Fedt og kolesterol – i årevis har vi lært at vores kolesteroltal stiger, hvis vi spiser fedt, men hvis det er tilfældet, hvorfor er der så så mange, der oplever forbedrede kolesteroltal på en fed kost som LCHF? Læs mere her om hvor meget fedt du skal spise på KETO / LCHF.
Hvad er kolesterol?
Hvad er kolesterol egentlig for en størrelse, og er kolesterol noget godt eller noget skidt? Man kan sige, at kolesterol er noget godt, der har fået et alt for dårligt ry.
Der findes alt for mange myter om fedt og kolesterol og trænger du til at få opfrisket din viden om kolesterol, anbefaler jeg, at du starter med at læse denne rimelig letforståelige gennemgang: HVAD ER KOLESTEROL?
Du er også velkommen til at tage et kig på mine blodprøvesvar efter 7-8 år på LCHF. Du finder dem HER.
Er det ikke farligt at spise så meget (mættet) fedt?
I snart 40 år har vi lært, at vi skal udskifte animalsk fedt (mættet fedt) med plantefedt (flerumættet fedt), hvis vi vil undgå hjertesygdomme. Tanken bag det hele er, at et højt indtag af mættet fedt giver et højt kolesteroltal, hvilket er en risikofaktor for hjertesygdomme. Det kaldes også lipidhypotesen, fedthypotesen eller “diet-heart hypotesen”.
Men de seneste 5-10 års forskning har vist, at den sammenhæng, man troede, der var mellem mættet fedt og hjertekarsygdomme hviler på vaklende grund.
En af årsagerne til det er, at man tidligere har grupperet mættet fedt med transfedtsyrer. Transfedtsyrer er djævlens værk (og derfor forbudte i DK), og når man har fjernet de studier fra ligningen, som havde taget transfedtsyrer med, tegner der sig et andet billede.
Samtidig har det vist sig, at risikoen for hjertekarsygdomme stiger, hvis det mættede fedt byttes ud med raffinerede kulhydrater eller med planteolier med højt omega-6 indhold. At spare på fedtet mættet til fordel for raffinerede kulhydrater eller billige planteolier af omega 6-typen er altså ikke bare et dårligt råd. Det er et potentielt farligt råd.
Her er et par interessante studier:
Available evidence from randomized controlled trials shows that replacement of saturated fat in the diet with linoleic acid effectively lowers serum cholesterol but does not support the hypothesis that this translates to a lower risk of death from coronary heart disease or all causes. Findings from the Minnesota Coronary Experiment add to growing evidence that incomplete publication has contributed to overestimation of the benefits of replacing saturated fat with vegetable oils rich in linoleic acid.
A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.
Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats.
Saturated fats are not associated with all cause mortality, CVD, CHD, ischemic stroke, or type 2 diabetes, but the evidence is heterogeneous with methodological limitations. Trans fats are associated with all cause mortality, total CHD, and CHD mortality, probably because of higher levels of intake of industrial trans fats than ruminant trans fats.
Læs også: Videnskabelige studier om LCHF
Flere grunde til at spise fedt på LCHF/Keto
Når man skærer de store kulhydratkilder fra, er det vigtigt, at man øger på noget andet energigivende. Og i modsætning til hvad mange tror, er dette ikke protein. Nej, det er fedt. Naturligt fedt, forstås. Det betyder, at det meget udskældte mættede fedt fra dyr og kokosprodukter igen er inde i varmen, ligesom det også er okay at spise æg dagligt. Så velkommen til god, gammeldags kærnet smør, fed kokosmælk, fløde og fede oste.
Opgøret med det mættede fedt og med kolesterolmyten er klart det mest kontroversielle i LCHF/Keto.
Når man spiser få kulhydrater og mere fedt, får fedtet en anden metabolisk funktion i kroppen. Kroppen skifter så at sige brændstof og begynder at forbrænde fedtet som energi i stedet for kulhydrater.
Du forbrænder altså populært sagt fedt, imens du ligger på sofaen og ser TV og imens du sover om natten, fordi fedt nu er din primære energikilde eller din krops primære brændstof.
At tale om, at det er sund/usundt at spise fedt er lidt meningsløst, for det afhænger af, hvad du spiser fedtet sammen med.
At spise meget fedt samtidig med at du spiser mange kulhydrater er fortsat en usund og fedende kombination. Men det gør vi jo netop ikke, når vi spiser Low Carb High Fat.
