhydrater – om træning og keto/LCHF

Se den spændende forelæsning om træning på lavkulhydratkost: LCHF, ketose og træning

Læs om mine egne spæde erfaringer med at træne hårdt på LCHF HER

Af supplerende læsestof anbefaler jeg:

The Art & Science of Low Carbohydrate Performance – Stephen Phinney & Jeff Volek

LCHF & Träning – Bättre träningsresultat med lågkolhydratkost – Jonas Bergqvist

MÆT & SLANK MED LCHF

 

 

50 kommentarer til “LCHF og træning”

Skriv en kommentar

 1. Og så lige en sidste update og tip – Og så skal jeg nok klappe kaje :-) – Et tip fra en svensk hjemmeside om LCHF: Opløs en halv teskefuld Himalaya salt i et glas vand og drik det ca 30-60 minutter før træning. Det havde jeg rigtig meget gavn af – Løbeturen på 10 k gik som en leg – Og Jane tak for dine fine input. Jeg bruger jævnligt siden særligt til inspiration til aftensmad :-)

  Svar
  • Det er et supertip – og et tip, du også vil kunne læse flere steder her på siden! Salt er så afsindigt vigtigt på LCHF og helt utroligt mange gener på LCHF skyldes for lidt salt.
   Og sejt at løbebenene er oppe i gear! Det glæder mig at høre.
   Rigtig god påske :)

   Svar
 2. Havde en kedelig oplevelse med et længere kommentar, som forsvandt ud i cyberspace :-(
  Det er en FED hjemmeside du har her – rigtig gode informationer – Og det bedste er du ikke er fanatisk eller religiøs omkring kost, men levner plads til individuel tilpasning :-)
  Har selv været på LCHF nu i 3 uger og træner meget – Hver dag (cykel, spin,løb og styrke) De første 2 uger begyndte jeg at spekulere på om jeg var i overtræning – Jeg løb meget langsomt og havde tunge ben. Fandt dog ud af at det må man bare acceptere, så føltes det faktisk ok – I de sidste par dage er energien vendt tilbage – Ikke med et fingerknips, men jeg føler min krop er lettere og farten lidt bedre. Jeg løb 10K i går og havde masser af energi efter løbeturen – Kunne slet ikke mærke det – Faktisk bedre end det var tidligere – Så tålmodighed, så skal det nok komme – Det bliver fedt ikke at ramme den berømte mur, når sukkeret slipper op.

  Svar
   • Så en lille update på træning – Det bliver bedre og bedre. Løber og cykler efterhånden næsten samme tempo som inden min kostomlægning, men syntes nu at jeg præsterer en anelse bedre med lidt kulhydrat inden træning – evt. en banan, mango eller noget andet godt – Har en oplevelse af, at jeg er blevet mere langtidsholdbar, men er desværre begyndt at lide lidt af pludselige kramper i læggene og baglår både dag og nat – Av for satan ……. Men tror det måske er et problem med min saltbalance.

    Svar
    • Hvor fedt at høre, Henning! Og godt set med salt. Det er bestemt en mulighed. Magnesium-tilskud er også godt mod kramper, især hvis du oplever at få lægkramper om natten fx.

     Svar
 3. Hej Jane
  Tak for din blog, opskrifter, nyhedsmail mv. Du er virkelig et livsstykke som jeg har stor respekt for :o)

  Jeg sidder lige nu over overvejer ret kraftigt at tilmelde mig dit næste 28 dages forløb med striks LCHF – start her den 27. februar, men har en betænkning.

  Jeg har sidste år fundet ud af, at min krop kommer så fint i balance med LCHF, men har pga. andre livsudfordringer, haft svært ved at kunne holde fast det sidste halve år – det kan mærkes nu, hvor min krop slet ikke er i balance og jeg spiser alt sødt jeg kan komme i nærheden af og tager på.

  Jeg er ikke svært overvægtig, men har det ikke godt med at kiloene sætter sig.

  Jeg er en “løbepige”, der har gennemført flere halvmaratons, og skal løbe igen til maj.

