Lav dine egne krydderier


I går blev det slået fast, at jeg ikke har en stor karriere som krydderimester foran mig. Det er okay. Som jeg ser det, foregår der et lige så stort identificeringsarbejde i at finde ud af, hvad man IKKE skal være, når man bliver voksen (?!). Og det med krydderierne, det overlader jeg til de professionelle. Som f.eks. Urtekram, som i går havde inviteret mig og en stribe andre bloggere på krydderimesterkursus. Og her fik vi simpelthen fingrene helt ned i materien og fik lov til at røre og snuse og blande vores egne krydderier.

Det hele foregik inde på Suhrs Madakademi i et af deres store køkkener, og der var krydderier allevegne. Forestil jer lige en duft, der var i det lokale! Først holdt Urtekrams krydderimester, eller produktudvikler, som de nok kalder hende, et oplæg, hvor hun fortalte om arbejdet med krydderierne. Hun fortalte bl.a. at deres islandske tangsalt er nomineret til en eller anden fin økopris. Det er den samme tangsalt, som jeg endte med at smide ud, fordi jeg synes, den smagte af… ja, tang.

Vi fik lov at dufte forskel på rålakrids og lakridsrodspulver, ægte kanel og den “falske” cassia kanel og på de grønne bladkrydderier i hhv. heltørret og pulveriseret form. Jeg var ikke på hjemmebane, kan jeg godt afsløre. Jeg er ikke den, der laver store eksperimenter med krydderierne og lige får puttet en knivspids vanilje på min fisk, fordi jeg kan smage for mig, hvordan det vil fremhæve et-eller-andet i fisken. Det er der heldigvis andre, der kan, og dem kan jeg så lade mig inspirere af. Til gengæld har jeg allerede afsløret for jer, at min krydderihylde i forvejen består af en pæn del Urtekramkrydderier. Det er jo dejlig hverdagsøkologi, og så kan de købes i Netto. Win!

En anden god grund til at vælge krydderier fra Urtekram er, at de ikke indeholder smagsforstærkeren E621, mononatriumglutamat, som også kaldes “det tredje krydderi”. Det sættes i forbindelse med en række sygdomme, herunder fedme. Det er den, der i Hungry for Change harcelleres mod med navnet MSG. Google MSG + obesity, hvis du vil have mere grund til at luge det ud af din kost en gang for alle. Hungry for Change filmen er i øvrigt tilgængelig i fuld længde indtil lørdag midnat. Se den, se den! Det mener jeg faktisk meget alvorligt!

Det var lige en servicemeddelelse. Se det som en nødvendig reklamepause.

Tilbage til krydderimesterkurset. Senere blev det tid til at vi kunne blande vores egne krydderier. Jeg havde mest held med den første, som blev en slags urtesalt. Jeg var ikke så tjekket, at jeg fik skrevet ned, hvad den indeholdt. Jeg var mere typen, der puttede lidt-af-det-hele i. Men efter hukommelsen indeholdt den: Salt, løgpulver, hvidløgspulver, peberrodspulver (uhm!), knoldselleripulver, spidskommen, gurkemeje, merian, oregano og sikkert noget mere. Jeg holdt mig ikke tilbage.

Den smagte faktisk helt fint, men den ryger næppe i sortiment hos Urtekram. Der var masser af muligheder for at prøvesmage sine krydderier på neutrale madvarer som avokado, æg, tomater eller på semi-bagte rodfrugter, som vi kunne bage færdigt eller på fisk, som vi kunne stege på panden. Det synes jeg var ret genialt. Også selvom jeg mest holdt mig til avokado og æg.

Selv testede jeg for alvor min egen urtesalt, da jeg her til morgen spiste en svinekotelet til morgenmad. WTF? Det smagte helt udmærket. Selvfølgelig med en skive af den økologiske flødehavarti, som i øvrigt også er fra Urtekram. Forklaringen er, at familielivet er gået lidt i skiftehold herhjemme, og derfor var der ikke blevet koordineret indkøb. Så jeg vågnede op i morges med tre æg i køleskabet, og dem valgte jeg at servere for familien, imens jeg selv stegte mig en svinekotelet. Det oplagte valg til morgenbordet, ser I nok.

Udover urtesalten blandede jeg også et julekrydderi, som jeg ødelagde med for meget ingefær. Så der kommer ingefærcookies på julemenuen herhjemme, kan jeg allerede nu løfte sløret for. Men det var en meget fin indikation af, hvor svært det faktisk er at lave gode blandingskrydderier.

Det er sjovt at være til den slags arrangementer. Jeg kan godt lide, at det er oplevelses- og handlingsorienteret, og jeg synes især, det er sjovt at møde andre bloggere. Jeg læser i øjeblikket ganske få blogs. Og faktisk næsten ingen madblogs. Men efter at have mødt alle de søde piger og dejlige damer i går, får man lyst til straks at opdatere bloglisten og komme i gang med læsningen igen. Tid er bare en mangelvare. Hvordan jeg nogensinde har haft tid til at gå på arbejde er mig en gåde!

Og hvis der nogen, der tænker, at der godt snart må komme noget madlavning på denne her blog, så skal jeg nok love at oppe mig snart. Det er bare sådan, at mit ugeprogram er temmelig pakket. I aften skal jeg fx lære at lave inspirerende madpakker af selveste Louisa Lorang, som har en gæsteperformance til Fritterens forældremøde. Det er tredje aften, jeg er ude. Jeg savner mine unger. Weekenden er heldigvis helt fri for planer. og det er snart efterårsferie. Yes.

Skal jeg hjælpe dig i gang med Keto?

Få hjælp fra mine madplaner, komplette kostplaner til vægttab eller mit populære Keto kursus.

Se mere her >>

 

9 kommentarer til “Lav dine egne krydderier”

Skriv en kommentar

 1. Som sagt – hyggeligt at møde dig! Og det lyder som en god idé med ingefærcookies – et glimrende modspil til alt det søde og fede i julen. I det hele taget må der – i mine øjne – godt skrues op for krydderierne i julemåneden, så den traditionelle mad lige får et twist :-)

  Svar
  • Ja, og i lige måde! Nu må vi se, om jeg får brugt mit custom made ingefærkrydderi i julemåneden. Og ja, jeg foretrækker også den traditionelle julemad med et twist ;-)

   Svar
 2. Det var superhyggeligt at møde dig :-)
  Jeg måtte snige mig til toget for ikke at lande alt for sent i Roskilde, men jeg er alligevel ikke ekspert i farvel-scener ;-)
  Håber vi ses en anden gang!
  Kærlig hilsen Tatjana

  Svar
 3. Du har da slet ikke tid til at arbejde ;)
  Lyder ellers rigtig sjovt.
  Jeg er ret glad for deres allround krydderi( som smager af deres? gamle Lousianna krydderi8 det som Kille Enna lavede.

  Svar