KETO og kolesterol – hvad skal jeg spørge lægen om?
Det er vigtigt at forstå, at KETO og kolesterol er en ny situation og vi kan ikke med sikkerhed vide, hvad dit kolesteroltal betyder, når du har en fedtdrevet metabolisme. Derfor opfordrer jeg til at tage en saglig snak med lægen.
Mangler du input til at tage snakken om kolesterol med lægen, kan du finde idéer til spørgsmål her: KETO og kolesterol
Kolesterol – et helt nyt perspektiv
Emnet kolesterol og særligt LDL’s rolle er blevet endnu mere usikker og/eller interessant efter den amerikanske ingeniør Dave Feldman har lavet nogle kolesteroleksperimenter, der viser, at kolesteroltallet og fordelingen kan påvirkes på så lidt som tre dage med kost.
Et af hovedpunkterne her var at kalorieunderskud og faste gav det “værste kolesteroltal” mens kalorierig og fedtrig kost gav det bedste.
Men hvis kolesteroltallet kan påvirkes af bare tre dage på anden kost, er det så overhovedet et interessant parameter? Og hvad fortæller det os i så fald?
Er du interesseret i kolesterol og hvordan kolesterol påvirkes af kost, kan jeg varmt anbefale dig at bruge lidt tid på at se nogle af hans eksperimenter.
Start fx her:
Basics of cholesterol on a Low Carb diet
Og nej, intet af Daves eksperimenter er randomiserede kontrollerede studier, men pga. af deres meget præcise udførsel, er de alligevel relevante at nævne.
Bøger og læsestof om LCHF/Keto
Vil du gerne fordybe dig mere i de bagvedliggende teorier, kan jeg anbefale dig at læse disse: The Art and Science of Low Carbohydrate Living og The Art and Science of Low Carbohydrate Performance (om træning på lavkulhydratkost) af Jeff S. Volek og Stephen D. Phinney. (Affiliate links)
Læs også den store oversigt over videnskabelige undersøgelser om LCHF her:
Videnskabelige undersøgelser om LCHF
Vil du læse om min kolesteroltal efter 7-8 år på LCHF med rigelige mængder æg og (mættet) fedt, kan du gøre det HER.
Men tilbage til det mættede fedt. Mættet fedt bidrager med en række vigtige funktioner i kroppen. Det styrker dine celler, dine knogler og dit immunforsvar, samtidig med at det hjælper med at transportere de vigtige fedtopløselige vitaminer som vitamin A, D, E og K2.
Men bedøm selv…
Hvis du stadig ikke er helt overbevist, så prøv at kaste et blik på disse to varedeklarationer:
Økologisk smør, fx Arla Harmonie:
Højpasteuriseret økologisk fløde, syrnet med mælkesyrekultur og salt.
Smørbar Becel:
Vand, solsikkeolie (21 %). hørfrøolie (7 %), rapsolie, (6 %), vegetabilsk fedtstof, modificeret stivelse, salt (1,0 %), kaliumchlorid, emulgator (solsikkelecithin, mono- og diglycerider af vegetabilske fedtsyrer), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), surhedsregulerende middel (citronsyre), aroma, A- og D-vitaminer.
Eller lad os tage fløde.
Økologisk piskefløde 38 %
Økologisk piskefløde 38 %
Cremefine til piskning 21 %
Vand, skummetmælk (20%), hærdet vegetabilisk fedtstof (11%), vegetabilisk fedtstof (7,9%), kærnemælkspulver (3,2%), mælkesukker, sukker, emulgator (mono- og diglycerider af vegetabilske fedtsyrer), stabilisator (guargummi, johannesbrødkernemel, carrageenan), aroma, kondenseret mælk, farvestof (beta-caroten)
Hvilke produkter tror du, din krop bedst kan genkende som mad?
Visse undersøgelser, som har indikeret, at mættet fedt er farligt, er desuden lavet ved, at man har brugt umættede plantefedtstoffer, som man har hærdet, så de har fået egenskaber af mættet fedt. Den proces kaldes også hydrogenering. Ved hydrogenering dannes de farlige transfedtsyrer, og dem skal vi for alt i verden undgå.
Ser du betegnelsen “hydrogeneret fedt” eller “hærdet fedt” på et produkt, så stil det tilbage på hylden. Transfedt og mættet fedt er selvsagt ikke det samme. På LCHF spiser vi naturligt mættet fedt som fx fedt fra kød og fra fede mejeriprodukter.
