LCHF begynderfejl #5: At overtracke alt fra kalorier til kropsvægt


“Det, vi ikke måler, kan vi ikke ændre.” Det var jeg kort inde på i del 1 af min serie om hypppige måder nye LCHF’ere ofte spænder ben for sig selv. Der handlede det om ikke at have styr på kulhydraterne.

Og hvor det at tracke ting og notere sig fremgang, stilstand eller tilbagegang er et fint værktøj i en forandringsproces, ser jeg også ofte, at det tager helt overhånd og ender i selvsabotage i stedet for at være en motivationsfaktor.

Og her på bloggen bifalder vi ikke ting, der er medvirkende til vores egen fiasko.

Begynderfejl #5: At overtracke alt fra kulhydrater, kalorier, ketonstoffer, kropsvægt etc.

Jo, jeg synes, det kan være fint og endda vigtigt at holde et øje på kulhydraterne i starten på LCHF, og jeg synes også, at det kan være fint at følge en kostplan for lige at komme ind i det, men jeg er stadig ikke vild med måle-veje-mentaliteten som livsstil på den lange bane.

Hvis du måler og vejer alt, du spiser, eller hvis du følger en kostplan minutiøst, risikerer du at komme ud af trit med din krops egne signaler for sult og mæthed.

Og det er ærgerligt, for magien i LCHF sker, når din appetit mindskes, og du derfor spiser mindre – helt af dig selv. Men det kan være svært at opnå, hvis det, du skal spise, er bestemt på forhånd.

Og det var det, det handlede om i begynderfejl #3: at spise uden at være sulten.

Samtidig ved jeg godt, at der findes mennesker, som har svært ved at mærke de signaler, som kroppen sender. Min pointe her er, at jeg synes, det bør være et mål at arbejde sig henimod at spise mere intuitivt. Også selvom du ikke nødvendigvis mestrer det efter to uger.

Kropsvægt, ketonstoffer etc.

At fokusere på tallet på badevægten eller ketonstoffer kan sagtens på den korte bane være en fin motivation, og jeg synes, der kan være en masse god læring at hente i begge dele.

Men da begge dele vil svinge, også selvom du “gør alting rigtigt”, og vi ikke altid kan forklare hvorfor, skal du være opmærksom på, hvis disse målinger ender med at demotivere dig i stedet. Eller stresse dig. Stress er en kendt stopklods ift. vægttab, og du vil gerne påføre dig selv mindre af det – ikke mere af det.

Og overgør du det, gør du pludselig ikke længere dig selv en tjeneste med alle de målinger. Så lægger du derimod stille og roligt i banken til, at du vælger at give helt op. Og det vil jeg så gerne have, at du får øjnene op for, inden det sker.

En vigtig note er også at både udslag på urinsticks og blodmålingsværdier vil falde over tid, i takt med at kroppen keto-adapterer.  Det gælder især urinsticks, som jo måler ketonstoffer, som kroppen skiller sig af med – og altså ikke ketonstoffer, der anvendes til energi.

Samtidig puster måling af ketonstoffer liv i myten om at du skal spise helt vildt meget fedt, for jo mere fedt du spiser, jo højere ketonstoffer kan du måle. Og pludselig stagnerer vægttabet.

Ketonstoffer < kalorieunderskud. Sådan ser det ud, når vi taler vægttab. Bruger du ketose terapeutisk, dvs, til at kontrollere sygdomme som epilepsi, Parkinsons eller alzheimers, kan vi tale om, at høje ketonværdier er vigtige. Ift. vægttab, nope.

Overtracking bliver også meget hurtigt et tegn på at fortabe sig i detaljen, før det grundlæggende er på plads, som vi talte om i del 1 af denne serie.

Så er målinger og tracking det rette for dig? Kun du kan svare på det. Gavner de dig, og hjælper de dig til at nå dit mål, så go for it! Oplever du derimod, at det får dig til at vakle, så overvej at holde en pause eller skrue lidt ned for målingerne.

Læs næste afsnit, som handler om at overforbruge sødemidler til at stille den søde tand her: Begynderfejl #6

Læs tidligere afsnit her:

Begynderfejl #1: Ikke at have styr på kulhydraterne

Begynderfejl #2: At fortabe sig i detaljen, før det grundlæggende er på plads

Begynderfejl #3: At spise uden at være sulten

Begynderfejl #4: At tro, at kalorier ingen rolle spiller

 

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

6 kommentarer til “LCHF begynderfejl #5: At overtracke alt fra kalorier til kropsvægt”

Skriv en kommentar

 1. “Hvis du måler og vejer alt, du spiser, eller hvis du følger en kostplan minutiøst, risikerer du at komme ud af trit med din krops egne signaler for sult og mæthed.”

  Så sant! Jag har följt ett kostschema i ca ett år nu, och det ger resultat. Men det gör också att jag tycker det är verkligen svårt när jag inte kan väga/mäta maten. Hur mycket vågar jag äta? Hur vet jag om jag ätit för mycket eller för lite? Efter att ha ätit bestämda mängder mat på bestämda tider är mina naturliga hunger-/mättnadskänslor helt borta.

  Hur ska jag våga släppa kostplanen? Hur ska jag få tillbaks mina naturliga signaler? Och kanske framför allt – hur ska jag våga lita på dem så att jag äter tillräckligt mycket mat?

  Svar
  • Jeg forstår fuldstændig hvad du mener, og jeg hører det så ofte fra kalorietællere. For du har helt ret i at det giver jo noget tryghed, både ift. at vide at man hverken over- eller underspiser, men det kan være svært at slippe igen.

   Jeg tror, at en vej ud kan være at spise intuitivt i løbet af en dag og så tracke maden sidst på dagen. På den måde får man lov at navigere efter egne signaler men man har sit tælleværktøj i baghånden til lige at vise, om man er på rette spor.

   Svar
 2. Når er det best å måle ketose i blod ? Sliter med å tørre å spise meg mett særlig frokost lunsj , middag blir jeg for mett , er slank ( for tynn )

  Svar
  • Fordi ketonstrips til blodmåling er så dyre, anbefaler jeg altid at måle fastende om morgenen, så man har et helt ens udgangspunkt. Ketonværdierne vil være lavest om morgenen og man ved altså så, at de vil stige senere på dagen. Men de påvirkes også af det, vi spiser, fx fedt, så derfor kan målinger senere på dagen snyde lidt…

   Svar
 3. Tak for god inspiration og mange nyttige tips.
  Jeg har været igang i 6 uger nu og mit mål er at følge striks LCHF og siden overgå til moderat.
  Jeg har tabt 7,2 kg og er nu halvvejs….. jubiii.
  Jeg har det rigtig godt og oplever ofte ikke at være sulten til måltiderne. Jeg har ALDRIG vejet noget mad og målt keton stoffer, men jeg vil sige, at det er en RIGTIG GOD IDE, at kende rimlig meget til grund principperne inden opstart.
  For mig fungere det super godt at springe morgenmad over og spise tidlig middagsmad istedet. Jeg er simpelhen ikke sulten (min hjerne følger ikke altid med, når det dufter godt af morgenbrød på mit arbejde)
  Det er en meget underlig følelse at man ikke bliver påvirket af sit blodsukker når man ikke “holder måltiderne” I LOVE IT?
  PS mit favorit retter er: stuvet spinat med citron og lidt hvidløg.
  Champignon stegt med bacon i tern og chili pølser i tern …. og selvfølge lidt fløde.

  Svar