Laks med ovnbagt blomkål og hollandaise er jo måske den perfekte LCHF / KETO aftensmad. Lav på kulhydrat og proteinrig. Hollandaisesaucen fylder godt i både kalorie og fedtregnskabet, så den kan du skrue på hvis du gerne vil have den længere ned i kalorier.
Ingredienser
Hollandaise (spis halvdelen og gem resten)
- 2 æggeblommer
- 100 g smør
- salt og friskkværnet peber
- citronsaft
- 1 nip cayennepeber
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 170 grader.
- Læg laksefileterne i et smurt fad og drys dem med salt.
- Skær blomkål i skiver og læg dem i et smurt fad.
- Drys med lidt salt og cayennepeber og fordel et par skiver smør over.
- Sæt begge fade i ovnen og giv dem ca. 25 minutter.
Hollandaise – blenderversionen
- Hæld de to æggeblommer i det høje glas, der hører til stavblenderen sammen med lidt urtesalt.
- Smelt smør i en kasserolle ved lav varme.
- Blend æggeblommerne så godt du kan, til de tykner lidt.
- Hæld nu det smeltede smør i lidt efter lidt, imens du stadig blender, ligesom når du laver mayonnaise.
- Sovsen bliver nu tykkere og tykkere. Fortsæt, til du kommer til bundfaldet i smøret. Det kasserer du.
- Hvis sovsen ikke bliver tyk men bare sjasket, hælder du hele molevitten over i et andet glas igen. Kom nu en ny æggeblomme i blenderglasset og prøv igen.
- Smag sovsen til med citronsaft, salt, hvid peber og cayennepdber for lidt ekstra bid.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Nemmeste hollandaisesauce
Med tanke på hvor meget jeg elsker hollandaise, bearnaise og andre sovsevarianter med æggeblomme og smør, så er det forbavsende sjældent, at jeg laver dem. Det har jeg tænkt mig at lave om på, og jeg startede allerede i går.
Denne her hollandaise er lavet med min stavblender lidt efter samme princip som smør-mayonnaise. Du kommer simpeltehen æggeblommerne i et blenderglas og hælder det smeltede smør forsigtigt i, lidt efter lidt, mens saucen tykner. Hvis det bare bliver en omgang tynd sjask, kan du forsøge igen med en ny æggeblomme og så hælde smør-æggeblomme-sjask oven i den ;)
Laks med blomkål
Det var ellers lidt af et mirakel, at der kom så lækker mad på bordet, for Søren er i Jylland, og jeg var fanget i børnelogistik med et barn hos veninde og et til fodbold, der skulle hentes 18.30, og normalt trækker det altså menuen nedad.
Men jeg var virkelig sulten og ville gerne have ordentlig mad, så jeg jeg havde tilberedt laks og blomkål, inden jeg cyklede ned til fodbold og tænkte, at det måtte være fint. Men da jeg kom hjem, fik jeg ustyrlig lyst til smør og lavede hollandaisen spontant.
Og så endte jeg bare med en megalækker middag. Denne opskrift er striks LCHF / KETO.
Man skal aldrig gå ned på smør!
BRYLLUPSFEST – PUHA!
Ellers er jeg ved at komme mig ovenpå den bryllupsfest, jeg var til i lørdags. Det var Sørens bedste ven, der blev gift, og det hele var bare godt og rart og sjovt og romantisk, og det var bare en af den slags aftener. Jeg går alt for sjældent ud, og så kommer man jo nemt til at give den for fulde gardiner, når man endelig er ude (ja, sådan en er jeg altså blevet), og jeg drak mig hønefuld i bobler og vin og gin-tonics. Og caïpirinhas. Og dansede natten lang i bare fødder. Men lad os ikke dvæle mere ved det. I min alder tager det altså lige et par dage at komme sig over det. Men nu er jeg ved at føle mig som menneske igen. Efter-billederne skal jeg spare jer for, men I kan få lov at se før-billederne fra imens det hele stadig var pænt og sobert. Søren og jeg har været gift i over 10 år, og jeg synes dælme stadig, han er for lækker (og det skriver jeg ikke kun, fordi jeg ved, han læser med!)
Er begyndt at rive smørret på den grove side af jernet over blomkålene. Oplever at der trænger mere smør ind i blomkålen på denne måde 😋
Uh så lækkert et tip, tak❤️
Hej
Jeg laver jævnligt med glæde opskrifter herfra. I dag lykkedes det imidlertid ikke med hollandaisesaucen, selvom jeg har gjort præcis, som der står. Den kan ikke blive tyk.