Hvad er gode fedtkilder iflg. LCHF/Keto?
Gode kilder til fedt er fedt fra dyr (gerne dyr, der har været på græs), smør, fløde og andre fede mejeriprodukter, den gode kokosolie, fiskeolie, enten i form af et tilskud af høj kvalitet eller ved at spise fede fisk som laks, makrel etc.
Koldpresset olivenolie, avokado-olie og til dels rapsolie kan også være gode bud.
Dårlige bud på fedt tæller margarine og smørbare smørefterligninger, majsolie, solsikkeolie, tidselolie, vindruekerneolie, sojaolie og generelt alle planteolier i lyse plastikflasker.
Bliver man ikke fed af at spise fedt?
Jo, hvis man spiser meget fedt i selskab med mange kulhydrater, så man ender i energioverskud. Spiser man få kulhydrater og meget fedt, risikerer man derimod at slippe af med overflødige kilo.
Læs mere her: LCHF og vægttab
Fedt og kolesterol – Får jeg ikke for højt kolesteroltal af at spise LCHF?
Kolesterol er også en kompliceret størrelse, som hænger uløseligt sammen med lipidhypotesen, som jeg berørte kortvarigt i det første spørgsmål på denne side. Det, vi ved i dag, er, at det totale kolesteroltal betyder mindre, og at det er kolesterolfordelingen eller kolesterolprofilen, som betyder mere. Naturlige fedtstoffer i kosten kan give en stigning i det gode HDL-kolesterol.
Læs om mit kolesteroltal efter 7-8 år på LCHF her: Janes blodprøvesvar
Læs også: HVAD ER KOLESTEROL EGENTLIG?
Hvor meget ost må man spise?
Hvis man ikke er så vild med fløde og Creme fraice, kan man så godt “erstatte” det med massere af fed ost ( som jeg virkelig elsker? :)
Jeg kan ikke svare på, “hvor meget man må spise af noget” Det hele handler jo om kontekst. Generelt vil jeg dog sige, at det er en god idé at have en “reel fedtkilde” til hvert måltid (fx smør, olie, mayo etc) og ikke kun få fedt via ost, fløde etc, da du herigennem også får både kulhydrater og protein.
Hej Jane
Jeg har en historik med for højt kolesterol og blodtryk umiddelbart uforklarligt, jeg er og har altid været slank, kunne måske godt motionerer lidt mere, men har altid spist forholdsmæssigt sund, har dog haft en svaghed for sukker. Dvs. at i marts fik nogle pille for kolesterolet og i juni var den på 4,6 hvilket var faldende, så blev jeg af min skønne mand introduceret for LCHF og siden medio august har vi levet derefter, så da jeg i sidste uge var hos læge til kontrol havde jeg jo en forhåbning om et bedre kolesterol tal, men den var steget til 7,1 og ifølge ham var det, det dårlige kolesterol, så jeg fik et mindre chok og er meget i vildrede ift. hvad jeg skal gøre… Jeg er nemlig meget glad for min nye livstil og min læges anbefaling lød at faste og leve efter 5/2 reglen, jeg dur bare slet ikke til at være sulten og så to dages faste pr. uge, det lyder som ren tortur!!! Kunne virkelig godt bruge et godt råd eller to, samt hvordan får man testet sit kolesterol rigtig/ordenligt?
Blev også lidt bekymret, jeg spiser jo fortsat pillerne….
Håber du har lidt input:)
Hej Jane.
Jeg er helt ny LCHF’er og er meget begejstret allerede. Har tabt 2-3 kilo og behøver ikke at overvåge mig selv som jeg plejer og tælle kalorier.
Har været igang i 14 dage og besluttede idag at gå på apoteket og købe ketostix for at tjekke om jeg er i ketose. I din bog skriver du at man bør ligge imellen 1,5 og 3. Jeg lå på lidt mere end 4. :-/
Hvorfor gør jeg mon det? Kan det være fordi jeg ikke får grøntsager nok? Kan ikke finde noget når jeg googler for høj ketose. Så hvordan kommer jeg ned på 3 eller derunder?
De værdier, jeg skriver om i bogen er blodværdier, altså målt i blodet med et særligt apparat. Du kan ikke bruge urin-stixene til andet end at vurdere om du er i ketose eller ej (og selv der er de upræcise)…
Hej
Jeg er interesseret i at prøve LCHF, men vil lige sætte mig lidt mere ind i det, så jeg ikke kommer til at gøre noget galt.
