LCHF – for ensformigt?


Forleden spurgte en journalist mig, om jeg aldrig blev træt af at spise LCHF, når nu det var så enformigt!? Ensformigt, tænkte jeg. Sådan har jeg aldrig tænkt på det. Tværtimod har jeg svært ved at se det varierede i min tidligere kost som bestod af havregryn til morgenmad, rugbrød til frokost og pasta til aften. Korn med korn på og lidt ekstra korn.

Selv hvis man gerne vil spise helt striks LCHF, med henblik på ketose, synes jeg faktisk godt, at det godt kan lade sig gøre at lave en fin og varieret kost. Selvfølgelig kan man også sagtens vælge at spise det samme dag ind og dag ud og derved ryger variationen sig jo en tur. Men det gælder jo, uanset hvilken slags kost, du spiser.

Så her nedenfor får du 3 x morgenmad, 3 x frokost og 3 x aftensmad. Hvis du følger med på Instagram, har du sikkert set det meste før.

ketose morgenmad LCHF
ketose morgenmad LCHF
ketose morgenmad LCHF
ketose frokost LCHF
ketose frokost LCHF
ketose frokost LCHF
ketose aftensmad LCHF
ketose aftensmad LCHF
ketose aftensmad LCHF

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

25 kommentarer til “LCHF – for ensformigt?”

Skriv en kommentar

 1. Må give alle andre ret…

  Vi (kæresten og jeg) er kun lige startet på lchf – som i i dag! Men alligevel sidder jeg og tænker nøj, hvor kan man spise meget forskelligt!

  Har hele weekenden siddet og kommet på ting jeg nu MÅ spise (er 40+ kg overvægtig, og siden jeg var lille har alt mad handlet om begrænsninger – ja, se hvordan det har virket ;)) Men nu må jeg jo spise broccolisalat, chorizo, avocado, flødehavarti, cheddar… Alle de ting der bare er MUMS men FY, når man lever ‘sundt’. Og hvis jeg får lyst til frygt, så skal creme fraich på :D What’s not to love!

  Og det eneste jeg skal give afkald på, er brød, kartofler og pasta… Ja, det blir svært, for er brød og pastaelsker, men det er jo ingenting i forhold til alt det jeg MÅ :D

  Svar
 2. Hej Jane

  Så det min tur til at springe ud i LCHF.
  Har store forventninger efter at have læst din bog :-)
  Min største udfordring efter nu 5 dage er morgenmaden.
  Min mave er bare ikke glad for æg og finder også allerede noget ensformigt, selv om jeg har lavet forskellige omeletter. mister helt lysten til morgenmad når jeg skal igang med at slå æg ud. Skulle du have et par ideer til andet morgenmad (græsk youghurt undtaget)
  Ellers 1000 tak for alt du det du gør for det her.
  Kh FLemming

  Svar
  • Måske er det slet ikke i din natur at spise morgenmad?! I så fald ville jeg bare vente med at spise, til jeg blev sulten. Eller starte med en kaffe med fløde og så tage en stor tidlig frokost. Du kan jo spise hvad som helst om morgenen. Min søn beder nogle gange om hakkebøf, og så laver vi det – ha ha! Kylling eller laks sammen med lidt dressing og måske en avokado eller nogle af de lækre LCHF-brød, synes jeg også er god morgenmad.

   Svar
 3. AHhh hvor ser de alle indbydende ud. Num num. Dem vil jeg lade mig inspirere af i næste uges madprogram.
  Pt har jeg selv været stort set foruden brød, pasta, ris & kartofler i snart 4 uger. Det er gået overraskende let.. det sværereste var den 1 uge, hvor hjernen mange gange sagde “brød !! rugbrød !! kartofler/pasta” og jeg har få enkelte gange i de 4 uger været ude i at spise en enkelt omgang ris med karry/kylling/brocolli og spagethi med kødsovs.
  Så helt frelst har de ikke været, MEN… for pokker hvor har det været skønt at man i stedet for brød kan spise den is man normalt ikke spiser. Eller man kan som du siger “tager en ekstra skefuld mayo på”..
  Det har været en kreativ udvikling af skulle erstatte mine “hvide tilbehørs-ting” med grønt, men kun fordi det var mere vanen end lysten som var svær at ændre.
  Jeg elsker brød og pasta. Ingen tvivl om det – det gør jeg måske også 2 år fra nu, men det betyder ikke at jeg behøver at konsumere det non stop.
  Pointen med det var bare, at jeg selv nu har været det stort set foruden i 4 uger. Nej vægten er ikke gået specielt ned, cm mål er heller ik blevet mega meget mindre men da jeg stadig træner kan jeg se på kroppen at jeg er blevet mere strammet op og det er fedt, samtidig med at jeg ikke på samme måde er sulten. Hurra !!
  Jeg lavede din pannacotta – nøj hvor smagte den godt og hvor var det skønt bare at sidde og smæske fløde i sig.. he he..
  tak for en inspirende blog :)
  Mvh Julie

