LCHF og fertilitet, graviditet og amning

Jeg var selv ufrivilligt barnløs i flere år, og jeg var helt uforstående overfor, at det skulle ramme mig. Jeg var ung (26), slank, ikke-ryger, levede efter de officielle sundhedsanbefalinger med fedtfattig mad og masser af kulhydrater og jeg holdt mig i god form ved at dyrke regelmæssigt sport. Jeg måtte igennem opslidende fertilitetsbehandlinger for at få det sæt tvillinger, jeg har i dag.

Om mine fertilitetsproblemer handlede om, at jeg spiste en kost, som ikke var rigtig for mig, og som efterlod min krop i et hormonelt kaos, eller om det var noget andet uopdaget, vil jeg undlade at gå ind i.

KAN MAN SPISE SIG GRAVID?

Nej, der skal en mand ind i billedet på den ene eller anden måde ;-) Har man fysiske udfordringer (lukkede æggeledere fx) kan man selvsagt ikke spise dem åbne igen. Men er man det, man kalder “uforklarligt barnløs” eller lider man af PCO(S), er der bestemt ting, man kan gøre via kosten.

Et godt sted at starte er at nedbringe mængden af insulin i blodet. Insulin udsondres, når man spiser mange kulhydrater. Nogle har gavn af KISS-kosten (klinisk insulinsænkende kost), som er en kost med lavt glykæmisk indeks, mens andre har gavn af lavkulhydratkost som LCHF.

Jeg er ikke fertilitetsekspert, men jeg kan varmt anbefale dig at lytte til dette interview “How to Eat to get Pregnant” med fertilitetslæge Michael D. Fox, som igennem snart 10 år har behandlet barnløshed med LCHF-kost. Du kan også besøge hans kliniks hjemmeside.

MEN HVAD SÅ UNDER GRAVIDITET OG AMNING?

Min holdning er, at en kvindekrop også har gavn af god naturlig mad, når den skal bære og nære et barn, og jeg ser ingen som helst problemer med at fortsætte med at spise en LCHF-inspireret kost, når man er gravid.

Selv ville jeg dog vælge en liberalere variant med fx rodfrugter og frugt hellere end en ketogen, striks LCHF-kost. Uanset hvilken kost, man spiser, gælder det at spise en varieret kost samt at holde blodsukkeret stabilt. Generelt er maden på LCHF både blodsukkerstabiliserende, antiinflammatorisk og næringsrig sammenlignet med en normal kornbaseret kost, og det kan jeg kun se kan komme et foster til gode.

Er du gravid, bør du altid huske tilskud af omega 3/fiskeolie foruden de normalt anbefalede vitaminer og tilskud

Samtidig mener jeg dog ikke, at graviditet eller amning er rette tidspunkt at lave kæmpestore ændringer i kosten. Men at undgå sukker, for mange hvide kulhydrater og forarbejdet skrammelmad er et godt udgangspunkt for alle. Spiser man derimod LCHF allerede, når man bliver gravid, ser jeg ingen problemer i at forsætte.

Det burde heller ikke være et problem at spise LCHF, når du ammer. Den største udfordring med LCHF og amning er, at LCHF er meget effektivt til vægttab og vægttab frarådes, imens man ammer. Når du taber dig (uanset metode), frigives toksiner fra fedtvævet og disse toksiner overføres i modermælken. Det er altså ikke LCHF-kosten, der udgør et problem, men risikoen for vægttab

Begge emner gennemgås også i videoen overfor og Michael D. Fox har nogle gode betragtninger om dem også.

Disclaimer: Når jeg taler om LCHF her ovenfor, mener jeg en kost bestående af grøntsager, kød af god kvalitet, naturligt fedt og fede mejeriprodukter og nødder og bær, evt. suppleret med rodfrugter og frugt. Læs mere om LCHF her: Hvad er LCHF?

42 kommentarer til “LCHF og fertilitet, graviditet og amning”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane

  Som opfølgning på min kommentar fra 11.11.20 vil jeg fortælle, at jeg 14 dage før scanningssat terminsdato fødte en velskabt pige på lige godt tre kilo; dette trods en kost, der lænede sig op af keto gennem hele graviditeten. Jeg endte med selv at tage små ti kilo på; havde en fantastisk graviditet og et stabilt blodsukker hele vejen; følte aldrig det var for lavt. Jeg takkede nej til glukosebelastningstesten i uge 16, hvilket min læge aldrig har kommenteret på.

  Jeg tror ikke på teorien om, at fostre bliver underernærede, når mor spiser LCHF gennen graviditeten. Vores nyfødte pige vejede 300 gram mere end vores dreng som jeg fødte lidt senere i graviditeten i forhold til lillesøster. Gennem graviditeten med ham spiste jeg flere kulhydrater end ved den seneste graviditet, dog ikke så mange som de officielle anbefalinger.

  Nu mens jeg ammer, spiser jeg, hvad de fleste nok kalder, liberal LCHF og jeg har rigelig mælk og mindstepigen tager mere på end hvad sundhedsplejersken siger er gennemsnittet for hendes alder – så alt er godt ?

  De bedste hilsener fra “Julie”

  Svar
  • Hej Julie

   Stort tillykke med datteren. Hvor er det dejligt at høre, at det hele er forløbet så godt. Og hvor fedt at du melder tilbage om at man ikke behøver spise enorme mængder kulhydrater for at have en sund og god graviditet❤️❤️❤️

   Svar
 2. Jeg ammer min søn på 5 måneder og vil samtidig gerne tabe mig 20 kg. Skal det forstås at keto frarådes? Mvh Jackie

  Svar
  • Vi ved jo ikke hvad det betyder at lave en drastisk kostændring på den måde men min personlige holdning er at den periode, hvor du ammer din søn er så kort en periode af dit liv. Keto er her også, når du er færdig med at amme.

