Lækreste, sunde snack – og noget om brillevalg og psychoøjne


Valnødder er dødsunde. Faktisk indeholder de mere end dobbelt så mange antoxidanter som andre nødder. Alligevel spiser de fleste ikke særligt mange valnødder, for de har jo altså en lidt speciel og meget bitter smag.

Sådan har jeg også altid haft det, men det var, indtil jeg lærte at udbløde mine nødder. Faktisk gør jeg det kun med valnødder, men jeg må sige, at de nu topper hitlisten herhjemme.

Jeg gør dog lidt kortere proces, end man måske nok burde gøre. Ofte tager jeg bare en pose valnødder og lægger dem i blød i koldt vand i mellem 6-12 timer. Alt efter hvad jeg lige har til rådighed af tid. Vandet bliver meget brunt, så jeg skifter det et par gange undervejs.

Bagefter tørrer jeg nødderne med et viskestykke og putter dem i ovnen ved 50-60 grader i 1 -1½ time. Og herefter bliver de som regel hurtigt spist. Hvis det sker, at vi levner, opbevarer jeg dem i et lukket glas i køleskabet.

Når man udbløder sine nødder, fjerner man bitterstofferne og fytinsyren, som kan gøre nødderne svære at fordøje, og som hindrer optagelse af kalcium, magnesium, jern, kobber og zink. Og tilbage står du så med en portion nødder med den rundeste, mildeste, lækre nøddesmag. Selv ungerne spiser dem! Og valnødder var altså ikke ligefrem favoritnødden tidligere.

Nye briller og psychoøjne

Nå. I går var også dagen, hvor jeg traf en voksen beslutning her i midtlivskrisen. Jeg ville enormt gerne have et par Nike Free (for jeg har jo kun 8-10 par sportsko, så det er jo tvingende nødvendigt med et par mere, forstås!). Men jeg valgte i stedet at købe et par briller. Jeg er blind som en muldvarp og dybt afhængig af kontaktlinser og briller.

Men jeg hader briller. Et vaskeægte indædt had. Jeg ville vælge bikiniprøvning i Magasins neonbelyste omklædningsrum i januar over brilleprøvning hos optikeren. Få ting giver mere selvlede, altså. Og det giver sig selv, at jeg hader at bruge penge på noget, som jeg hader. 

Men min datter har taget mine nuværende briller og har kørt glasset henover vores fine natursten på badeværelset, så jeg nu har to skygger lige i mit synsfelt. Tak, skat! Og jeg er træt af at vælte ud af sengen om morgenen og skulle tage kontaktlinser på med det samme. Så jeg var en tur hos optikeren i går og købte et par briller.

Det var et svært valg…

Ledeste psychoøjne!

For lissom at cementere midtlivskrisen valgte jeg et par med rødt stel. Why not? Og nu jeg er i gang, vil jeg altså også snart have en tatovering mere. Jeg har næsten valgt designet. Uh!

Men det var jo lige et sidespring fra det madrelaterede. I dag er jeg til gengæld en heldig kartoffel, for jeg skal spise frokost med den dejlige Charlotte. Charlotte og jeg har kun mødt hinanden én gang før IRL, da hun gav mig en skøn, afstressende NADA-behandling og der var ikke så meget tid til hverken snak eller sjov. Det bliver der til gengæld i dag.

Og for at det ikke skal være løgn, så runder jeg fredagen af med middag på LêLê sammen med et par dejlige damer. Mine tænder løber allerede i vand ved tanken om de forårsruller.

Happy Friday!

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

16 kommentarer til “Lækreste, sunde snack – og noget om brillevalg og psychoøjne”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane

  Jeg har prøvet tricket med at lægge valnødderne i vand og derefter tørre dem i ca 1,5 time i ovnen. Efterfølgende har jeg opbevaret dem i en lukket pose i køleskabet. Men…jeg synes, at nødderne bliver bløde og kedelige? Kan det være fordi, at jeg glemte at tørre dem i et viskestykke inden tørringen, eller måske at posen, de har ligget i i køleskabet, ikke har været HELT tæt?

