LCHF begynderfejl #7: Ikke at stå omstillingsfasen igennem


Man hører om folk, der lægger kosten om til LCHF, og så får de mere energi, færre maveproblemer og går ubesværet ned i vægt. Men når man så prøver det selv, oplever man det modsatte. Kroppen er helt energiløs, benene tunge som beton, man har hovedpine fra helvede, maven stopper til, vægten rokker sig ikke, etc. Det er nemt at konkludere, at LCHF vist ikke lige var noget for mig.

Og det er det, begynderfejl #7 handler om

Begynderfejl #7: Ikke at stå igennem omstillingsfasen

Vi glemmer tit lige at nævne, at der for de fleste er en periode, hvor det bliver skidt før det bliver godt, når vi taler LCHF. Og hvis vi tænker over det, er det ikke så mærkeligt.

I den første tid på LCHF skal din krop omstille sig fra at bruge kulhydrater (glukose) som primært brændstof til at bruge fedt som primært brændstof. Og hvis din krop er som de flestes andres, har den næppe haft mange dage i løbet af dit liv, hvor den ikke har fået en lind strøm af kulhydrater til at kunne forsyne din krop med energi fra glukose.

At sige at fedtforbrændingsmotoren er rusten er mildt sagt.

Nu fjerner du så adgangen til det brændstof, som din krop kender og er optimeret til at bruge og sætter et andet i stedet, som den slet ikke er vant til at bruge.

Er det underligt at din krop reagerer på det? Nej vel?

Sådan får du din krop til at skifte over på fedtforbrænding

For at få din krop til at skifte over på fedtforbrænding er det bedst at have en sammenhængende periode, hvor du er ret vedholdende med at spise få kulhydrater. Det er uklart hvor længe det tager. Jeg plejer at anbefale 4 uger. For nogle er det mere end nødvendigt, for andre skal der længere tid til. Det afhænger af din krop og dit udgangspunkt.

Alt det her med at spise LCHF sådan nogenlunde men lige spise en enkelt bolle til fødselsdagen, lidt sushi her og der, vin med veninderne etc. det duer ikke i starten. Det er ting, man kan lægge til senere, når kroppen først er fedt-adapteret.

Det er vigtigt at forstå, at målet i starten er a få kroppen til at skifte over på fedtforbrænding. Er den først det, kan du godt lave afvigelser engang imellem, og din krop vil herefter hoppe tilbage på fedtforbrænding igen i løbet af en dag eller to.

Du bliver metabolisk fleksibel, kan man sige.

Men kører du tre dage LCHF, en dag med all-the-caaaaarbs og herefter tilbage til LCHF, så fedt-adapterer du ikke. Så hænger du i stedet fast i sådan en mellemstation, hvor din krop ikke får nok energi fra kulhydrater og heller ikke helt formår at bruge fedt effektivt som energi. Low Carb skærsilden, kalder nogle det.

Overgangsbesvær og symptomer

Så at forstå og acceptere at hovedpine, utilpashed, energiløshed, træthed, forstoppelse og alle mulige andre ubehageligheder faktisk er normalt i starten, er ret vigtigt. Lige så vigtigt, som det er at vide, at de går over igen, hvis du hænger i.

Nogle kalder overgangsbesværet for kulhydratabstinenser, og det er det jo på sin vis også.

Hvis du stopper med at ryge, reagerer din krop også med abstinenser, men det får dig ikke til at konkludere, at rygning er nødvendigt for dig, vel?

Så at give op inden omstillingsfasen er overstået, er en af de hyppigste begynderfejl, jeg ser med LCHF. Og det er faktisk grunden til, at jeg lavede mit Kickstart-forløb, hvor jeg hjælper nye LCHF’ere i hele den periode, hvor overgangsfasen står på. For jeg anerkender, at det kan være svært at stå alene med.

Rigtig meget overgangsbesvær skyldes i øvrigt væske- eller saltunderskud. Og det handler det om i morgen.

Læs med i næste afsnit, hvor det handler om at undervurdere vigtigheden af at få tilstrækkeligt væske og salt på LCHF: Begynderfejl #8

Læs tidligere afsnit her:

Begynderfejl #1: Ikke at have styr på kulhydraterne

Begynderfejl #2: At fortabe sig i detaljen, før det grundlæggende er på plads

Begynderfejl #3: At spise uden at være sulten

Begynderfejl #4: At tro, at kalorier ingen rolle spiller

Begynderfejl #5: At overtracke alt fra kulhydrater, kalorier og ketonstoffer

Begynderfejl #6: At overforbruge sødemidler

Stor nyhed: Fit efter 40

Stort, nyt livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Kurset starter mandag d. 8. oktober.

