Om at lave mad til én person. Eller: hvad Jane spiser i Paris


At lave mad til en person er en udfordring for mange, og mit pariserophold har givet mig både en nyfunden forståelse og respekt for jer, der gør det hver dag.

For mig har udfordringen mest bestået i ingredienserne. Når man kun er én person og køber en ost på 300 g, så spiser man altså den ost, inden man køber en anden. Og det tager immervæk nogle dage at spise 300 g ost.

Og det gælder også for grøntsager, kød etc.

Så maden bliver på mange måder mere simpel, da man laver mad med og spiser de samme ingredienser i flere dage. Det synes jeg dog ikke behøver være skidt.

Tværtimod måske endda.

Derhjemme er der et helt andet flow i madvarerne. Jeg kan fylde køleskabet, så det næsten ikke kan lukkes, og to dage senere er det halvtomt. Jamen sulten familie!

At lave mad til 1 person

Det er ikke, fordi jeg synes, det er en fest at stå og lave mad til mig selv, men de fleste måltider, jeg har lavet, har taget 5 minutter at lave, så det, synes jeg, er rimeligt.

At spise alene er også lidt kedeligt, men så passer det fint med den mindre indsats.

Jeg har købt og brugt en hel del halvfabrikata. Dem findes der heldigvis mange af hernede, og de er ganske anstændige i ingredienserne (nogle af dem).

Og så har jeg spist mange æg. Fordi det er så nemt, og det mætter godt.

Læs også: Om at være alene i byernes by

Hvad Jane spiser i Paris

Her nedenfor har jeg samlet en stribe måltider, jeg har spist i den sidste uges tid.

Nogle har jeg spist til morgen, andre til frokost og andre til aften. Jeg er ikke bundet af idéer om, hvad man bør spise på forskellige tidspunkter.

En af de ting, jeg virkelig har nydt, har været at stege i SMØR.

Hjemme kan hverken Silas eller Søren lide smør, så jeg steger i smagsneutral kokosolie for deres skyld, men hernede giver jeg gas med smørret.

Alt stegt i smør smager jo SÅ meget bedre!

Tag et kig på den sidste uges måltider herunder:

Om at lave mad til en person eller: Hvad Jane spiser i Paris

Hakkebøf, æg, ost, avokado og tomater. Jeg var virkelig sulten den dag.

Om at lave mad til en person eller: Hvad Jane spiser i Paris

Smørstegte spejlæg, peberfrugt, ost og kaffe med kokosolie.

Om at lave mad til en person eller: Hvad Jane spiser i Paris

Spinat, tomat, mozzarellakugler, oliven, persille og humus (købt)

Om at lave mad til en person eller: Hvad Jane spiser i Paris

Spinat, tomat, agurk, lakserillette (købt), humus (købt), oliven og persille.

Kedelig-kalkun, humus (købt), oliven, grøn peberfrugt, ost og tomater Om at lave mad til en person eller: Hvad Jane spiser i Paris

Provencalsk, langtidssimret gryderet (købt) med semi-suspekte “kød”-stykker i Om at lave mad til en person eller: Hvad Jane spiser i Paris

Spejlæg på rester fra gryderet Om at lave mad til en person eller: Hvad Jane spiser i Paris

Om at lave mad til en person eller: Hvad Jane spiser i Paris

Smørstegt omelet med en hel pose revet emmentaler i. Grønt on the side.

Veganermåltid ude med quinoa i tomat med nødder, salat, oliven, aubergine etc.

Om at lave mad til en person eller: Hvad Jane spiser i Paris

En nødde-dadel-bar til dessert.

Om at lave mad til en person eller: Hvad Jane spiser i Paris

Postworkout: 2 æg most med 1 banan og stegt i rigeligt smør. Peanutbutter på toppen.

Nakkekotelet, tomat-mozzarellasalat + olivenolie Om at lave mad til en person eller: Hvad Jane spiser i Paris

Har du erfaring med at lave mad til én person, og hvordan synes du, det går?

Byd gerne ind med dine erfaringer!

Skal du på Keto efter nytår?

Skriv dig på venteliste og vær blandt de første, der får besked, når vi åbner for tilmelding på mit populære Keto-kursus.

Skriv dig op her >>

Er du klar til julemåneden (og dens mange fristelser)?