   Ammeperioden er en periode, hvor din krop har brug for ekstra energi. Keto er en kost, der får dig til at spise mindre. Jeg synes alene af den grund, at det giver bedst mening at vente❤️

   Svar
 3. Vi spiste keto i 3 mdr imens vi var i fertilitetsbehandling og til de løbende scanninger kunne man se forandringerne på mine pco ramte æggestokke.. jeg blev gravid og har i dag en dreng på 6 mdr. jeg vil og skal tilbage på sporet efter amning. Keto er den bedste kost for min pco og min mands diabetes

  Svar
 4. Hej Jane
  Vi har forsøgt længe at blive gravid og er ufrivillig barnløse. Vi ville gøre noget aktivt selv med kosten, og har afprøvet keto i halvanden måned. Og føler virkelig det er en livsstil der er noget for os og følelsen af at man har fået en sundere krop.

  Mit dilemma er så at min cyklus er blevet helt fucked efter, er det normalt eller er det mig der gør noget forkert.
  Ved godt du ikke er læge men ville bare høre om det var normalt eller om jeg skal skrue op for mængde af kulhydrater igen ?
  Det var lige et meget privat spørgsmål, som jeg håber du har lyst til at svare på
  Mvh
  Nadia

  Svar
  • Er cyklus blevet fucked efter Keto? Jeg ser oftest det modsatte. Altså at den normaliseres. Nogle gange sker der uregelmæssigheder i starten, hvor man fx kan bløde på helt skæve tidspunkter. Det skyldes formentlig at østrogen lagres i fedtvæv og frigives ved fedtforbrændingen. Men det plejer at normalisere sig inden for en måned eller to.

   Gør det ikke det, vil jeg sige, ja, øg kulhydratindtaget. Måske bare til 50 g. Og sørg for at spise nok. Man kommer nemt til at underspise på Keto og det er godt for vægten men ikke altid godt for graviditetschancerne. En krop, der er velnæret, sender et kraftigere signal om at her er en krop, der kan skabe nyt liv end en krop i kronisk kalorieunderskud.

   Rigtig god vind – håber, det lykkes for jer. Jeg kan godt huske hvor svær den tid er❤️

   Svar
 5. Hej Jane.

  Jeg er virkelig blevet interesseret for at følge Keto, og havde egentlig aftalt med min kæreste at vi skulle igang, men nu er jeg kommet i tvivl og tænker om det skal udsættes lidt, altså at følge det helt til punkt og prikke. Sagen er at jeg ammer, og du skriver at det ikke anbefales når man ammer, jo keto skader ikke, men vægttab, men det er ikke et vægttab jeg er ude i, men tænker at jeg selvfølgelig vil tabe et par kg. Jeg er overhovedet ikke overvægtig, men et par kilo eller 3 ville ikke skade, går det også under betegnelsen “vægttab” som er en dårlig idé når man ammer? Eller kan jeg gøre noget andet for at følge det på bedste vis, men samtidig med amning? :-)

  Mvh. Christina.

  Svar
  • Hej Christina

   Sagen er, at vi jo ikke ved, hvad det betyder at lave så drastisk en kostomvæltning samtidig med amning. Enhver kostomlægning og måske i særlig grad en, der så fundamentalt ændrer i kroppens forbrændingssystem, som Keto gør, er en stressfaktor, og spørgsmålet er om ammeperioden er rette tidspunkt til det?
   Samtidig er ammeperioden en periode, der kræver ekstra energi og ekstra næring, mens Keto er en kost, der spontant får dig til at spise mindre.

   Af alle disse grunde synes jeg, at det er bedre at vente. Ammeperioden er så utrolig kort en periode i livet og Keto løber ingen steder. Du har et helt liv til at prøve Keto ❤️

   Hvorfor ikke i stedet bruge resten af ammeperioden på stille og roligt at rydde lidt ud i kosten, dvs. ud med de hurtige raffinerede kulhydrater og så fokuser på proteinrig og næringsrig kost, dvs. æg, fisk, kød, fjerkræ, masser af frugt og grønt, rodfrugter, nødder, kerner, usødede mejeriprodukter, sunde fedtstoffer og gode kulhydrater fra fx kartofler og rugbrød. Det vil give dig et super startsted til den dag, du igen har din krop for dig selv og kan gå all in på Keto.

   Sådan ville jeg personligt gribe det an❤️

   Svar
   • Okay, super.. jeg var bare lige nødt til at være helt sikker. ?
    Tak for svar, det vil jeg gøre i stedet for, også prøve keto af når der ikke ammes mere.

    Svar
 6. Hej Jane
  Min mand og jeg er gået i gang med projekt nr. 2 barn.
  Jeg er rigtig glad for min livsstil med keto, men jeg kan læse mig frem til, at der nok skal lidt flere kulhydrater til, når en mulig graviditet melder sig – hvad foreslår du?

  Jeg er glad for, at have noget at følge fx. en bog eller nettet, så jeg har noget håndgribeligt at følge, og som jeg ved støtter kroppen under graviditeten.
  Har du nogle tips til, hvad jeg kan gøre og måske noget du kan linke til, hvor jeg kan læse om det? ☺️

  Svar
  • Ja det er ærligt talt mest ud fra et forsigtighedsprincip, for vi ved jo ikke meget af det. Jeg ville sikre godt med protein og grøntsager, sundt fedt for energi og så ville jeg lægge lidt rodfrugter og frugt til på daglig basis. Så lander du på en sund og næringsrig Low Carb kost.

   Henimod anden halvdel af graviditeten bliver kvindekroppen mere insulinresistent, så der kan du evt. skrue lidt ned igen, hvis du synes.

