LCHF – generelle spørgsmål


Skal hjernen ikke bruge kulhydrater for fungere?

Når kulhydratindtagelsen reduceres til de beskedne mængder, som grøntsager, nødder og bær giver os, skifter kroppen over til et velfungerende system, der sikrer både hjernen og musklerne godt og tilgængeligt brændstof. Fedt omdannes nemlig i leveren til ketonstoffer, som fungerer glimrende som hjernebrændstof – og brændstof i det hele taget.

Hjernen skal rigtigt nok bruge en lille mængde glukose hver dag, og findes denne ikke i kosten, udvinder kroppen i stedet glukose af aminosyrer eller af ketonstoffer fra fedt via den proces, der hedder glukoneogenese.

Jeg har fået forstoppelse. Hvad gør jeg?

Fordøjelsesproblemer er noget fanden har skabt. Udover at det giver ubehag i kroppen, er det også utroligt usundt for kroppen at lade affaldsstofferne ophobe sig. En sund og god fordøjelse er virkelig afgørende for et godt velbefindende.

Nogle oplever at maven går i knuder ved overgangen til LCHF. Andre oplever for første gang at få en god fordøjelse.

Er du ny på LCHF og har fået forstoppelse, kan jeg trøste dig med at det er forbigående og at det i de fleste tilfælde skyldes for lidt væske, for lidt salt og for lidt fedt.

Tilskud af probiotiske baktier er ofte en rigtig god hjælp og kan gøre underværker i at skabe ro i maven.

Læs også Maveproblemer og fordøjelse. Her har jeg samlet mine bedste råd til en velfungerende mave.

Udover de gængse råd med nok væske, motion og grove grøntsager, kan jeg anbefale at have Magnesiatabletter (reklamelink) på lager. Om ikke andet kan det give lidt ro i sindet at vide, at der er hjælp at hente. Stress er nemlig heller ikke gavnligt for fordøjelsen.

Hvad er forskellen på LCHF og Paleo/stenalderkost?

Der er mange bud på, hvad Paleo/stenalderkost går ud på. Oprindeligt var det mælkeprodukterne, der udgjorde den største forskel mellem Paleo og LCHF.

På LCHF spiser du gerne fede mælkeprodukter, mens du på Paleo ikke spiser mælkeprodukter, men til gengæld gerne spiser en del frugt. En kost baseret på Paleo-principperne er derfor heller ikke nødvendigvis en lavkulhydratkost. Fedt og proteinmængden er også et punkt, hvor de to adskiller sig fra hinanden.

Paleo-tilhængere er glade for (magre) proteiner, mens man på LCHF spiser alle typer kød uanset fedtprocent. Hvor protein i Paleo-pyramiden har plads i bunden af pyramiden, vil jeg i LCHF placere grøntsager, der vokser over jorden og fedtet i bunden og proteinerne i midten.

Med tiden er der udsprunget flere versioner af Paleo og visse mælkeprodukter er blevet inviteret ind i varmen, og på den måde udvandes forskellene lidt.

Egentlig synes jeg heller ikke, det er så afgørende, hvordan man konceptualiserer sin mad. Det vigtige er, at man spiser en kost med minimalt med forarbejdede fødevarer (herunder korn og sukker), og at man får en masse grøntsager og sundt fedt hver dag. Og de kriterier opfylder både Paleo og LCHF.

Når jeg selv har valgt at læne mig op ad LCHF frem for paleo, er det, fordi jeg mener, at det er en vigtig pointe, at vi skal øge fedtindtaget.

Hvad gør jeg med ungerne/familien?

Jeg har skrevet et kilometerlangt indlæg om, hvordan vi har valgt at gribe det an, og det kan du læse lige her: Om børn, mad og LCHF.

For flere detaljer om hvad jeg gør med mine børn og hvordan man lærer børn at spise sund mad anbefaler jeg min bog MADGLAD – lær dit barn at elske rigtig mad

Kan jeg spise LCHF, hvis jeg er gravid?

Det ville jeg i hvert fald gøre, hvis jeg var gravid. En graviditet er dog ikke rette tidspunkt til drastiske kostomlægninger, men hvis man spiste LCHF, før man blev gravid, ville jeg ikke se noget problem i at fortsætte. Selv ville jeg dog vælge en mere liberal variant af LCHF, altså fx med mere frugt og rodfrugter.

Generelt er maden på LCHF jo både blodsukkerstabiliserende, antiinflammatorisk og ekstrem næringsrig sammenlignet med en normal kornbaseret kost, og det kan jeg kun se kan komme et foster til gode. Er du gravid, bør du altid huske tilskud af omega 3/fiskeolie (adlink) foruden de normalt anbefalede vitaminer og tilskud. Læs også: LCHF – fertilitet, graviditet og amning

Kan jeg spise LCHF, hvis jeg er vegetar?