  Mange hilsner
  Maja

  Svar
  • Mine er heller ikke helt sprøde, men jeg laver som regel også lyntørring. Andre tørrer nødderne i 5-6 timer ved helt lav temperatur. Og ja, det hjælper helt sikkert at have for-tørret dem i viskestykke :-) Jeg opbevarer mine i et sylteglas patentlåg med gummikant, så den slutter helt tæt.

   Svar
 2. Operation er udelukket, da en af bivirkningerne er tørre øjne. Da jeg har det i forvejen vil de ikke gøre det på mig. Ville ellers gerne nu når jeg kan få tilskud pga høj styrke! Er også lidt i dilemma om jeg tør! De kloge anbefaler at man ikke gør det!

  Svar
 3. Jeg har også altid hadet briller. Og da jeg fik forbud mod at gå med kontaktlinser af Øjenlæge, var jeg fandme på røven! Nu her 1,5 år efter savner jeg stadig linserne men har vænnet mig til briller. De er ligesom pænt nødvendige. Og pisse dyre!

  Svar
  • Ja æv :-( Har du overvejet operation eller er det også udelukket? Jeg har overvejet det i årevis men tør bare ikke rigtig… :-/

   Svar
 4. Tak for en skøn eftermiddag i dit dejlige selvskab kære Jane :-) Elsker dit ærlige væsen både foran og bag skærmen! Håber snart vi ses igen – måske med de fantastiske kyllingebriller ;-) Kærligst Charlotte

  Svar
  • Årh tak i lige måde, Charlotte. Der sad vi som to madammer, der talte i munden på hinanden i to timer uden pause og vi blev jo slet ikke færdige! Vi må gøre det snart igen :-)

   Svar
 5. Jeg er helt enig; nødder får en anden smag efter udblødning. Valnødder bliver meget, meget lækre. Jeg begyndte på det, efter du havde skrevet om det, tror det var under din opskrift på valnøddebrød.
  Hvis man har mulighed for at køre over grænsen, er nødder billige i Tyskland. Jeg får altid min eksmand til at købe, (han er langturs-chauffør)og jeg giver 100 kr for 900 gram cashewnødder, og 50 kr. for 900 gram mandler :-)
  PS – du ser da pæn ud med briller. Velkommen i klubben med vi andre klimakterie-makreller ;-)

  Svar
 6. Skøn brille du har valgt Jane, som Ulla siger klæder de dig fabelagtig godt! ;-) Er der nogen der har tips til hvor man kan købe “nødder” på nette….jeg har ikke lige en lokal pucher i området, desværre – og kommer sjældent ind til Kbh.

  Svar
  • Tak Janne :-) Nødder online… Ikke rigtigt. Henriette (fede-tider.blogspot.com) skrev dog for noget tid siden om en engelsk webshop, hvorfra hun købte øko-nødder i stor volumen til rimelige penge. Men jeg kan ikke huske navnet på den… :-/

   Svar
  • Tjek nøddebazaren.dk! Har købt derfra et par gange nu og kvaliteten er helt i top! Kan varmt anbefales :-) også er der billig/gratis fragt..

   Svar
 7. Man kan godt se på dig at du hader briller – hahaha ;o)
  Når det så er sagt, så forstår jeg ikke dit had. Du er sgu da læks med briller!!

  Valnødder (eller hjernenødder som vi med rette kalder dem) spiser vi i rå mængder herhjemme. Det er favoritnødden hos fire ud af fem. Kun ældstesønnen fortrækker cashews.
  Vi spiser dem dog uden at lægge dem i blød og i 90% af tilfældene er bitterheden til at overse, men ja uha – indimellem sniger der sig lige en rigtig bitter nød i munden. Puh, så er det med at skynde sig at spise en anden :)
  Vil dog helt sikkert prøve at udbløde, for de lyder alligevel ret tillokkende med valnødder uden bitterhed og så endda sundere for både fordøjelse og ernæring.

  Svar
  • Ha ha, nej ingen lækkerhed med brille. De bliver forbeholdt sofahygge. På den anden side er jeg begyndt at bruge solbriller, så¨det er måske et skridt på vejen.

   Sejt, at dine unger kan lide valnødder. Her hitter cashews og mandler mest. Ingen af dem kan lide macadamia. Hvad sker der lige for det? verdens bedste nød! :-)

   Svar