  Mit spørgsmål er nu: i dit 28 dages striks-LCHF program er der indlagt et træningsprogram. Kan jeg tilsidesætte det, og fortsætte mit eget træningsprogram og vil det give mig nogle udfordringer ift. de 28 dage på striks LCHF?

  Jeg har tidligere oplevet, at min krop reagerer på livsstilsændringen med MEGET trætte ben, men er villig til at give det endnu et forsøg :o)

  Svar
  • Hej Lisette
   Fedt at du har glæde af det, jeg laver :)

   Du kan sagtens vælge at holde fast i din egen træning. Rasmus (træneren) vil dog rigtig gerne prøve at bytte noget løb til styrketræning for at få bygget flere muskler på kroppen. Flere muskler = bedre insulinfølsomhed og det er det, vi gerne vil have.

   Men du må forvente at dine ben bliver tunge som beton i starten, ligesom du har oplevet det før, og at løb kommer til at føles tungt og svært. Som at løbe i beton til knæene. Iflg. videnskaben gælder det de første tre uger. Min erfaring, både egen og fra hvad jeg hører fra mange andre, kan det dog tage helt op til 6-10 uger, før energien er som før.

   Er den først det, er LCHF da genial til lange distancer, da kroppen ikke længere går sukkerkold. Men omstillingen kan altså være lidt svær…

   Svar
 4. Kære Jane, først og fremmest tak for dit uddybende svar og tak for en spændende blog! Jeg fik din bog “mæt og slank med LCHF” med posten i sidste weekend og siden da er den blevet brugt i stor stil.

  Mht til kostændringerne så har du ret i at jeg er tidligt henne i forløbet, og jeg har haft ret svært ved at vende mig til en ny livsstil – eller det har min krop i hvert fald.
  Det har også vist sig igennem min træning hvor jeg har haft svært ved at finde energien frem, og det resulterede i at jeg gik lidt sukkerkold til DHL i mandags. Men omvendt havde en et fantastisk løb i går så tror det kommer meget an på dagen.
  Jeg tror jeg vil prøve at forsætte LCHF kuren og evt søge hjælp og svar hos superskurken på Instagram. Jeg har allerede kigget lidt på hende profil og det ser godt ud.

  Halvmarathon er d. 18. September så det et jo snart. Uha stor stor beslutning jeg skal have taget!

  Endnu en gang – tak for hjælpen og rigtig god weekend :)

  Svar
  • Velbekomme :)
   Det gode ved LCHF er jo netop, at du ikke går sukkerkold, men det er klart at du kan opleve energiløshed i overgangsfasen.
   I træningskapitlet i Mæt&Slank er der også forskellige forslag til, hvordan du kan lægge ekstra kulhydrater til din LCHF-kost i forbindelse med træning. Der er ikke nødvendigvis ét rigtigt svar så prøv dig også lidt frem :)

   Håber, du får en god oplevelse d. 18 :)

   Svar
   • Tak Jane, og tak for råd og tips :)
    Jeg har læst kapitlet og jeg tror det ender med at jeg tilføjer lidt pasta til aftensmaden dagen inden og så må vi ses!
    Tusind tak – uanset hvad kan jeg jo altid gå hvis det går helt galt. Jeg er i hvert fald sikker på at det nok skal blive noget af en oplevelse :)

    Riiiigtig god weekend!

    Svar
    • Test det evt. inden, så du ved hvordan maven reagerer på pasta. Eller brug hvide ris i stedet. Det er der ikke mange, der reagerer negativt på :)

     Svar
 5. Kære Jane,

  Jeg går og leger med tanken om at løbe Copenhagen Half Marathon. Jeg har været på LCHF i lidt over en uge og regner med at forsætte med at tilvende min krop til min nye livsstil, men er der nogle forbehold eller har du nogle gode tips til hvordan jeg bedst muligt kan tilpasse min kost til løbetræningen? Det skal lige siges at jeg på nuværende tidspunkt har en ret god grundform som jeg har bygget op igennem det sidste halve år, men at jeg til dags dato max har løbet 7,5 km. Så det at løbe en halvmaraton er rimelig impulsiv, men noget jeg længe har drømt om at gøre.
  Håber du kan hjælpe mig lidt med min tvivl.

