Disse lækre italienske kødboller i tomatsauce smager bare så godt!
Og da jeg endelig er stoppet med at spise sukker (7-9-13), og kvalmen og madleden omsider har forladt mig, er jeg begyndt at interessere mig for madlavning igen. Jamen, sikke en gave!
Ingredienser
Tomatsaucen
- 1200 g hakkede tomater (blendet, hvis ungerne ikke kan lide tomatklumper)
- 100 g løg finthakket
- 2 fed hvidløg finthakket
- frisk rosmarin finthakket
- tørret timian finthakket
- 0,25 dl rød balsamico
- 1 spsk kokossukker eller birkesød
- salt og friskkværnet peber
- 0,5-1 dl soltørrede tomater blendet, eller rød pesto (kan udelades men giver god smag)
- 140 g oliven uden sten
- smagsneutral kokosolie til stegning
- salt og friskkværnet peber
Kødbollerne
- 600 g hakket oksekød (jeg brugte øko 7-12 %)
- 100 g løg
- 2 fed hvidløg
- 2 æg
- 2 tsk sød paprika
- frisk rosmarin finthakket
- 1 spsk loppefrøskaller kan udelades
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Tomatsaucen
- Smelt kokosolie i en gryde. Sauter finthakket løg og hvidløg i lidt olie, til løgene er klare.
- Resten hældes i, og hele herligheden simrer under låg, 30-40 min, gerne længere hvis du har tid. Imens går du i gang med kødbollerne.
Kødbollerne
- Opvarm ovnen til 200 grader.
- Alle dele blandes, og lad farsen hvilke 10 min. inden den formes til boller. Jeg brugte hænderne, det synes jeg er nemmest.
- Læg kødbollerne i et ildfast fad eller på en bageplade med bagepapir, og sæt dem i ovnen ved 200 grader i 15-20 min.
- Tag dem ud af ovnen men sluk ikke ovnen!
- Kødbollerne flyttes over i et nyt ildfast fad, og tomatsaucen hældes over og stilles tilbage i ovnen i 5-10 min.
- Alternativt hældes kødbollerne direkte ned i tomatsaucen og koger med den sidste tid, men min sauterpande havde ikke plads til hele portionen, derfor blev det ovnløsningen.
- Serveres med revet ost og en grøn salat. Pivgodt, det siger jeg jer! Jeg glæder mig allerede til frokost, hvor jeg skal spise det igen.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Kødboller i tomatsovs – også til fryseren
I weekenden har jeg mest interesseret mig for storproduktion af den slags, som kan fylde køleskab og fryser med små portionsanretninger så jeg har frokoster til de dage, hvor kantinens mad er uspiselig eller aftensmad til travle dage. Denne ret egner sig glimrende til dette formål, og så smager den bare helt forrygende. Kødboller i tomatsauce med valgfri pasta. À la Lady og Vagabonden. Den gik rent ind hos husstandens to 6-årige!
Kødbollerne og saucen er lavet hver for sig og til sidst forenet i et fad i ovnen. Givet vis ikke den smarteste måde at gøre det på, men her kommer i hvert fald ingredienslisten. Som altså virkelig er cirka, da det blev lavet på slump og smagt til hen ad vejen.
Hej Jane.
Går denne ikke fint an på keto/striks lchf?
Vh. Sara
Du skal hellere tænke på din dag som helhed. Det er dit daglige kulhydratindtag, der skal være lavt. Om den ene eller anden opskrift passer afhænger af hvad du har spist til de øvrige måltider..
Tak, det giver god mening! ?
Hej Jane
Hvilken olie skal man stege løg og hvidløg i?
I din bog står der kokosolie men her på bloggen står der bare at man skal stege i olie i fremgangsmåden.
Men det fremgår ikke af ingredienslisten.
Kan man bruge oliven eller solsikkeolie?
Hilsen
Tanja Hermansen
Øj gammel opskrift fra 2012 – haha. Jeg aner ikke, hvad jeg stegte i dengang. I dag steger jeg alt i smagsneutral kokosolie eller smør. Hvis jeg skal stege grøntsager nænsomt ved lave temperaturer, kan jeg finde på en sjælden gang at bruge olivenolie. Solsikkeolie har ingen plads i mit køkken (omega 6-rig olie).