   Sådan ville jeg gribe det an – god vind med projektet ❤️

   Svar
   • Tak ♥️
    Når du skriver lidt frugt på daglig basis, svarer det så til et stykke frugt om dagen eller mindre og er det bedst med bær?.

    Kan jeg bruge dine LCHF bøger for inspiration?

    Kender du nogle artikler, der er spændende at læse indenfor området!

    Tak for alt din hjælp ♥️

    Svar
    • Det er ligemeget, synes jeg. Meningen er bare at hæve kulhydratindtaget fra de meget lave Keto-retningslinjer på 20-30 g pr. dag til +50 g. Men bær er jo ikke i sæson, så måske det giver sig selv❤️

     Svar
     • Det prøver jeg ☺️
      Jeg spiser økologiske bær fra frost ☺️

      Ift. salt er det så også okay at ondt 1-3 tsk. om dagen, når jeg bliver gravid?

     • Det ved jeg ikke. Det er et meget kontekstafhængigt spørgsmål, så det skal ses i en helhed. Generelt kan man sige, at behovet for ligefrem at supplere med salt, altså foruden det salt, man putter på maden, daler, når kulhydratindtaget stiger. Men det skal ses i helhed med din samlede kost og din situation i øvrigt. Der findes ikke faste regler her, der gælder universalt for alle.

 7. Hej..

  Dejligt at emnet bliver taget op… Jeg blev i min graviditet bedt om at indtage mere kulhydrat, så spiste et glutenfri brød hver morgen( Nøj det intet mættede). Jeg fik dog en dreng på 3145 g – så kan ikke helt se deres bekymringer de havde med han ikke fik næring nok- tog 6 kg på og disse røg af da jeg havde født- dette tænker jeg da også må være sundt for mig.. ?. En norsk sygepl. på fødegangen, sagde at det ikke under graviditet havde gjort en forskel med LCHF og det er helt fint at leve med lav kylhydrat..

  Så fedt at høre nogle tør at få mod strømmen …

  Nu mens jeg ammer lever jeg LCHF og spiser masser af rodfrugter og desværre også tit Citronkagen( den er simpelthen for lækker?). Da jeg både har til gården og gaden tænker jeg ,at det er okay at jeg taber mig under amning, selvom det er svært ikke at tage alle folk meninger til sig. Jeg taber mig stille og tænker at gå på KETO når jeg kun ammer til nat..

  Jeg glæder mig til at læse mere om fokus på LCHF og graviditet/amning ..

  Tak Jane for dejlig opskrifter og god hjemmeside

  Svar
  • Hvor dejligt at høre, du har glæde af skriverierne. Jeg sysler med at lave en opdatering til netop dette indlæg for det har nogle år på bagen og det er jo noget, mange spørger til i takt med at både Low Carb og Keto vinder mere og mere popularitet.

   Så stay tuned ❤️

   Svar
 8. Kære Jane

  Tak for alle dine indlæg og dine bøger. Jeg sluger det hele råt og elsker, at der er en, der kæmper i en anden retning end de officielle retningslinjer indenfor ernæring og sundhed relateret til ernæring. Der er så meget i din tilgang, der giver så meget mere mening!!

  Har i mange år levet relativt low carb, men uden at “gå helt keto”. I foråret lige før første Coronanedlukning fik jeg foretaget en udskrabning efter, at jeg havde en missed abortion. Jeg var omkring uge 11, da fosteret havde stoppet sin vækst. Mit humør var naturligvis lavt efter denne oplevelse, men jeg er uddannet sygeplejerske og kan heldigvis se på det fra en naturvidenskabelig synsvinkel; der var en grund til, at fosteret ikke udviklede sig videre. Sammen med mit lidt triste humør, stod jeg tilbage med et par extra (graviditets-)kilo, som ikke rigtig var til at ryste af mig igen trods sund og varieret kost samt motion ? Jeg lagde derfor kosten om til keto og smed hurtigt de par, i mine øjne, overflødige kilo. Blev gravid igen i sommers og er nu godt halvvejs. Lever forsat (rimelig) low carb og har på intet tidspunkt i graviditeten lidt af følelsen af lavt blodsukker, kvalme eller lavt energiniveau. Tror det skyldes mit relative lave indtag af kulhydrat. Har målt mit blodsukker på arbejde nogle gange, bare for lige at se hvor det ligger og har aldrig målt det til over 5,1 mmol/l uanset tidspunkt på døgnet og uanset hvornår jeg har målt det i forhold seneste måltid. Fasteblodsukker på 4,6-4,9 mmol/l. Så jeg er godt tilfreds.
  Da jeg var til første graviditetsundersøgelse hos egen læge, reserverede bioanalytikeren en tid til mig, når jeg er i uge 26 mhp. at foretage glukosebelastningstest. Jeg havde været lidt for ærlig og nævnt, at jeg har en morbror samt en farbror, der har henholdsvis insulinkrævende diabetes og prædiabetes; begge formentlig pga alder og livstil.
  Da jeg under punktet kost som led i de gemmentærskede KRAM-faktorer nævnte, at jeg holder mit kulhydratindtag på et lavt niveau – ikke så lavt som i starten af min omlægning – anbefalede hun, at jeg i stedet skulle følge de anbefalede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen til gravide og især i dagene op til glukosebelastningstesten skulle jeg have et “normalt” kulhydratindtag for, at resultatet blev validt. Jeg har på ingen måde, som i INGEN måde, lyst til at øge mit kulhydratindtag fordi de ønsker at undersøge om jeg udvikler gestationel diabetes. Jeg talte med min meget forstående jordemoder om dette ved vores første konsultation og hun bakkede mig op og sagde, at hun intet problem så i, at jeg lever low carb gennem graviditeten og så udtrykte hun i øvrigt, at glukosebelastningstesten som alle andre tilbud gennem graviditeten er et tilbud, men at jeg ikke skulle sige til lægen, at det var hendes ord ? Gik fluks hjem og ringede til lægehusets sekretær og aflyste tiden. Så nu måler jeg et blodsukker i ny og næ, når der er tid til det på jobbet.