  De bedste hilsner
  Emilie

  Svar
  • Det er svært at svare på. For det første fordi det er individuelt. En krop, der er fedtdrevet, dvs. har været vænnet til LCHF i 6-10 uger, vil kunne løbe et halvmaraton uden at skulle fylde på undervejs. Skal du sprinte eller løbe længere end to timer, kan du have gavn af ekstra kulhydrater.

   Du er ny til LCHF og jeg ved ikke, hvor længe der er til løbet, så det bliver lidt skud i blinde fra min side. De fleste oplever kun at formen kan halte lidt i overgangsfasen, men det afhænger jo også af hvor stringent man er med kosten og hvor vedholdende man er.

   Hvis du er på Instagram, kan jeg anbefale dig at følge profilen @superskurk Hun er triatlet på LCHF og der er supergode fif!

   Rigtig god fornøjelse med det hele og hep hep!

   KH. Jane

   Svar
    • Det synes jeg, man selv må bestemme. Det mest optimale er altid at stille proteinbehovet via maden men er det ikke muligt, er et højkvalitetsproteinpulver (fx whey uden tilsætning) bestemt bedre end at få for lidt protein. Sådan ville jeg prioritere det.

     Svar
 6. Hej Jane.
  Hvilken en af børgerne et det du skriver om kosten og træningen? Har din bog spis dig mæt og glad som jeg er stor fan af. Det er min første uge på LCHF og min mave ELSKER det og jeg elsker at jeg må spise alle de her lækre ting. Men vil gerne op og træne 5 gange om ugen så ville gerne have noget mere viden omkring træning sammen med LCHF

  Svar
 7. Hej Jane

  Tak for din altid gode inspiration, appetitlige fotos og lækre opskrifter!

  Håber det er okej at jeg stiller dig et par spørgsmål og håber på at du vil vejlede mig en lille smule.

  Jeg gik igang med at ændre min kost til LCHF for 1,5 års tid siden, men lagde det på hylden da jeg blev gravid og kæmpede med kvalme i døgndrift. Så jeg nåede aldrig rigtig at blive stabil LCHF’ er men syntes om principperne og følelsen af at gerne måtte spise mættende mad.

  Nu er tiden så gået bare derud af, min baby er 3 mdr gammel og jeg kan mærke at jeg brænder for at ændre min kost til LCHF igen. Men er i tvivl om hvorvidt det er fornuftigt sålænge jeg ammer?

  Jeg er sulten konstant, tænker på mad hele tiden, og på hvornår jeg skal have mit næste måltid, jeg har altid været glad for mad og haft en god appetit sålænge jeg kan huske. Håber jo på at kunne tabe mine overflødige kilo efter graviditeten, men er det alle der taber sig når de går over til LCHF?

  Sidste spørgsmål handler om motion/træning og proteinbarer. Jeg træner i fitnesscenter 2-3 gange om ugen og har et par gange spist de såkaldte proteinbarer efter træning for ikke at overfalde den nærmeste bager på gaden når jeg har trænet færdig – for der er jeg dræbende sulten! Hvad siger du til proteinbarer?

  Det var mine spørgsmål, håber som sagt at det er okej at jeg henvender mig til dig på denne måde.

  Venlig hilsen
  Pia Nyberg (en fan

  Svar
  • Hej Pia
   Tak for dine pæne ord :)
   Det er altid lidt svært det her med graviditet og amning. Min holdning er, at det er tidspunkter, hvor det er vigtigt at spise god og nærende mad men samtidig også at det ikke er det rette tidspunkt til de store kostomlægninger. Slet ikke kostomlægninger, hvor man “risikerer” at tabe sig. Jeg har skrevet lidt mere om det her: LCHF, graviditet og amning
   Når du føler dig flad og sulten efter træning, er det sandsynligvis fordi du har tømt dine glykogendepoter. På LCHF vil du opleve, at det ikke er et problem, fordi din krop er fedtdrevet (og ikke går sukkerkold). Jeg er ikke fortaler for hverken proteinshakes, barer eller lign. men jeg ved godt, at det er et kompromis, som nogle er nødt til at lave og det må så være ok. Sørg da for at vælge en af ordentlig kvalitet og uden for meget skrammel :)

