Jeg har længe haft lyst til at eksperimentere med at lave min egen yoghurt. Der findes masser af opskrifter derude og selvom det ikke virker så vanskeligt igen, har jeg alligevel haft lidt svært ved at gennemskue, hvordan jeg skulle gribe det an. Yoghurt er ellers ikke en del af min kost, så bagtanken med det var, at jeg ville kunne lave hjemmelavet yoghurt på kokosmælk. Well, babysteps. Nu tager vi lige en almindelig yoghurt først.
Hjemmelavet yoghurt er sindssygt lækkert
Og er du sindsyg, det smager godt! Jeg ved godt, jeg lige sagde, at jeg normalt ikke spiser yoghurt, men det gjorde jeg her. I første omgang for at smage på det, og i anden omgang fordi det smagte så sygt godt. Konsistensen var perfekt, cremet og smagen var simpelthen så mild – på trods af at yoghurten intet tilsat sukker havde i. Og jeg synes ellers normalt, at yoghurt naturel er et surt bekendtskab.
Lækreste, cremede hjemmelavede yoghurt
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 2 liter biodynamisk sødmælk *
- 1 liter fløde øko*
- 1 brev bakteriekulturer medfulgte
Sådan gør du
- I en gryde opvarmede jeg sødmælken og fløden til 85 grader. Nøje målt med det medfølgende termometer.
- Herefter lod jeg den nedkøle til præcis 45 grader (vi taler associationer til den lille kemiker her!), hvorefter jeg forsigtigt rørte et brev med bakteriekulturer ud i. Så hældte jeg mælkemassen i glassene, lukkede lågene og lukkede herefter flamingoboksen, og så fik yoghurten ellers lov til at stå i den og passe sig selv på køkkengulvet i 10-12 timer.
- Næste dag satte jeg hele flamingoboksen i køleskab (jo, den fylder, men vi har heldigvis et ekstra køleskab – og alternativt kunne man jo bare have fjernet boksen og nøjedes med glassene).
- Efter 5-6 timer åbnede jeg et glas, og jeg havde nu den dejligste yoghurt.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Yoghurten toppede jeg med alt godt fra køkkenskabene:
- Macadamianødder
- Pekannødder
- Hampefrø (reklamelink)
- Bipollen
- Morbær
Nem vej til hjemmelavet yoghurt
Imens jeg gik der og læste yoghurtopskrifter og ikke vidste, hvor jeg skulle starte, blev jeg kontaktet af en gammel kollega, som fortalte mig, at hun nu arbejdede for noget, der hedder Nutriflora, som havde sådan et start-kit til yoghurt-hjemmeproduktion.
Og det ville hun gerne komme forbi med til mig. Ja tak! Som sagt så gjort, og jeg stod nu med en flamingoboks med 12 glas med tætsluttende låg, et madlavningstermometer og et par poser bakteriekultur.
Men her i huset er vi jo ikke så vant til de tynde yoghurter. Hvis vi spiser yoghurt, er det en god drænet græsk yoghurt, så jeg kastede mig ud i at dræne yoghurten også.
Først prøvede jeg med kaffefilter, og det gik bare slet ikke, og et ostelærred ejer jeg ikke, men så læste jeg heldigvis ovre hos Henriette, at man kunne bruge en gammel stofble (ren, forstås). Og dem har vi da masser af.
Og sådan gik det til, at vi fik en lækker, fastere og endnu mere cremet yoghurt. Med en tårnhøj fedtprocent tilmed!
Der er jo masser af måder at lave yoghurt på – også uden startkit og flamingobokse, og jeg skal klart eksperimentere med at bruge min egen NDS Probiotics (reklamelink). Det er vel det samme, eller hvad?
Eller det vil tiden jo vise sig. I hvert fald er jeg slet ikke færdig med at lave yoghurt og næste stop er at få lavet en ligeså lækker og cremet kokossyoghurt. Jeg kan afsløre, at jeg har et par fejlslagne forsøg bag mig allerede, men det skal nok lykkes!
