Laks med hollandaise og ovnbagt blomkål


Laks med hollandaise og ovnbagt blomkål er jo måske den perfekte LCHF-aftensmad.

Med tanke på hvor meget jeg elsker hollandaise, bearnaise og andre sovsevarianter med æggeblomme og smør, så er det forbavsende sjældent, at jeg laver dem. Det har jeg tænkt mig at lave om på, og jeg startede allerede i går.

Det var ellers lidt af et mirakel, at der kom så lækker mad på bordet, for Søren er i Jylland, og jeg var fanget i børnelogistik med et barn hos veninde og et til fodbold, der skulle hentes 18.30, og normalt trækker det altså menuen nedad.  Men jeg var virkelig sulten og ville gerne have ordentlig mad, så jeg jeg havde tilberedt laks og blomkål, inden jeg cyklede ned til fodbold og tænkte, at det måtte være fint. Men da jeg kom hjem, fik jeg ustyrlig lyst til smør og lavede hollandaisen spontant.

Og så endte jeg bare med en megalækker middag.

laks med hollandaise - LCHF

Laks med hollandaise og ovnbagt blomkål

3.50 fra 2 stemmer
Føj til favoritter Udskriv Pin
2
|
30 minutter

Ingredienser

Hollandaise

 • 2 æggeblommer
 • 100 g smør
 • salt og friskkværnet peber
 • citronsaft
 • 1 nip cayennepeber

Sådan gør du

 • Opvarm ovnen til 170 grader.
 • Læg laksefileterne i et smurt fad og drys dem med salt.
 • Skær blomkål i skiver og læg dem i et smurt fad.
 • Drys med lidt salt og cayennepeber og fordel et par skiver smør over.
 • Sæt begge fade i ovnen og giv dem ca. 25 minutter.
 • Hollandaise – blenderversionen
 • Hæld de to æggeblommer i det høje glas, der hører til stavblenderen sammen med lidt urtesalt.
 • Smelt smør i en kasserolle ved lav varme.
 • Blend æggeblommerne så godt du kan, til de tykner lidt.
 • Hæld nu det smeltede smør i lidt efter lidt, imens du stadig blender, ligesom når du laver mayonnaise.
 • Sovsen bliver nu tykkere og tykkere. Fortsæt, til du kommer til bundfaldet i smøret. Det kasserer du.
 • Smag sovsen til med citronsaft, salt, hvid peber og cayennepdber for lidt ekstra bid.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem
laks med hollandaise - LCHF

Denne opskrift er striks LCHF.

Man skal aldrig gå ned på smør!

BRYLLUPSFEST – PUHA!

Ellers er jeg ved at komme mig ovenpå den bryllupsfest, jeg var til i lørdags. Det var Sørens bedste ven, der blev gift, og det hele var bare godt og rart og sjovt og romantisk, og det var bare en af den slags aftener. Jeg går alt for sjældent ud, og så kommer man jo nemt til at give den for fulde gardiner, når man endelig er ude (ja, sådan en er jeg altså blevet), og jeg drak mig hønefuld i bobler og vin og gin-tonics. Og caïpirinhas. Og dansede natten lang i bare fødder. Men lad os ikke dvæle mere ved det. I min alder tager det altså lige et par dage at komme sig over det. Men nu er jeg ved at føle mig som menneske igen. Efter-billederne skal jeg spare jer for, men I kan få lov at se før-billederne fra imens det hele stadig var pænt og sobert. Søren og jeg har været gift i over 10 år, og jeg synes dælme stadig, han er for lækker (og det skriver jeg ikke kun, fordi jeg ved, han læser med!)

Jane & Søren Faerber

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Følg med på Instagram

Ved du, at du kan følge Madbanditten.dk på Instagram? Her deler jeg alle nye opskrifter, jeg udgiver.

Du er også velkommen til at følge min private Jane Faerber-profil. Her er mindre mad men mere hverdag, rejser og træning❤️

Skriv dig op til min lørdagsmail og jeg sender dig en madplan for 0 kroner.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

38 kommentarer til “Laks med hollandaise og ovnbagt blomkål”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Er begyndt at rive smørret på den grove side af jernet over blomkålene. Oplever at der trænger mere smør ind i blomkålen på denne måde 😋

  Svar
 2. 2 stjerner
  Hej
  Jeg laver jævnligt med glæde opskrifter herfra. I dag lykkedes det imidlertid ikke med hollandaisesaucen, selvom jeg har gjort præcis, som der står. Den kan ikke blive tyk.