   Svar
 8. Hej Jane
  Rigtig god blog – har læst den med stor fornøjelse :-)
  Jeg er ikke i gang med LCHF endnu, men læser en del om det i øjeblikket. Kunne godt se mig prøve det af. Mest den “liberale LCHF” da den strikse vil blive for hårdt for mig.
  Har et spørgsmål som jeg håber du kan svare på.
  Det er vedr. proteinpulver Whey 100 pure (96% protein, 2% fedt, 2 % kulhydrat).
  Jeg styrketræner og “det åbne vindue” for musklerne indtil 30 min efter træning, hvor det er godt at indtage protein for restitution, er der hvor jeg normalt vil indtage 30 g proteinpulver.
  Vil dette ødelægge noget hvis jeg er på den liberale LCHF (50-100 g kulhydrater)?
  Mit primære mål med LCHF er vægttab men håber det kan blive en permanent livsstil.
  Håber du kan svare.
  Mvh Stine

  Svar
  • Jeg er ikke helt hjemme i proteinpulver og den slags, men jeg synes godt, at ideen med at bruge det i forbindelse med hård træning kan kombineres med LCHF. Det vil jo selvfølgelig være et kompromos ift. det med naturlig mad, men målet helliger midlet her, synes jeg, og det pulver, du har fat i lyder til at være uden alt for meget skrammel. Hvis du har lyst til at dykke mere ned i emnet med LCHF og træning, har jeg et kapitel om det i Mæt & Slank med LCHF :)

   Svar
 9. Har det nøjagtigt som birgitte szarafin, plejer at kunne løbe 5 km hver dag. Har nu været igang i 4 dage på LCHF, og har måtte gå/løbe de sidste par dage. Er så hårdt, håber ikke der går 8 uger. Men jeg holder ved,- håber jeg. Har prøvet noget lign. før for år tilbage hvor jeg fulgte South Beach kuren. Jeg VED det bliver bedre, men vejen er hård.

  Svar
 10. Jeg har nu været på seriøst LCHF i over 3 uger. Løber normalt 5 km X 3 ugentlig , men dette er nu blevet mildest talt selvpineri , så vanvittigt hårdt, som om jeg aldrig løbet før ! Har begge dine bøger og spist som du anbefaler. Hvornår bliver det bedre ?? Vil nødigt stoppe med diæten da den på alle andre måder er fantastisk.
  Mvh Birgitte

  Svar
  • Åh det kan jeg godt huske! mand, jeg slæbte mig igennem mine løbeture i de første mange uger. Jeg troede min kondition var forsvundet – haha! Jeg kan ikke huske, hvor længe det blev ved men mere end 3 uger. Måske 8 uger eller deromkring. Jeg gik lidt forsigtigt til værks i starten og har nok (set i bakspejlet) underspist, både i det hele taget og i fedt ;-)
   Men det kommer altså! Det lover jeg dig! Har du læst om overgangsbesvær og lindring her: https://www.madbanditten.dk/lchf-og-overgangsbesvaer/

   Svar
 11. Hej Jane

  Jeg er i gang med din bog mæt og slank med lchf, det er interassandt læsning, men jeg har nogle spørgsmål, og da det startede med trænings spg., ender de her.
  Først jeg er ikke, og kan ikke forestille mig at være på lchf, jeg træner meget og er derfor mere tiltrukket af paleo, dog uden at være “konverteret”.

  I dine eksempeler tager du udgangspunkt i en kvinde på 60 kg med en fedtprocent på 25, og hun har jo fedt nok, men jeg er på en tung dag 45 kg med en fedtprocent et sted mellem 10 og 15, hvilket jeg ikke vil mene giver nok fedt til længerevarende træning, og jeg dyrker crossfit eller cykler dagligt.
  Har du kildehenvisninger? Når jeg spørger, er det fordi en hurtig søgning, altid giver alle dem, der har fået et bedre liv efter omlægningen, dem hvor det ikke virker opgiver som regel og prøver noget andet. Jeg vil derfor gerne læse om kliniske forsøg, seriøse ikke dem fra tv, hvor to mennesker prøver en kur i seks uger, men noget hvor der er statistisk belæg for resultatet.