Jeg har brugt yoghurtboksen i flere år. Herligt, men flere låg til glassene er revnede. Kan man købe flere låg?
Venlig hilsen
Hans Aarup
Det ved jeg desværre ikke, Hans…
Hej Jane. Kan man lave yoghurt med en masse forskellige mælkesyrebakterier, som der er i nogle af de mælkesyrepiller, man kan købe. Vil det virke at smuldre fx en lactocare mælkesyrepille ned i mælken eller er jeg for langt ude her? Er der nogen risiko ved at prøve? Kan man evt. risikere at producere nogle bakterier, der virker utilsigtet på ens organisme? Iøvrigt tak for inspirationen.
Med venlig hilsen Poul Erik.
Hej Poul Erik
Jeg har taget de der kapsler og åbnet dem og hældt indholdet af den i yoghurt. Det gar fungeret fint. En pulveriseret tyggetablet vil jeg ikke have meget fidus til, hverken ift. virkning eller brug i yoghurt.
Om der er risiko for dårlige bakterier, ved jeg ikke men det tænker jeg umiddelbart ikke, der er. :)
Jeg er ved at kigge opskrifter på yoghurt, da jeg selv vil prøve at lave min egen. Det ser SÅ lækkert ud.
Jeg ved godt det er et gammelt blogindlæg, men jeg får lige lyst til at kommentere.
Der er flere som har nævnt, at det er dyrt med kulturerne, så det lyder som om at man putter nye kulturer i hver gang, men det er ikke nødvendigt.
Man kan starte med probiotika/købe yoghurt, tykmælk eller andet. Derefter gemmer man noget af den hjemmelavede yoghurt og bruger som starter, til en ny portion.
Med venlig hilsen Mona ;-)
Det er helt rigtigt. Jeg har et andet indlæg her på bloggen med en vejledning til det men jeg er for langt væk hjemmefra til at finde linket ;)
Jeg blev meget inspireret af at prøve og lave yoghurt selv som sundere alternativ til min søn på 11 år, der kan spise 1/2-1 liter pære/banan købe yoghurt hvis han fik lov. Så jeg har købt Nutriflora sættet, har prøvet to gange nu og blander banan og/eller jordbær og lidt vanille i, smager rigtig lækkert og sønnen får som forventet god mæthedsfornemmelse og kan lide det – det kan vi andre også mums!! Jeg kan bestemt også lide natural :-)
Men mht. din anbefaling af Nutriflora, det kan jeg ikke anbefale videre!…..Jeg købte gennem http://www.urtekosten.dk for at få coconibs med. Køb ikke derigennem, manglende kundeservice og svar ved mangler og reklamation. Det samme gælder nu på http://www.nutriflora.dk hvor jeg så forsøgte i stedet, nu for én uge siden både ringede og lagde besked og sendte mail, men har heller ikke hørt noget der. Det er jeg meget ærgerlig over og overvejer derfor meget hvordan jeg vil få fat i de næste kulturer – så er glad for info. om at putte købe yoghurt natural i i stedet.
Jeg har også investeret i youghurt-sættet men synes resultatet bliver lidt grynet. Har du oplevet det? Synes også deres ‘kultur’pakker er ret dyre – nogen tips til om man kan bruge andre måder eller er man nødsaget til at købe deres? Har set at Hjemmeriet og andre steder igså har youghurt kultur
Virkelig? Jeg fik den lækreste ensartede yoghurt! Hvilken slags mælk brugte du?
Jeg er enig med dig i at yoghurtkulturerne er dyre. Jeg har siden hen lavet yoghurt, hvor jeg har brugt købe-yoghurt naturel i for kulturer og det har fungeret rigtig fint. Ca. 1 dl pr. liter mælk. det røres bare i der, hvor du normalt ville røre pulverkulturen i :)
kan det laves på ren fløde, så fedtprocenten bliver banket op?
Hej Jane. Jeg må helt bestemt prøve at lave yougurt. Jeg er dog startet med at købe nogle hampefrø :). Når du drysser hampefrø på, er det så helt almindelige eller skal de ristes eller males? For at kunne spises.