Hold fast i de gode vaner med Madbandittens Juleopskrifter. Her er både mad til juleaften og julefrokosten og en masse lækre søde sager, som ikke sender blodsukkeret på himmelkurs.

Få tilsendt Madbandittens Juleopskrifter her

Madbandittens juleopskrifter

Skriv dig op til min lørdagsmail og jeg sender dig en madplan for 0 kroner.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

21 kommentarer til “Om at lave mad til én person. Eller: hvad Jane spiser i Paris”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane,
  Tak for ‘mad til en’ og invitationen til at byde ind.
  Jeg bor selv og at lave mad er ofte en meditativ weekend beskæftigelse, udfordringen er bare at det er federe at lave det, end at spise de samme 3 retter hele ugen.Det eneste der rigtig holder for mig er butternut chicken eller blomkåls tabouleh, men den blir også våd og kedelig hurtigt. Måske vi (os i keto living og dig) kunne lave en indsamling af solo inspiration.
  Min yndlings er en Arne Astrup en,
  Spidskål, smuldret blå ost og spejlæg på toppen. Er jeg vild smider jeg lidt stegt chorizo på ? eller måske en hakkebøf eller noget kylling om aftenen.
  Så varierer jeg tunpizza i det uendelige og osten jeg køber river jeg også til revet ost. Jeg Helbager Hokaido med fyld som varierer mellem hvad der nu er( svampe, gedefeta, selleri og/eller noget kødfyld) Kødtærte holder også, men jeg er ikke til tacosauceægestand ovenpå, så jeg bager bare en godt krydret kødbund (Måske med lidt chorizo i) og fylder salat og noget dressing på, lidt som salat pizzaen hos pizza manden. Så er kyllingesalat med brie altid en hit to go og den kan også suppleres med fint hakket spidskål. Stegte blomkålsris med helstegte chili og et par spejlæg er et måltid, smørstegt spidskål m fx kød eller laks… Det er mine bud – men et link på din blog (tips&tricks) eller en pixi bog kunne været ret fedt, for det blir bare også ret ensformigt selvom det er godt..

  Svar
 2. Kære Jane.
  Tak for en fantastisk blog!
  Endelig har jeg fundet det, som virker for mig.
  Slut med sult, ærgrelser og mislykkede forsøg på en ny og bedre livsstil.
  Paris ser fantastisk ud.. Fortsat god rejse ?

  Et lille spørgsmål, som du måske kan svare på…
  Sweet potatoes? Go eller no-go?
  Har læst mig frem til, at den er i familien med græskar og derfor tænker jeg den måske går?
  Any thoughts?

  Kh.
  Sarah

  Svar
  • Hej Sarah. Tak for din glade kommentar! Søde kartofler er fantastiske men de er desværre ikke low carb. Jeg spiser dem dog ind imellem, fx som carbs i forbindelse med træning :)

   Svar
 3. Det er nogle ret så lækre single-måltider du har fået lavet…og ja, æg (og alt andet) stegt i SMØR, smager bare pragtfuldt.

  Da min ex-mand og jeg flyttede hver til sit, for snart 6 år siden, gik jeg fuldstændig i panik. For tanken om at lave mad kun til mig, spise alene og i det hele taget mistet ‘måltidet’ som begivenhed, var rædsom. Og hvad med bloggen? Ville den ikke lige forfærdeligt over alle de, sikkert, kedelige måltider, jeg nu skulle til at leve af?

  Jeg må sige at det er gået over stor forventningen. Skabertrangen og lysten til at prøve ting af, er heldigvis ikke blevet mindre. Nu glæder jeg mig over ikke at skulle dele med nogen – og dermed score alle lækkerbidderne selv. Min hverdagskost er på ingen måde blevet til ene enkle og simple måltider – men dem er der naturligvis nogen af. Jeg elsker at give den gas, udvikle nye opskrifter og prøve dem af – og så er der bare mad til flere dage af gangen.

  Det er stadig en lidt flad fornemmelse af spise alene – og der mangler sgu en der sidder overfor en og siger *uhmmm*. Men så må jeg jo invitere nogle gæster af og til.

  Hmm, jeg tror jeg skal forkæles lidt ekstra af mig selv i dag. Det kunne godt ende med en bette (læs: kæmpe) bøf og en omgang bearnaise.

