LCHF begynderfejl #2: At fortabe sig i detaljen


Så er vi kommet til del 2 i min serie om hyppige LCHF-begynderfejl. Missede du første del, som handlede om at have styr på kulhydraterne, kan du finde den HER.

Det er en serie, som med en smule tough love stiller skarpt på de måder, jeg ofte ser nye LCHF’ere spænde ben for sig selv.

I dag handler det om noget lidt mindre håndgribeligt end i går. Nemlig en tendens jeg ser med at fortabe sig i detaljer, der faktisk overhovedet ikke er relevante, før det grundlæggende er på plads.

LCHF begynderfejl #2: At fortabe sig i detaljen før det grundlæggende er på plads

Jeg kan ikke tåle mandler, min mand kan ikke lide blomkål, jeg kan ikke lide avokado, jeg spiser ikke ost, jeg møder for tidligt på arbejde, mit supermarked har ikke Pofiber, etc.

Det er altsammen uvigtigt. Om du spiser mandler, blomkål, avokado eller noget fjerde, spiller ingen som helst rolle for din succes med LCHF. Det vigtigste punkt at fokusere på i starten er, at du skal spise få kulhydrater.

Jeg forstår godt, at det kan være upraktisk, at der er ting, jeg spiser, som du ikke kan lide/tåle, men nu er det jo dit liv, det skal handle om, og ikke mit.

I virkeligheden tror jeg slet ikke, det her handler om, hvorvidt du eller din mand kan lide blomkål eller ej.

Det handler i stedet, tror jeg, om, at du allerede før start er ved at dække dig ind med grunde til, hvorfor det heller ikke kommer til at lykkes for dig denne gang.

Og det gør sgu ondt bare at skrive det. For hvis det er rigtigt, betyder det, at du har rigtig mange fejlslagne forsøg i bagagen, og derfor er nødt til at beskytte dig selv mod endnu et hak i tuden. Og er det sandt, har jeg lyst til at give dig et kram og fortælle dig, at du gør det skidegodt!

Keep it simple!

Jeg tror godt, du kan få succes her, for du finder næppe en mere simpel og nem kost end LCHF.

LCHF er grøntsager, kød og fedt. Gentag det lige engang: Grøntsager, kød, fedt.

Et måltid består af 1 slags kød, 1-2 gange grøntsager og noget fedt. Det kan fx være:

 • Kød: Kylling
 • Grøntsager: Dampet broccoli + evt. peberfrugt i stave
 • Fedt: Smeltet smør til at hælde over grøntsagerne

Der er ikke noget af det, der ikke kan fås i Netto. Og det er da glimrende, at der kan laves fancy opskrifter, der ligner det, du plejede at spise, men allerede der bevæger vi os væk fra udgangspunktet.

LCHF er ikke din gamle brødbaserede kost, nu bare med bagværk lavet af “LCHF-ingredienser”.

En del af mig tror endda på, at din succesrate stiger proportionelt med hvor simpelt du holder det.

Jamen, det er for kedeligt!

Hvis du tænker, at det er kedeligt, er vi på rette spor. Yes, rette spor! Sådan!

For det er mad, vi taler om, og mad er energipåfyldning. Jo hurtigere, du får givet slip på, at mad skal være noget med følelser og noget, der aktiverer dit belønningscenter i hjernen, jo hurtigere får du succes. Langvarig succes.

Vi skal spise for at leve. Ikke leve for at spise.

Og så er der også lige det, at mad med fedt smager godt. Så hvis ovenstående giver dig associationer til 90’ernes fedtfattige kyllingebryst og broccoli, så vid, at smørret gør hele forskellen. Din mad er velsmagende på LCHF, selvom den er simpel. Men den er ikke nødvendigvis et festfyrværkeri (det ville jeg faktisk bestræbe mig på at den IKKE skal være).

Læs med i næste afsnit, hvor det  handler om at spise, selvom man faktisk ikke er sulten. Find det her: Begynderfejl #3

Læs tidligere afsnit her:

Begynderfejl #1: Ikke at have styr på kulhydraterne

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

10 kommentarer til “LCHF begynderfejl #2: At fortabe sig i detaljen”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane.
  Det er et rigtigt godt indlæg.
  Avocadoer som kan købes nu er dyrket i f.eks. Chile – altså ikke bæredygtig at transportere herover. Vokser avocado i Danmark?
  Jeg kan ikke tåle mælkeprodukter – hip hurra for det, for så kan jeg ikke overdrikke det men du skriver smør rigtig mange steder – kan jeg bruge det laktosefrie – lige nu bruger jeg Becel, men intet af det giver en smag som smør.
  I disse tider, hvor man skal spise mindre kød, mangler et alternativ for bacon?
  kh. Elin

  Svar
  • Hej Elin

   Nej, jeg tror ikke vi har held med at dyrke avokadoer i DK men heldigvis er de jo helt valgfrie at spise.

   Du kan sagtens bruge laktosefrit smør. Du kan også bruge kokosolie, som også findes i en smagsneutral version men du finder heller ikke mange kokosnødder, der vokser i Danmark ;-)

   I stedet for bacon kan du bruge enhver anden proteinkilde. Du kan frit vælge mellem kød, æg, fisk, fjerkræ etc.

   Svar
 2. Tak for et skønt indlæg. Jeg tror at hovedprincippet kan bruges til meget andet end lchf, og at mange af de projekter vi går i gang med kunne tåle mindre fokus på detaljerne og mere “tagen tyren ved hornene…”

  Det der med at dække sig ind med undskylninger for at det heller ikke gik denne gang ramte i hvert fald plet hos mig.

  Tak for tough love <3

  Svar
 3. Det med at fortabe sig i detaljen kende jeg udemærket fra et netop afsluttet kickstart forløb ? først efter første uge gik det op for mig at det behøvede ikke være så svært og besværligt, at maden jo bare var brændstof til at komme igennem dagen. Det sværeste har været at forklare folk at det her ikke var en kur for mig, men en livsstilsændring med bonusser som vægttab og mere energi i hverdagen. Heldigvis har jeg haft mennesker omkring mig som ved hvad Lchf indebærer, og som har støttet og kommet med gode råd. Så til jer der har en spirende interesse for dette og følger med her, kan jeg kun sige “det er ikke så svært” ? ekstrabonus er også en opdagelse af at man pludselig bruger mindre penge på madbudgettet ?

  Svar
  • Seje dig, Susan!

   Og Kickstart er jo virkelig intenst, på godt og ondt faktisk. Især i starten hvor så meget er nyt og alle lige skal finde sig til rette. Dejligt at du fandt ind til det simple. Der er virkelig meget at hente der, er min erfaring :)

   Svar
 4. Åh ja Jane, det er fuldstændig sådan det er. Pludselig smager alting godt og det er lige nøjagtigt bare kedelig mad med smør, flødesauce eller mayo. Så skifter kedelig til lækker. Bare man kunne forklare tvivlerne det så de forstod!!!

  Svar