Læs alt om kurset her

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

12 kommentarer til “LCHF begynderfejl #7: Ikke at stå omstillingsfasen igennem”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane.

    Jeg har før levet efter lchf / keto og har det fantastisk med det….. Det blev jul og det gik galt og har forsøgt flere gange siden, uden held:-(
    Det er ikke maden der kvæler mig eller den manglende sukker…. Det er den forfærdelige dårlige ånde, siger min familie…..

    Jeg har prøvet med zink tabletter, mundskyl, og jeg syntes jeg spiser som foreskrevet. Jeg har prøvet at justere ned på protein og op på fedt uden virkning.
    Hjælp…… vil så gerne fortsætte uden dræberånde :-)….. med familien i god behold:-)

    Kh Tanja

    Svar
    • Min erfaring er at det er et forbigående fænomen. I takt med at kroppen vænner sig til at bruge ketonstofferne som energi, stopper den med at skille sig af med dem i udåndingsluften.

      Mælkeprodukter fremhæves ofte som noget, der gør det værre.

      Og ellers er løsningen bare at lægge dig lige over grænsen til ketose. Fx sigte efter 50 g kulhydrat om dagen i stedet for 20-30 g. Måske er det bare det, der skal til.

      Svar
  2. Kære Jane
    Tak for en god og informativ blog formidlet i et klart sprog. Jeg har købt tre af dine bøger, som jeg også følger med fornøjelse. I to uger har jeg været på keto, og jeg har tabt 1,4 kg lige indtil i morges. Jeg vejede mig og konstaterede, at der var røget 800 gram på indenfor en uge. Jeg er ikke typen, der vejer mine fødevarer, men jeg spiser absolut ikke andet end ketokost. Desuden styrketræner jeg 3-4 gange om ugen, det har jeg gjort i snart 10 måneder.
    Umiddelbart tænker jeg, at vægtøgningen muligvis kan skyldes, at jeg i går var inviteret ud og fik tre glas champagne og tre stykker palæobrød til en tapas med kød, ost og grøntsager.
    Jeg gi’r ikke op, men jeg har ikke lyst til at medbringe en vægt, der vejer mængden af hver eneste fødevare og udregner kulhydratniveauet i den.
    Spørgsmålet er, om alkohol er helt bandlyst, og om palæobrød også bør undgås?

    Svar
    • Hej Lars

      Du skal ikke bekymre dig om udsving i vægten. Alle store udsving, hvad enten de går op eller ned, skyldes væskemanipulation og har ikke meget med din fedtmasse at gøre. Så pyt med dem. Følg trenden på den lange bane og se til, at den går nedad.

      I KETO-bogen anbefaler jeg at tage de første fire uger uden alkohol. Vil man herefter drikke alkohol, er tør champagne eller vin eller ren spiritus bedste valg men alkohol vil altid stoppe fedtforbrændingen imens alkoholen forbrændes.

      Det vigtigste er dit samlede kulhydratindtag. Om du spiser palæobrød eller ej er uden betydning, hvis du tæller dine kulhydrater og holder dig under din grænse men orker du ikke tælleriet, er du bedst tjent med at fokusere på grøntsager, kød og fedt.

      Læs evt. mere her: https://www.madbanditten.dk/?s=forskellige+strategier

      Svar
  3. Hej Jane
    Jeg var glad for at læse dette indlæg om overgangsbesvær. Jeg har åbenbart ikke været skarp nok på, hvor længe en “overgang” varer.

    Min mand og jeg har kørt striks LCHF i 2 uger nu. Desværre mærker han ikke meget andet end bedre mæthed mellem måltiderne – vi ville jo gerne se noget ske med hans vægt.
    Til gengæld er mit velbefindende markant bedre, energiniveauet steget og sukkertrangen væk. De sidste par dage har jeg dog undret mig over træthed og den gamle sukkertrang. Men måske der stadig kan komme lidt abstinenssymptomer, hvis jeg skal forholde mig til en overgang på flere uger. Dette indlæg var derfor lige en god opmuntring til at hænge i. Tak!!

    Jeg har et spørgsmål: jeg er klar over at efter 2-3 uger på striks LCHF, så rammer kulhydrater og alkohol hårdere end normalt. Vi skal til en gin-smagning om en uge, som vi glæder os til (også selvom det slet ikke går hånd-i-hånd med målet mod ketose). Hvordan undgår vi bedst IKKE at gå i gulvet efter det første glas??