Jeg synes i hvert fald godt, at du kan spise LCHF-inspireret. En vegetarisk LCHF er nemmest, hvis du i tillæg til æg og mejeriprodukter også spiser lidt fisk fx. I en vegetarisk LCHF-inspireret kost, vil du oftest også spise bælgfrugter, og da de sammen med deres indhold af protein også indeholder en del kulhydrater, vil den vegetariske LCHF-kost blive mere liberal, men det kan sagtens være superfint. LCHF eller ej, anbefaler jeg, at du ikke lader sojaprodukter og “vegetariske køderstatninger” af tvivlsomme ingredienser, spille en særligt stor rolle i din kost. Du kan læse dette uddybende indlæg om at være vegetar på LCHF.

Vegansk LCHF kan ikke lade sig gøre. Jeg ved godt, at der er nogle, der forsøger sig med vegan keto og lignende, men det er fjollet altså.

Hvad med syre/base-balancen på LCHF?

Teorien om mad og syre-base-balancen ikke har hold i virkeligheden eller i videnskaben.

Mad kan ikke påvirke pH-værdien i blodet. Den styres af et fint og velfungerende system, og uden dette system ville vi dø. Den pH-værdi, vi kan måle i urinen, har ingen sammenhæng med pH-værdien i blodet. Tværtimod er den bare et udtryk for kroppens reguleringsmekanisme.

Den kost, der foreslås iflg. syre-base-teorien kan sagtens være superfin og sund. Men det skyldes, at den anbefaler hel, uforarbejdet mad og ikke noget med syre-base-balancen.

Kan jeg spise LCHF, hvis jeg har problemer med galdeblæren?

Galde bruges i processen med at nedbryde fedt i tarmen. Det har ført til det “logiske råd”, at man skal passe på med fedt, hvis man har problemer med galdeblæren.

Men det er ikke galdeblæren, der producere galden, det er leveren. Galdeblæren er derimod en slags opbevaringsplads for galden.

Spiser man fedtfattigt, har kroppen nedreguleret sin produktion af galde, fordi der er mindre behov for den.

Det betyder, at galden kommer til at være længere tid i galdeblæren, og derved kan der opstå galdesten. Spiser man så pludselig fed mad som på LCHF, kan det provokere et galdestensanfald. Det er altså kulhydraterne/den fedtfattige kost, der forårsager galdestenene men den pludselige fede kost, der forårsager anfaldet. Spiser man derimod LCHF til daglig, vil leveren opregulere produktionen af galde og der vil være et bedre flow i galdeblæren, og der vil ikke blive bygget galdesten.

Det er især animalsk fedt, der kræver galde, og har du en underaktiv galdeblære, kan det være en idé at optrappe indtaget af animalsk fedt over lidt tid. I mellemtiden kan du bruge den gode kokosolie, som kroppen kan anvende som energi direkte.

Læs mere om LCHF og galdebesvær her: Bliver galdebesvær bedre på LCHF?

Hvorfor ikke bare skele til det glykæmiske indeks (GI)?

GI er et udtryk for hvor meget blodsukkeret stiger efter indtag af 50 g kulhydrater af en given madvare. Da der skal en væsentligt mindre mængde sodavand til nå 50 g sammenlignet med kulhydratfattige grøntsager, bliver det lidt misvisende i praksis. Fx har æbler et lavere GI end squash, hvilket kan forvirrer en low carber. Men i tilfældet æbler/squash betyder det, at man sammenligner det at spise 3 æbler med at spise 1,5 kilo squash. Og det er jo næppe sammenligneligt.

Hvis man vil skele til blodsukkerpåvirkningen er det, der hedder Glykæmisk Belastning (Glycemic Load -GL) en bedre målestok. Her tager man udgangspunkt i en “normalportion” af en given madvare x GI/100. Her kommer vi lidt tættere på, men vi mangler stadig hele aspektet med, hvad madvarerne spises sammen med. Fedt og protein og fibre sænker blodsukkerpåvirkningen, og det er der ingen af målemetoderne, der tager højde for.

Så GI/GL kan bestemt fortælle os noget, men særligt GI bør tages med et gran salt.

HUSK OGSÅ at tilmelde dig Madbandittens nyhedsbrev!

LÆS MERE
LCHF og træning

LCHF og vægttab 

LCHF – fedt og kolesterol

LCHF og ketose

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

248 kommentarer til “LCHF – generelle spørgsmål”

Skriv en kommentar

 1. Hej
  Vi overvejer meget herhjemme at starte på dit hold her d 7.1.19, har lige et ost spørgsmål først.
  Modtager man en indkøbsliste inden mandag så man er klar til uge 1 ?
  Er der forskel på portionsstr. til mænd og kvinder?
  Vh Laila Rene

  Svar
 2. Hej
  Vi er 2 voksne der overvejer dit kickstart program på mandag. Lidt spørgsmål inden køb:
  Modtager man en indkøbsliste inden mandag , så man kan være klar til ugen ?
  Er der forskel på portioner ved mænd og kvinder?
  Vh Laila Rene

  Svar
  • Hej Laila

   Opskrifter, indkøbslister etc. sendes ud i aften, så I har weekenden til forberedelse.

