Fedt og kolesterol – i årevis har vi lært at vores kolesteroltal stiger, hvis vi spiser fedt, men hvis det er tilfældet, hvorfor er der så så mange, der oplever forbedrede kolesteroltal på en fed kost som LCHF? Læs mere her om hvor meget fedt du skal spise på KETO / LCHF.
Hvad er kolesterol?
Hvad er kolesterol egentlig for en størrelse, og er kolesterol noget godt eller noget skidt? Man kan sige, at kolesterol er noget godt, der har fået et alt for dårligt ry.
Der findes alt for mange myter om fedt og kolesterol og trænger du til at få opfrisket din viden om kolesterol, anbefaler jeg, at du starter med at læse denne rimelig letforståelige gennemgang: HVAD ER KOLESTEROL?
Du er også velkommen til at tage et kig på mine blodprøvesvar efter 7-8 år på LCHF. Du finder dem HER.
Er det ikke farligt at spise så meget (mættet) fedt?
I snart 40 år har vi lært, at vi skal udskifte animalsk fedt (mættet fedt) med plantefedt (flerumættet fedt), hvis vi vil undgå hjertesygdomme. Tanken bag det hele er, at et højt indtag af mættet fedt giver et højt kolesteroltal, hvilket er en risikofaktor for hjertesygdomme. Det kaldes også lipidhypotesen, fedthypotesen eller “diet-heart hypotesen”.
Men de seneste 5-10 års forskning har vist, at den sammenhæng, man troede, der var mellem mættet fedt og hjertekarsygdomme hviler på vaklende grund.
En af årsagerne til det er, at man tidligere har grupperet mættet fedt med transfedtsyrer. Transfedtsyrer er djævlens værk (og derfor forbudte i DK), og når man har fjernet de studier fra ligningen, som havde taget transfedtsyrer med, tegner der sig et andet billede.
Samtidig har det vist sig, at risikoen for hjertekarsygdomme stiger, hvis det mættede fedt byttes ud med raffinerede kulhydrater eller med planteolier med højt omega-6 indhold. At spare på fedtet mættet til fordel for raffinerede kulhydrater eller billige planteolier af omega 6-typen er altså ikke bare et dårligt råd. Det er et potentielt farligt råd.
Her er et par interessante studier:
Available evidence from randomized controlled trials shows that replacement of saturated fat in the diet with linoleic acid effectively lowers serum cholesterol but does not support the hypothesis that this translates to a lower risk of death from coronary heart disease or all causes. Findings from the Minnesota Coronary Experiment add to growing evidence that incomplete publication has contributed to overestimation of the benefits of replacing saturated fat with vegetable oils rich in linoleic acid.
A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.
Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats.
Saturated fats are not associated with all cause mortality, CVD, CHD, ischemic stroke, or type 2 diabetes, but the evidence is heterogeneous with methodological limitations. Trans fats are associated with all cause mortality, total CHD, and CHD mortality, probably because of higher levels of intake of industrial trans fats than ruminant trans fats.
Læs også: Videnskabelige studier om LCHF
Flere grunde til at spise fedt på LCHF/Keto
Når man skærer de store kulhydratkilder fra, er det vigtigt, at man øger på noget andet energigivende. Og i modsætning til hvad mange tror, er dette ikke protein. Nej, det er fedt. Naturligt fedt, forstås. Det betyder, at det meget udskældte mættede fedt fra dyr og kokosprodukter igen er inde i varmen, ligesom det også er okay at spise æg dagligt. Så velkommen til god, gammeldags kærnet smør, fed kokosmælk, fløde og fede oste.
Opgøret med det mættede fedt og med kolesterolmyten er klart det mest kontroversielle i LCHF/Keto.
Når man spiser få kulhydrater og mere fedt, får fedtet en anden metabolisk funktion i kroppen. Kroppen skifter så at sige brændstof og begynder at forbrænde fedtet som energi i stedet for kulhydrater.
Du forbrænder altså populært sagt fedt, imens du ligger på sofaen og ser TV og imens du sover om natten, fordi fedt nu er din primære energikilde eller din krops primære brændstof.
At tale om, at det er sund/usundt at spise fedt er lidt meningsløst, for det afhænger af, hvad du spiser fedtet sammen med.
At spise meget fedt samtidig med at du spiser mange kulhydrater er fortsat en usund og fedende kombination. Men det gør vi jo netop ikke, når vi spiser Low Carb High Fat.
KETO og kolesterol – hvad skal jeg spørge lægen om?
Det er vigtigt at forstå, at KETO og kolesterol er en ny situation og vi kan ikke med sikkerhed vide, hvad dit kolesteroltal betyder, når du har en fedtdrevet metabolisme. Derfor opfordrer jeg til at tage en saglig snak med lægen.