  Jeg håber du får en masse spændende ud af dit ophold i Paris. Hatten af for dig – det er SÅ fedt at du realiserer denne drøm om at bo lidt i den franske hovedstad. Jeg tror på at det er vigtigt som menneske at få fyldt den slags oplevelser på tanken, for at kunne blive den bedst mulige version af sig selv. Det er virkelig dejligt at dine familie kan rumme, at I kan gøre forskellige ting og at der er plads til individet. Også selv om det koster lidt afsavn for alle parter.

  Svar
  • Tak for den søde kommentar, Malou og hatten af for dig og dine mad-eskapader med de udfordringer, du også slås med. Sejhed kommer i mange former :)

   Hvis jeg boede alene derhjemme, tror jeg også, jeg i lidt højere grad ville lave større varme måltider, som jeg kunne fryse ned eller gemme rester fra. Men i sommerhalvåret ville jeg nok leve af salat, kød og dressing :)

   Og ja, det er bare så fantastisk at være hernede. Og jeg er meget taknemmelig for at min familie trods alt bakker så meget op, at de er gået med til at jeg ville herned :)

   Svar
 4. Hejsa

  Har lige et spørgsmål :-) hvis man nu ikke er så godt til ost. (okay med ost smeltet i mad og ovenpå mad men kan ikke spise det i skiver, tern osv. er der så nogle alternativer til dette i dit forløb, overvejer at tilmelde mig.

  Følger allerede nu LCHF principper, men kunne helt klart bruge din expertise for at få det optimeret. Men kan se du bruger rigtigt meget ost og det er altså bare min akilleshæl :-)

  Svar
  • Der er ikke så meget “kold ost” i de opskrifter, der er med i Kickstart. Men du kan altid bare bytte ost med noget andet. Sådan er det med alle ingredienser, man ikke bryder sig om. Dem bytter man bare. Det behøver ikke være så nøjeregnende, tænker jeg :)

   Svar
 5. Hurra hurra det er bare lige de opskrifter jeg har efterlyst, enkelt og friske råvarer. Hvor ville jeg ønske at du ville lave en bog med sådanne opskrifter til alle os enere. Når jeg ser dine dejlige opskrifter kan jeg ikke forstå hvorfor jeg har så svært ved det, men jeg har en lille hjerneskade efter et hjertestop som gør at jeg ikke kan planlægge og overskue en opgave + næsten ingen korttidshukommelse, derfor er et ønske om en bog meget meget stort, men nu har jeg et lille udvalg at gå igang med, tusind tak for det ??

  Svar
  • Jeg forstår godt hvad du mener, men i min optik er det her jo ikke rigtigt opskrifter. Det er bare inspiration til at putte forskelligt mad på tallerkenen.

   Men hvis jeg laver en bog på et tidspunkt, bliver det noget i den simple ende. Få ingredienser og høj smag. Men nu må vi se… :)

   Svar
 6. Hvor er det skæg læsning for en, som har lavet mad-til-en i et par år nu :-D Jeg synes slet ikke, at det er spor bøvlet. Altså jeg laver sjældent et eller andet ultrafancy og omfattende, men jeg jeg laver mad til mig selv mindst to gange om dagen. Jeg spiser som hovedregel både korn-, sukker-, stivelses- og kødfrit, men mangler stort set aldrig noget i inspirationsafdelingen. Synes, at min krop er ret god til at sige, hvad den har lyst til… For mig handler det mest om at have mit “basisforråd” på plads – så kører den ret meget i frihjul derfra. Nyd dine dage og mødet med ensomheden. Ikke den triste ensomhed, men bare det at være én – uden alle de kasketter, du normalt har på i relation til andre <3 Bare Janes Jane.

  Svar
  • Hvis du vidste, hvor mange, der har skrevet til mig, at de synes, det er svært at lave mad til kun én person! Simpelthen så mange. Eller ikke svært. Bare svært at gide, når det kun er til en. Jeg var faktisk lidt i tvivl om, hvor meget jeg ville gide, hvis det kun var til mig men det lykkes mig at få lavet minimum et par måltider hver dag uden det store besvær.
   Og ja, basisforådet mangler jeg lidt hernede, men faktisk er det dejligt at prøve at lave helt simpel mad uden dikkedarer.