  Hilsen Marianne

  Svar
 3. Jeg Jane

  Når du kun bruger æggeblommerne, har du så en god idé til, hvad man kan bruge æggehviderne til? Det er jo synd at smide dem ud. Meget gerne noget man også kan spise/lave samme dag?

  Tak for en meget inspirerende hjemmeside.

  Svar
  • Spise dem, putte dem i en omelet, scrambled eggs osv. Jeg smider dem tit ud. Jeg tåler desværre ikke hviderne så godt.

   Svar
 4. Kære Jane, du har givet mig lidt håb ide jeg er gået død i opskrifter ,Jeg har det problem at jeg har et meget lavt nyretal lige før dialyse,Jeg skal skære ned på alle proteiner, næsten ingen æg, og kun ialt ca 100-150 dagligt i kød fisk om dagen, og ca. 300 gr. grøntsager om dagen, dine opskrifter har jo masser af grøntsager så er der en bog om grønt du kan anbefale mig at købe, retterne ser lækkert ud,der er ikke tale om at jeg ikke må få fedt, men alligevel ikke så mange mælke produkter, håber du kan give mig lysten af mad tilbage, også at jeg får mine vitaminer, Min veninde er på din kur og meget glad, hilsen knus Lisan

  Svar
  • Hej Lisan
   Av, den var straks sværere. I mine opskrifter er kød eller i hvert fald protein/fedt jo ofte i centrum så jeg tænker, at mine bøger måske ikke er de bedste for en i din situation..
   Men ellers vil jeg sige, at mine egne favoritter er enten LCHF – Spis dig mæt & glad eller LCHF Året Rundt.

   Svar
 5. Hej Jane

  Kan du hjælpe omkring alt det her med laks. Hvor køber du dine laks? Vildlaks er det bedste, ikke? Men er det noget med, at de er fyldt med giftige stoffer?
  Jeg er forvirret, for har egentlig ikke lyst til at købe dambrugslaks, som er fodret med majs eller hvad det nu er, men er det bedre end de vilde, som er fodret med tungmetaller, i virkeligheden?
  Årh, jeg synes, det er en jungle. Ved ikke, om du ved noget om det.

  Og så lige et spørgsmål mere. Jeg er godt i gang med keto, og har købt diverse “keto-gadgets” som blodketonmåler og sticks… jeg er klar over, at sticksene ikke er særligt troværdige, og at de holder op med at få farve, efterhånden som kroppen lærer at bruge ketostofferne effektivt i forbrændingen. Men – gælder det samme for ketonerne i blodet? Den skal da gerne blive ved med at ligge højt, ikke? Eller falder den også? Lige nu er min på 1,5, og jeg er en af dem, hvor det er dødmotiverende, selv om jeg også bare burde kunne nøjes med at mærke det ved den gode følelse i kroppen.

  Kh Mai

  Svar
  • Den med fisk er også virkelig svær, for det virker lidt om pest eller kolera. I grove træk kan vi vælge mellem fisk fra opdræt, som har spist en hel eller delvist ikke-artsegnet kost eller fisk, der har svømmet vildt i forurenede verdenshave. Pick your poison, kan man sige.

   Jeg gør det at jeg undgår norsk laks fra opdræt (de har store problemer med lakselus og medicinrester i fiskene) og så køber jeg faktisk al min fisk fra rigtigmad.dk. De har islandsk og irsk laks. Ofte kan jeg også finde færøsk laks hos min fiskehandler.

   Selvom det er nemt at stå hel af på fisk, når vi tænker det til ende, tror jeg stadig at fordelene opvejer ulemperne.

   Og ketonmålinger, ja, også blodværdier vil falde over tid. Blodværdier kan du se som et lager af tilgængelig energi og med tiden behøver det lager være mindre, da kroppen omsætter fedt mere effektivt og muskler fx begynder at bruge fedt mere direkte som energikilde.