  Svar
  • Hej Jenny
   Hvis du gerne vil fordybe dig i viden om lavkulhydratkost og træning kan jeg anbefale dig to bøger: Den første hedder slet og ret LCHF & träning (på svensk) af Jonas Bergqvist og den anden hedder The Art & Science of Low Carbohydrate Performance (på engelsk) af Jeff S Volek og Stephen D. Phinney. Særligt sidstnævnte gennemgår hvordan du kan opnå træningsmæssige resultater på en ketogen kost.
   Når det er sagt, så mangler jeg også nogle gange lidt en årsag til, hvorfor man skulle vælge så striks en lavkulhydratkost med så stort et aktivitetsniveau. Jonas Bergqvist opfinder i den forbindelse også udtrykket “træningsliberal LCHF”, hvor der “kulhydratladdes” før og efter træning.
   Der er i øvrigt også kildeliste bag i Mæt&Slank. Håber, det hjælper dig videre!

   Svar
 12. Tak for en masse helt fantastisk inspirerende læsning. Er selv lige gået igang med Lchf og synes jeg er gået så meget All in som overhovedet muligt. Jeg har i mange dyrket styrketræning/fitness/bodybuilding, også på konkurrence niveau, men blev træt af den samme high carb, high protein, high fat når man er off session og lod carb , high protein, no fat op til konkurrencer osv. Efter jeg er stået lidt af ræset, fortsatte jeg dog samme rytme og faste kostplaner og spisetider og hvad der ellers høre til. Alt dette er fortid nu og jeg vil forsøge at kombinerer min styrketræning med Lchf kost og er overbevist om at det kan lade sig gøre og at jeg sagtens både kan opbygge muskelmasse når det er den tid og skære ned og bliver trimmet når det skal gøres. skulle jeg dog give afkald på lidt muskel opbygning hen af vejen så er det også en lille pris at betale, set i forhold hvad jeg får af livskvalitet tilbage i min daglig dag.

  Svar
 13. Kære Jane :-)
  Jeg har lige et spørgsmål angående LCHF og træning, da jeg træner ret meget og da det “kun” er konditionstræning, hvilket jo “kræver” kulhydrater, kan man så godt leve efter LCHF? :-)

  Svar
  • Jeg vil sige, at især ved konditionstræning vil LCHF gøre det godt for dig. Ved at lade din krop være fedtdrevet fremfor kulhydratdrevet slipper du for at møde muren/gå sukkerkold. Du vil – populært sagt – have uanede mængder energi. I glykogenlagrene har du måske 1500-2000 kcal energi opsparet, mens du i fedtlagre har måske 60.000 kcal energi gemt :-)

   Når det så er sagt, kan du også ved højt aktivitetsniveau sikkert både tåle flere kulhydrater og trives med dem også. Der er ikke sådan en sort-hvid videnskab. Min bog Mæt&Slank med LCHF har et kapitel om, hvordan man tilpasser sin LCHF-kost til sin træning.

   Hvis du vælger at lægge kosten om, skal du vide, at der går nogle uger, hvor du vil opleve nedsat ydeevne. Det er imens kroppen vænner sig til sit nye brændstof.