   Kostplanen er generisk, så man skal selv justere portionsstørrelserne lidt op og ned efter behov. Det giver helt sig selv, er min erfaring :)

   Svar
 3. Hej Jane,
  Jeg har været på LCHF i knapt 5 mdr. nu. Jeg er virkelig glad for det, jeg føler mig helt overordnet set bedre tilpas i min krop, har nærmest aldrig hovedpine om eftermiddagen mere, har ikke samme umættelige sult og har tabt 6 kg.

  Men… Jeg er begyndt at få muskelspændinger i mine lægmuskler. Nogle gange bliver det til krampe om natten. Det har jeg aldrig lidt af tidligere.
  Har du et bud på, hvad det kan skyldes?

  De allerbedste hilsner,
  Anita

  Svar
  • Hej Anita
   Lægkramper er ret normalt og skyldes ofte ubalance i elektrolytbalancen. Mere salt, hjælper ofte og er det ikke nok kan et tilskud af magnesium være løsningen. I sjældnere tilfælde skyldes det kaliummangel, men jeg ville starte med de andre to :)

   Svar
 4. Kære Jane,
  Tak for en interessant blog med en masse gode opskrifter! Jeg har lagt mærke til, at du proklamerer, at du er kæmpe kød-elsker. Derfor fik jeg lyst til at høre; hvad er din holdning til, at produktion af kød er en ekstrem belastning for CO2 udslippet? Og hvad synes du om Alternativets forslag om, at alle madvarer skal oplyse dets CO2-tal? Til sidst ville jeg spørge; har du nogle forslag til, hvordan man kan lave vegetarisk LCHF-mad, i hvert fald noget der er mindre miljø-belastende?
  Mvh Oline

  Svar
  • Hej Oline

   Stort spørgsmål. Klimaet ligger os alle på sinde, men debatten er svær og kompleks, hvilket gør det svært for den almindelige forbruger at adskille diverse agendaer fra det reelle problem. Det gælder også for mig, og jeg er (modsat mange andre) forsigtig med at komme med disse absolutte udsagn. Udregningerne, fx den på kødproduktion og co2-udslip er svære at gennemskue (og jeg synes, deres validitet burde diskuteres mere end de bliver), og det gør også et forslag som Alternativets svært at realisere i praksis. Fx bør det så modregnes at græsarealer er en effektiv måde at opsuge co2, og hvordan vedligeholder vi bedst græsarealer? Ved at have kvæg, der græsser. Og på den måde kan kødproduktion fint indgå i en bæredygtig fremtid, men det diskuteres ikke, fordi folk er så investeret i deres kødfrie agenda og sikkert også fordi landbruget nok skal have drejet armen om på ryggen for at rykke på den. Co2 absorption er en lige så stor del af løsningen som at minimere udslippet, som jeg ser det.

   Som jeg ser det, er der mange måder at være klimaansvarlig på, og det er skidt for debatten, når det bliver gjort til et spørgsmål om dels moral og dels kød vs. ikke-kød. Vi når aldrig i mål på den måde. Jeg forstår og anerkender dog 100% folks ønske om at ‘gøre noget’, men så længe løsningen ikke bakkes op politisk, batter det ingenting i det store billede. Og her taler jeg laaaangt ud over klimamærkning på fødevarer, som jo mest af alt er god PR.

   Det hele minder mig desuden en smule om for 40-50 år siden, da det blev gentaget så ofte, at mættet fedt var farligt og usundt, at det lynhurtigt blev en etableret sandhed. Det var helt udenfor diskussion, og de, som satte det mindste spørgsmålstegn ved det, blev kaldt kættere og blev miskrediteret i videnskabelige kredse. I dag ved vi, at det mest var forkert, og at det i hvert fald er et spørgsmål om kontekst, men i mellemtiden har de 40-50 år bragt en kedelig sidegevinst med sig, nemlig en fedme- og en diabetesepidemi, som nu tvinger store vestlige lande på randen af konkurs pga. udgifter til sundhedssystemet.

   Jeg synes, det vil være synd at begå en lignende fejl igen, og jeg synes, det ville være superfarligt ikke at kalkulere den risiko med ind. Når folk bliver bedt om eller bevidste om, at de bør spise mindre af det mættende fedt/kød, elsker vi at antage, at de så vil spise flere grøntsager, mere frugt, flere bælgfrugter eller lign. Men historien har vist sig, at det snarere er raffinerede kulhydrater, folk (dvs. det store flertal – ikke de enkle sundhedsbevidste) indtager mere af. Det bærer jo en risiko i sig selv.

