En af mine yndlingsdips til sommermaden og uden sammenligning den kolde bearnaisedip lavet på mayo. Den er samtidig god til at banke fedtindholdet i maden op, hvis man en dag skulle spise noget magert kød.
Jeg vil dog ikke udråbe bearnaisedippen til at være en gave til din sundhed, medmindre du laver den på din egen hjemmelavede mayo. Jeg laver den dog som regel på Hellmanns mayo, for så synes jeg, den smager bedst.
Ingredienser
- 200 g mayonnaise jeg brugte Hellmans
- 1 tsk dijonsennep
- 1-2 tsk bearnaiseessens (smag dig frem)
- 1 spsk tørrede skalotteløg (kan åbenbart være svære at finde i butikkerne, så friske kan evt. bruges) ellers løgpulver
- 1 spsk tørret estragon
Sådan gør du
- Bland alle ingredienserne. Røre, røre, røre og server!
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Opskriften har jeg bragt før her, men den kan vist godt tåle en gentagelse. Ingredienserne er stadig i cirkatal.
Den går ualmindeligt godt til en mør kalveculotte serveret med rå eller letkogte grøntsager.
Det er en meget pinlig uskik, at jeg aldrig har prøvet at lave rigtig bearnaise fra bunden. Jeg prøvede faktisk i sommerhuset fornyligt og mislykkedes noget så groft. Jeg glemte simpelthen, at opvarme æggeblommerne, inden jeg tilsatte smøret, så min sauce skilte og blev helt tynd. Bedre held næste gang, siger jeg bare. I mellemtiden nøjes jeg med den noget mere taknemmelige bearnaisedip.
Jeg har lige købt Hellmans mayo….. men den er jo lavet på rapsolie?? Duer det??
Ej hvor spændende og så lækkert. Jeg er til alle dovne varianter og skal have skrevet bearnaiseessens bag øret (og på huskesedlen) ;-)
Tak for supergod inspiration og flotte billeder
Mange hilsner
Gitte
Tak for de søde ord, Gitte :)
Hej;)
Er der grund til at du anvender Hellman?
hvor køber jeg bearnaiseessensen??
Hej Jane.
Tusind Tak for en dejlig blog. Har dog et spørgsmål til dit valg af mayo. Hvorfor bruger du hellmans mayo.
Hav nogle gode dage.
Hilsen Linda.
Åh, det er sådan en slags kompromis. Hellmanns smager godt, synes jeg, den er lavet på rapsolie (og ikke solsikkeolie som de fleste) og så er æggene ikke fra buræg. Desværre er den jo ikke økologisk. Irma har en tilsvarende øko-mayo, men den opfører sig lidt anderledes. Og så laver jeg i øvrigt også min mayo selv :)
Kan man godt lave bearnaiseessens til flere dage – og hvordan?
Jeg stejler lidt ved tanken om at købe den færdiglavet…
Det behøves jo ikke gøres mere besværligt end det er :D
http://politiken.dk/mad/kokkeskole/ECE885905/saadan-blender-du-en-bearnaise/
Hei Jane :)
Hvor længe kan den holde sig i køleskabet?
Åh, i hvert fald en uges tid. Måske to. Hvis du har brugt friske skalotteløg måske lidt kortere. Den når ikke at blive for gammel, før den er spist, det kan jeg næsten garantere dig ;-)
Jeg lavede bearnaisedippen her til aften og hold da op den er god :)
Enig med Lars om det kolde smør/isterning
Jeg bruger somregel Bdr Prises version
og det er sjældent det går galt men nogen gang så gør det bare alligevel
– feks en dag på min mors alm komfur- er jo vant til gas ;)
og så synes jeg at gode æg betyder virkelig meget…… men der har jeg jo gode levandører
Åh gode æg! Jeg overvejer høns i baghaven. Skal bare lige have overtalt underboerne (bor i villalejlighed, forstås.)
Bernaise har, synes jeg, fået et helt ufortjent rygte som svært lavet.
Da jeg i tidernes morgen første gang skulle røre Bernaise til min viv, oplyste hun mig om at der ikke var essens i huset, -hun troede at jeg gjorde grin med hende, meen jeg anede virkelig ikke hvad det var.
gå bare i gang med den “rigtige”, ømheden i armen er ikke så slem som de siger, og hvis den skiller kan det reddes, enten med lidt koldt smør eller en isterning direkte i saucen :)
Er uheldet ude, og det er skilt totalt varmer du bare lidt vand, og pisker hele æg/smør-massen i en gang til.
Den eneste ulempe ved hjemmerørt er at man ikke kan gå tilbage igen.
God sommer
Lars
Super tips, tak for det Lars. Jeg må bare i gang, kan jeg godt høre! :-)
Nej den skilte overhovedet ikke blev super fin og tyk
Bødrene Price har vist hvordan man laver bearnaise i et specielt sovseafsnit på tv,
http://www.dr.dk/DR1/SpisemedPrice/Udsendelser/Bearnaise+Special.htm
Tak Inger, det skal jeg helt sikker have (gen)set :-)
Jeg har lavet det et par gange men det tager en krig at lave og får ondt anden af at piske . Så fandt jeg denne her opskrift det er bare for nemt :-D http://politiken.dk/mad/kokkeskole/ECE885905/saadan-blender-du-en-bearnaise/
Jeg lavet halv portion brugte bearnaise essens og lidt mere smør vupti så er den færdig . Næste gang vil jeg nok bruge lidt færre æggeblommer.
wauw, så nemt? Skiller den slet ikke? Jeg troede, grunden til at min skilte var, at jeg blandede koldt med varmt, men det handlede måske i virkeligheden om mine manglende evner ud i effektiv piskning? Blenderversionen bliver næste tester. Tak for superlink!
Jeg er også stor fan af bearnaisedippen. Jeg lavede den faktisk også i går :-) Havde dog ikke nok mayo til at forsyne alle med dip, så det blev en ca 50/50 fordeling af creme fraiche 38% og mayo. Og så i øvrigt friske skalotteløg. Jeg har også prøvet med rigtig bearnaise et par gange og det nægter at lykkes! Jeg forstår til gengæld ikke hvad jeg gør forkert, synes jeg følger alle anvisninger til punkt og prikke… Thank God for den kolde udgave – den er jo idiotsikker! ;-)
Ja tak for den idiotsikre udgave. Men jeg vil altså lykkes med den varme udgave også. Det er simpelthen for dyrt at være nødt til at tage på restaurant, hver gang trangen til tykrørt bearnaise opstår ;-)