   Og tak for tanken! Jeg nyder det simpelthen så utroligt meget hernede :)

   Svar
 7. Indimellem synes jeg, det er svært at finde på, men jeg prøver at lave ordentlig mad til mig selv. Med afveksling, for jeg er ikke så god til at spise rester/den samme ret to dage i træk, medmindre det er flæskesteg med hele molevitten. Eller det er sommer.
  Tak for god inspiration, Jane.

  Svar
  • Sådan har min familie det også! De brokker sig højlydt hvis vi skal have rester eller have det samme to dage i træk. For mig er det lykken. Jeg ESLKER rester! Det er noget nær det bedste jeg ved. Og jeg kan spise det samme i dagevis i træk uden at blive træt af :)

   Svar
 8. Jeg laver tit mad til en person, da min mand ikke altid gider lchf.
  Min nye dille er din Greenie grød som aftensmad, så får jeg en lille lækkerbisken til “hyg”.
  Jeg har lige set en video med 4 nemme måder at lave singlemad. 4 slags mad med laks og grønsager pakket ind i bagepapir. I aften skal jeg have søde kartofler med laks, persille, smør og hvidløg.
  Skriv hvis du vil have et link.
  Jeg spiser tit tapas med dine chiaknækbrød og peberfrugt og alle mulige lækkerier ( pateer, gåsepostej, pestoer, oliven osv fra min butik + ostebutikken. Det er nok det bedste mad jeg kender både som single som par og som gæster.

  Svar
  • Årh ja, tapas med pølser, ost etc. Det elsker jeg også.

   En let aftensmad fungerer også bedst for mig. Jeg spiser meget om morgenen og forskelligt til frokost men til aften er sjældent helt vildt sulten. Det harmonerer så ikke så godt med familieaftensmad men så spiser jeg bare lidt mindre portioner :)

   Svar
 9. Vi er to herhjemme, men min kæreste arbejder ved Forsvaret og er således fra tid til anden ikke at finde her til lands.
  Jeg har spist mange måltider ala dem du viser her, men jeg bliver træt af, at ingredienserne spises hver for dig; får en trang til at koge nogle ting sammen, så smagene kan smitte hinanden. Heldigvis har vi verdens største fryser, og den benytter jeg mig flittigt af! Ellers sørger jeg for at bruge forskellige gryderetter til forskellige ting – kødsovs til grøntsagsspaghetti den ene dag, kødsovs til taco (du har en GOD opskrift i en af dine bøger) den anden dag, en art shepards pie den tredje, fx. Ellers køber jeg et par kyllingefileter, marinerer og spiser dem så med forskellige salater/tilbehør over nogle dage. Samme show med koteletter. Eller pølser – lavede pølsemix en dag med broccoli- og bønnefritter. SÅ godt! :)

  Svar
  • Hvis jeg boede i et mere veludstyret køkken og mere permanent end 14 dage, ville jeg helt klart også producere op, som du gør. Altså lave kødsovs og gryderetter og fryse ned i portioner. Det er så dejligt at kunne tage op :)

   Svar
 10. Sikke en masse god inspiration (ikke at det ikke er der i forvejen) til alene-måltider. Hvilken ost er din yndlings til fx sådan en let ret som æg, peberfrugter – eller er det forskelligt hvad du bruger af oste?

  Svar
  • Ja det er meget forskelligt, hvad jeg bruger. Til peberfrugt synes jeg at en lagret, fast ost, gerne med saltkrystaller, er dejligt. Fx vesterhavsost, primadonna, havgus fra Unika. En fåreost Manchego er også lækker til. Lige her har jeg brugt Comté, fordi det var det, jeg havde. Mest handler det om at finde en ost, man kan lide :)

   Svar
   • Den havde jeg helt glemt, altså Primadonnaen. Den må jeg have fat i. Ellers sidder jeg vist lidt fast i Leerdamme – den er så skøn.Men det er altid godt med lidt variation :)

    Svar
    • Årh ja, leerdammer, maasdammer og de andre lidt sødlige nøddeagtige oste elsker jeg også! Nam nam!
     Vi køber tit ost hos vores lokale ostehandler. Han har sådan en “gammeldags butik” hvor man smager på ostene inden man køber. Og det er altså genialt, når man trænger til at blive udfordret lidt :)

     Svar