   Når det er sagt, kan man jo sagtens leve sundt uden kød. I stedet for kød kan man spise fjerkræ, fisk og æg og supplere med bønner og linser, hvis det skal være i LCHF-regi. Jeg arbejder pt. på et lille opskriftshæfte med vegetariske LCHF-opskrifter, som kan illustrere hvordan man kan gribe det an at leve kulhydratfattigt uden kød. Jeg håber, den er klar til efteråret men jeg har lidt mange bolde i luften, så jeg tør ikke love.

   Så ingen absolutte svar men i hvert fald nogle overvejelser. :)

   Svar
 5. Hej Jane,

  Jeg er meget inspireret af din hjemmeside til at begynde på LCHF.
  Jeg har stortset læst alt, hvad du har skrevet her på hjemmesiden samt alle generelle spørgsmål og svar siden 2013, men jeg kan ikke finde ud af, hvor hvidvin og rosevin passer ind. Rødvin er jo med i den øverste del af LCHF-pyramiden. Skal jeg opfatte det som, at det gælder alle tre slags vine eller er der forskel?
  Vindrikning nyder vi kun i weekenderne og der er alt i alt tale om 3-5 glas/uge, lyder det okay?

  På forhånd tak for hjælpen
  Madeleine :0)

  Svar
 6. Hej Jane.
  Tak for din fantastiske blog.
  Jeg er startet på striks LCHF i mandags, og selvom der kun er gået 5 dage, så er jeg helt oppe og køre. Fantastisk mad, og jeg har det fantastisk. Jeg sover som en sten om natten, og har så meget energi om dagen.
  Ved ikke om det kan virke så hurtigt? men nøj jeg har det godt. TAK for det!

  Jeg har købt din online guide til striks LCHF, og går på mandag igang madplan uge 2. Derfor sidder jeg allerede nu, og planlægger uge 3, og tænker lidt over sammensætningen af dine lækre retter.
  I forhold til striks LCHF, kan jeg så blande de retter jeg vil i forhold til morgen+middag +aften, så længe de bare er under de opskrifter der hedder striks LCHF, eller er det noget jeg skal være opmærksom på eller huske i forhold til sammensætningen?

  Tak for en fantastik blog, og jeg glæder mig allerede til morgenmaden i morgen (Chiagrød med hindbær og knas :) )

  Mvh. Mette

  Svar
  • Kæmpe JA til at du kan få det så godt på kort tid!!
   I guiden kan du fint bytte opskrifter på kryds og tværs af måltiderne. Det eneste, jeg ville være lidt forsigtig med er at spise chiagrød hver dag. Sigt efter grøntsager, kød og fedt til de fleste måltider??

   Svar
   • Hej igen Jane.
    Men kan jeg også mikse forskellige måltider her fra hjemmesiden uden at skulle bruge meget tid på at regne på eks. Kulhydratindtag m.m
    Og skal det så være fra den strikse lchf eller kan man blande alle dine opskrifter uden den helt store regnemaskine :)

    Håber det giver mening :)

    Tak for din skønne blog. :-)

    Mvh. Mette

    Svar
    • Hej Mette

     Her på siden svinger opskrifterne meget i kulhydratmængde, så det skal du selv holde øje med og få til at passe til den mængde kulhydrater, du vil spise pr. dag.

     Hvis du ikke orker tælleri, kan du fokusere på at lade grøntsager, kød og fedt udgøre dine måltider. Så er du nærmest halvvejs i mål allerede der. brug evt. denne enkle guide: https://www.madbanditten.dk/keto/begynderguide-til-keto/

     Svar
 7. Kære Jane ?

  Din side og opskrifter er fantastiske, kan du evt. Svare mig på om denne kost også er god til folk med colitis ulcerosa (tarmbetændelse) har en søn på 14 år som lige for tiden får tilbagefald. Vi prøver at spise antiinflamatorisk kost. Finder dine opskrifter så super gode. Han har bestemt ikke behov for at tabe sig. Men derfor er LCHF vel også super god for ham. Nemlig så rent og naturligt mad som muligt?
  Kh Anne ?