  Der er ikke meget viden at finde om LCHF under graviditet og amning, så mange mange tak for de indlæg du bringer og de artikler/videoer du har henvist til herinde.
  Jeg synes det er et så interessant område – ser hvordan flere af mine kollegaer, der også er gravide, sidder i formiddagspausen på jobbet og kører hvidt brød med pålægschokolade ned, mens de kæmper mod kvalme og må gå tidligere hjem fra vagt, fordi de har det dårligt og ikke har energi til resten af vagten; imens nyder jeg min kop kaffe med fløde (har tillagt mig denne som formiddagsmad under graviditeten – de dage der er tid til det). Ellers klarer jeg mig med tre hovedmåltider og uden småspiserier ind imellem. -Dem havde jeg klart flere af under min første graviditet, hvor jeg spiste flere kulhydrater, men dog stadig uden at være oppe i nærheden af de anbefalede gram pr. dag.

  Jeg trives super på LCHF under min graviditet og ser ingen grund til at ændre på noget. Fosteret har det godt – spræller rundt derinde – og tager til i vækst, så jeg fortsætter ufortrødent med denne livsstil gennem resten af graviditeten ? Endnu en gang tak for al din inspiration.
  De bedste hilsener fra “Julie”

  Svar
  • Kære ‘Julie’

   Tusind tak for den fine besked. Hvor er det dejlig læsning. Jeg har faktisk et revideret indlæg om netop dette emne på vej, for mange spørger til det. Og netop glukosebelastningen, som du nævner, giver nemlig ofte problemer for Low Carb folk, både fordi de jo ikke gider hælde store mængder sukker ned men også fordi de, hvis de gør det, risikerer en ‘falsk positiv måling’, altså et blodsukker, der nærmer sig diabetisk leje. Helt enkelt fordi kroppen ikke er vant til store mængder kulhydrat. Så jeg er især virkelig glad for at læse at du mødte en forstående jordemoder, der kunne rådgive dig i at holde øje med blodsukkeret på anden vis.

   Så tak til dig, der også er modig nok til at gå din egen vej. Og rigtig meget pøj pøj med resten af graviditeten❤️

   Svar
   • Tak for det Jane ❤️

    Ja det var så fedt at møde en jordemoder, der bakkede mig op i min beslutning om at fortsætte med at leve low carb gennem graviditeten. Hun udtrykte, at så længe mor har det godt, så trives fosteret også.

    Er der et tidspunkt, man kan blive i tvivl i sit liv, så er det, når man er gravid! Nettet flyder med advarsler imod at leve af lavkulhydratkost under ens graviditet, hvilket ikke giver ret meget mening, når man tænker på, hvordan vores forfædre levede og når man tænker på hvad en LCHF-baseret ernæring består af ???

    Glæder mig til at læse dit indlæg om emnet, når du lægger det op. Det er fedt, at du som en af de eneste her i landet beskæftiger dig med LCHF til gravide.

    Jeg efterspurgte noget vejledning hos egen læge, men det var ikke en livsstil de kunne anbefale og så var den ligesom lukket ?
    Så jeg er glad for din side – også i denne tid ??

    Venligst “Julie”

    Svar
 9. Hej Jane

  Jeg har siden 1. Marts tabt mig 30 kg og er i samme ombæring netop blevet gravid selvom målet var et endnu større vægttab :)

  Jeg har været meget striks i min kost og har kørt rent keto i mente og har egentlig kunne holde mig til kun at spise middagsmad og aftensmad da jeg ikke har været sulten førend kl 11.00 ca.

  Selvom jeg selfølgelig er glad for at være blevet gravid – ønsker jeg ikke de vilde ændringer i min kost da jeg ikke ønsker at tage på igen

  Tænker du at det er forsvarligt kun at spise to måltider om dagen eller tænker du jeg er nødt til at sadle om nu jeg er blevet gravid ?

  Jeg er lidt i syv sind herom

  Ser frem til at høre fra dig

  Mvh Louise

  Svar
  • Hej Louise
   Først og fremmest tillykke med det flotte vægttab og med graviditeten!

   Dit spørgsmål er svært og jeg ved ikke, om jeg er den rette til at svare på det. Jeg ville nok se sådan på det, at det er helt rimeligt, at du i hvert fald skal sætte dit indtag op fra ‘vægttabs-indtag’ til ‘vedligeholds-indtag’. Du skal bygge et helt nyt menneske nu. Jeg ved ikke, hvor vigtigt det er med måltidsfrekvensen i den sammenhæng men det kan være svært at nå hele dagens indtag på bare to måltider.

   Mange oplever stærk trang til kulhydrater i første del af graviditeten og det hænger sammen med at insulinfølsomheden er øget i denne fase, hvilket jo giver fin mening. Du er jo i ‘bygge-mode’. I anden halvdel af graviditeten ser man derimod, at mange bliver mere insulinresistente og det er her, de udvikler svangerskabsdiabetes. At skrue lidt ned for kulhydraterne (men altså ikke til nul) i denne fase er måske en idé.

   Men jeg synes også, det er ærgerligt, hvis forestillingen er, at der kun findes to gear. Et hvor du spiser striks keto og to måltider om dagen og et hvor du spiser alle kulhydrater i verden og spiser hver 3. time. Sådan behøver det ikke være. Du kan sagtens øge både dit kulhydrat- og kalorieindtag uden at det er ensbetydende med at du ender tilbage hvor du startede.