Hilsen Marianne
Smager skønt og er nem at lave
Jeg Jane
Når du kun bruger æggeblommerne, har du så en god idé til, hvad man kan bruge æggehviderne til? Det er jo synd at smide dem ud. Meget gerne noget man også kan spise/lave samme dag?
Tak for en meget inspirerende hjemmeside.
Spise dem, putte dem i en omelet, scrambled eggs osv. Jeg smider dem tit ud. Jeg tåler desværre ikke hviderne så godt.
Kære Jane, du har givet mig lidt håb ide jeg er gået død i opskrifter ,Jeg har det problem at jeg har et meget lavt nyretal lige før dialyse,Jeg skal skære ned på alle proteiner, næsten ingen æg, og kun ialt ca 100-150 dagligt i kød fisk om dagen, og ca. 300 gr. grøntsager om dagen, dine opskrifter har jo masser af grøntsager så er der en bog om grønt du kan anbefale mig at købe, retterne ser lækkert ud,der er ikke tale om at jeg ikke må få fedt, men alligevel ikke så mange mælke produkter, håber du kan give mig lysten af mad tilbage, også at jeg får mine vitaminer, Min veninde er på din kur og meget glad, hilsen knus Lisan
Hej Lisan
Av, den var straks sværere. I mine opskrifter er kød eller i hvert fald protein/fedt jo ofte i centrum så jeg tænker, at mine bøger måske ikke er de bedste for en i din situation..
Men ellers vil jeg sige, at mine egne favoritter er enten LCHF – Spis dig mæt & glad eller LCHF Året Rundt.
Hej Jane
Kan du hjælpe omkring alt det her med laks. Hvor køber du dine laks? Vildlaks er det bedste, ikke? Men er det noget med, at de er fyldt med giftige stoffer?
Jeg er forvirret, for har egentlig ikke lyst til at købe dambrugslaks, som er fodret med majs eller hvad det nu er, men er det bedre end de vilde, som er fodret med tungmetaller, i virkeligheden?
Årh, jeg synes, det er en jungle. Ved ikke, om du ved noget om det.
Og så lige et spørgsmål mere. Jeg er godt i gang med keto, og har købt diverse “keto-gadgets” som blodketonmåler og sticks… jeg er klar over, at sticksene ikke er særligt troværdige, og at de holder op med at få farve, efterhånden som kroppen lærer at bruge ketostofferne effektivt i forbrændingen. Men – gælder det samme for ketonerne i blodet? Den skal da gerne blive ved med at ligge højt, ikke? Eller falder den også? Lige nu er min på 1,5, og jeg er en af dem, hvor det er dødmotiverende, selv om jeg også bare burde kunne nøjes med at mærke det ved den gode følelse i kroppen.
Kh Mai
Den med fisk er også virkelig svær, for det virker lidt om pest eller kolera. I grove træk kan vi vælge mellem fisk fra opdræt, som har spist en hel eller delvist ikke-artsegnet kost eller fisk, der har svømmet vildt i forurenede verdenshave. Pick your poison, kan man sige.
Jeg gør det at jeg undgår norsk laks fra opdræt (de har store problemer med lakselus og medicinrester i fiskene) og så køber jeg faktisk al min fisk fra rigtigmad.dk. De har islandsk og irsk laks. Ofte kan jeg også finde færøsk laks hos min fiskehandler.
Selvom det er nemt at stå hel af på fisk, når vi tænker det til ende, tror jeg stadig at fordelene opvejer ulemperne.
Og ketonmålinger, ja, også blodværdier vil falde over tid. Blodværdier kan du se som et lager af tilgængelig energi og med tiden behøver det lager være mindre, da kroppen omsætter fedt mere effektivt og muskler fx begynder at bruge fedt mere direkte som energikilde.
At tillægge ketonmålingerne for høj værdi er en farlig strategi, da der er alt for mange ting, vi ikke kan forklare og det riskerer at føre til mindre hensigtsmæssige tiltag i ketonmålingernes navn. At sigte efter den gode energi, mæthed, ro, stabilitet osv. i kroppen er en langt, langt bedre indikation på at du er på rette spor.
Jeg havde forberet mig på at “tvinge” sønnen (9 år) til at spise laks. Hans første kommentar var “yadk”, men da man ikke har lov til at sige det her i huset (man skal prøve før man siger nej tak) så prøvede han – grinede – og sagde at det var vist for tidiligt – og så spiste han, og spiste og spiste og spiste…..
Lækker opskrift!