  Svar
  • Tak for de fine ord❤️ Rent anekdotisk har jeg igennem årene hørt fra mange med både colitis og crohns, der har opnået bedring med LCHF. For nyligt blev det faktisk undersøgt om en Paleo kost kunne hjælpe og resultatet var slående positivt.
   Low carb kost nedbringer inflammationsmarkører, så jeg ville også gå denne vej, hvis jeg var i dine sko.
   Ift vægt og ikke at gå ned kan det kræve en indsats at få kalorier nok.
   Rigtig god bedring til din søn ❤️

   Svar
 8. Hejsa
  Jeg er begyndt på lchf for knapt et par uger siden. Jeg har fået en super mave ud af det, og har ikke mere oppustet mave. Jeg føler bare ikke jeg har megen energi, og mine ben føles som slatne karklude. Jeg løber også en del, og drikker meget vand, synes jeg selv. Får jeg mon for lidt næring, eller har du et bud på min manglende energi?
  Mvh. Pernille

  Svar
  • Ja. Den nedsatte energi skyldes, at du har mindre energi. Din krop får ikke længere kulhydrater og er i gang med at optimere fedtforbrændingen. Men det tager nogle uger, før den er helt oppe på niveau. Er du samtidig i kalorieunderskud, kan det også spille ind – især i starten. Og jeg husker godt, hvordan løb i den periode føltes som om jeg løb med knæene i beton.

   Herudover skyldes 9 ud af 10 problemer i startfasen, at du får for lidt væske og for lidt salt. Så drik mere vand og suppler med 0,5-1 tsk salt i et glas vand 1-2 gange dagligt og altid en time før træning/løb.

   Find evt. inspiration (og trøst) i Kristines historie her: Kristine løber marathon på LCHF

   Svar
 9. Hej,

  Jeg har nu været på LCHF kuren siden 1/10-17. De første 2 uger gik det rimeligt godt, da jeg havde en vægttab på 5 kilo. Men siden den dag idag, så har jeg kun tabt mig 1 kilo. Jeg forstår virkelig ikke hvad jeg gør forkert. Jeg har ikke haft nogen cheat Day og jeg sørger for at spise meget fedtet mad. Jeg træner 4 gange om ugen. Dog kan jeg ikke se hvad jeg gør forkert.

  På forhånd tak

  Svar
  • Hej Louise
   Vægttab kommer af kalorieunderskud. Kulhydratrestriktionen og LCHF tilbyder en kost, hvor dit blodsukker bliver stabilt og din appetit bliver mindre. Med den mindre appetit kommer at man spiser mindre og derved kommer i kalorieunderskud = vægttab.

   Så jeg ville tage et nøgternt kig på det samlede kalorieindtag og evt. samtidig se, om du spiser tilstrækkeligt få kulhydrater til at få den appetitdæmpende virkning.

   Da du træner meget, kan der også være tale om at muskelopbygning kamuflerer for vægttabet på badevægten, men dette er jo en god ting. Så husk at have spejlbilledet og evt. målebåndet med også.

   Svar
 10. Hej.
  Jeg er ny som “LCHF’er” er i gang med min fjerde dag. Indtil videre går det rigtig godt. Jeg er som altid udfordret af, at jeg ikke er særlig god til at drikke nok væske, så det har jeg haft særlig opmærksomhed på siden jeg startede.

  Jeg vil bare være sikker på at jeg har forstået budskabet rigtigt. Det væsentlige er, at jeg ikke indtager kulhydrater fra brød, pasta, ris og grønsager som er dyrket under jorden. Jeg må spise alle de grønsager jeg har lyst til, som er dyrket over jorden?

  Grunden til at jeg spørger er, at jeg har valgt at være på en striks LCHF til en start, hvor jeg kun må indtage 20 g. Kulhydrater dagligt. Har valgt at monitorere mit indtag via Lifesum til at starte med, for at få styr på hvordan jeg sammensætter et balanceret måltid iflg. LCHF. I den forbindelse er det gået op for mig, at nogle af de grønsager som er dyrket over jorden har mange kulhydrater. F.eks. Porre og blomkål. Hvis jeg spiser disse grønsager, kan det være vanskeligt at overholde rammen på 20 g kulhydrater dagligt. Min kost har ikke oversteget 40 g. Kulhydrater dagligt :-). Mit spørgsmål er så. Bør jeg undgå grønsager med et højt niveau af kulhydrater? Eller skal jeg tænke, at det er sunde kulhydrater?

  Min logiske hjerne siger, at jeg skal ignorere kulhydratniveauet, hvis det kommer fra grønsager, men samtidig kan jeg mærke, at jeg bliver frustreret. Dels fordi det betyder, at jeg ikke kan overholde rammen om 20 kulhydrater dagligt :-), dels fordi jeg tænker, at kulhydrater må vel være kulhydrater, og når de er kommet ind i kroppen er kroppen ligeglad med, hvor de kommer fra.

  Jeg har valgt det lave kulhydratniveau for at sikre, at eg hurtigere kommer i Ketose, fordi jeg tror, at det kan være med til at gøre det lettere med tiden. Men hvad er det rigtige svar??

  Svar
  • Det er også et godt spørgsmål!