   Svar
 14. Hej Jane
  Tak for fantastisk mad-inspiration! Jeg er LCHF-nybegynder (på 4. uge) og elsker den velsmagende mad jeg nu kan spise samtidig med at maven har fået det meget bedre:-) Men men men… Et for mig stort problem (der går mig meget på) er at jeg har måttet næsten halvere min træningsmængde/længden af mine løbeture, fordi mine ben er mega tunge og jeg restituerer meget dårligt. Da jeg skal/vil løbe halvmaraton i juni, er jeg ved at være utålmodig. Jeg er nærmest “ved at dø” af at løbe blot 6 km, som endda foregår i betydeligt langsommere tempo end normalt – ikke sjovt:-/ (Træner/løber normalt 4-5 gange om ugen/30-40 km løb – herunder intervalløb – samt styrketræning). Jeg kan læse mig til at det er normalt for mange at opleve tunge ben, mv. ved overgang til LCHF, men hvordan kan jeg nemmest komme hurtigt over opstartsbesværet? (Har desværre ikke kunnet finde svar noget sted på nettet – heller ikke hos Jonas Bergqvist.) Hvis jeg skruer lidt op for kulhydraterne, går der så ikke bare længere tid før min krop “forstår” at den skal køre på fedt-energi og før jeg opnår (alle/flere) fordele heraf?

  Svar
  • Jeg kan godt huske den følelse! Jeg gik fra at kunne løbe 8-10 km til nærmest ikke at kunne løbe overhovedet! Well, den hurtigste vej til at få vænnet kroppen til fedtforbrænding er ved at huske at spise nok fedt. Det vil fortælle kroppen, at det er det nye brændstof. Spiser du Low Carb – Low Fat får kroppen ingen energi at arbejde med. Væske og ekstra salt er også virkelig vigtigt!

   Med dit aktivitetsniveau tror jeg, at du sagtens kan lægge ekstra kulhydrater (her tænker jeg bare på rodfrugter, måske frugt, nødder etc.) til. Både i din grundkost og også strategisk placeret i forbindelse med din træning. Med så hyppig træning har du brug for hurtig restitution og til det har du brug for insulin (som du får efter at have spist kulhydrater). Har du mon min nye bog? Den har et kapitel om netop dette, men den følger retningslinjerne hos Jonas Bergqvist, så du kan finde inspiration der. Håber det giver lidt mening, så du kan komme op i gear igen ;-) Pøj pøj med det!

   Svar
    • Kan se, at halvdelen af mit svar mangler, så jeg prøver lige igen:-) Jeg har begge dine bøger – de er virkelig inspirerende – og jeg har også læst træningsafsnittet flere gange;-) Var bare stadig lidt i tvivl om, hvorvidt lidt kulhydrater “forsinker” overgangen… Jeg prøver med flere nødder, rodfrugter, o.l. og fortsætter med (mere) High Fat! :-) Tak!

     Svar
    • Hej Per
     Det er desværre svært at sige noget konkret om. Hvis du gerne vil køre en lidt hardcore periode for at gøre din krop fedtdrevet, vil du nok skulle have en fedtenergiprocent på 70 eller derover.
     Samtidig vil jeg dog sige, at folk med meget højt aktivitetsniveau ofte trives fint på en mere liberal LCHF-kost, hvor der er plads til flere kulhydrater.
     Så spørgsmålet er mere, hvad der passer mest til dig? Det skal jo gerne være en kost, hvor du kan spise den mad, du holder af og hvor du opnår de ønskede resulater af træningen. Dog kan der være lidt nedsat præstation i forbindelse med at kroppen omstiller sig, men det plejer at være ovre på nogle uger.

     Svar
 15. Hej Jane

  Jeg har læst lidt om hård træning og langvarig træning sammen med LCHF forskellige steder og der anbefaler mange at man godt må indtage kulhydrater før og efter træning da musklerne ellers ikke kan præstere. Kroppen kan ikke nå at bruge fedt-forbrændingen og man går derfor hurtigere “kold”.
  Er det korrekt eller har jeg misforstået noget?
  Hvis det er korrekt, kunne det være spændende med nogle ideer til før- eftertræningssnacks/måltider.