Jeg har fulgt debatten omkring kolesteroltal m.v., da jeg har haft en blodprop i 2006 og er på kolesteroldæmpende medicin. Min læge er meget OBS på kolesteroltallene.
Gør dét, at jeg har haft en blodprop, nogen forskel i relation til LCHF?
Hvis man er i gang med LCHF, og kommer hjem fra 14 dage i Italien med pasta, landbrød og rødvin, er det hele så ødelagt?
Vh. Ole
Hej ..
Mit kolesterol steg fra 5.5 til 7 på ca 6 måneder efter at jeg begyndte på LCHF. Alle andre prøver, BT og BS er normale.
Er stoppet igen, da jeg ikke tør fortsætte !? Er det ikke osse lidt vildt mht stigningen?
Hej Jane
Min mand og jeg er gået på denne kur og vi elsker den :-) Skønne bøger og lækkert i det hele taget.
Mit spørgsmål til dig er – Ved du noget om for højt blodtryk i forbindelse med LCHF, min mand har meget højt blodtryk (får piller for det nu) men det falder ikke rigtigt, lægen er selvfølgelig på banen her…. Men mit spørgsmål er så: Kan han fortsætte med denne kur sammen med mig ???
Ps. Kolesterol er super fint
Vh. Joan
Normalt falder blodtrykket markant, når man skærer ned for kulhydraterne. Jeg har ikke tidligere hørt om nogen, hvor det ikke er sket (men jeg hører jo altså heller ikke fra alle ;-)) I hvert fald godt at I sørger for at have lægen med på sidelinjen.
1000 tak for svar :-)
Okay tak for svaret. Så er jeg mere rolig.
Var mere bange for om det var “skadeligt” eller om man kunne tage på af at spise for meget af det
Okay. Er der et fingerpeg på hvor meget fløde man må spise om dagen?
Jeg spiser det f.eks i min morgenmad og i min aftensmad. Nogen gange frokost hvis jeg har rester med.
Synes bare det virker så voldsomt og jeg ar ingen idé om, om det er for meget og hvordan man finder ud af om det er for meget
Nej, det synes jeg ikke, der er. Men fløde er jo ikke specielt næringsrig kost og derfor kan det være fint at få lidt variation ind. Hvis du spiser en skål flødeskum til morgenmad, flødesovs til frokost og aften, så vil din kost ikke indeholde meget næring. Men en smule fløde i din morgenomelet, lidt i kaffen og en flødesovs til aften kan sagtens være fint. Men vi spiser jo ikke det samme hver dag.
Men spørgsmålet er jo i virkeligheden, hvornår er det for meget FOR DIG? Og det kan kun du selv svare på.
Hej Jane.
Jeg har længe gået og tænkt på om jeg spiser for meget fløde- kan man det?
Har nogle steder læst, at man skal holde lidt igen med fløden? Men andre steder kan man nærmest ikke få for meget.. Håber du ser denne besked.
Vh Sille :-)
Ja selvfølgelig kan man spise for meget fløde. Man kan spise for meget af alting. Generelt er variation jo en god ting og ellers afhænger det jo fuldstændig af tolerance og af hvad man i øvrigt spiser.
Hej Jane,
Jeg ved du har masser at se til, men hvis du får tid, ville det være fedt, hvis du vil smide en kommentar til mit opslag i denne tråd fra d. 24. feb. – på forhånd tak :)
Hej Jane. Hvorfor kun til dels rapsolie?
Hej Jane,
Jeg skriver til dig, da jeg har fået en kedelig besked fra min læge! Jeg er 29 år, og grundet diabetes og forhøjet kolesterol i min familie, fik jeg for ca. tre år siden målt mit kolesterol, som vist var omkring 5,5. Siden faldt det en smule, jeg mener det var nede omkring 4,5-5. Jeg har spist LCHF siden august og tabt 13 kg, hvilket jeg naturligvis er rigtig glad for. MEN nu har jeg igen fået målt mit kolesterol, som viste sig at være 5,8! HDL er på 2 og LDL på 3,5. Mon jeg gør noget forkert i LCHF-sammenhængen, siden mit kolesterol er steget? Min læge sagde, at HDL så fint ud, og at det så ud til jeg spiste mange gode grøntsager, men at LDL var for højt.
