Fastelavnsboller er en af de glæder, vi har her i årets tristeste måneder. Og disse Low Carb fastelavnsboller med flødeskum (eller semlor) er uden mel, gluten, sukker og alle de ting, folk helst undgår her i starten på året. Og så smager de oven i købet stadig megalækkert.
Ingredienser
Boller
- 4 æg
- 1 dl fløde
- 50 g smeltet smør
- 1 spsk Sukrin Gold
- 1 dl kokosfibermel
- 3 spsk loppefrøskaller
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk stødt kardemomme
Hindbær og vaniljeskum
- ½ liter fløde
- 1 spsk SukrinMelis
- 1 tsk vaniljepulver
- 100 g hindbær
- 1 tsk vaniljepulver
Drys
Sådan gør du
Boller
- Opvarm ovnen til 175 grader.
- Pisk æg godt og tilsæt fløde og smeltet smør. Pisk igen.
- Rør alle de tørre dele i og lad dejen hvile i 10 minutter, imens fibrene suger væsken til sig.
- Form 6-8 boller med hænderne. Dejen har en sær konsistens, men hvis du skyller hænderne i koldt vand inden, går det nemmere.
- Bag bollerne i ovnen i 20 minutter.
Hindbær og vaniljeskum
- Lav et opkog med hindbær, og 1 tsk vaniljepulver i en kasserolle. Lad afkøle.
- Pisk fløden stiv med SukrinMelis og vanilje og del portionen i to.
- Pisk den ene med den afkølede hindbærcoulis og lad den anden være, som den er.
- Skær bollerne over og fyld dem med det ønskede fyld og sigt lidt SukrinMelis over dem.

Januar og februar er jo ubetinget årets kedeligste måneder. Februar udmærker sig dog ved at være en kort måned og ved at være måneden, hvor vi spiser fastelavnsboller. Det hjælper lidt på alt det grå, gør det ikke?
Jeg synes at ræset med fastelavnsboller starter tidligere og tidligere hvert år. Og du skal da ikke snydes selvom du spiser Low Carb. Hvis du er medlem af MadbandittenPLUS kan du se energiberegningen og indholdet af kulhydrat pr. fastelavnsbolle, og se om det passer ind i din livsstil og kontekst.
Fastelavnsboller eller semlor? – glutenfrie, sukkerfrie og Low Carb
Fastelavnsboller kan vi heldigvis godt lave i en fin og god version uden mel og sukker! Sukkerfrie fastelavnsboller med færre kulhydrater bliver jo aldrig helt det samme, og især er bollerne her jo temmelig meget mere kompakte end normale fastelavns boller. Teknisk set er disse fastelavnsboller nok tættere på de svenske semlor men uanset navn er de virkelig gode.
Selvom bollerne er lidt kompakte, bliver det altså ret lækkert med søde skum i midten af bollen. Jeg har drysset dem med SukrinMelis, bare fordi det ser fint ud. Men det kan fint udelades, hvis du som jeg også har det lidt svært med smagen af ren sødemiddel.
Flere opskrifter til fastelavn
Denne her opskrift er den jeg oftest laver til fastelavn og ungerne elsker den. Jeg har bragt flere versioner af den her på bloggen tidligere men denne er fra LCHF Brød & Kager.
Uanset om du er til semlor, gammeldags fastelavnsboller eller de åbne fastelavnsboller med creme eller syltetøj har jeg en opskrift du kan bruge. Du kan tage et kig på åbne fastelavnsboller med creme og syltetøj og gammeldags fastelavnsboller med marcipan.
Hej
Jeg er i gang med at overgå til grøn keto
Mit spørgsmål er
Jeg har skiftende arbejdstider
Aften 15-23
Nat 23-07
Hvordan undgår jeg at spise om natten eller kan jeg rykke på mine måltider uden at det skader
Hilsen Helle
Hej Helle
Jeg ved ikke hvad Grøn Keto er eftersom det ikke er mig, der har skrevet den bog.
Men min generelle erfaring er at nattearbejde og ‘normal keto’ ikke er noget problem. I starten spiser du bare dine måltider på de tidspunkter du plejer men ændrer bare hvad du rent faktisk spiser. Senere når du mærker at appetitnedsættelsen sætter ind, får du nemmere ved at have længere tid imellem dine måltider.
Hvad mange kulhydrater svare en fastelavnsbolle til?
Hej Vibeke
Se hvordan du regner energiberegninger ud her: Energiberegninger
Må jeg spørge hvorfor du ikke bruger monkfruit i dine opskrifter? Det smager SÅ meget bedre en sukrin syntes jeg?
Det er lc, palæo, antiinflamatorisk og ødelægger ikke blodsukkeret ?
Hvis du bedre kan lide sukrin er det self. ok! ? Ved du så om det er samme måleforhold hvis man bytter ud?