   Min erfaring er, at de fleste kommer i ketose, hvis de spiser max 50 g kulhydrater (fra grøntsager) om dagen men at det går klart hurtigere og at det for nogle er nødvendigt at sigte efter 20-30 g.

   For de fleste giver det sig selv ved bare at fokusere på ovenjordsgrøntsager. Det er så ærgerligt, når en app skal være det, der gør, at du ikke føler, du gør “nok”. Det har jeg det lidt stramt med.

   Ift. grøntsager får du flest grøntsager for kulhydraterne ved at vælge salatgrønt og kål og så være opmærksom på at ting som mælkeprodukter og nødder og sågår æg indeholder kulhydrater.

   Mange klager over Lifesum og jeg spekulerer på om de trækker fra amerikanske databaser. Gør de det, er fibrene (uoptagelige kulhydrater) er medregnet i kulhydratantallet hvor det i danske databaser og på danske næringsdeklarationer er fratrukket.

   Håber det giver mening ;)

   Svar
   • Tak for hurtigt svar, og ja, dit svar giver god mening.

    Har lige checket, om de uoptagelige fibre er talt med som som kulhydrater på Lifesum. Kan se at det er de

    100 gr. blomkål indeholder 4,7 gr. kulhydrat hvoraf 2,2 g. er kostfibre og 2,5 gr. er kulhydrater.

    Lifesum beregner 4,7 gr. kulhydrat pr. 100 gr. Blomkål

    Svar
 11. Hej Jane

  Mange tak for din besked. Det var nogle rigtig interessante artikler! Jeg tror at jeg vil påbegynde LCHF Igen, men måske ikke gå så drastisk til værks at jeg går fra ‘normalt’ mange kulhydrater til 20 g om dagen. Måske kan det også have været et voldsomt chok for systemet!

  Jeg glæder mig til min rejse fremad, og mange tak for de spændende artikler :)

  Svar
 12. Hej Jane – her kommer lidt et langt spørgsmål.
  Jeg levede efter LCHF – ketose modellen i to måneders tid. Efter denne periode oplevede jeg at få voldsom hjernetåge og det hele kuluminerede med, at jeg fik et meget voldsomt angstanfald. Herefter gik jeg basically ned med stress – men der var også mange andre stressede faktorer som spillede ind. Jeg føler at der var rigtig mange gode ting ved LCHF kosten, og jeg er også i tvivl om jeg egentlig var 100% i ketose og ikke blev fastholdt i ‘low carb purgatory’ på grund af min stress.

  Kan LCHF have en negativ effekt for én som har ‘tendens’ til angst? Her mener jeg angst, når man har overanstrengt sig og altså ikke angst i form af genereliseret art, eller noget man oplever ofte. På forhånd, mange tak for svar!

  Svar
  • Uj, det var et svært spørgsmål.

   Målte du for ketose? Eller det gjorde du ikke, når du var i tvivl, tænker jeg? Det er måske lidt relevant.
   Ellers er min erfaring, at de fleste udfordringer skyldes ubalance i elektrolytter, oftest væske og især SALT. Jeg anbefaler mine kickstart-deltagere 0,5-1 tsk salt i et glas vand to gange dagligt.

   Om LCHF kan have negativ effekt og udløse angstanfald ved jeg simpelthen ikke. De fleste oplever en stabilisering af humør og stemningsleje, men jeg har oplevet enkelte, som har oplevet det modsatte og nærmest blevet mere depressive. Kulhydrater giver en stigning i serotonin og dopamin og mange, som lider af (ubehandlet) depression bruger dette aktivt. På LCHF tager vi så dette fra dem. Det kan tage tid før der igen kommer balance i belønningssystemet, tænker jeg. Denne artikel forklarer det meget godt: https://www.annahallen.se/ideer-om-varfor-depression-kan-dyka-upp-vid-lchf/

   Sådan decideret angstanfald har jeg dog ikke erfaring med.

   Et forslag til spændende og lidt relateret læsestof er denne artikel: https://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201104/your-brain-ketones

   Så jeg må blive dig et rigtigt svar skyldig. Graver du noget interessant frem, er du meget velkommen til at tippe mig om det!

   Svar
 13. Jane!
  Din blog og gode opskrifter har motiveret mig til at tabe hele 8 kg hen over der seneste halve år! Tusind tak for stor inspiration og æstetisk lækkerhed i alt hvad du laver.

  Jeg har dog den seneste måneds tid oplevet en aftenuro i kroppen, som gør at jeg går og snacker fra ca kl 18 og frem til jeg går i seng: græsk youghurt med blåbær eller brombær, nødder, chokolade, pepperfrugt med ost og kød, agurk etc.
  Og jeg er overhovedet ikke sulten! Får masser af fantastisk sund mad og er blevet rigtig glad for de store mængder fedt, der også har hjulpet mig af med en masse ledproblemer, jeg ellers har døjet med.
  Min mave kan selvfølgelig slet ikke finde ud af det, fordi den i forvejen er helt mæt, og derfor bliver super udspilet og dagen efter forstoppet.