Mangler du input til at tage snakken om kolesterol med lægen, kan du finde idéer til spørgsmål her: KETO og kolesterol
Kolesterol – et helt nyt perspektiv
Emnet kolesterol og særligt LDL’s rolle er blevet endnu mere usikker og/eller interessant efter den amerikanske ingeniør Dave Feldman har lavet nogle kolesteroleksperimenter, der viser, at kolesteroltallet og fordelingen kan påvirkes på så lidt som tre dage med kost.
Et af hovedpunkterne her var at kalorieunderskud og faste gav det “værste kolesteroltal” mens kalorierig og fedtrig kost gav det bedste.
Men hvis kolesteroltallet kan påvirkes af bare tre dage på anden kost, er det så overhovedet et interessant parameter? Og hvad fortæller det os i så fald?
Er du interesseret i kolesterol og hvordan kolesterol påvirkes af kost, kan jeg varmt anbefale dig at bruge lidt tid på at se nogle af hans eksperimenter.
Start fx her:
Basics of cholesterol on a Low Carb diet
Og nej, intet af Daves eksperimenter er randomiserede kontrollerede studier, men pga. af deres meget præcise udførsel, er de alligevel relevante at nævne.
Bøger og læsestof om LCHF/Keto
Vil du gerne fordybe dig mere i de bagvedliggende teorier, kan jeg anbefale dig at læse disse: The Art and Science of Low Carbohydrate Living og The Art and Science of Low Carbohydrate Performance (om træning på lavkulhydratkost) af Jeff S. Volek og Stephen D. Phinney. (Affiliate links)
Læs også den store oversigt over videnskabelige undersøgelser om LCHF her:
Videnskabelige undersøgelser om LCHF
Vil du læse om min kolesteroltal efter 7-8 år på LCHF med rigelige mængder æg og (mættet) fedt, kan du gøre det HER.
Men tilbage til det mættede fedt. Mættet fedt bidrager med en række vigtige funktioner i kroppen. Det styrker dine celler, dine knogler og dit immunforsvar, samtidig med at det hjælper med at transportere de vigtige fedtopløselige vitaminer som vitamin A, D, E og K2.
Men bedøm selv…
Hvis du stadig ikke er helt overbevist, så prøv at kaste et blik på disse to varedeklarationer:
Økologisk smør, fx Arla Harmonie:
Højpasteuriseret økologisk fløde, syrnet med mælkesyrekultur og salt.
Smørbar Becel:
Vand, solsikkeolie (21 %). hørfrøolie (7 %), rapsolie, (6 %), vegetabilsk fedtstof, modificeret stivelse, salt (1,0 %), kaliumchlorid, emulgator (solsikkelecithin, mono- og diglycerider af vegetabilske fedtsyrer), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), surhedsregulerende middel (citronsyre), aroma, A- og D-vitaminer.
Eller lad os tage fløde.
Økologisk piskefløde 38 %
Økologisk piskefløde 38 %
Cremefine til piskning 21 %
Vand, skummetmælk (20%), hærdet vegetabilisk fedtstof (11%), vegetabilisk fedtstof (7,9%), kærnemælkspulver (3,2%), mælkesukker, sukker, emulgator (mono- og diglycerider af vegetabilske fedtsyrer), stabilisator (guargummi, johannesbrødkernemel, carrageenan), aroma, kondenseret mælk, farvestof (beta-caroten)
Hvilke produkter tror du, din krop bedst kan genkende som mad?
Visse undersøgelser, som har indikeret, at mættet fedt er farligt, er desuden lavet ved, at man har brugt umættede plantefedtstoffer, som man har hærdet, så de har fået egenskaber af mættet fedt. Den proces kaldes også hydrogenering. Ved hydrogenering dannes de farlige transfedtsyrer, og dem skal vi for alt i verden undgå.
Ser du betegnelsen “hydrogeneret fedt” eller “hærdet fedt” på et produkt, så stil det tilbage på hylden. Transfedt og mættet fedt er selvsagt ikke det samme. På LCHF spiser vi naturligt mættet fedt som fx fedt fra kød og fra fede mejeriprodukter.
Hvad er gode fedtkilder iflg. LCHF/Keto?
Gode kilder til fedt er fedt fra dyr (gerne dyr, der har været på græs), smør, fløde og andre fede mejeriprodukter, den gode kokosolie, fiskeolie, enten i form af et tilskud af høj kvalitet eller ved at spise fede fisk som laks, makrel etc.
Koldpresset olivenolie, avokado-olie og til dels rapsolie kan også være gode bud.