   Håber, det kan hjælpe dig lidt videre og pøj pøj med det hele ❤️

   Svar
 10. Hej Jane,

  Min mand og jeg har nu været på keto i 10 uger, og jeg er vild med det. Det er sjældent at jeg har fundet mig så godt tilrette i en “kur” før. Jeg er dog gået hen og blevet gravid i mellemtiden, hvilket gør at jeg vil høre om det er for voldsomt at holde sig til keto? Sagen er den at jeg i min sidste graviditet udviklede graviditetssukkersyge, og denne gang føler jeg mig heldigvis på forkant med kosten, men risikoen for at udvikle sukkersyge er der jo stadig. Har du eventuelt nogle råd til hvordan jeg kan gøre?

  Jeg er hovedsageligt på keto ud fra et ønske om at bliver sundere og tabe mig, og det har lykkedes mig ret godt indtil videre, så jeg vil være lidt ked af at skulle tilbage til “almindelig” kost.

  Svar
  • Hej Louise

   Tillykke med graviditeten – så dejligt!

   Sagen er at jeg ikke rigtigt har et svar til dig. Men jeg synes, det er vigtigt at understrege, at valget ikke står mellem Keto (20-30 g kulhydrat pr. dag) og almindelig kostrådskost (250-300 g kulhydrat pr. dag). Der findes jo mange, mange skridt imellem de to og dit svar findes nok et sted derimellem. Jeg ville personligt synes at 20-30 g kulhydrat pr. dag ville være unødvendigt lavt i graviditet og ville nok i stedet finde mig til rette et sted med flere kulhydrater fra fx grøntsager, rodfrugter, frugt, nødder, evt. bælgfrugter og kartofler hvis man synes.

   Rent fysiologisk ser vi, at kvindekroppen har højere insulinfølsomhed i første halvdel af graviditeten, hvilket indikerer at lidt flere kulhydrater kan være en idé her. Det hænger også fint sammen med den store udvikling fostret gennemgår her. I anden halvdel ser vi derimod at mange gravide oplever noget lignende insulinresistens, hvilket også er der de fleste udvikler svangerskabsdiabetes. Det er måske en indikation af at det i denne fase er fint at være lidt opmærksom på kulhydraterne igen.

   Uanset hvad man kalder kosten er der ingen tvivl om at en næringsrig kost med rigeligt protein, masser af grøntsager og sunde fedtstoffer, der holder blodsukkeret stabilt selvfølgelig er velvalgt her også.

   Rigtig god graviditet :)

   Svar
 11. Hej Jane.
  Min mand og jeg er SÅ klar til at springe på LCHF i forhold til vægttab men også for min mands helbreds skyld. Vores udfordring er at vi har en lille dreng på 9 måneder som jeg delvist ammer endnu (har spiser også rigtig mad) og kan jo se at man fraråder opstart under graviditet og amning pga. de keton stoffer som man naturligvis danner under vægt tab.
  Så mit spørgsmål er…. vil det skade vores dreng hvis vi springer på nu? Og er det fordi at keton stofferne går over i mælken? Og hvilke konsekvenser har det for vores dreng?
  Håber det giver mening.

  Mvh Rie

  Svar
  • Det er mest ud fra et forsigtighedsprincip og faktisk også fordi jeg ikke synes, at så stor og drastisk en kostændring hører sig til i de perioder, hvor kroppen skal producere og nære et barn. De perioder i ens liv er så korte set i det store billede og LCHF/Keto løber ingen vegne.

   Den største risiko reelt set er dog, at man kommer til at underspise, fordi det er det, som LCHF/Keto kan. Graviditet og ammeperioden er perioder, der kræver nok energi, ikke reduceret energi.

   Jeg er ikke urolig for ketonstofferne. Andet end for deres appetitdæmpende virkning.

   Men hvorfor ikke starte langsomt op med at rydde op i de dårlige vaner og fokusere på at spise mad af god kvalitet og måske med fokus på blodsukkerstabiliserende mad. Og så kan du give den fuld gas med LCHF/Keto senere. Det vil også gøre overgangen nemmere, når du kommer dertil.

   Jeg har et afsnit i min Keto-bog, der hedder ‘Den blide start’, som vil være velvalgt her. Anskaf dig bogen, hvis du ikke har den allerede. Du vil få glæde af den under alle omstændigheder: https://www.madbanditten.dk/keto-bog/

   Svar
 12. Kære Jane

  Jeg er så glad for det her indlæg og også for, at du satte det videoklip med Michael D. Fox ind. Jeg har set det SÅ mange gange.
  Og faktisk er jeg endt med at forsøge at skrive til hans Jacksonville Center for Reproductive Medicine, for jeg vil så gerne høre fra ham/dem, om de tør anbefale, at jeg fortsætter på keto, selv om jeg måske – forhåbentlig – bliver gravid engang inden for de næste måneder.

  Det fylder virkelig meget hos mig, og jeg har bare slet, slet ikke lyst til at stoppe med at være striks. Jeg har det så godt. Er i balance i krop og sind for første gang i lang tid og har tabt mig fra 115 til 85 kg. Jeg skal længere ned i vægt, men det skal selvfølgelig ikke være mens jeg er gravid, så jeg vil sørge for at spise mere, så jeg ikke fortsat taber mig.

  Og jeg er helt med på, at du jo ikke kan eller vil gå ind og rådgive omkring, om det er forsvarligt at fortsætte på keto. Fordi der ikke er nok forskning endnu, og fordi du ikke er læge osv. Jeg er helt med, og jeg har stor respekt for, at du holder dig lidt tilbage på det område. Og dit forslag om at skrue lidt op for kulhydraterne under en graviditet for at være på den sikre side kan jeg egentlig godt følge – samtidig kan jeg bare slet ikke lige forlenes med det ;-) Og når jeg tænker sådan, kan man måske tale om, at jeg er blevet for madforskrækket og for ekstrem på keto, det ved jeg ikke, Jeg ved bare, at så snart jeg spiser for meget kulhydrat igen, bliver jeg dårlig, og jeg craver igen sukker og mere kulhydrat, og jeg er så lettet over endelig at være ude af det fængsel.

