Denne opskrift på langtidsbraiserede kylling i Rømertopf viser, hvordan du kan få mørt og lækkert kyllingekød ved den nænsomme tilberedning. Her har jeg brugt en hel kylling men du kan sagtens vælge at bruge overlår og/eller underlår.

Langtidsbraiseret kylling i Römertopf
Føj til favoritter Print PinIngredienser
- 1 hel kylling
- 1 porre
- 1 squash
- 1 rødløg
- 1 løg
- 4 fed hvidløg
- 30 g blødt smør
- 1 hvidløg
- 1 tsk tørret rosmarin
- 0,5 øko-citron skallen herfra
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Først skal Rönertopfen støves af, for den har sikkert stået inde i skabet siden sidste vinter. Herefter skal både top og bund fyldes med vand, og sådan skal de stå i 10 minutter.
- Skær alle grøntsager i mundrette bidder og hak hvidløg groft.
- Hæld vandet ud af Römertopfen og fordel alle grøntsagerne i bunden.
- Parter kyllingen i lår, vinger og bryst.
- Bland den bløde smør med revet hvidløg, rosmarin og citronskal.
- Gnid kyllingen ind i kryddersmørret.
- Læg kyllingen ovenpå grøntsagerne og pres citronsaften udover. Krydr med salt og peber.
- Læg nu låg på Römertopfen og sæt den ind i en kold ovn. Sæt termostaten på 120 grader varmluft og lad den passe sig selv i 3 timer.
- Når de tre timer er gået, skruer du op på 200 grader, fjerner låget og giver den 10-15 min. ekstra.
- Tjek om kyllingen har fået nok med et stegetermometer, den skal gerne ramme 75 grader for at være gennemstegt.
- Væsken, som havde samlet sig i bunden af Römertopfen, tog jeg fra og hældte i et glas til senere brug.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter


Økologisk kylling i Rømertopf eller stegeso
Har du måske endda brugt et beløb svarende til halvdelen af dit hus’ værdi på at købe økologisk kylling, vil du gerne, at du ikke ender med tør og sej kylling.
Kyllingen var økologiske og kostede en mindre formue i Kvickly. Derfor skulle de naturligvis også udnyttes til det sidste. Jeg kogte derfor en lækker fond/bouillon på benene sammen med lidt forskelligt, bl.a. al kødsaften fra Römertopfens bund. Jeg er blevet helt glad for at drikke hjemmelavet bouillon.
Vi fik en uventet gæst til middag, så vi endte med at måtte skære kyllingekødet ud og dele det. Serveringen er ikke smuk, det giver jeg, men smagen var uovertruffen!
Tilbehør til langtidsstegt kylling
Der er flere veje at gå ift. tilbehør til den langtidsbraiserede kylling. Enten kan du gå med lidt frisk tilbehør fx Spidskålssalat med friske ærter og blåbær eller Grønkålssalat med appelsin og valnødder.
Eller du kan gå med noget lunt tilbehør fx Salat med bagte gulerødder, rødbede og nødder, Bacon-blomkålsmos eller noget helt nemt såsom dampet broccoli eller dampede grønne bønner …

Stress og hjernenedsmeltning (moi!)
Nå, men vi kom jo ikke afsted til Food Festival i Aarhus alligevel. En af os (moi!) fik pludselig en hjernenedsmeltning og kunne ikke overskue den lange køretur, de mange mennesker og det ikke at være hjemme en hel weekend efter en uge, hvor jeg har været væk, og hvor vi har måtte lave krumspring for at jonglere med familielogistikken.
Denne uge mindede rigtig meget om, hvordan vores liv engang så ud. Altså, før jeg valgte at tage springet ud i det uvisse og sige mit faste job op.
Og da jeg kom hjem fredag, og Vega havde sat en post-it på køleskabet, hvor der stod “Jag sarvner jar, Hilsen Vega”. Ja, så var det den sidste dråbe, og beslutningen om at tage en stille og rolig weekend hjemme i stedet for at valfarte til Jylland tog ligesom sig selv. Bum.
‘Jeg vil det hele….’
Jeg lider af en meget kendt lidelse, der hedder “jeg vil det hele”. Den er nært beslægtet med “jeg tror, jeg kan det hele”. Og engang kunne jeg virkelig også det hele. Syntes jeg selv i hvert fald. Men så blev jeg stresset, sådan for alvor, og siden da har min evne til at “kunne klare det hele” været kraftigt nedsat.