Dårlige bud på fedt tæller margarine og smørbare smørefterligninger, majsolie, solsikkeolie, tidselolie, vindruekerneolie, sojaolie og generelt alle planteolier i lyse plastikflasker.
Bliver man ikke fed af at spise fedt?
Jo, hvis man spiser meget fedt i selskab med mange kulhydrater, så man ender i energioverskud. Spiser man få kulhydrater og meget fedt, risikerer man derimod at slippe af med overflødige kilo.
Læs mere her: LCHF og vægttab
Fedt og kolesterol – Får jeg ikke for højt kolesteroltal af at spise LCHF?
Kolesterol er også en kompliceret størrelse, som hænger uløseligt sammen med lipidhypotesen, som jeg berørte kortvarigt i det første spørgsmål på denne side. Det, vi ved i dag, er, at det totale kolesteroltal betyder mindre, og at det er kolesterolfordelingen eller kolesterolprofilen, som betyder mere. Naturlige fedtstoffer i kosten kan give en stigning i det gode HDL-kolesterol.
Læs om mit kolesteroltal efter 7-8 år på LCHF her: Janes blodprøvesvar
Læs også: HVAD ER KOLESTEROL EGENTLIG?
Allerførst….TAK fordi du tog dig tid til at svarer på min mail. Det satte jeg utrolig meget pris på, nu hvor jeg fra “anden side” var blevet dårligt informeret omkring hele LCHF/ketose konceptet.
Jeg er måske “langsomtopfattende”, men er stadigvæk ikke helt klar på det kolesterol. Jo jeg fatter godt, at tingene ikke er så ligetil som “lede kolesterol” og “herlige kolesterol”.
Men mit kolesterol er steget ret markant efter jeg under vejledning (fra anden fortaler for ketose) startede på ketose kost !. Og det bekymre min læge da samlet kolesterol er 7,8 HDL er 1,7, LDL er 4,6 og triglycerid er 3,9 !?.
Jeg er med på at når man laver kostomlægninger, så vil kroppen selvfølgelig reagere på det, og der kan nok være lidt udsving til både den gode og dårlige side, men det bør vel vende hurtigere end hurtigt…..eller hvad ?
I det koncept som du anbefaler jeg køre på, hvor lang tid bør der så gå, før jeg/man får et “normalt” kolesterol niveau ?
Hej Karina
Fedt at du kunne bruge svaret! :)
Jeg er som sagt ikke uddannet til at rådgive om sygdom og medicin. I mine øjne ser kolesterolfordelingen også skæv ud. De fleste ser en stigning i HDL, en normalisering af LDL og et fald i triglycerider og det sker ofte efter ganske kort tid. Da din fordeling ikke er så gunstig, ville jeg lytte til lægens bekymring.
Hvis jeg var i dine sko, ville jeg tage en periode, hvor jeg fokuserede på måltider med grøntsager, kød og fedt (og ikke fedtkaffe og lign.) og så få lavet en ny måling om nogle måneder for at se, om det har gjort en forskel.
Vend gerne tilbage og lad mig høre, hvordan det går med dig!
Hej Jane.
Hvis du har svaret på det her før så har jeg nok bare overset det, men jeg har en mindre diskussion med min fedtforskrækket svigermor. Hun kan simpelthen ikke forstå at det pludselig kan være sundt med kokosolie da “det jo er stift fedtstof, og dermed også stivner i blodet”. Hvordan i alverden får jeg forklaret hende på en let måde at sådan hænger det ikke sammen?
Har forsøgt men hun er sikker på at både mig og manden dratter om af et hjertetilfælde inden længe og er især nervøs på mandens vegne da der er hjerteproblemer i hans familie.
I øvrigt tak for en fantastisk blog med fantastisk mad :-) har altid elsket at lave mad og gør det endnu mere nu hvor man virkelig kan få lov at være kreativ uden at tælle kcal men bare gå all-in :-) love it.
PS. Dit indlæg ang hormoner for nylig. Så mange gode tanker og hold nu op hvor de hormoner kan være “skyld” i mange problemer. Har mærket det på egen krop af flere omgange. Virkelig interessant læsning.
Åh ja, den gode gamle angst for det mættede fedt. Der er jo masser af argumenter i indlægget her og det samme i de sidste 5-10 års forskning, men lige til det med det “stive fedtstof”, kan du spørge hende, hvad hendes kropstemperatur er. Kokosolie smelter ved 24 grader. Er hendes kropstemperatur derunder, er hun…. ja, død allerede ;-)
Ellers kan du forklare hende, at man i sin tid har lagt transfedtsyrer og mættet fedt i samme pulje og derved har fundet ud af at de udgjorde en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme. Siden hen har man opdaget, at det skyldtes transfedtsyrerne, som jo er så farligt, at det er forbudt i mad herhjemme. Men fjernede man transfedtsyrerne fra ligningen, tegnede der sig et helt andet billede.