Hej Maria
Woops, den havde jeg misset ;-)
Jeg er jo hverken læge eller kolesterolekspert eller andet i den boldgade, men her er mine tanker.
Et total kolesteroltal på 5,8 er ikke højt. At grænseværdien er sat til 5 betyder, at de fleste mennesker vil have et højt kolesteroltal, herunder også en masse sunde og raske mennesker.
Det vigtigste er at HDL er højt og trigyceriderne lavt. LDL er sværere at tolke, for de målinger, vi får lavet, fortæller ikke noget om, hvorvidt vi har at gøre med de “store, luftige” LDL-partikler (uskadelige) eller de små tætte (farlige).
Fedt øger HDL og får størrelsen på LDL-partiklerne til at vokse. Hermed kan LDL stige, men det vil være de store luftige partikler.
Du siger, I har arveligt forhøjet kolesterol i familien. Hvis det drejer sig om sygdommen familiær hyperkolesterolæmi, kan du ikke regne med mine “kolesterolvejledninger”. Men det ville lægen have bragt op.
At kolesteroltallet stiger kan også skyldes vægttabet. Det fedt, du taber, suser ud i blodbanen og det vil kunne måles i dine blodværdier. Overvej derfor at få taget en ny måling, hvor du har haft stabil vægt i fx 4 uger.
Hvis jeg var dig, ville jeg slå koldt vand i blodet men bare vælge at få målt det igen om fx 3 måneder, så I holder øje med udviklingen.
Håber, det kan hjælpe dig lidt videre :)
Hej Jane
Tak fordi du er til, fantastisk blog!
Jeg har bare lige et par hurtige spørgsmål:
Hvad skal jeg foretrække når jeg (engang imellem) skal forkæle mig selv med lidt yogurt til morgenmad:
Græsk yogurt 10%
eller
Skyr 17%
Og er 2 krus kaffe med piskefløde pr dag for meget hvis jeg ønsker at opnå ketose tilstand?
Skyr med 17% fedt? Det har jeg aldrig stødt på.
Normalt er skyr fedtfattigt og altså ikke LCHF og græsk yoghurt derfor et bedre valg.
Fløde i kaffen er fint ift. ketose. Her skal du snarere pille yoghurtprodukterne væk.
Hej Jane
Det var noget vrøvl jeg fik skrevet i min forrige kommentar her i denne tråd. Jeg mente om det er bedst med græsk yoghurt 10 % eller russisk yoghurt 17%?
Det russiske har jeg indtil nu kun kunne finde i Sverige.
Ah det giver mening ;-) Jeg ville da vælge den russiske, som jeg desværre også kun har set i sverige. Men har du set den, jeg selv har lavet? Tårnhøj fedtenergiprocent og bedste smag ever!http: //www.madbanditten.dk/2014/02/13/laekreste-cremede-hjemmelavede-yoghurt-med-bakteriekulturer-nutriflora/
Wow…det må prøves! Er desværre for glad for yoghurt til helt at undvære det i min kost, men indstillet på at det bliver en dessert ind imellem istedet for en del af min morgenmad hver anden dag.
Kære Jane!
Jeg er ny inden for LCHF og har kun kendt til det i 14 dage; men i de dage har jeg også læste en del…….dog og selvfølgelig ikke i nærheden af, hvad du har.
Der er et par af dine råd som bekymrer mig i relation til, hvad jeg har kunnet læse på KU’s hjemmeside: Food of life i en artikel fra 17.okt. 2013: “Alt fedtstof er ikke lige fedt.”
Det første citat handler om kød, hvor der bl.a. står:
Kød er også en vigtig kilde til danskernes indtagelse af mættet fedt, og en række undersøgelser tyder på, at et højt indtag af kød kan øge risikoen for hjertekarsygdom. En nylig undersøgelse sammenlignede betydning af kød og mejeriprodukter, og fandt at et højere indtag af mejeriprodukter var forbundet med en 21 % lavere risiko for hjertekarsygdom, hvorimod det samme indtag af mættet fedt fra kødprodukter var forbundet med en 26 % øget risiko (10). En udskiftning af mættet fedt fra kød med fedt fra mejeriprodukter sv.t. 2 % af kostens kalorieindhold var forbundet med en 25 % lavere risiko for hjertekarsygdom (11).