  Nå, men det lod ikke til at virke, da jeg prøvede at skrive en mail via kontaktformularen på Michael D. Fox’ fertilitetsklinik. Og så er mit spørgsmål egentlig bare, om du kender andre, der også er meget inde i det med graviditet og ketose, som jeg måske kunne kontakte og spørge ind til det? Jeg vil så gerne vide, præcis hvor langt forskningen er nu, og hvad lægerne, som beskæftiger sig med det, anbefaler. Jeg har en eller anden tyrkertro på, at det er okay med keto i en graviditet, men selvfølgelig vil jeg helst heller ikke risikere noget, og jeg vil lytte, hvis jeg fra læger med kendskab til ketose og graviditet bliver frarådet det.

  Jeg synes bare, der ligger så mange “hurtige standardafvisninger” af ketose og graviditet fra jordemødre og andre ude på nettet, og jeg har dem mistænkt for ikke at være nok inde i sagerne eller at forveksle ketose med ketoacidose.

  Kan du hjælpe mig i kontakt med nogen? Eller har du evt. en mail til Michael? Ham er jeg ret hooked på ;-) Han virker virkelig dygtig og ordentlig.

  På forhånd tak.

  Mange hilsener Mai

  Svar
  • Hej Mai

   Jeg forstår bare SÅ godt, hvad du mener og jeg synes også, det er et kæmpe dilemma. For vi er jo nogen, som simpelthen har det bedre uden nævneværdige kulhydrater men der er så godt som ingen hjælp at få fra det etablerede system. Tværtimod ofte. Og så er man helt på egen hånd og står tilbage med et kæmpe ansvar.

   Jeg drejer den altid lidt over i en evolutionær kontekst. Har mennesket tidligere spist kulhydratfattigt under graviditet? Det må man formode, om end det har været mere af tvang end af valg. Er der næringsstofmangler forbundet med det? Formentlig ikke. Og så den endelige: hvad er alternativet? Er alternativet at du binger i low quality carbs hele din graviditet, fordi kulhydraterne sætter gang i en enorm spisetrang, jamen så er jeg ret sikker på, at du og dit foster vil være bedre tjent med en næringsrig Low Carb kost.

   På Keto-konferencen tidligere på året, hørte jeg Dr. Jaime Seeman og jeg synes, du skal google hende og lytte til alle podcasts, du kan finde med hende. Hun beskæftiger sig med netop dette og har fulgt masser af kvinder igennem low carb graviditeter. Du kan også stalke hende på Instagram først, hvor hun går under det lidet flatterende navn doctorfitandfabulous. Navnet til trods er hun både dygtig og inspirerende og en kæmpe fortaler for keto til kvinder.

   Og du kan være helt sikker på at mange af de advarsler, du hører om ketose er en forveksling med ketoacidose. Der går mange år, før vi kommer den til livs.

   Håber, dette hjælper dig lidt videre. Skriv gerne og fortæl, hvis du finder noget spændende.

   Svar
 13. Hej Jane

  Jeg har tidligere spist LCHF og tabte mig 10 kg på et år og havde det skønt i kroppen.

  Af forskellige årsager kom jeg væk fra LCHF og har nu født et barn som er 1 år og 4,5 mdr. Jeg vil VILDT gerne spise LCHF igen, men pga frygt for vægttab har jeg ladet være. Først for ikke at tabe mig under graviditeten og dernæst pga amning.

  Jeg ammer stadig og ønsker at min datter selv siger fra, så spørgsmålet er: hvornår kan jeg spise LCHF?

  Hun ammer en del i perioder, men spiser også lidt fast føde. Hun er jo snart halvandet. Vil der ske noget ved at jeg begynder LCHF?

  Min krop er tung og hård at bære rundt pga ALT for mange kilo og blodsukkeret er ikke så stabilt som i de lyse LCHF-dage.

  Kh Pernille

  Svar
  • Åh det er også lidt et svært spørgsmål. Jeg tror med tanke på at din datter er så gammel og også spiser fast føde, at jeg ikke ville have så store betænkeligheder ved at starte nu. Men jeg har ingen praktisk erfaring med det, desværre.

   Svar
 14. Kære alle sammen, bare lige en tanke. Jeg er jordemoderstuderende på sidste år, og er igennem hele uddannelsen blevet undervist i ernæring under graviditet. Det er en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen at man spiser kulhydrater under sin graviditet – i hvert fald så meget, at man ikke går i “ketonase” eller der bliver frigjort ketoner i ens blod, da det forsurer blodet og kan være skadeligt for et foster.

  At leve efter KETO eller LCHF før eller efter graviditeten, tænker jeg bestemt ikke der er noget i vejen med – det har jeg da tænkt mig at gøre, dog med omtanke.

  Det er bare ret vigtigt, at informere om, så man ikke går blind ind til konsekvenserne ved, at spise striks LCHF eller KETO under graviditeten, men gør det med omtanke.

  Og tusind tak for en ellers dejlig og meget brugbar blog!

  – Sarah.

  Svar
  • Tak for dit input, Sarah, som jeg respekterer. For god ordens skyld vil jeg nævne, at jeg ikke anbefaler en striks LCHF eller KETO-kost til gravide, og det er mest ud fra et forsigtighedsprincip og faktisk allermest fordi begge dele er kendt for at være heftigt appetitnedsættende, og jeg opfatter graviditet som en periode, hvor det er vigtigt at få indtaget energi nok og næringsstoffer nok.