Jeg ved ikke hvad jeg ellers skal sige. Jeg trækker normalt bare på skuldrene og lader folk have deres fedtforskrækkelse i fred. Not my monkeys, not my business ;-)
Jeg prøver ? Tak for hurtigt svar.
Hehe, Not my monkeys, not my business – den skal huskes ?
Jeg elsker den! Jeg tror, det er et polsk ordsprog eller lign. :)
Genial!!! ?
Hav en god dag. Håber du får nydt foråret lidt ?
Hej Janen.
Jeg er begyndt på striks lchf for Ca 14 dage siden. Det er gået godt og jeg har tabt mig og min appetit er bedre reguleret og desuden er mit blodsukker stabilt!
Mit spørgsmål til dig går på, om det er muligt at opretholde lchf og vægttab, hvis jeg en gang imellem spiser en bolle eller et stykke kage?
Mvh Anne Kathrine
Åh det er altid så svært at svare på. Det afhænger lidt af din “type”. Hvis jeg vil gøre det helt kort, vil jeg sige:
– Ingen nævneværdig skade, hvis du kan nøjes med den ene, og det ikke sker for tit. Allerbedst hvis det sker i forlængelse af hård træning (her er musklerne mere parate til at lagre kulhydraterne)
– Stor skade, hvis du i dagene derefter laver flere og flere afstikkere, fordi du nu craver sukker og har svært ved at vende tilbage til LCHF.
Generelt skal du være forberedt på cravings i de kommende par døgn efter. For mig tager det 2-3 dage. Jeg synes, det hjælper lidt at vide det, så jeg er forberedt på at de dage kan blive lidt nederen, som mine unger ville sige :)
Generelt vil jeg dog ikke anbefale afstikkere i de første 6-8-10 uger. Det er for at sikre at kroppen har en chance for at blive fedtdrevet og ikke ender med at hænge i ingenmandsland.
Hej
Jeg har en familiesygdom som giver for højt kolesterol og er i medicinsk behandling.
Jeg er så småt begyndt at lave palæo mad er det det samme som lchf? Jeg er nemlig blevet anbefalet din blog i den forbindelse.
Jeg har fra læger og diætist fået at vide at jeg skal holde mig fra animalsk fedt og tænker derfor ikke lchf vil fungere for mig?
Vh. Anna
Hej Anna
Jeg er hverken kompetent nok eller uddannet til at rådgive ved sygdom eller medicin, så det kan jeg desværre ikke svare på.
Palæo og liberal LCHF er mere forskellige end de er ens, er mit indtryk. De afviger lidt fra hinanden på især mælkeprodukterne og frugt, men begge er i mine øjne sunde og balancerede kostoplæg.
Tak for svar. Hvor i lægger forskellen ved mejeriprodukter og frugt?
Det, jeg mener, er, at mejeriprodukter og frugt er to madgrupper, som LCHF og paleo adskiller sig på. På LCHF spiser man gerne fede mejeriprodukter mens mejeriprodukter i striks paleo er udelukket. På paleo spiser man derimod gerne frugt, hvilket i striks LCHF er udelukket. Spiser man en liberalere variant af enten LCHF eller paleo, synes jeg, de ligner hinanden ret så meget.
Håber, det gav mening :)
Hvorfor ikke tidselolie?
Tidselolie er en af de omega 6-rig olier, og da de fleste i forvejen får for meget omega 6, er der ingen grund til at tilføre mere af den. Omega 6 er vigtigt for os men i for dårlig balance med omega 3 virker den inflammatorisk i kroppen.
Hej Jane
Her en tilbagemelding efter lægebesøg og efterfølgende blodprøvetagning.
Min læge var meget åben og ærlig omkring, at meninger om kolesterol i øjeblikket deler vandende indenfor lægeverdenen.
Han var ikke bekymret på mine vegne – alle mine tal taget i betragtning samt det faktum, at jeg havde gjort mig en masse overvejelser i forhold til min kost (vi havde forinden taget en snak om min kostsammensætning)
Jeg kunne ikke få analyseret mit blod yderligere end til de normale værdier: totalkolesterol, HDL, LDL og triglycerid.