   At tillægge ketonmålingerne for høj værdi er en farlig strategi, da der er alt for mange ting, vi ikke kan forklare og det riskerer at føre til mindre hensigtsmæssige tiltag i ketonmålingernes navn. At sigte efter den gode energi, mæthed, ro, stabilitet osv. i kroppen er en langt, langt bedre indikation på at du er på rette spor.

   Svar
 6. Jeg havde forberet mig på at “tvinge” sønnen (9 år) til at spise laks. Hans første kommentar var “yadk”, men da man ikke har lov til at sige det her i huset (man skal prøve før man siger nej tak) så prøvede han – grinede – og sagde at det var vist for tidiligt – og så spiste han, og spiste og spiste og spiste…..

  Lækker opskrift!
  Første gang jeg forsøger mig med hjemmelavet Hollandaise – går aldrig tilbage til pulver!! (yadk ;) )

  Svar
 7. Jeg kører Jane Faerber-uge i denne uge :-) Laks med blomkål og hollandaise sovs (som dog ikke lykkedes helt men smagte godt alligevel) mandag, rester af laks i laksefrittata tirsdag, kylling med cremet spinat i aften (Mums!!) og rester i morgen. Torsdag kyllingetærte og rester af denne fredag. Lørdag til fest og søndag skal jeg nok bare ligge på sofaen og slå mave. Skulle sulten komme over mig, kaster jeg mig nok over en nem og hurtig spejlæg-toast :-D
  I’m happy :-)

  Svar
 8. Hej Jane.
  Jeg har i dag lavet denne, og det var jo bare SÅ lækkert :-)
  Mit blomkål var desværre blevet dårligt, så jeg brugte friske rosenkål i stedet, som jeg havde halveret. Samme fremgangs måde og tid i ovnen, og det blev super lækkert. De var stadig med bid i, og ikke spor slatne.
  Det eneste jeg savnede, var at sovsen var varm. Kan man varme den på nogen måde?

  Svar
  • Det er meget sjældent at købesovse er noget værd. De fleste indeholder en hel masse bras eller er lavet på rapsolie (i stedet for smør), som helst ikke bør varmes op. Ind imellem har jeg set nogle gode produkter i Irma, men de er også lavet på rapsolie og bør spises som kold dip i stedet for sovs.

   Svar
 9. “Det er den bedste sovs du nogensinde har lavet!” kommentaren er fra den femårige kræsenpind her til aftensmaden. Nem og børnevenlig!

  Svar
 10. Uha…
  Jeg kan simpelthen ikke få de æggeblommer til at blive luftige med blenderen, og når smøret kommer i, bliver det bare en tynd væske (som den smeltede smør)…
  Hvad gør jeg forkert…!?!?!

  Svar
  • Portionen er jo lidt en halv portion, og er meget nemmere at lave hvis man dobler op. Jeg kan godt genkende problemet. Min stavblender kan også have lidt svært ved at få fat men det går lige, når jeg bruger blenderglasset. Jeg har en Bamix Stavblender. Ellers vil mig bedste råd være at lave dobbelt portion…

   Svar
 11. Uhmm Laks og hollandaisesovs. LOVE IT !!! Jeg har nogle gange( sker sjældent, da alle i familien er helt vilde med den) en rest sovs tilovers. Den er helt sikkert lige så god kold dagen efter. Så bruger jeg den som en slags smør-mayonaise. Og også gerne til morgenmad med en rest laks ;-)

  Svar
 12. Nu også blomkål i ovnen – herligt. Det skal helt sikkert afprøves. I aften står den nu på torsk + de skønne broccolifritter + lidt hjemmelavet bearnaise, som er tilovers fra weekenden :-)
  Mange hilsner Kathe
  PS Og tak for din skønne bryllupsfestbeskrivelse. Det var vist rigtig sjovt :-)

  Svar
 13. Flot par, det er I. Så romantisk at være til bryllup. Synes også min mand er for lækker, selvom han ikke læser med her. Det er vores 14 års bryllupsdag idag og 26 år siden vi blev kærester, så lyder man pludselig gammel, men jeg er trods alt kun 42.

  Kh.
  Anne-Marie

  Svar