Første gang jeg forsøger mig med hjemmelavet Hollandaise – går aldrig tilbage til pulver!! (yadk ;) )
Hvor er det dejligt at høre og sej 9-årig der! ????
Jeg kører Jane Faerber-uge i denne uge :-) Laks med blomkål og hollandaise sovs (som dog ikke lykkedes helt men smagte godt alligevel) mandag, rester af laks i laksefrittata tirsdag, kylling med cremet spinat i aften (Mums!!) og rester i morgen. Torsdag kyllingetærte og rester af denne fredag. Lørdag til fest og søndag skal jeg nok bare ligge på sofaen og slå mave. Skulle sulten komme over mig, kaster jeg mig nok over en nem og hurtig spejlæg-toast :-D
I’m happy :-)
Ha ha, det lyder dælme da også lækkert!
Hej Jane.
Jeg har i dag lavet denne, og det var jo bare SÅ lækkert :-)
Mit blomkål var desværre blevet dårligt, så jeg brugte friske rosenkål i stedet, som jeg havde halveret. Samme fremgangs måde og tid i ovnen, og det blev super lækkert. De var stadig med bid i, og ikke spor slatne.
Det eneste jeg savnede, var at sovsen var varm. Kan man varme den på nogen måde?
Njaarh, altså saucer som hollandaise og bearnaise er jo i bedste fald lune. Fedt at det fungerede med rosenkål!
ved du om der er en færdig lavet hollandaise man kan købe, så man kan spare noget tid :-)
Det er meget sjældent at købesovse er noget værd. De fleste indeholder en hel masse bras eller er lavet på rapsolie (i stedet for smør), som helst ikke bør varmes op. Ind imellem har jeg set nogle gode produkter i Irma, men de er også lavet på rapsolie og bør spises som kold dip i stedet for sovs.
“Det er den bedste sovs du nogensinde har lavet!” kommentaren er fra den femårige kræsenpind her til aftensmaden. Nem og børnevenlig!
Den slags kommentarer elsker jeg! Tak <3
Uha…
Jeg kan simpelthen ikke få de æggeblommer til at blive luftige med blenderen, og når smøret kommer i, bliver det bare en tynd væske (som den smeltede smør)…
Hvad gør jeg forkert…!?!?!
Portionen er jo lidt en halv portion, og er meget nemmere at lave hvis man dobler op. Jeg kan godt genkende problemet. Min stavblender kan også have lidt svært ved at få fat men det går lige, når jeg bruger blenderglasset. Jeg har en Bamix Stavblender. Ellers vil mig bedste råd være at lave dobbelt portion…
Uhmm Laks og hollandaisesovs. LOVE IT !!! Jeg har nogle gange( sker sjældent, da alle i familien er helt vilde med den) en rest sovs tilovers. Den er helt sikkert lige så god kold dagen efter. Så bruger jeg den som en slags smør-mayonaise. Og også gerne til morgenmad med en rest laks ;-)
Jeg gør det samme! Det er kræs! :)
Nu også blomkål i ovnen – herligt. Det skal helt sikkert afprøves. I aften står den nu på torsk + de skønne broccolifritter + lidt hjemmelavet bearnaise, som er tilovers fra weekenden :-)
Mange hilsner Kathe
PS Og tak for din skønne bryllupsfestbeskrivelse. Det var vist rigtig sjovt :-)
Lækker menu, Kathe :) Og dejligt I kan lide broccolifritterne!
Hej Jane
lækker opskrift.
Er det en varm eller kold sovs? :)
Den er lun. Ligesom en ægte bearnaise.
Flot par, det er I. Så romantisk at være til bryllup. Synes også min mand er for lækker, selvom han ikke læser med her. Det er vores 14 års bryllupsdag idag og 26 år siden vi blev kærester, så lyder man pludselig gammel, men jeg er trods alt kun 42.
Kh.
Anne-Marie
Tak :) Og sejt gået med 14 års bryllupsdag.
Brugte du rå æg??
Ja. Kun blommen :)
Er det ikke nærmest “forbudt” at bruge rå æggeblommer??? Tak for alt din inspiration ;)
Nej det er det ikke. Salmonellafaren i danske æg er forlængst afblæst. Selv Fødevaremyndighederne tillader brug af rå æg nu.
Godmorgen, hørte lige i P3 nyhederne at de nu har fundet salmonella i pasteuriseret æg!? Ja så kan vi da ligeså godt bruge alm. Æg :) god dag
Ja jeg hørte lige det samme! Så kan de lære det! ;-)
Og du ser brandgodt ud!
Du er sød, Rikke :)