Det andet citat handler om smør og er fra samme artikel:
Den nye analyse viser således, at fedtstoffer med passende højt indhold af n-3 flerumættet fedt (rapsolie) og fede fisk samt olivenolie er de mest sunde, og bør anvendes frem fra fedtstoffer med enten højt indhold af mættet fedt (smør) eller de omtalte planteolier med lavt n-3 indhold. I valget mellem de smørbare fedtstoffer ud fra en ren sundhedsmæssig betragtning vil blandingsprodukter, som sikrer et højt indhold af n-3, at være at foretrække frem for smør.
Jeg synes, du får ret i mange af dine “påstande” i denne artikel; men på disse to punkter bliver jeg som sagt lidt bekymret for, om det nu også er en god idé at spise fedt kød og smør.
Mange venlige hilsner fra Anne
Kære Anne
Åh jeg ved snart ikke hvor jeg skal starte. Jeg kender godt artiklen. Det er jo ikke en sort/hvid-verden, vi bevæger os rundt i, og hvis olivenolie er sundt, er det ikke ensbetydende med, at smør er usundt. Eller at vi kun skal bruge olivenolie. Forstår du, hvor jeg vil hen? Forskellige fedttyper bidrager med forskellige ting og et samspil af dem er vigtigt. Hvis du gerne vil spise LCHF uden mættet fedt, så gør bare det. Men se til at din totale fedtsyresammensætning ikke får overvægt af omega-6 fedtsyrer.
Kontekst er en anden ting. Kroppen reagerer forskelligt på fedtstoffer, når den bliver mødt med dem sammen med mange kulhydrater eller med få kulhydrater. Vi spiser som bekendt få kulhydrater på LCHF, og her er der nogle, der mener, at kroppen faktisk vil foretrække at mættet fedt som energikilde og forbrænde dem først. Det er altså mindst sandsynligt, at de bliver lagret som fedt. Læs mere om det i den meget spændende bog “The Art and Science of Low Carbohydrate Living”.
Om der er sundhedsværdi i at udskifte 2% af sit mættede fedt til mejeriprodukter vil jeg lade stå hen i det uvisse. Det virker uvedkommende overhovedet at sætte disse to op mod hinanden (undskyld). Hvis man kigger på menneskets oprindelige kost, altså den kost, som mennesket har udviklet sig på igennem evolutionen, er det mit bud, at de har spist mere rødt kød end mejeriprodukter. En ting, jeg dog er helt sikker på, at de ikke har spist, er forarbejdede kødprodukter som pålæg. Og undersøgelser, som peger på at rødt kød er farligt og kræftfremkaldende, har ofte kigget på netop dette.
At margarine eller smørbare produkter skulle være sundere end smør behøver jeg ikke gå dybere ind i, gør jeg? Ellers har jeg skrevet om det her: https://www.madbanditten.dk/ma-jeg-spise-pa-lchf/
Sagen er, at vi ikke ved, hvad der er den sundeste kost for mennesket. Vi ved det ganske enkelt ikke. Derfor er der for mig at se også god fidus i at rykke fokus fra studier og undersøgelser og tilbage ned i kroppen. Hvis du tør lytte, skal din krop nemlig nok fortælle dig, hvad der er den sundeste kost for DIG. For det er også usandsynligt, at vi alle skal leve med præcis den samme kost. Eller det tror jeg i hvert fald ikke på, at vi skal.
Hej Jane
Hvad er din holdning til klaret smør?
Jeg tænker at det er det gode alternativ til alm. Smør?
Det er jeg helt enig med dig i!
Hej Jane
Beklager denne besked, men har skrevet en besked til dig et sted herinde vedr. min søn. Jeg erindrer nu slet ikke hvor, så hvis du har svaret, kan jeg ikke finde dette svar.
Beklager ulejligheden.
Jeg får mellem 50-100 kommentarer hver dag så det kan jeg desværre heller ikke huske…
Hej Jane
Jeg har prøvet at søge lidt rundt på din side for at finde svar på mit spørgsmål, men synes jeg kan finde det – så prøver at stille det istedet. Kan du komme med et svar på hvor meget fedt man skal spise om dagen. Jeg har ingen anelse om, om jeg får fedt nok. Får det primært fra fløden i kaffen, og flødeskummet til mit stykke frugt nogle gange. Jeg spiser bacon ind imellem og daglig avocado. Steget som regel i smør, men ikke hver dag. Jeg prøver mig frem, men kunne egentligt godt tænke mig et lille fingerpeg:-)
Det er mest sandsynligt, at du spiser for lidt fedt ;-) Der er ikke et bestemt antal gram, som er “rigtigt”. Det afhænger af antal kalorier, du spiser og om du spiser striks eller liberal LCHF. En god rettesnor er, at du spiser nok fedt, når du ikke er sulten eller tænker på mad mellem måltiderne. Hovedmåltiderne, forstås. Det er et emne, jeg går noget mere i dybden med i min nye bog, så den kan du glæde dig til :)
Hej Jane.