  Svar
   • Sorry, den smutter for mig med alle de beskeder ind imellem :)

    Der findes ikke ét entydigt svar på det, men det er rigtigt, at mange har glæde af at omringe deres træningspas med kulhydrater, når hverdagskosten er LCHF. Det er en måde at få musklerne til at arbejde mere effektivt men også til at sikre hurtigere restitution.
    Andre oplever, at det er unødvendigt, når de er i dyb ketose (altså spiser meget striks LCHF), men min erfaring er, at det er de færreste, der “gider” spise så striks LCHF på den lange bane.
    Jeg må se at få opdateret det tekststykke her på siden. Det har hængt alt for længe :)

    Svar
 16. Hej Jane!
  Jeg er en dreng på 17 år, som er blevet anbefalet af lægen til at hoppe på LCHF.
  Jeg styrke træner 4-5 gange og spiller håndbold 2 gange i ugen. Mht. styrketræning har der altid fokus på kulhydrat og hvor vigtigt disse er for muskelopbygning. Derfor vil jeg rigtig gerne høre om dit synspunkt herpå. Og hvad der ville være godt at spise efter træning som et mellemmåltid, da jeg er nået i tvivl.
  Men uanset hvad, så har LCHF hjulpet på maven, og din side er super god!
  Dog er det lidt hårdt at undvære de gode gamle boller og rugbrød ;-)

  Svar
 17. Hej
  Har skrevet det her indlæg et eller andet sted herinde, men jeg kan ik finde det.. ups..
  Nå, men jeg har været i gang i halvanden uge og det går rigtig godt. I dag dkulle jeg til træning (1. Gang siden jeg startede lchf), og jeg blev bare rigtig dårlig. Svimmel og kvalme. Måtte forlade lokalet efter 25 min. Og nu efter en time er jeg stadig ik på toppen.
  Er det normalt? Er man nødt til at spise noget mere kulhydrat inden træning? Synes det er rigtig øv for er rigtig glad for lchf, men vil også træne.
  Hilsen nedtrykte katrine

  Svar
  • Du postede det under overgangbesvær ;-) Læs gerne om overgangsbesvær og hvordan du kommer hurtigst igennem det. Du behøver ikke spise kulhydrater for at kunne klare træningen men du må lige give din krop lidt tid.

   Det tager nogle uger for din krop at vænne sig til sit nye brændstof (fedt) og i den periode kan træning føles brutalt. Salt og væsketab er tit en faktor, men det står også på overgangsbesværssiden. Accepter evt. lavere performance på træningen i den periode, og forvent at den kommer tilbage med fornyet styrke om et par uger. Min nye bog har et kapitel om LCHF og træning og om, hvordan du kan lægge – strategisk placerede – kulhydrater til ved virkelig hård træning.

   Svar
 18. Hej Jane. Jeg er hoppet på LCHF bølgen, og har været på striks diæt (max 29 g kul. Om dagen).
  Jeg har været i gang siden den 25.1.2014 og er meget spændt på at se hvordan det fungere med min træning på længere sigt.
  Jeg træner 5-7 gange i ugen, 5-7 gange kondi, og ellers styrketræning og fullbody.
  Cykler min 20 km hver dag. Så er ret aktiv.

  Har været på totalt lowfathigh protein kur læææænge, med sult, tristhed og søvnløshed til følge og en krop der simpelthen har crawed fedt og næring! Plus jeg har drukket 6-8 liter ligth sodavand om ugen. 500 gram gulerod om dagen, 1 flaske fun 1. Har været sur og så sulten om eftermiddagen, og ikke kunne sove af sult, og ikke gået ret meget ned i vægt.

  Alt dette er væk nu! Blot efter så kort tid! Og havde i forgårs den vildeste træning (2,5 time med cardio og styrketræning, og pressede kroppen til udmattelse). Vejede mig idag, og der Var minus 2 kg! Og jeg spiste virkelig igennem igår og drak rød vin( blev uddannet så tænkte at det ville jeg unde mig).
  Har så stadig svært ved at falde i søvn, men er udhvilet når jeg vågner! Og lysten til sødt og light produkter er væk!

  Egentlig vil jeg bare dele min erfaring lidt i forhold til at man er meget fysisk aktiv, da jeg ikke syntes der er så meget at finde om denne kombi:) og jeg har virkelig været diverse kure igennem, lavet cardio træning 2 gange om dagen,- ja morgen og aften,- læs budt min krop rigtig meget, på et minimalt indtag af kcal og næring.
  Men nu det fanme slut! Og hvor er det fantastisk at kunne spise alt det man har nægtet sig selv så længe!! Og være mæt, glad og ikke gå total sukkerkold og være irriteret!