  Svar
 4. Det var da et fjollet spørgsmål – jeg har ALDRIG spist så varieret som efter jeg er begyndt at spise LCHF. Jovist, selvfølgelig er der visse aftensmadsretter der går igen når hverdagen trænger sig på, og morgenmaden minder om hinanden (igen – særligt i hverdagene). MEN sammenlignet med tiden inden LCHF er det ingenting. Alene variationen i grøntsager… Jeg spiste eksempelvis ikke blomkål inden og det kan man vist ikke komme uden om nu ;)

  Svar
 5. Hej Jane
  Jeg er først lige begyndt på LCHF.Og er meget positiv ,jeg er diabetiker type 1 og mit blodsukker er blevet så flot efter bare en uge helt vildt ;)Men jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg ved at jeg får fedt nok.Som du nok ved er det hos mig jo bandelyst at få fedt,men jeg vil nu prøve denne omlægning så hvordan ved jeg at jeg har fået fedt nok? jeg har også købt din bog ;) gode og overskulige at læse fantastiske opskrifter ;)

  Svar
 6. Jeg synes bestemt heller ikke den er ensformig, faktisk føler jeg jeg spiser meget mere varieret nu. Har i øvrigt lige fået købt din bog Jane, og den skal du altså have stor ros for, den er virkelig inspirerende og jeg elsker layoutet og at den ikke er i hard back. Og også at opskrifterne er så korte! Har netop haft lånt en af tidens populære palæo kokkes bøger, men jeg blev slet ikke fanget af opskrifterne og layoutet, så det var lidt sjovt da jeg fik din og næsten har læst den til ende fra anden med det samme. Held og lykke med din næste bog :)

  Svar
 7. Her i vores hus er madlysten og lysten til at lave mad steget 100% efter at jeg købte din kogebog. DET ER SÅ VELSMAGENDE uanset hvad vi vælger at lave!!
  I aften står den på LOW CARB- LASAGNE MUMS.
  Det er blevet til et fællesprojekt . Vi finder i fællesskab ud af hvad vi vil spise i løbet af dagen MEN især som aftensmad. Og så er det min husbond der tilbereder det, da jeg arbejder. Til gengæld er det mig der bager og laver desserter o.a. Tak for det for os vigtige in-put. Skal lige sige at vi har levet fedtfattigt siden 1995 så det kræver tilvænning at købe fedtholdige produkter!!! TAK!!!

  Svar
 8. Hej Jane.

  Jeg har stiftet bekendtskab med din blog for en lille uge siden og har rodet rundt for at blive klogere på LCHF og din indgangsvinkel til mad. Er blevet meget inspireret og har afprøvet de første opskrifter. Lækkerier. Er vild med dine tanker om at kunne mærke hvad vi hver især trives med. Jeg har i blinde ledt i slankekurens kølvand og uden succes. Faktisk langt fra. Er så træt af at leve med slankekurer-tanker morgen, middag og aften. Hvor om alt er tror jeg dine ord hjælper mig med at få rettet blikket i en brugbar retning og måske slutte fred med mig selv :-) Tænker at jeg måske selv kan ændre det faktum at jeg hver eneste dag (idag absolut ingen undtagelse) efter frokost fryser så alle hår står rejst og mine tanker udelukkende kredser om sukker-niks-sukker-niks-sukker-niks. Sukker- og fedtforskrækkelse sidder dybt dybt dybt fast i mit indre, hvordan kommer jeg stille og roligt igang med færre kulhydrater og mere fedt? Har du et par fif?

  Svar
  • Hvis det var mig, ville jeg stille og roligt tilføje lidt ekstra af “det sunde” fedt til mine måltider for på den måde at hæve fedtprocenten gradvist og så tage den derfra. En halv avokado her, en spiseske olie på salaten der, og måske lidt tun- eller æggesalat rørt op med ægte mayonnaise – og så samtidig mærke godt efter om der mon ikke skulle være forskel på den umiddelbare tilfredsstillelse medens du spiser og mætheden efterfølgende, efterhånden som fedtprocenten øges? Når man kan mærke at de små forandringer giver bedre velvære, er det måske nemmere at hoppe helt ud i det, og “droppe rugbrød til fordel for mayonnaise” :-)