Hvad angår resultat af mine blodprøverne var alle tal fine (lever/nyre/blod, blodsukker og kolesterol)
Mine kolesterolværdier p.t.:
Total: 5,9
HDL: 1,7
LDL: 3,7
TG: 1,2
Jeg har så lidt svært ved at forstå, at der kan være så stor forskel fra gang til gang?? (Det er jo ikke de første måneder, jeg er igang med LCHF)
Under alle omstændigheder har jeg nu så meget viden om kolesterol, at jeg på ingen måde er nervøs for, om mine tal er for høje – heller ikke hvis de stiger! Det er lige før jeg gerne vil have høje værdier ?
Det ser ud til, at der er ved at komme en generel ændring af holdning til kolesterol. – Jeg så bl.a. Christian Bitz på morgen Tv erkende, at man har taget fejl i forhold til at mættet fedt skulle være farligt, og at man ikke længere kan sætte et lighedstegn mellem højt kolesterol og risikoen for hjertekarsygdomme! (På baggrund af en ikke tidligere publiceret undersøgelser fra 60’erne, som nu har fundet dagens lys. Tror det må være den selvsamme australske undersøgelse, som du henviser til på bloggen. ?
Der er i øvrigt rigtig mange andre forskningsresultater som peger i samme retning, hvis man begynder at interesserer sig lidt for området).
Nu mangler der bare, efter min mening, at blive sat fokus på konsekvensen af et højt indtag af kulhydrater!
En lang afsluttende smøre fra mig!
Rigtig god pinse ?
Mange hilsner
Christina
Hej Christina
Mange tak for tilbagemelding. Hvor er jeg glad for at høre, at din læge er lydhør over for din livsstil. Og det er helt rigtigt at kolesterol er langt mere kompleks end den ensidige behandling, det har fået i medierne i de sidste mange år. Heldigvis sker der en opblødning nu, og det er jo virkelig positivt.
Rigtig god pinse til dig også :)
KH. Jane
Hej Jane
Jeg har et total kolesterol, som er steget fra 5 til 7 efter overgangen til LCHF.
Det er jeg ikke bekymret for, da det jo er fordelingen man skal være obs på, samt ens generelle sundhed. Jeg er 173cm vejer 62kg har fint blodtryk og blodsukker.
Mine tal er fordelt således: total 7.0 Triglycerid: 0.7 HDL 1.9 LDL 4,8
Jeg kan forstå at LDL kolesterol består af partikler med forskellig størrelse. De store luftige LDL-partikler som ikke virker særlig farlige og de små tætte partikler som let iltes/harsknes og sætter sig i årene
Jeg går ud fra, at disse små partikler er dem, som i dag bliver betragtede, som det “grusomme” restpatikel kolesterol?
Da mit LDL kolesterol jo er lige i overkanten, kunne det tyde på, at det er de store luftige LDL partikler der er på spil… Ved du hvordan eller om, man kan få en analyse af ens LDL kolesterol, i forhold til, om det består af store “luftige” partikler eller små tætte farlige partikler?
Kan jeg egentlig spise mig til at få hævet mit HDL og sænket mit LDL yderligere? Måske mere fedtholdig mad, lyder lidt dristigt, meeeen med den viden man efterhånden ligger inde med, er det måske ikke en helt skæv tankegang?… (Jeg spiser pt. liberal LCHF og når jeg er ude spiser jeg “almindeligt” dvs. ca. 2-3 gange om måneden)
Tak for din fantastiske viden inden for dette område, hjemmeside med nyttige links og fine inspirerende bøger ?
Mvh. Christina
Hej Christina
Åh det er også meget svært for mig at sige. Jeg faldt over denne artikel forleden, og selvom ikke alt deri passer på dig, giver den et par gode råd, både ift. nye analyser og evt. småjusteringer i kosten. https://authoritynutrition.com/low-carb-diets-and-cholesterol/
I virkeligheden er det ikke sikkert, at du behøver ændre noget. Som du selv er inde på, er dine andre markører normale, og du er slank.
Nu ved jeg ikke hvor længe siden det er, du lagde kosten om, men i de første måneder kan der sagtens være udsving, der udligner sig med tiden. Især, hvis du er gået ned i vægt (ikke at du har brug for det), men vigtigt lige at få sagt. Uanset, så er det en god idé at følge udviklingen op med fx en måling igen om 3 mdr.
Og tak for de pæne ord <3
Hej Jane
Tak for hurtig svar :)
Jeg har læst linket du sendte, og ud fra det kan jeg se, at der kan laves analyse af LDL kolesterolet, men at det vist er lidt avanceret og nok ikke noget, jeg får min læge til… Om end står der jo også, at de fleste læger ikke behøver en analyse, da de ud fra TG-tallet kan se, om det er store eller små partikler der er tale om. Mit TG-tal må jo siges at være meget lavt 0,7, så ud fra den teori, må det være de store partikler, der er tale om i mit LDL-tal. :)
Jeg kan nu bare frygte, at lægen ikke kender til denne forskning, og anbefaler mig at spise mindre mættet fedt… (eller bare fordi han SKAL anbefale de danske kostråd)Grunden til jeg er lidt skeptisk er, da jeg fik taget prøve forrige gang, nærmest grinede sygeplejersken af mig, da jeg talte om store luftige LDL- partikler. det havde hun ikke hørt om! (og jeg viste ikke så meget på det tidspunkt til at kunne forklare mig nærmere) Nu kan jeg da i hvert fald sige, at der er blevet forsket og skrevet flere videnskabelige artikler om emnet.