Nu har jeg fulgt din blog i over et år, og begyndet i mandags, da jeg endelig fik købt din bog, at følge LCHF livsstilen og synes det er helt fantastisk ! Jeg er ikke sulten på noget tidspunkt på dagen, og siger stor nej tak til kage på jobbet, og det er jo bare skønt! :-) Dog har jeg en svigermor som jeg prøver at få med på bølgen, som er MEGET kritisk omkring det at spise fedt. Hun har forhøjet kolesterol, dog er hun en kvinde på 51 kg og 160 cm høj og dyrker motion regelmæssigt, så det kan jo ikke helt være det der er galt. Men jeg skriver til dig, fordi hun er skrækslagende for at hendes kolesterol sitiger endnu mere, og lægen siger hver gang hun er til tjek “bare tag nogle piller” hvilket hun er meget imod.
Vi sidder så og kigger lidt rundt, og ser at du har henvist til Uffe Ravnskov og hans bøger, hvor han skriver om medicinal industrien, og vi kommer til at tænke på, om det muligvis kan have noget med dem at gøre, at vi får stukket piller i hånden hver gang man bare træder et skridt ind hos lægen. Og samtidig får det mig til at tænkte, mht de nye kostråd at det vist også er industrien der går ind og prakker os disse usunde ting, som fedt reduceret fløde, kun 500 gram rødt kød om ugen og alt for mange kulhydrater.
Det var vist lidt et sidespring ;-) Men det min svigermor ikke forstår er at hun pludseligt må spise mættet fedt, som fedtkanten på kødet, fløde og smør.. Er det noget du har en helt enkel forklaring på? Jeg har prøvet, men hun forstår mig ikke ;-)
Mvh Jennifer Marks
Det her med fedt og kolesterol er jo ikke helt enkelt. Men kort fortalt, så øger mættet fedt HDL-partiklerne (“det gode kolesterol”), og dem vil vi gerne have flere af. Samtidig øger det størrelsen på LDL-partiklerne. Det er det, vi populært kalder “det lede kolesterol”, men i virkeligheden er LDL to ting: der er de store luftige partikler, som er neutrale – måske endda gavnlige – for hjertet, og de små tætte, som er farlige og kan sætte sig som åreforkalkninger. Mættet fedt gør LDL store og luftige og derved ufarlige. En kost med mange kulhydrater, sukker og en livsstil med stress gør dem små og tætte og farlige. Enklere kan jeg ikke sige det. En enkel måde at analysere sin kolesterolfordeling er ved at tage det totale kolesteroltal og dividere det med HDL. Herefter skal tallet helst give 5 eller derunder. Den har jeg nappet fra kostdoktorn ;-)
Tusind tak for det hurtige svar, håber hun nu bedre kan forstå det ;-)
Hej Jane.
Kan godt være det er lidt et åndsvagt spørgsmål- men kan du ikke lige skrive hvilke olier der er ok at bruge ?
Du skriver olivenolie, avokado olie og til dels raps olie… men hvad med nødde olier???? jeg kigger tit på de små flasker de har i enten netto eller fakta med valnødde olie, eller er det bare at flasken skal være mørk og så er olien ok at bruge…???
Håber det er noget du vil svare på :)
Hej Jane
Hvad gør man så den der ene dag eller weekend en gang imellem hvor man ikke kan undgå kulhydraterne…. skal man så lade være at spise fedt sammen med kulhydraterne? Eller er det ikke stadig bedts at komme en masse flødeskum ovenpå isen, så man i virkeligheden bliver hurtigt mæt pga netop fløden (bare et eksempel ; )) ?
; )
Jeg ville vælge det sidste. Minimere blodsukkerballaden og så bare gå tilbage til den gode kost bagefter. No harm done. Det er jo en del af livet at vi ind imellem befinder os i den slags situationer :-)