Så smagsneutral kokosolie eller smør vil være mit bedste bud. De to er de mest varmestabile. Egentlig ville jeg nok altid bruge smør men jeg har hele to herrer i husstanden, der ikke bryder sig om smør (suk!). Derfor må jeg ty til kokosolien :)
Ha ha læste opskriften i går og læste “noget lækkert kødsnask” og så forventede jeg ligesom, at der kom noget man skulle bruge det snask til.
Læser den så igen i dag, hvor jeg skal lave retten, og ser der står Ulækkert kødsnask. Ét bogstav – stor forskel :D
Haha, åååh nej! Og det der kødsnask! Uf! :-/
Husk eller ikke husk…
Jeg lavede dine marokanske kødboller, fra din kogebog – de duftede fantastisk, og de smagte fantastisk… MEN konsistensen (på grund af Husk) var helt forfærdelig. Det gav en klæg fornemmelse, på grænsen til det slimede. Og jeg har ikke puttet mere i end du skrev i opskrfiften…
Hvad kan jeg have gjort forkert og er der en måde jeg kan bruge fiber, men undgå klægheden… ( har siden lavet kødbollerne uden Husk. Fantastisk
Jeg er blevet helt “bange” for at bruge HUSK igen – men der er jo rigtig mange lækre opskrifter, her og i kogebøgerne, som indeholder HUSK – så hvad gør jeg…
På forhånd tak :-)
Hvorfor ikke bare lade være med at bruge husk?! Det er da det nemme svar i hvert fald. Jeg har aldrig rigtig studset over hverken klæghed eller slimethed. Brugte du de grove loppefrøskaller (svarende til den grønne husk)?
Hejsa. Min kæreste vil gerne prøve og lever efter LCHF princippet, så jeg er ved at finde opskrifter til ham, og nu spørg jeg nok dumt.. men hvad er det der HUSK man skal bruge i kødbollerne? og hvor kan jeg købe det?
HUSK er loppefrø, som er fibre, som hjælper til at holde kødbollerne sammen. Jeg har glemt det nogle gange og de hænger fint sammen uden, synes jeg, så du kan prøve bare at udelade dem :) Ellers fås det i helsekosten. Se fx her: https://www.madbanditten.dk/gode-lchf-produkter/
Prøvede denne ret til aften. Den er super lækker og let at lave! Godkendt af manden og vores knap 2årige!
Nej hvor er de gode – jeg har lavet dem til aftensmad i dag – men kom lige til at smage på dem til fryseren- namme nam.
Det er en dejlig nem ret der smager rigtig godt, tak for den :-)
Jamen det må da prøves – lyder lækkert.
Og så er det da dejligt at mærke energien i indlægget. Man fornemmer tydeligt energi-skiftet fra forleden. Dejligt at høre, at du er på rette kurs igen. Glæder mig til mere af den slags – men de dårlige dage følger jo med her i livet. Uden dem var de gode dage ikke så værdsatte.
Mia
Tak Mia! Ja, jeg føler mig også som et andet menneske, så snart jeg lader sukkeret være. Utroligt men sandt ;-)
Hej Jane.
Hvor meget hvidvinseddike og balsamico eddike brugte du i retten?
Kan jeg bruge sukrin i stedet for birkesød evt?
Mvh.
Jesper
Det kan jeg desværre ikke huske, Jesper. Opskriften er gammel. Men jeg starter sikkert med ½-1 spsk og smager til derfra. Du kan sagtens bruge sukrin :-)
Super Jane det prøver jeg. I øvrigt nogle fantastiske opskrifter du har her på siden. Jeg begyndte at leve efter LCHF konceptet for små 3 uger siden, og er super glad for det. Vægten bliver mindre og mindre. Energi niveauet bliver større og større. Og sukker trangen er stort set helt væk
Det er bare sejt at høre, Jesper! Godt gået!
Det lyder godt, jeg sidder med en pakke næsten optøet oksefars, så jeg tror jeg springer ud i noget nyt. Og det lyder dejlig nemt med kødboller i ovnen, jeg har tit undret mig over hvordan svenskerne steger deres kødboller så pænt runde, men de skal selvfølgelig i ovnen :-)
Mums, det lyder lækkert og skal helt sikkert prøves.