Jeg har i øvrigt spist LCHF i 9 måneder. Jeg fik taget en prøve efter 4 måneder – her viste prøven (kun en totaltals-måling) lidt over 5. Herefter fik jeg taget en ny måling (her i mats) – altså efter 9 måneder på LCHF. denne gang med et total tal på 7,0 TG: 0,7 HDL: 1,9 LDL: 4,8.
Jeg har bestilt tid hos lægen, til et helbredstjek og forventer at få tid til en rigtig blodprøve hvor jeg er fastende – for det tænker jeg også har betydning. Så må vi se, hvad han siger til mine tal og til min LCHF kost, som jeg meget nødig vil opgive! (tror jeg venter med at sige noget om kosten, før han selv spørger) :)
Mange hilsner
Christina
Det er svært som almindelige menneske at skulle tolke de værdier, og det er samtidig svært at skulle lade sig rådgive af en læge, som enten er trænet i den gamle skole eller slet ikke i kost. Jeg kan godt lide din rolige og pragmatiske tilgang :) Lad mig høre, hvordan det arter sig, ikke?
Tak ?
– Og jo jeg skal nok vende tilbage og fortælle hvordan det er gået og hvilke holdning jeg er stødt på undervejs…
God påske!
Kære Jane.
Tak for en god blog med inspirerende opskrifter!
Jeg spiser sukkerfrit (tilsat) og glutenfrit, dog med nogle kornprodukter i min kost, en hel del bønner og med en del mindre kød end LCHF. Jeg trives med det, men har dog spekuleret på, om jeg gør mig selv en bjørnetjeneste ved samtidig at spise en del fedt (kokosolie, piskefløde og smør), fordi jeg jo så netop ikke forbrænder fedt, men kulhydrater. Jeg tænker ikke på vægt, da jeg ikke har problemer med den, men nærmere på, om denne “blandingsdiæt” vil kunne have dårlig indflydelse på kolesterol mm.
Har du erfaring med folk, der skeler til LCHF i nogle henseender, samtidig med, at de spiser en (endnu) mere plantebaseret kost?
Kære Jane
Jeg har netop få konstateret, at mit kolesteroltal er steget markant, siden jeg startede på LCHF i oktober.
Det ærgrer mig helt forfærdeligt, fordi jeg har tabt med 13-14 kg og har fået enorm megen energi. Har det simpelthen fantastisk.
Ikke en eneste sygedag har jeg haft i hele sæsonen. Og det er aldrig sket før.
LCHF har været en fantastisk åbenbaring for mig, så det er ganske enkelt skrækkeligt, at jeg ikke kan tåle fedtet.
Nu har jeg kun fået svaret på blodprøven, og skal først tale med lægen i overmorgen, men jeg er ikke i tvivl om, at hun nok sætter en bremser for LCHF.
Mit spørgsmål er som følgende:
Har du erfaringer med, om man tager på, hvis man stopper med LCHF; altså hvis man går væk fra fedtet for i stedet at indtage fuldkorn og ris og kartofler og den slags?
Er der noget, jeg skal være opmærksom på?
Kh Linda
Hej Linda
Jeg vil nødig tage lægens plads her, men jeg vil gerne give dig mine tanker med på vejen.
Som du også kan læse på siden her, er det totale kolesteroltal ikke vigtigt. Det er fordelingen af dit kolesteroltal, der spiller en rolle. En sund kolesterolfordeling er høj på HDL (det “gode” kolesterol) og lav på triglycerider. Fedt får HDL til at stige (det vil du gerne have) og det at spise low carb nedbringer i langt de fleste tilfælde triglyceriderne til et helt lavt niveau (fordi de kommer af kulhydraterne). LDL kan stige lidt, og det skyldes, at LDL-partiklerne bliver større og mere “fluffy” snarere end små og tætte. Det er de små og tætte partikler, der er i risiko for at sætte sig som åreforkalkninger, men desværre måler vi kun “volumen” og ikke antal partikler. Så det kan altså give et fejlagtigt billede. Samlet set kan du altså opleve en stigning, selvom din kolesterolprofil kun er blevet sundere.