   Så langt så godt.

   For jeg er også nødt til at sige, at det, du skriver er forkert. Ketose (som jeg formoder du mener med ‘ketonase’) er ikke farligt og ketonstoffer forsurer ikke blodet. Mange (inkl. fagfolk) forveksler den metaboliske tilstand ‘ketose’ med den farlige tilstand ‘ketoacidose’ (forsuring af blodet som følge af høje ketonstoffer og højt blodsukker samtidig), men det gør det ikke mere rigtigt. Ketoacidose er farligt og potentielt livstruende og er en risiko for især Type 1 diabetikere og i sjældne tilfælde hos folk med meget fremskreden Type 2 diabetes. I en rask krop med normal insulinproduktion kan den tilstand ikke indfinde sig.

   Babyer og nyfødte er ofte i ketose, hvilket er interessant.

   Dette ikke for at sige, at ketose er en eftertragtet tilstand under graviditet, men vi har allesammen et ansvar for at det, der bliver sagt, ikke er faktuelt forkert.

   Og tak for de pæne ord også :)

   Svar
 15. Hej Jane.
  Du nævner til sidst at kroppen frigiver toksiner ved vægttab under amning. Jeg går ud fra vi snakker om et vægttab der ligger stødt på 1kg+ pr. uge? Mine spørgsmål er derfor:
  Frigiver man ikke samme toksiner under selve graviditeten, og er disse skadelige for fostret?
  Derudover var det egentlig min opfattelse at fostret/livmoderen “spiser” kulhydraterne. Jeg har selv ved mine to graviditeter (uden at være på LCHF) oplevet at kunne spise fantastiske mængder sød youghurt (Cheasy) og kartofler uden at tage mere på end de 9 kg mine graviditeter har vejet. Jeg spekulerer på om der mon findes en “kulhydrattrappe” for gravide a la den du nævner i Spis dig mæt og glad.
  Tak for en god blog og skønne opskrifter!

  Svar
  • Jeg ved ingenting om det, desværre. Min opfattelse er, at der i fedtvæv er lagret toksiner, og det er disse, der frigives under vægttab, men jeg er ikke stødt på at det behøver være hverken stødt eller af en bestemt størrelse, før det gør sig gældende. Jeg er heller aldrig dykket ned i det, da jeg for længst var færdig med graviditet og amning, før dette fik min interesse.

   Jeg ved heller ikke, om du bliver mere kulhydrattolerant under graviditet men du forbrænder i hvert fald flere kalorier. At spise sig til kalorieoverskud i cheasy yoghurt og kartofler tror jeg er svært – graviditet eller ej :)

   Svar
 16. Hej Jane! Hvad tænker du om LCHF og amning, når børnene (tvillinger ligesom dig;-)) er halvandet? Og de overskydende 20 kilo primært er graviditetskilo? Jeg er ENDELIG kommet i gang og kører striks LCHF på dag 5. Tænker at være ret konsekvent i et par uger for ligesom at kickstarte ny livsstil og så blive mere liberal derefter. Jeg vil gerne tabe mig, men det må gerne være over fx et år. kh Anna :)

  Svar
  • Åh det er svært at sige men når de er halvandet, spiser de jo meget andet end brystmælk (så vidt jeg husker :)), så jeg ville nok hælde til at de eventuelle problemer, der kunne være ift. vægttab og modermælk har mindre betydning på det tidspunkt. Kan du følge mig?

   Svar
 17. Hej Jane.

  Jeg er gravid i 20 uge. jeg er lige begyndt på lchf igen for små 14 dage siden. Jeg synes det holder mig længere mæt og jeg har ikke længere sukkertrang efter arbejde. Men nu er jeg bekymret for om jeg ikke bør skifte kost under graviditet.

  Nogen gode råd?

  Venlig hilsen

  Maj-Britt

  Svar
  • Hej Maj-Britt. Jeg føler mig ikke helt beredt til at rådgive om kost og graviditet så specifikt, så jeg giver dig bare mine tanker om det.

   Det er rigtigt at jeg mener at store kostomlægninger ikke hører graviditeten til, men omvendt er en periode med graviditet jo også for de fleste en periode, hvor man passer lidt ekstra godt på sig selv og sit ufødte barn, og derved ændrer mange jo lidt kurs ift. deres tidligere kost.
   Ift LCHF eller ikke LCHF synes jeg, det giver meget bedre mening ikke at tænke i kulhydrater-protein-fedt men i stedet tænke i retning af at spise masser af rigtig mad af god kvalitet. Spis varieret, sørg for at din mad har mange “farver” og lyt til din krop. Har du det godt, har baby det sandsynligvis også godt. Rigtig god anden halvdel ;-)

   Svar
 18. Hej Jane
  Jeg ammer min datter og har i to dage skåret en del kulhydrater og sukker ud af min kost, dog ikke alle. Jeg tabte tre kilo på de to dage, men min mælkeproduktion gik næsten i stå, hvilket jeg naturligvis ikke ønsker.
  Da jeg ammede min store pige var jeg også dybt afhængig af at få hurtige kulhydrater (brød og sukker) for at holde mælkeproduktionen i gang. Det gør så desværre, at jeg tager en del på, når jeg ammer.
  Ved du om det er et hyppigt problem, at mælkeproduktionen ikke kan køre uden de hurtige kulhydrater, og har du nogen idéer til, hvad jeg kunne erstatte de hurtige kulhydrater med, så jeg holder produktionen i gang. Jeg behøver ikke nødvendigvis tabe mig, men vil rigtigt gerne undgå at tage mere på.
  Mange hilsner
  Tina