  Jeg har forsøgt med at drikke ekstra vand, en kop te, gå en tur, men falder alligevel i, og kan så ikke stoppe igen.

  Er det noget du kender til, og har du nogen tips til at løse problemet?

  Tak! Du er så sej.

  Mange hilsner
  Sofie B.

  Svar
  • Hvor er du god ?? Jeg kender ikke lige til den uro. Det lyder som om det handler om noget andet end mad. Kedsomhed, rastløshed etc? Er det sådan en følelse? Hvad sker der hvis du holder dig beskæftiget fx?

   Svar
 14. Hej Jane
  Tak for god inspiration på både blog og i bøger.
  Jeg har eksperimenteret med lchf i et stykke tid, og jeg har oplevet det afhjælpende på en masse udfordringer, hvilket jo er så dejligt (:
  Dog har jeg et spørgsmål vedrørende “pauser” fra livsstilen. Jeg har nemlig en masse fritidsaktiviter der gør at jeg årligt vil være på en masse lejre (alt fra tre til ti dage ad gangen), hvor jeg ikke selv er ansvarlig for maden, men får den serveret af et velmenende køkkenhold. Mit spørgsmål er derfor om det skidt/skadeligt for kroppen af gå tilbage til almindelig kost i intervaller flere gange om året eller om det er ufarligt og bare er med at prøve sig frem?
  Med venlig hilsen Signe

  Svar
  • Hej Signe
   Det er et godt spørgsmål. Man har mig bekendt ikke undersøgt den slags så derfor får du bare min personlige holdning, og den er: nej, det skader ikke. Tværtimod kan man måske tale om at det er fint for kroppen at blive udsat for noget anderledes. Det er nærmest naturligt, synes jeg. Kroppen søger jo hele tiden homeostase (balance) og den undgår derfor ikke at tilpasse sig til det, vi gør hver dag. Ved at “holde fri” holdes den lidt på dupperne og det tror jeg sgu er sundt nok.
   Jeg tror også, at de fleste mennesker egentlig gør det helt af sig selv. Enten ryger man ind i en periode med stress eller travlhed eller manglende tid/overskud og det påvirker spisevanerne. Eller når vi holder ferie fx. Og det er dejligt at “holde fri” men det er bestemt også dejligt at “komme hjem”.

   Det var i hvert fald mine tanker om det. Håber, du kan bruge dem til noget :)

   Svar
   • Okay, det er jeg glad for at høre at du synes og tak for svar. Jeg glæder mig til at teste det, og så håber jeg at de gode virkninger fra LCHF, fx mætheden, kan holde selv om man skifter kosten i en lille periode (:

    Svar
 15. Hej Jane,
  Jeg mangler lidt næringsindhold på dine opskrifter i bogen Mæt og glad – kan jeg finde det nogen steder (så jeg her i starten kan regne lidt på indtaget af kulhydrater)?
  Venlig hilsen Jeanett

  Svar
  • Nej, det arbejder jeg (bevidst) ikke med i mine bøger. Med kornprodukter og sukker ude af kosten bliver din nye kost automatisk kulhydratfattig (forudsat at du spiser grøntsager, kød og fedt og ikke lever af low carb brownie ;-))

   Svar
 16. Kære Jane,

  Jeg købte en af dine bøger om LCHF for et par år siden, og har egentlig bare brugt den en gang imellem som inspiration til madlavningen – er især stor fan af snickers-barene ;-) . Nu overvejer jeg så for alvor at gå over til LCHF primært for at smide et par kilo fra vinteren, og fordi jeg desværre ofte har meget trang til sukker, hvilket jeg gerne vil have omvendt :/ Jeg er 171 og vejer 53 kg, og har ingen allergier eller problemer med blodsukker (så vidt jeg ved).
  Jeg fornemmer, folk der begynder på lchf ofte har flere kilos at smide, og jeg ville derfor høre, om du har nogen anelse om min krop vil reagere anderledes med alt det fedt?

  Hvad tager du i øvrigt med i biffen som snack? Kan forstå man heller ikke må spise for mange nødder.

  Tak for hjælpen :)

  Svar
  • Hej Karen

   Jeg ved ikke lige helt hvad jeg skal svare for jeg synes på ingen måde at din højde og din vægt signalerer noget behov for vægttab, og det bekymrer mig ærligt talt lidt.. var det en idé at sætte ind med noget styrketræning i stedet og så ad den vej få bygget flere muskler på kroppen? Det er i hvert fald en tanke…

   Men ellers vil jeg sige, at jeg sagtens synes, at LCHF kan være en fin kost for dem, der ikke skal ned i vægt. Jeg spiser selv LCHF-inspireret på 7. år som normalvægtig og gør det netop pga. sukkertrangen, som du er inde på.