Ofte ses der desuden en stigning i kolesteroltallet hos folk, der er gået ned i vægt, og det kan derfor være en idé at måle igen efter en periode på fx 3 mdr, hvor vægten har været stabil.
Hos meget få mennesker ser man, at kolesteroltallet går fuldstændig igennem loftet. Jeg ved ikke, hvad det skyldes, men her kan der være tale om måske at justere i fedtmængden.
Jeg kan ikke fortælle dig, hvad du skal gøre, men selv ville jeg slå koldt vand i blodet, hvis jeg var i din situation. At have det fantastisk, regulere vægt, blodsukker og andre helbredsmarkører og så give op pga. kolesteroltallet er i mine ører helt skørt. Og så vile jeg læse op på det her med kolesterol! Start evt. her: Kolesterol for dummies
Uanset er det vigtigste, at du er tryg ved din beslutning.
Hvis du skifter fra LCHF til fuldkornskost, kan det være, du lige stiger et par kilo. Det vil dog bare være væske (den samme væske, du tabte i starten på LCHF). Herudover stiger du kun i vægt, hvis du spiser flere kalorier end du forbrænder.
hejsa Jane
Har lige et lille ??? Min mand er startet på Ketogen kost… jeg og min søn (7 år) spiser alm. kost. Dvs. rugbrød til frokost, frugt, kartofler, havregryn osv.. Vil det “skade” os at få det ekstra fedtindtag? Altså når jeg laver mad til aften får vi jo kødmæssigt gerne det samme som min mand; nu steges der jo bare i mere fedt end normalt. Meget mere. Jeg får så yderligere noget mere fedt, da jeg får noget af det samme mad som min mand. egentlig tænker jeg om det sætter sig som fedt på sidebenene???????? VI skulle jo nødig blive overvægtige pludselig;-()
Mvh. Tina
-tag for en super side i øvrigt!!!
Jeg kan jo ikke forudse, hvad der vil ske, men får I pludselig væsentligt flere kalorier end før, og vil det overstige jeres energiforbrug, vil I jo gå op i vægt. Alligevel synes jeg ikke, at det behøver forholde sig sådan. Mad med fedt mætter mere end mad uden eller med lidt fedt og det plejer at sætte en helt naturlig begrænsning på det samlede madindtag. Mine børn spiser fx “min mad” sammen med ris, kartofler og rugbrød, og det klarer de fint. Min holdning er, at det ikke er “mad, der feder”. Det er ikke-mad (slik, sodavand etc), der gør, at vi kommer til at overskride vores ligevægtsindtag.
Skriver lige igen, da jeg har fået ny e-mail ;-)
Hej Jane :-)
Af ren nysgerrighed: I den artikel du henviser til med overskriften “Forskere: Mættet fedt finder ikke vej til blodet”, forstår jeg, at forskningen er lavet ved at den ene gruppe spiste et øget mængde fedt i forhold til normalen. Men den anden gruppe, som spiste en øget mængde kulhydrater, er det derved en øget mængde i forhold til den normale anbefaling?
Mvh.
Caroline
Det ved jeg ikke, men det lyder da sandsynligt.
Hej Jane.
Har du nogen erfaring eller viden om LCHF og galdesten? Hvis man lider af galdesten anbefales det at undgå fedt…..det holder jo ikke med LCHF.
Mvh
Tina
Hej Jane,
Ved du noget om hvordan det går hvis man spiser LCHF og har problemer med gsldesten?
Det anbefales jo at undgå fedt hvis man har den slags problemer.
Tak for en super blog! Jeg må bestemt ha downloadet den app
Det kan være en idé at optrappe langsomt til den fede kost. Kort sagt kan man sige det sådan, at det er den kulhydratrige kost, der skaber galdestenene men fedtet kan provokere anfaldene. Ved at spise en fedtrig kost, sikres flow i galdeblæren, og problemer med galdesten er her sjældne. Men som sagt, langsom optrapning i dit tilfælde.
Hej Jane.
Jeg vil gerne høre, hvordan jeg skal forholde mig til set høje indtag af mælkeprodukter i form af ost, cremefraiche osv. Jeg har i mange år fulgt Anette Harbech Olesen, og hun fraråder for mange mælkeprodukter og mættet fedt fra animalske kilder. Bliver omgea 6 indtaget ikke alt for stort, hvis man skal spise så meget ost/bacon.
Jeg er helt med på olivenolie, avocado, nødder,frø og smør….