Åh sandheden er egentlig at jeg ikke har spist sødemidler i årevis. Jeg spiser det ganske enkelt ikke mere eller i enormt begrænset mængde.
Kan man få monkfruit i Danmark? Jeg stod med en pose i hånden i en Wholefoods i L.A. for kort tid siden men jeg endte med at konkludere, at jeg jo aldrig ville få den brugt og det derfor ikke gav mening at købe den med hjem.
Tænker philidelphia ost creme med sukrin melis,
Et par dråber farve og lidt røde frost bær ???
Rest boller til morgenmad
Er det LCHF ???
Jeg er ikke sikker på, jeg er helt med. Vil du spise boller med sukrin-sødet flødeost farvet med frugtfarve og bær til morgenmad?
I så fald, nej spis noget rigtigt mad. Lchf skal ikke være mærkeligt. Det skal være grøntsager, kød og fedt :)
Kan man erstatte kokosfiber med noget andet? Hvis, samme mængde?
Mvh Dorthea
Måske det fedtreducerede mandelmel? Det plejer at gå i cirka samme mængde.
Hej Jane
Kan man mon bytte kokosfiber ud med fuldkornsrismel eller lyder det helt galt?
Vh Elise
Jeg spiser slet ingen kornprodukter, så det ved jeg desværre ikke. Umiddelbart plejer det at være nemmere at finde en opskrift, der tager udgangspunkt i at bage med (glutenfrit) mel. At bage melfrit/low carb er jo lidt en anden sag og man gør tingene lidt anderledes.
Hvor kan jeg købe kokosfiber mel?
I større supermarkeder (blå pose fra Urtekram) eller i helsekosten.
Hvorfor falder mine boller altid sammen. Lige meget hvad
Det ved jeg ikke…? Lige netop disse synes jeg er de nemmeste at få til at holde formen. Men de flader jo lidt ud..
Hej Jane. Nu står der 1 tsk vaniljepulver to gange. Skal jeg bruge noget andet?
Nej, den ene tsk skal i hindbærrene, den anden i fløden. Jeg kan godt se, det er lidt uklart :)
Åhhhhhhhhhh!!!
Ny guilty pleasure. Må bestemt prøves i weekenden!
Også her :)
De smagte skønt, nemme at lave og bollen blev lækker blød og saftig. Tak for endnu en god opskrift :-)
UMM de ser bare så gode ud, men jeg er bare så vilde med fastelavnsboller med creme. Ved du om det er muligt at lave lchf-creme?
Jeg har ikke erfaring med at lave en helt fast kagecreme, som bliver som vi kender dem. Men jeg har lavet en vaniljecreme til en lagkage, som blev ok vellykket (når den ikke skilte ;-))
Ja den har jeg set her på siden. Den må jeg prøve. Tak for en god blog. :)
Åh nu blev jeg virkelig lækkersulten.
Tror jeg må prøve at lave dem, bare uden mælkeprodukt – det kan nok godt blive lidt udfordrende ;-)
Hej Jane, ved du, by chance, om man kan bruge pofiber i stedet for loppefrøskallerne eller blot skære ned på sidstnævnte og bruge pofiber i stedet?
Jeg synes tit og ofte, at når man bruger loppefrøskallerne/HUSK, så får brødet/kagen en lidt underlig konsistens, som jeg er knap så pjattet med ;)
Mit gæt er at det godt kan bruges. Pofiber var ikke på markedet, da jeg lavede opskriften men jeg tænker, at det kan fungere helt fint.
Erstatter man så en til en?
Umiddelbart vil jeg tro, der skal bruges mere pofiber men jeg ved det ikke med sikkerhed :)
De ser lækre ud.
Men de er ikke strikse vel?
Kan man erstatte sukrin melis med sukrin gold når man pisker fløde?
Kager er jo aldrig striks lchf, vel? Tjek fx: Hvad er striks lchf egentlig?
Jeg brugr altid SukrinMelis, når jeg ikke vil have, det skal knase men i princippet kan du bruge en hvilken som helst sukrin :)
Kan man erstatte kokosfibre med mandelmel?
Det vil jeg tro – uden dog at have prøvet. Men det fiberrige mandelmel fra Funktionel Mad. Ikke almindeligt mandelmel.
Det jeg har hedder fedtreduceret økologisk mandelmel. Kan jeg bruge det?
Ja, det er det samme, jeg mener :)
åh det här måste provas!
Nøj, lækre – lige et projekt til i eftermiddag. Kan kokosfibrene erstattes af kokosfibermel?
Ja! Det er helt det samme!
Fantastisk. Tusind tak :-)
Yes! Det var lige hvad jeg ventede på! :-) Tak!
Kan de fryses uden fyld?
Ja, det kan de. Og spises som boller også!
Mums, de lyder lækre!