   Jeg spiser ingenting, når jeg går i biffen. Det har jeg vænnet mig af med for 100 år siden. Men ellers er lidt nødder eller lidt mørk chokolade et udmærket valg.

   Svar
   • Kære Jane,
    Tak for svar! Jeg er 27, og har aldrig rigtig tænkt over min vægt og spist hvad der passer mig, og altid vejet omkring 50-51 – så intet bekymrende i det ? Jeg kan dog godt se mit sukkerbehov er øget, hvorfor jeg tænker, det er fornuftigt at prøve – så må jeg se hvad der sker!

    Svar
 17. Kære Jane
  Min søster præsenterede mig for LCHF, da hun er begyndt på kickstart forløbet. Jeg har købt et par stykker af dine e-bøger og følger med her på madbanditten. Stor ros til dig for din søde og enkle måde at være på.
  Jeg kunne godt tænke mig præcis de opskrifter fra kickstart forløbet og kan da også bare få dem af min søster… men det byder min samvittighed imod, da jeg vil føle, at jeg stjæler din indtægt…

  Svar
  • Jamen det er da pænt af dig, Grethe, men du ved vel også godt at det er ulovligt at dele materiale som fx materialet til Kickstart-forløbet. Og ellers ved din søster det. Det er deltagerne blevet oplyst om.
   Nu kan jeg ikke lige læse ud fra din kommentar, hvad det er du gerne vil opnå med opskrifterne fra kickstart-forløbet. Der er intet magisk i dem og her på bloggen findes der flere tusinde opskrifter, som du kan give dig i kast med ganske gratis og som vil kunne give dig samme resultat.

   Svar
 18. Ja, jeg mener selvfølgelig 40 gram ? okay, så jeg behøver ikke at være så bange for det lave niveau af kcal, når jeg faktisk føler mig mæt, og ikke oplever hverken træthed, lav energi eller andet? Jeg oplever faktisk det modsatte. Efter jeg er gået i gang med lchf er mit energi niveau steget, jeg er kommet af med mine ugentlige hovedpiner og min hud er blevet mere ren. Så jeg oplever faktisk ikke noget negativt, andet end at kcal niveauet var lidt lavt. Jeg vil prøve at skrue op for fedtet, lige nu får jeg Ca 83 gram fedt om dagen og 72 gram protein. Tusind tak for hurtigt svar. ?

  Svar
 19. Hej. Jeg har nu i lidt over 2 måneder spist efter lchf principperne og elsker det! Har tabt mig 6 kg. Indtil videre. Da jeg skal til Vietnam næste måned ville jeg speede processen lidt op og har derfor i den sidste uge sat mit kulhydrat indtag ned til 40%. Det virker! Har tabt 1,6 kg på bare den ene uge. Jeg skriver man mad ind, da jeg er et kæmpe madhoved, og har taget godt 10 kg på i de sidste 3 år grundet usund mad og for lidt aktivet. Det eneste der bekymrer mig nu er jeg bliver så mæt af det jeg spiser og har rigtig svært ved at komme over 1000 kcal pr dag når kulhydrat niveauet skal holdes. Jeg spiser kød, og ovenjords grøntsager. Ingen frugt, ingen slik ingen kulhydrater fra ting jeg ikke skal. Jeg ved at 1000 kcal er for lidt og vil derfor gerne tvinge mig selv til at finde nogle kalorier jeg kan spise helt uden kulhydrater. Udover kød har jeg svært ved at finde noget, og i forvejen synes jeg at jeg spiser rigeligt mængder kød. Er der nogen der har et godt tip? ? evt nogle snacks man kan spise mellem måltiderne? Jeg dyrker 20 minutters træning hver dag og derfor er det endnu mere vigtigt at mit kcal niveau ikke bliver for lavt. Håber du forstår hvad jeg prøver at forklare. Og tusind tak for en inspirerende Facebook og blog, jeg følger dagligt med og har din ene kogebog også, som læses ofte. Med venlig hilsen Monica.

  Svar
  • Hej Monica
   Med 40% mener du da 40 g pr. dag?

   Jeg synes egentlig det er vigtigst at du respekterer din naturlige appetit. 1000 kcal er meget lidt men jeg er ret sikker på, at din krop skruer op for appetitten, hvis den mangler noget. Alternativt vil du mærke det som at du lav på energi eller at humøret er lavt. Det kan også være tegn på at kroppen mangler føde.
   Normalt på LCHF udfylder vi nogle af kalorierne med mere fedt, så måske skal du have en smule mere fedt i kosten. Det er i hvert fald et bud.

   Svar