Håber på dit svar
Mvh Rikke
Først vil jeg sige, at det selvfølgelig er helt valgfrit hvor mange mejeriprodukter, man tager ind i sin kost :)
Når vi vælger øko-mejeriprodukter får vi en bedre fedtsyresammensætning (omega 3-6) ift. når vi vælger konventionelle produkter, så det er endnu et godt argument for at købe mere økologi. På LCHF bruger vi ikke de omega 6-rige planteolier ligesom nødder og kerner også kun er en lillebitte del. Og da vi slet ikke spiser nogen kornprodukter overhovedet, er jeg ikke bekymret for højt omega-6 indtag. At vi hellere end gerne spiser mættet fedt på LCHF er bestemt stadig kontroversielt, men mere og mere peger i retning af at planteolierne udgør en langt større trussel mod vores helbred end smør gør.
Tusinde tak for superhurtigt svar
Hej Jane.
Jeg har været på lchf i en lille uge (mandag-søndag) og gået all in fra start.
De sidste dage (2-3) synes jeg at jeg har haft en mild for for hjertebanken!!!!! Har nu læst om en anden der har prøvet det samme, da hun havde skåret helt ned for kulhydraterne. Jeg har holdt mig fra alt brød, ris, kart osv, men dog fået mørk chokolade i bl.a din nutella. Og lidt frugt. Drukket masse vand og spist fedt, smør, fløde, fede oste, masse æg, kød og grønt.
Her til aften har jeg så spist brune ris og æble og appelsin og synes allerede det har hjulpet på mit ubehag. Kan det passe at jeg får hjertebanken af for lidt kulhydrat?!! Jeg fejler ikke noget ellers og har normalt et perfekt blodtryk!! Er blevet lidt skræmt!
Mvh Rikke.
Det er en normal bivirkning i starten. Jeg ved faktisk ikke præcis hvorfor men kun at det er ubehageligt og går over igen. Hvis du vil undgå det, kan du skære gradvist ned for kulhydraterne, ligesom du er inde på, ved fx at spise lidt frugt eller rodfrugter. Det er angiveligt ganske få mængder, der skal til.
Hej og mange tak for inspiration!
Har også din “året rundt” bog – fantastisk! :)
min kæreste og jeg – der lige er startet på LCHF – ææælsker spejlæg og vi har længe spist to æg hver, næsten hver morgen. Man har altid hørt at kolesterol sætter sig i årerne, synes endda også jeg husker at have fået fortalt at man kun må spise et æg om dagen og ikke hver dag. Passer dette?
vi går begge i skole – en time væk – og vi synes det er lidt svært med inspiration til varieret (hurtig/nem) morgenmad og (hurtig/nem) frokost-madpakke (madpakke-bog på vej? ;)). Vi har altid spist brød både til morgenmad og frokost, men det er jo udelukket nu. Har du nogle hurtige ideer, der måske gerne er bare lidt SU venlige?? (LCHF er ikke ligefrem billigt..desværre!)
mange tak for blogg og bøger! :)
vh Beinta
Hej Beinta
Nej, som du kan læse netop her på siden er alt dette med fedt og æg og kolesterol en myte, så det behøver du ikke bekymre dig om.
Jeg synes, der er masser af idéer til hurtig og billig mad på farten her på bloggen, så snus lidt rundt i arkiverne, så finder du helt sikkert noget. Mangler du gode idéer til at spise LCHF på budget, har jeg samlet en række gode råd her: LCHF PÅ BUDGET
Hej igen! Tak for det hurtige svar!
fedt, tak! Det indlæg havde jeg ikke lige set! Men der er svaret jo! :)
God dag! Og endnu engang tak for inspiration :)
Er disse gode olier? Jordnøddeolie, macadamia olie. Altså olier lavet på nødder?
Det er lidt forskelligt. Nøddeolier har jo forskellig fedtsyreprofil og nogle vil være sundere end andre. Macadamiaolie vil nok lægge i toppen her med sit høje indhold af enkeltumættet fedt. Jordnødder er ikke en nød, så den kan ikke tælles med i nøddeolier.
Nøddeolier kan være fine og sunde olier, men jeg synes ikke, de bør udgøre en kæmpedel af fedtindtaget på LCHF. Det risikerer at give overvægt af omega 6-fedtsyrer, som i overflod virker inflammationsskabende i kroppen.
Ja som nogle her så har jeg også højt kolesterol og har gået på piller i 4 år nu. Jeg har i et år været på LCHF og synes det er alletiders, MEN mit kolesterol er steget fra 6 til over 9….. og det er ikke godt for min krop siger lægen og må sandsynligvis øge dosen :-(….. så må stoppe, nogle som har gode råd her?
Jeg er ikke uddannet til at rådgive ved sygdom, men du kan evt. læse mere om kolesterol her: http://www.kostdoktorn.se/kolesterol