   Svar
 9. Jeg vil gerne indrømme at LCHF kan blive endformig. Men det er altså selvforskyldt! Når jeg ikke lige gider lave noget ekstra tilbehør til aftensmaden, ja, så bliver det nemt den samme salat eller morgenmaden bliver nemt den samme bananpandekage (som jo kun er semiLCHF), men det kan umuligt blive mere endformigt end før, hvor jeg hver eneste morgen i 30 år spiste havregryn eller lyst brød (ingen frugt eller grønt). Jovist… Lyst brød leveres både som toast, franskbrød med og uden birkes, rundstykker, boller… jow jow det er da variation der batter! :D
  Frokosten bestod af rugbrød med pålæg (og ingen frugt eller grønt)
  Aftensmaden bestod af stivelse, kød og sovs.
  Nu får jeg frugt, grønt samt kød eller æg til alle måltider.. og jeg elsker det! En forvandling der har undervejs i årevis, men nu føler jeg mig endelig hjemme :) Jeg tror næppe LCHF er mere ensformig end hvad mange danskere ellers lever med til daglig :)

  Svar
  • Ork, jeg keder mig også med madlavning ind imellem og sidder og traver igennem de samme grøntsager. ;-)

   Svar
 10. Når folk kommenterer at LCHF er ensformigt, siger det i mine øjne mere om dem selv og hvor ensformigt de selv spiser i hverdagen, end det siger noget om LCHF. Hvis man selv ikke er god til at variere sin kost, så er det nok nemt at tænke at LCHF er kedelig og uvarieret når nu man ikke må spise brød, pasta, ris, kartofler osv. Folk glemmer let at der ikke er meget variation over hvordan de selv spiser.

  Når det så er sagt, vil jeg lige bemærke at jeg hverken synes at LCHF er mere eller mindre varieret end “normal” kost, hvis man ser på hvor mange råvarer der er “tilladt” at spise ud fra de to sundhedsopfattelser. I den ene må man ikke spise kulhydrater, i den anden er det fedt som er forbudt. Begge dele kan gøres meget varieret – det handler om opfindsomheden :-)

  Svar
  • Ja præcis! Al madlavning kan jo være ensformig, hvis man kun bruger de samme ingredienser. Jeg kan heller ikke se, at det er mere det ene eller det andet…

   Svar
 11. Det ser bestemt varieret og MEGA LÆKKERT ud :)
  Er helt vild med dine hyggelige tallerkener, de er så fine :)

  Svar
 12. Jamen, skal man ikke altid “forsvare” sin egen måde at spise på? (:
  Selvom jeg er lidt liberal LCHF og både nipper rodfrugter og bær, får jeg da også at vide at min “kur” (WTF? Det er ikke en ‘for-sjov’-kur!) er underlig, anti-varieret (pænere ord: ensformig) og striks opfundet i mit syge hoved..
  Jeg tror, den eneste grund til ingen løfter et øjenbryn over min forbrug af godt Thise-smør er at jeg er til den knapt-så-runde side. Ih. Måske man skulle få listet din bog ind på de andres natborde? (;
  Det er jo heller ikke rart at tænke sig, at man skal “undvære” brød og pasta, hvis man elsker det. Men jeg tænker ikke: Jeg må ikke få brød!
  Jeg tænker i stedet: Jaaah, jeg må få oopsies :D

  Svar
 13. Ih hvordan kan han dog sige det? :)
  Fedtfattigt kornmad er da det mest kedelige mens mad med naturlige fedtsstoffer bare smager så meget bedre! :))
  Jeg ELSKER LCHF mere og mere og selv nu på ketose savner jeg slet ingenting – min mund kan godt løbe lidt, hvis jeg ser en skål sommerfrugt, men alle de andre ting der tidligere fristede har min mæthed bare taget lysten til fuldstændigt.
  Du skulle tilbyde ham din bog Jane, så vil han nok tænke anderledes :)
  Lige et spørgsmål til dig vedr. ketose. Ved du om der er en anbefaling på hvor længe det er godt at fortsætte ketosen, eller hvornår det anbefales at gå tilbage på mere ordinær LCHF?

  Svar
  • Jeg er ikke stødt på, at det skulle være et problem at lade den ketogene kost blive livsstilen. Selv synes jeg dog, det bliver for begrænsende, og så giver det sig selv, at jeg slipper tøjlerne lidt efter en tid. Men hvis du trives og ikke føler afsavn, så er det jo bare dejligt! :-)

   Svar
 14. Jeg har godt nok også en smule svært ved at se, hvad der skulle være så ensformigt ved LCHF. Du kan jo lave stort set alt! Ligesom med alle former for mad handler det vist bare om at være kreativ og prøve nye ting. Desuden åbner LCHF da netop dørene op for en lang række madvarer, som normalt ville være strengt forbudt, hvis man f.eks. ville tabe sig. Hurra for at sundhed rent faktisk KAN være lig med nydelse,GOD SMAG, mæthed og stabilt blodsukker! :b

  Svar