    I øvrigt TUSIND TAK for de helt enkle opskrifter i guiden til striks LCHF. Jeg er SÅ begejstret for, at du har tænkt på, at folk i en travl hverdag ikke magter at bruge mere tid på indkøb og madlavning end højst nødvendigt. Hvis det er for bøvlet, giver de fleste bare op. Du giver virkelig en fantastisk inspiration, som jeg er meget taknemmelig for!!

    Svar
    • Jeg er helt sikker på at din mand nok skal komme efter det. To uger er ingen tid :)

      Og alkohol, ja. Altså jeg plejer faktisk at gøre det, at jeg øger mit kulhydratindtag den dag, jeg skal drikke alkohol. Særligt hvis jeg fx skal med til en middag med min mands arbejde eller lign, hvor det ville være upassende, at jeg sad og var småfuld efter forretten – haha!
      Så jeg øger kulhydraterne lidt, spiser fx græsk yoghurt med nødder og bær til morgen og måske stenalderbrød til frokost og måske lidt chokolade og så nyder jeg at spise de ting og at min alkoholtolerance er lidt bedre. Jeg tåler dog stadig ikke alkohol som i gamle dage men det har nok at gøre med at jeg ikke drikker det så tit.

      Og fedt at du har glæde af guiden. Jeg vil SÅ gerne lave noget, der er enkelt og overkommeligt men samtidig skal det også være værd at betale for. Det er lidt en svær balance nogle gange :)

      Svar
  4. Hej Jane. Først et kæmpe tak for dine ‘Kom godt igang’ råd. Jeg har prøvet at komme over på at spise LCHF et par gange før, og oplevede ret hurtigt at min energi blev stabil og at jeg ikke behøvede at spise “konstant”. Kort historie lang så prøver jeg igen nu, godt hjulpet på vej af især de her råd (refereret frit):
    • Keep it simple
    • Husk at reducere kalorierne
    • Salt og vand
    • Bliv ved!
    Jeg har i over 2 uger fulgt det og kørt med 3 måltider om dagen, mod før mindst 6, hvilket i sig selv er en lettelse. Jeg mærkede også med det samme en mere stabil energi hen over dagen, og undgår nu de der overvældende træthedsbølger efter frokost. Dog har jeg haft det jævnt hen dårligt med svimmelhed, sult og almindelig utilpashed. Salt har bestemt hjulpet på det, og resten har jeg vurderet var midlertidigt og i virkeligheden stadig bedre end de før omtalte trætheds bølger jeg plejede at have.
    Men. Nu har jeg altså fået hård mave! Jeg er noget ked af det for jeg troede at det skulle til at ‘blive godt’ nu, og ikke værre. ? den første uge til 1.5 gik det fint med maven, men efter det har jeg altså fået problemet. ? Jeg synes bare det går dårligere nu hvor jeg begyndte at tro det ville gå bedre. Har du nogen guldkorn? Erfaring med at reaktionerne fra kroppen kommer lidt forsinket måske? Vil så gerne vænne mig til LCHF. ✨

    Svar
    • Ja bestemt. Jeg anser alt i de første 4-6 uger som symptomer på overgangsfasen.

      Maveproblemer og forstoppelse er svære at rådgive om, da de ofte har vidt forskellig årsag og derfor også vidt forskellig løsning. Måske kan du bruge dette indlæg: https://www.madbanditten.dk/forstoppelse/

      Og svimmelhed er stort set altid saltunderskud (og det kan forstoppelsen faktisk også være).

      En udfordring ift. kalorieunderskuddet kan nogle gange være at fedtindtaget bliver tvunget til at være lavere. Det kan give en mere træg mave.

      Og ellers ja, tålmodighed. Maven skal lige lære at arbejde med den nye kost. God bedring/forn(d)øjelse

      Svar
  5. Ok, rent hypotetisk, vil man så ikke ende med at lykkes ved langsomt at vænne kroppen til lchf, ved gradvist over en længere periode at omstille sig? Jeg forestiller mig at man så undgår hovedpine etc, men måske er det istedet blot at trække pinen i langdrag…?
    Ved du noget om det?

    Svar
    • Jo, det kan man fint. De fleste springer bare ud i det og går man direkte fra high carb til low carb reagerer kroppen derefter.

      En god vej synes jeg er at tage nogle uger på fx sukker- og brød/pastafri kost. De tre er tit de store kilder til kulhydrater. De færreste spiser voldsomt mange kulhydrater fra kartofler, ris etc. så selvom man stadig har dem med, bliver kosten ofte kulhydratfattig. Herefter kan man så sænke kulhydratindtaget yderligere (hvis man ønsker det).

      Svar