Og det glemmer jeg stadig ind imellem. Og så kommer jeg pludselig til at tage munden for fuld, og så står jeg der og er helt overvældet og kan slet ikke overskue, hvordan jeg skal komme videre.
Rationelt kan jeg sagtens se, at situationen faktisk er temmelig overkommelig, men reaktionen, som den sætter i gang i mig, er, som hvis jeg stod ansigt til ansigt med en gal morder. Løb for satan! Løb! Skriger alting i mig. Som den kloge Charlotte så tit har sagt til mig, så kan min krop ikke kende forskel på det stress, som den fysiologisk er udsat for og det stress, der bare kommer af at mine tanker går i selvsving.
Min familie er heldigvis meget overbærende med mig, når jeg pludselig må ændre hele familiens planer, fordi jeg ikke magter dem alligevel. Gid, jeg var lige så overbærende selv.
Vrede og skuffelse
Jeg ved ikke, om det var skuffelsen ved at gå glip af festivalen, eller om det bare var skuffelsen ved igen at måtte konstatere at ønsker overstiger evner, men jeg var i et helvedes humør i går. Hold nu op, hvor var jeg vred!
Først gik det udover supermarkederne. Føtex for deres dårlige udvalg af økologi, Kvickly for at have udsolgt af øko-smør og for deres uhyrlige priser på økologisk kød, og Fakta ved at have sat tre ubehjælpsomme teenagere bag kassen, så jeg til sidst valgte at sætte min kurv og gå igen.
Siden hen skældte jeg ud på Søren, på vasketøjskurven, som det ALDRIG lykkes mig at tømme, uanset hvor ihærdigt jeg prøver, på vores Bermuda Triangle af et hjem, der gør, at de ting, jeg skal bruge forsvinder, you get the picture!
Nå men til sidst kanaliserede jeg min vrede ud i noget madlavning. Det hjælper faktisk! Og selvom det var 25 grader varmt og måske årets sidste sommerdag, tog jeg fat i en rigtig efterårsret: Langtidsbraiseret kylling i Römertopf. Yes baby!
Langtidssimret mad er sjældent det kønneste. Til gengæld opvejer smagen fuldstændigt udseendet.
Så en dum dag endte godt trods alt. I dag ser verden heldigvis helt anderledes ud.
Kære Janne,
Tak for stor inspiration. Din blog i dag ramte lige i hjertet.
Jeg laver, som du, mad af glæde, og for at dele glæde og passion, men kan også vælge at lave mad for ,at ændre sindstilstand. Meget ser lysere ud efter en tur i køkkenet.
Mange hilsner Anette
Kære, kære Jane … jeg HADER den sygdom!!! For selvom jeg giver gode råd, så kender jeg den jo så udmærket godt selv. Det er altså noget af en udfordring, at være selvstændig, have drømme og ikke mindst forsøge at udføre dem her i livet. Sandsynligheden for, at vi kommer til at vurdere os selv, vores handlinger (og måske nok især indholdet samt hastigheden af dem)som en fiasko, hvis de ikke lige lykkedes eller går som vi forventer er ret stor og så kommer den der grimme nederlagsfølelse snigende. Fy for filan hvor jeg hader at mærke den. Den skal sgu da ikke komme der og pille alle mine drømme og illusioner væk. Og den skal slet ikke fortælle mig, at jeg måske inderst inde er bange for, at jeg alligevel ikke har evnen eller kræfterne til at realisere mine drømme og mål. Men for pokker det gør den jo, når der så hænger en SÅ synlig seddel lige der på køleskabet fra ens mest dyrbare … av, av, av. Det gør pisse ondt!!!
Så kan man jo vælge at opgive det hele og dvæle ved nederlaget, men man kunne jo også vælge at se tilbage og evaluere lidt på det hele. Hvad har vi lært at den vej, vi allerede har gået? Mine englekort fortæller mig ofte, at selv perfekte planer kræver små justeringer hen af vejen :-) Så måske, vi skal sætte tid af til både kaffe, sparring og evaluering, når vi ses? Krammer Charlotte
Godt du passer på dig selv! Og selvom du fik taget din tallerken for fuld, så er det da FEDT at du nåede til erkendelse om, at det var tid til at skrue lidt ned. Det er jo en evig process at lære sig selv og sin krop at kende, i forhold til signaler, hvad man kan overkomme osv. Jeg er i gang på 7. år! Men det går heldigvis den rigtige vej, med hjælp fra en fantastisk psykolog. Og så har det altså virkelig hjulpet mig at ændre min kost. Min hjerne og psyke har i den grad bedre af et stabilt blodsukker end alt det der op og ned :)
Kan det laves i en støbejernsgryde i stedet??
