Laksetatar er en perfekt forret til nytår. Både fordi den smager virkelig dejligt men også fordi den kan laves i forvejen, hvilket er rigtig rart, når man skal lave mad til mange mennesker. Desuden kan de fleste lide laksetatar, hvilket er et ekstra plus.
Ingredienser
- 400 g laks
- 100 g røget laks
- 1 stk skalotteløg
- 1 stk grønt æble (de syrlige)
- 150 g agurk
- 5 spsk olivenolie eller cremefraiche 38%
- 0,5 spsk sennep smag til
- 1 spsk citronsaft smag til
- 4 spsk krydderurter (f.eks. dild, kørvel eller måske lidt mynte)
- salt og friskkværnet peber
Til servering
- feldsalat
- 1 citron skåret i både
Sådan gør du
- Skær den ferske (rå) laks og den røgede laks skæres i tern. Husk, at den ferske skal have været frosset ned i min. 24 timer, når den skal spises rå.
- Rør en dressing af olie/cremefraiche, sennep, citron og krydderurter og vend den i laksen.
- Skær æblet i små tern og hak skalotteløget fint.
- Skræl agurken og pil den våde midte fra og skær resten i tern. Bland alle dele til en lækker tatar.
- Hvis du har en anretterring, kan du få den til at se fin og flot ud.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Laksetatar – nem forret, også til mange
At skulle lave mad til mange mennesker, som man tit skal til nytårsaften kan godt sætte værtinden lidt under pres. Tro mig, jeg ved det. Hvert år til nytår laver jeg fuld menu til 15-16 mennesker og hvert år tænker jeg, at det “gør jeg da bare lige”. Men det er meget mad, der skal laves, det er det bare.
Alt, jeg kan lave i forvejen er derfor kærkomment. Jeg har stået nogle år og været så træt, når gæsterne endelig kom, at jeg blev halvfuld allerede under forretten. Og det duer altså ikke.
NB: husk at din laks skal have været frosset i min. 24 timer, da den skal spises rå!
Denne laksetatar med æbler og urter er diskret og mild i smagen. Jeg synes dog, den smager skønt.
Server evt. med det lækre madbrød med havsalt og oregano til.
Billeder taget af Columbus Leth.
Virkeligt lækker og frisk
kære Jane
du har glemt at skrive creme fraiche i ingredienslisten. Ellers ser det super lækkert ud ;-)
Ja det er fordi den står som alternativ til olivenolien. Hvis jeg har dem begge to på ingredienslisten, bliver de begge to regnet med i energiberegningen…😬
Den er super lækker. Er dog ikke så pjattet med rå lakse fillet, så gave den i stedet en hurtig blanchering, med lidt krydderurter laurbærblade, løg osv. Det blev SÅ lækkert. Og på den måde kan alt undtagen æble og agurk blandes sammen dagen i forvejen 😊😋
Ej hvor skønt at høre!
Rigtig godt nytår✨
I lige måde 😊
Har lige lavet den med fersk torsk i stedet for laks,,,,mums
Uh hvor skønt! ❤️
Hej Jane
Jeg har tænkt mig at lave denne forret på tirsdag til vores nytårsgæster. Hvilken str anretterring har du brugt. ?
Åh det kan jeg ikke lige huske. Billedet er 3-4 år gammelt og ikke taget herhjemme. 8-10 cm, vil jeg skyde på. Den kan også fint serveres i små glas eller lign. Det har jeg gjort andre gange.
Super. Tak for svar?
Hej ?… Kan denne laves dagen før den skal serveres!? ? Glædelig jul
Jeg er ikke sikker på, det er en god idé at gemme den optøede laks så længe. Men du kan forberede de øvrige elementer og røre laksen i på dagen. Sådan tror jeg, jeg ville gøre.
God fornøjelse ❤️
Kan man bruge frossen laks fra supermarkedet? Jeg kan læse mig frem til, at det bliver frosset hurtigt efter fangst, hvor det hos fiskehandleren ofte har flere dage på bagen.
Det er vigtigt at laksen har været frosset i mindst 24 timer når du skal spise den rå. Om du køber den frossen eller fryser den selv er ligemeget. Det, jeg kigger mest på ved laks er at jeg ikke vil have at den kommer fra norsk opdræt???
Kan man min bruge den røget laks, hvis man ikke er så vild med tanken om at spise rå laks?
Mjaaah men det bliver ikke lige så godt. Så måske hellere lave en laksemousse af tilberedt laks som fx denne: https://www.madbanditten.dk/laksesalat-med-peberrod/
Kære Jane.
Spørgsmålet er allerede stillet, men kan ikke se noget svar ;o). Jeg vil også gerne vide hvor lang tid i forvejen kan man lave det.? Blir det bedre af at stå og trække lidt, eller er det bedst at lave det lige inden det skal spises?
PFT.
Den kan sagtens trække lidt. Skal den trække længe, vil jeg røre æble og agurk i kort før servering :)
Lige et sidste måske dumt spørgsmål. Hvor lang tid i forvejen kan man lave det.? Blir det bedre af at stå og trække lidt, el er det bedst at lave det lige inden det skal spises?
Kære Jane,
Jeg synes det ligener, at der er noget “hvidt” i din tatar – lidt mayo måske??
Jeg har flere gange lavet den med cremefraiche 38% – det smager også super!
Jeg overvejer denne som forret i morgen aften, men har lige et enkelt spørgsmål. Skal det være en bestemt slags sennep? Har nemlig en grovkornet i køleskabet, men kan den mon gå?
Vh Maria
Ja det tror jeg sagtens kan gå :)
Mmmm det ser lækkert ud – dejlig enkel anretning, som garanti er packed med god smag :)