Det hører selvsagt til sjældenhederne, at der er boller på morgenbordet hjemme hos os. Morgenboller er ikke ligefrem det, vi spiser mest af jo.

Ingredienser
- 4 æg + 1 til pensling
- 1 dl fløde
- 50 g smør smeltet
- 75 g sesamfrø
- 150 g fedtreduceret mandelmel fra Funktionel Mad
- 4 spsk loppefrøskaller (HUSK)
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk salt
Sådan gør du
- Pisk æg og fløde og tilsæt det smeltede smør. Rør de tørre dele i.
- Tilføj mandelmel og se, hvordan dejen samler sig. Hvis det er nødvendigt, kan du tilsætte lidt mere.
- Mandelmelet fra Funktionel Mad er jo meget fiberrigt og suger væsken til sig.
- Dejen bliver fast nok til, at du kan forme bollerne med hænderne og lægge dem over på pladen, pensle dem med æg og drysse med valgfrie kerner.
- Bages i ca. 20 minutter ved 180 grader.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter


Boller med mandelmel
Men når det endelig skal være, er det – efter utallige fejlslagne forsøg – lykkes mig at komme frem til en variant, som selv ungerne kan lide. LCHF-morgenboller af nøddemel hæver jo ikke og bliver derfor ret bastante i det. Til gengæld kan man hurtigt røre dejen sammen og bage dem om morgenen, hvis man kan kanalisere den type overskud lige fra sengen.
LCHF-morgenboller er bedst friskbagte eller opvarmede fra frost, da de hurtigt bliver tørre i det. De har en mild smag af mandel, hvilket er lidt uventet, men som man faktisk godt kan komme til at holde af. De har en fin krumme og smuldrer ikke synderligt, når man smører smør på.
Se flere opskrifter på brød og boller her: 10 dejlige LCHF-brød.
Morgenboller på 30 min. Det er da næsten, så de kan konkurrere med tidligere tiders koldhævede boller. I tid, i hvert fald ;-)


Hej Jane! Hvor meget almindeligt mandelmel skal man bruge hvis man ikke lige har det fedt-reducerede?
Du kan desværre ikke erstatte de to typer mandelmel med hinanden, da de har vidt forskellig funktion i bagværk….
Jeg lavede færre boller så de ikke blev helt så små men de blev stadig ikke store, men jeg havde så ikke frø i.
LCHF morgenboller.
Synes de boller jeg fik lavet blev MEGET små…?
12 stk. som der står i opskriften. Men er på størrelse med en frossen færdig-æbleskive fra Karen Wulff – kan det virkelig passe, de ikke skal være større, når de er færdige???
Hej pia
I’m sorry, jeg kan ikke huske det. Opskriften er fra 2012.
Kære Jane
Som afveksling til fiberboller, kunne jeg godt tænke mig at prøve LCHF-bollerne (https://www.madbanditten.dk/lchf-morgenboller-pa-30-min/). Fedtreduceret mandelmel kan slet ikke passe ind i mit budget, hvorfor jeg lige vil høre, om det er ok med almindelig mandelmel? Her tænker jeg konsistens.
Er der et sted på dit site, hvor jeg kan finde ernergiindholdet på fiberbollerne? Jeg har på fornemmelsen, at de er ret høje i kalorier.
Kh, Eva
nej du kan ikke bytte det fedtreducerede mandelmel til almindeligt mandelmel. Så vil de ikke hænge sammen. Måske kan kokosfibermel bruges. Det kan det tit.
Men generelt giver bagværk mange kalorier og sender ganske lidt mæthed retur. Det gør det lidt svært at arbejde med…
De er SÅ gode. Hvis man laver 12 stk bliver de meget små. Jeg lavede 8, så får de en lidt bedre str. Jeg brugte bare alm mandelmel.
Men de er fantastiske, også selv efter en tur i fryseren.
Hej . Hvornår bruger du fedtreduceret mandel mel ?
Din nye bog er bestilt.
Glædelig jul og godt nytår til familien og dig.
Mkh vibeke
Jeg bruger det aldrig længere. Brød og bagværk er ikke en del af min kost længere og har ikke været det i mange år. Men du kan finde mange opskrifter her på bloggen, hvor jeg har brugt det.
Hej Jane
Er der nogen speciel grund til du ikke spiser brød længere ?
Jeg tænker på “dine egne brød”
Noget vi bør vide ?
Åh det er sådan en kombination af at det fungerer skidt for mig både mæthedsmæssigt og mavemæssigt. Og at jeg synes, de smager dårligt og derfor hellere vil bruge kulhydrater/kalorier på noget andet.
Hvordan er energifordelingen i bollerne?
Det tilbyder jeg desværre ikke at regne ud for dig men hvis du har adgang til et program som madlog eller lign. kan du hurtigt selv gøre det??
I MyFitnessPal app’en har jeg beregnet portionen på 12 boller, den viser en energi fordeling således pr. bolle v/12 boller :
Kcal. 185
Kulhydrater 1,5 g.
Fedt 13,5 g.
Protein 11,3 g.
Natrium 222 mg.
Sukkerarter 1 g.
Er det meningen at de skal hæve?
Bagværk uden gær og gluten hæver ikke.
Den husk du bruger er den som den gule bage husk eller som de grønne Husk, der ikke er blendet. Er det ikke bedre at putte husk og bagepulver i før mandelmel eller blande det ud i mandelmelet.
Loppefrøskaller svarer til den grønne husk. Hvis du bruger den gule, tror jeg, mængden cirka skal halveres. Jeg ved ikke om rækkefølgen har nogen betydning men jeg kan ikke lige umiddelbart forestille mig, hvilken forskel det skulle gøre.
øv med øv -.. mine blev helt flade :D – men de smagte godt
Uhmmm de er gode.
De bedste LCHF brød/boller jeg har fået
Hej,
Kan man erstatte loppefrøskaller og pofiber med chiafrø?
Vh Susan
Nej det går desværre ikke.
Når ma fryser bollerne, og vil have dem næste morgen – hvor lang tid skal de varmes i ovnen? Og på hvor mange grader ? :)
Bare ligesom hvis du ville varme almindelige boller fra fryseren. Fx 200 grader i 10-15 minutter eller lign.
Lækre boller ☺️ Jeg havde ingen fløde og mandelmel, så bagte dem med rismel og minimælk – mums ☺️
Hej Jane! Kan man erstatte mandelmel med noget andet? Det må ikke være nødder for min søn er allergisk over for alt det. TAK for hjælpen :-)
Hej Jane,
Jeg har nu bagt dine boller, så jeg har lidt godt til weekenden.
Jeg erstattede fløden med kokosmælk, og det fedtreducerede mandelmel med min egen hjemmelavede. Og de blev super gode! Der blev dog kun til 7 boller. De ville blive lidt for små efter min smag, hvis dejen skulle række til 12 stk.
God weekend! Og tak for dine skønne opskrifter. Altid en succes i køkkenet.
Kh Nanna
Hejsa
Har lige bagt dem her til morgen, men de blev ikke så faste så jeg kunne forme dem, så de er lidt flade. Hvad har jeg gjort forkert?
Har lige bagt dine fantastiske boller…..
Hej. Jeg lavede bollerne i går.. men fik slet ikke den konsistens så jeg kunne trille dem med hænderne. Det blev alligevel nokgle god flade boller og smagte herligt. Jeg kom ikke husk i men en masse valgfrie kerner