  Svar
  • Hej Tina

   Jeg har desværre ikke meget erfaring med det, andet end det, der står beskrevet her på siden. Af samme grund anbefaler jeg ikke at lave så markante ændringer imens man ammer. Det kan vente til et senere tidspunkt, når du igen har din krop for dig selv. Jeg hører om masser af vellykkede ammeforløb, hvor moren spiser LCHF men her har moren spist LCHF både før og under graviditeten.
   Mit forslag til dig er derfor at vælge grovere kulhydrater (fuldkornsbrød, -ris etc.) og selvfølge masser af grøntsager og frugt. På den måde får du masser af energi fra kulhydrater men uden at det behøver være fra sukker og hvidt brød. Der er ikke noget i brød og sukker, der gør, at dette skulle være bedre til at holde din mælkeproduktion i gang – andet end energi til at producere mælken og den energi kan du sagtens hente fra andre kilder.

   Når det er sagt, er den tid jo også bare en tid, hvor man skærer en masse hjørner, fordi man hele tiden er så pokkers træt. Er man træt, craver kroppen hurtig energi i form af brød og sukker. Da jeg ammede mine tvillinger (for 10 år siden – længe før jeg stødte på LCHF)levede jeg af franskbrødsmadder med pålægschokolade og pasta. Jep, ingen helgen her!

   Pøj pøj med det hele!
   KH. Jane

   Svar
 19. Hej Jane – og andre der kan bruge det :)
  Jeg har er gravid i omkring 7. måned og har spist LCHF før min graviditet. Både jeg selv og min krop var rigtig glad for det.
  Under min graviditet har det dog været rigtig svært at holde det vedlige og det er der flere grunde til. I starten var frugt og mindre kulhydrat måltider at foretrække pga. af kvalme (som også bliver nævnt ovenfor) Senere har de større mængder fedt givet mig sure opstød/halsbrand. Det gør at der lige pludselig kun er grøntsager at spise sig mæt i, og det giver selvsagt ikke meget mæthed til en stadig mere sulten mor og det giver heller ikke babyen ret meget at vokse af.
  Jeg er faktisk lidt ked at det er så svært at forene de 2, fordi mit fordøjelsessystem ‘lider’ under de større mængder brød som jeg indtager pt. for at være mæt nok.
  Jeg har tænkt mig at de sidste par måneder (fordi jeg er på barsel og derfor har bedre overskud) vil jeg prøve at undersøge om jeg kan lave en mere liberal udgave af LCHF og se hvordan kroppen reagerer på det. F.eks, vil jeg prøve nogle af opskrifterne af fra ‘Brød og kager’-bogen, det forestiller jeg mig kan være godt.
  Det er nok ikke lige din boldgade Jane, men det kunne være rart hvis der var nogen der kunne samle lidt viden på det her punkt. Jeg har nemlig læst andre steder på nettet om andre kvinder, der har spist LCHF før og været glad for det, men må gå væk fra det pga. kvalme og halsbrand. For en ting er hvad der i teorien ville være godt, men noget andet er hvad den gravide krop vil være med til…
  Mange hilsner
  Anja

  Svar
  • Tak for din historie, Anja og tillykke med graviditeten. :)

   Jeg tror uanset hvad man kommer fra af kost, når man bliver gravid, må man acceptere de begrænsninger kroppen sætter i den periode. Og i perioder med kvalme gælder det jo -næsten mest – om også at få energi nok indenbords. I øvrigt synes jeg også, det er vigtigt at huske, at sund kost kommer i mange former, og man sagtens kan spise sundt, selvom kosten ikke er LCHF. At ikke spise LCHF behøver jo ikke betyde at man går all in på skrammel.

   Jeg hører også om folk, der som du beskriver, ikke kan med den fede kost under graviditeten, men jeg hører også fra mange, som kommer igennem uproblematiske graviditeter på en LCHF-inspireret kost, ofte i liberal variant med fx frugt og rodfrugter. Jeg tror desværre ikke det er muligt at kortlægge da ikke to graviditeter er ens…

   Svar
 20. Hej Jane
  Jeg har et spørgsmål i forhold til LCHF og graviditet. Jeg er gravid i 13. uge, og har ikke været god ved min krop de første uger pga. ekstrem kvalme, som bedst dulmes med kulhydrater – helst knækbrød, rugbrød el. lign. Deruodver har jeg haft et stort indtag af sukker – det skal være slut nu, for det gavner jo ikke ligefrem baby eller risikoen for div. komplikationer, eks. svangerskabsforgiftning mv. Du skriver at graviditet og amning ikke er det rette tidspunkt at lave store kostændringer. Det kan jeg godt se fornuften i, men vil heller ikke forstætte samme usunde kost som nu. Mit spørgsmål er derfor hvor meget må jeg ændre? Og vil det skade fosteret hvis jeg grundet kostomlægning taber mig lidt i løbet af graviditeten? Når jeg før har skåret sukker og kulhydrater ud af min kost har jeg nemlig altid tabt nogle kilo, så tænker at det næsten vil være uundgåeligt at der ryger et par kilo. Har i øvrigt et BMI lige over 25, så det vil bestemt heller ikke gøre noget at det røg lidt af det usunde fedt – er bare lidt usikker på om de toksiner der frigives ved vægttab er farlige når man er gravid?
  Hilsen Helle

  Svar
  • Hej Jane

   Jeg er ikke ekspert i LCHF, men jeg kan fortælle dig med sikkerhed at du IKKE må tabe dig mens du er gravid. Stop med at spise for meget sukker, men sørg for du ikke taber dig. Forøvrigt kan det du normalt taber dig efter du er stoppet med at spise sukker, være væske. De toksiner der frigives ER skadeligt for dit barn. Derfor det frarådes. God graviditet :)

   Svar