  Tak for en god blog der var med til at give mig det sidste skub, på vejen mod en bedre behandling af min krop! Og jeg håber at de positive “bivirkninger” holder ved, og jeg er meget spændt på at se hvordan resten af ugen udhvilker sig da den står på træning hver dag!

  Svar
 19. Hej Jane.
  Jeg er ved at træne op til halvmarathon til maj og har efter et halvt års tid, med fokus på kost, erfaret at min krop ikke bryder sig særlig meget om kulhydraterne, og jeg føler mig meget bedre tilpas og mæt på protein og fedt. Men så bliver jeg i tvivl, fordi hvis jeg skal kunne løbe et halvmarathon så bliver jeg vel nødt til at have nogle kulhydrater indenbords i løbet af uge, for at have energi til at løbetræne. Lige nu løber jeg 8-9 km 3 gange om ugen, og jeg er ikke på en 100% LCHF kur, der sniger sig stadig noget brød, pasta og kartofler med ned. Men måske det er det der skal til for at jeg kan løbetræne på mit niveau? eller kan jeg godt helt udelukke kulhydraterne og stadig løbe (til februar, skulle jeg gerne være oppe på 13-16 km 2-3 gange om ugen)

  Ville gerne hører noget mere om lidt mere hård træning i forhold til LCHF, hvis du har noget erfaring på området selvfølgelig (:

  Elsker at få inspiration og tankevækkende indslag fra dig på bloggen og glæder mig til at købe din nye bog :D

  Svar
  • Jeg har et kapitel om netop dette i min nye bog :)

   Der er flere aspekter i det. Der jo meget individuelt, og det skal man naturligvis respektere. Når det så er sagt, så kan en krop, der er fedtdrevet (altså vant til LCHF) løbe en distance som fx et halvmaraton, uden at have behov for ekstra kulhydrater. På distancer længere end det, et maraton fx, kan det være nødvendigt at lægge ekstra kulhydrater til.

   Så hvis det er din oplevelse, at du har det bedre på protein/fedt, er der ikke noget i vejen for, at du lader dette være din dagskost. Heller ikke selvom du løbetræner meget. Tværtimod vil du som “rigtig fedtdrevet” kunne opleve, at du ikke løber tør for energi og møder muren, fordi du har ubegrænsede lagre energi fordelt i fedtcellerne på kroppen.

   Med så meget aktivitet vil du dog sandsynligvis kunne “tåle” flere kulhydrater i din dagskost og vil sikkert også kunne trives fint på en liberal LCHF.

   Men der er mange meninger om dette. Jeg læner mig op af svenskeren Jonas Bergqvist, som har skrevet en meget grundig bog om netop LCHF og træning. Se mere ovre hos ham: jonasbergqvist.se

   Svar
 20. Hej Jane

  Først tak for en god bog med rigtig gode opskrifter, jeg skal helt klart også have din bog nr to. :-)
  Jeg vil høre om du har en opskrift/Ide til nogle gode musli bar, jeg mangler lidt som jeg kan spise efter træning, idet jeg først får spist aftensmad efter træning, så det er lige for at tage den værste sult efter træning.
  Hilsen
  Lone

  Svar
 21. Hej Jane.
  Er det muligt at du kunne lave et ugeprogram/skema over hvad der er smartest at spise? Til morgenmad, frokost, aftensmad og snaks når jeg er sulten for sjov? :)
  Hvis du skal have noget af vide om mig – så er jeg 16 år og går på efterskole. Vi spiser rigtig meget, men det er ikke fordi jeg er tyk. Jeg dyrker rigtig meget motion, træner og spiller fodbold, men vil rigtig gerne slippe af med at spise alt det junk som man nu gør på en efterskole. Klamme ting som chips, cola, gifler, cocio, chokolade med fyld, og hvad der nu ellers er.

  Det kunne være rigtig dejligt hvis du ville hjælpe mig :-)
  Hilsen Agnete

  Svar