Det har jeg ikke prøvet. Måske med tilsat væde? Römertopfen er jo en lertingest, som man mætter med vand inden brug. Jeg ejer desværre ikke en støbejernsgryde :-(
Uh, den var go den kylling ! Fandt den gamle Rømertopf frem – havde faktisk helt glemt hvor go smag det giver, at langtidsstege i den. Spiste lidt “yndlingsfyld” til: Perlespelt – er det ok eller er det galt med stivelsen her ?
Perlespelt er ikke LCHF ;-)
Uhmm, det ser lækkert ud! :) Næste gang det rabler for dig, ringe – 40401800 – ingen grund til at lade det gå ud over andre. Snak, fortæl og få luften tilbage. Så skal det nok gå. Derudover; tusinde tak fordi du er menneskelig, dejlig og forsøger at give os andre et bedre liv. Tak!
Helt klart en ret der skal prøves af herhjemme :) Har også lige fået din bog ind ad døren i går. Har ønsket mig den længe og du har jeg den så :)
Og så er det dejligt at høre at man ikke er den eneste der har det sådan mht. stressen. Jeg gik selv ned med stress i 2011, hvilket også resulterede i angst-anfald og det er helt korrekt at man har det sådan at man vil det hele og tror at man kan det hele, hvilket man desværre glemmer ind imellem og så handler det bare om at tænkte tilbage på hvad der er vigtigst i ens liv og at man ikke vil havne i samme situation igen. Det hele handler om at finde den der gyldne balance og så kan det være rart ind imellem bare at stryge alt i ens kalender og bare få koblet af med familien, selvom man godt kan blive lidt sur på sig selv over at man ikke lige magtede det andet man skulle.
Kan man bruge en smedejernsgryde i stedet for en römertopf egentlig? Har ikke mere skabsplads ; ) Eller bør jeg investere?
Uha der ramte du noget! Jeg troede også engang at jeg kunne alt…hmm mon ikke det er en kvindesygdom? Glæder mig til at prøve din kylling i min Römertopf. Nu har den også stået 5 år i skabet. Tænker at det nok er på tide at indvi den ;) Elsker simre mad :))
Dejligt at du stoppede op og huskede at prioritere dig selv Jane :). Jeg nåede heller ikke til Food Festival – Min uge endte også med at vælte min balance, så fredag eftermiddag kunn jeg godt mærke at den skulle stå på sofahjørne og mig-tid og god mad – hele weekenden (og det har gjort godt). Klogt valg du traf dér :)
Ja, man skal ikke spøge med det der stress.
Sidste år kunne jeg det hele (troede jeg!), jeg havde jo tiden til det. Desværre brændte jeg også ret meget ud. Måtte tage stikket totalt ud på alt andet end studiet, og jeg brugte hele foråret på passe på mig selv og mine angstanfald (godt at man har så mange søde folk omkring sig). Totalt dumt. Så i år hedder øvelsen, at det er okay at sige fra og indrømme at man har faktisk allermest har brug for at oplade og også bruge lidt tid på sig selv. Men det er altså svært, når man nu så gerne vil det hele.
Min afstresningsting er hækling og lydbog – det er guld værd!
Og husk nu at lytte til dig selv! (og helst hele tiden – men nogle gange glipper det bare)
Kære Jane
Sikke dog et dejligt, menneskeligt indslag. Det rammer nok lige ind hos mange af os (kvinder. Hvor var det også dejligt, at du fik stoppet op og lige overvejet, hvad det nu er, der betyder noget her i livet – nemlig familien. Jeg har selv været nede og vende pga en rygfraktur og er nu tilbage igen. Men det er med en standset lederkarriere og ned på en ugentlig arbejdstid på 20 timer. Det føles meget rigtigt, hvilket er det allervigtigste.
Tak for en ærlig og inspirerende blog.
Kh Kathe
Har selv været nede på grund af stress!!!!
Du er fantastisk! HUSK at leve , mens du GØR det!
Kommer nok og høre dig til Femina messe ,( bor på Bornholm ) og er en gammel pige” har nogle måneder siden købt din bog og er gået i gang med LCHF! (90 procent) virker godt ! Følger dig på Facebook! Og bloggen. Glæder mig til den nye bog , held og lykke
Det er godt nok ikke økologisk kylling men de har gode forhold og smager fantatisk, har købt her i en del år nu og kvaliteten er altid i top. Lækkert mørt og smagfuldt kød til fornuftige priser.
http://www.allegaardenskylling.dk/
Super tip, tak for det!
Er det varme luft eller alm ovn, når du bruger den? :) Det lyder utrolig lækkert!! :)
Jeg bruger bare almindelig ovn…
… Og SÅ hjalp det, da du fik lavet mad og spist, ikke? ;-) God og rigtig beslutning, at I blev hjemme, lyder det som.
Vil dog lige pippe, at det KAN (kan) være afstressende at køre med tog i stedet for bil, synes jeg.
Vh HJ
Så vil jeg lige pippe tilbage, at hvis man har det svært med mange mennesker omkring sig, så er tog sjældent en god løsning ;-)
En hel familie med toget til Århus koster desværre også urimeligt mange penge!! Ja, bare een person koster vist 600,- kr.- så der ville jeg bestemt også springe over! Man går jo fallit!!
Imorgen mandag har gode gamle Irma 25 % på alt økologi – blot til Info.
Åh hvor jeg alt for godt kender den der følelse af at tro man kan det hele og hele tiden ligge under for det pres man pålægger sig selv. Hos mig resulterede det i depression, stress og overvejelser om bare at slukke for det hele. Heldigvis har jeg en meget forstående familie der fik mig til at indse hvor slemt det stod til og fik noget hjælp til mig, så jeg idag har det bedre end jeg har haft i mange mange år. Man skal virkelig ikke undervurdere familiens rolle i ens liv.
Pas på dig selv søde Jane! Husk at lytte til dine omgivelser og husk at det ikke er en skam ikke at kunne alt – det betyder bare at man er menneskelig. Pas på dig selv og din skønne familie :)
Knus Camilla
Jeg er også blevet meget bedre til at tage de “rigtige beslutninger” og ikke bare fortsætte til jeg dratter om. Nu arbejder jeg så mest med at acceptere dem også. Det er ikke helt nemt… :-/
Hej Jane.
Wauw, jeg kender godt det der med at have brug for ikke at skulle noget i weekenden. Selvom det “bare” er 2.g., kan de fleste af mine klassekammerater ikke rigtig forstå, at min weekend er “hellig”. Altså til familie og lektier og opladning. Når man er ude af døren 7 – 16:30 hver dag, er det ikke altid, at mere tid blandt mennesker er der, hvor behovet er..
Åh, og Vegas besked rørte lidt :i (;
Ser super lækkert ud med kylling! Og smør skal man jo aldrig kimse af..
Jeg fik den underligste craving igår og sad med en teske i et glas hjemmelavet hvidløgssmør – med kvalme til følge, men mums, det tog i alt fald trangen ^^ (så siger vi ikke, at jeg fik kværnet op i mod de 125g..)
Ha’ en god dag! :D
Maria.
Smør <3 Da vi sad og spiste, så jeg ud af øjenkrogen, at Vega tog en skefuld hvidløgssmør direkte i munden, da hun troede, ingen kiggede. Jeg sagde til hende, at hun bare kunne give den gas og så tog hun et par skeer mere. Jamen pigen havde da vel brug for det, tænker jeg! Ha ha!
Åh hvor er hun sød :D
Hvor er det befriende læsning! – selvfølgelig er det rigtig trist, når vi bliver grebet af afmagt, men mit ego soler sig altså lige lidt i, at en så sej kvinde som du, OGSÅ kan få en mental hjerneblødning!
Men hvor er du bare cool, at du formår at kanalisere det ud i madlavning. Jeg ser desværre madlavning som et nødvendigt onde, og jeg er stadig dér, hvor jeg falder i vandet og ryger på de gamle skod-vaner, lige så snart jeg bliver presset. Jeg er SÅ TRÆT af det!
Til gengæld er der røget et kg i denne uge – på trods af, at jeg har været syg og derfor intet motion har fået OG er faldet i skodvane-vandet hele 2 gange!
Det er sgu fedt!!
Tak fordi du deler ud af dig selv,Jane! Du er i særdeleshed en stor inspirator ❤
Det er så nemt at falde tilbage i gamle vaner. Stress har også en hel verden af dårlige følgeskaber hos mig. Jeg får ondt i maven og mister lysten til rigtig mad. Og så spiser jeg en håndfuld nødder, lidt ost og sådan lidt snackagtigt, men så er jeg småsulten og så begynder jeg at crave sukker. For det er jo også lidt synd for mig. En stor erkendelse er, at jeg har brug for RIGTIG mad! Derfor kan det godt betale sig at investere lidt tid i køkkenet, så man kan få vendt skuden :-)
Jeg bruger min stegeso (som jeg kalder den) flere gange om ugen. det er nemt, det er sundt.