Lægeforeningen skulle skamme sig


I dag i Berlingske og i en masse andre medier kan man læse flg. underrubrik:

Forbrug af usunde fødevarer som f. eks. smør begynder at falde, fremhæver Lægeforeningen, der advarer mod at droppe de høje afgifter på fedt og sukker. Andelen af stærkt overvægtige stiger.

Jeg er vel næppe den eneste, der kan se den himmelråbende selvmodsigelse i argumentationen her? Vi spiser mindre smør men bliver federe og federe, så vi må hellere spise endnu mindre smør. Fordi…? Ja, her mister de så mig.

Argumentet er fremkommet efter gruppeformænd fra både de Radikale og Socialdemokraterne gav udtryk for, at de havde mistet troen på afgifter på usunde fødevarer. Og det er jeg sådan set enig i. I hvert fald så længe vi ikke kan blive enige om, hvad usunde fødevarer er. Tænk, at vi stadig i dag kan have en underrubrik i en af Danmarks største aviser, hvor der står at smør er usundt. Man skal ikke undervurdere mediernes rolle her heller.

Lægeforeningen holder krampagtigt fast i idéen om, at fedt feder. Der argumenteres overhovedet ikke for, at smør er usundt, for det behøver vi slet ikke.  Det forudsættes bare at være noget, vi alle er enige om. En “etableret sandhed”, kaldte vi det, dengang jeg læste retorik.

Formanden for Lægeforeningen udtaler:

Forbruget af f. eks. smør er faldet markant, og afgifterne ser dermed ud til at have en direkte effekt på nogle fødevarer, som er allerværst i forhold til at skabe overvægt. Og det er altså et stort og stigende problem for samfundet, at vi har så mange overvægtige mennesker. Det medfører diabetes 2, talrige indlæggelser på sygehusene og masser af henvendelser til de praktiserende læger. Hvis man fjerner afgiften, udløser det en sundhedsmæssig fordyrelse for samfundet, som man så må forholde sig til.

Jeg kunne godt tænke mig, at der er en voksen, der snart vil blande sig i debatten.

Og hvis jeg må vælge frit, må det gerne være Uffe Ravnskov.

Uffe Ravnskov er en dansk læge, som har forsket i kolesterol, og som har skrevet flere relevante bøger om det, han kalder kolesterolmyten.

Med kolesterolmyten mener Uffe Ravnskov den myte, at et højt kolesterol er farligt. For det er der mange ting, der peger på ikke er tilfældet. Og vi er jo allesammen opdraget med, at et højt kolesteroltal skyldes et for højt indtag af fedt, i særdeleshed mættet fedt. Og derved er der opstået en kollektiv angst for det onde, mættede fedt. Men hvad nu, hvis et højt kolesteroltal i virkeligheden er både naturligt og nyttigt for kroppen? Sikke en bombe! Jeg kan godt forstå, man ikke har travlt med at invitere Uffe Ravnskov ind i varmen.

På sin hjemmeside citerer Uffe Ravnskov en rapport fra WHO, hvori det fremgår, at der ikke er fremkommet nogen som helst bevis for, at mættet fedt er farligt for hjertet.

The available evidence from cohort and randomised controlled trials is unsatisfactory and unreliable to make judgement about and substantiate the effects of dietary fat on risk of CHD.

Ydermere fremgår det, at der heller ikke fundet holdepunkter for, at man bliver fed af at spise fedt, eller at for meget mættet fedt øger risikoen for at få diabetes.

The data on the association between total fat intake and saturated fat intake and body weight remain inconclusive.

There is insufficient evidence at this time to determine the association between diabetes risk and intake of total fat or of any particular type of fat.

Det var pokkers!

Jamen, så skulle man tro, at WHO straks ville gå ud med de nye resultater og retmæssigt fjerne anbefalingerne om at holde indtaget af mættet fedt på et maksimum af 10 % af det totale fedtindtag.

Men det gjorde man så ikke. Den anbefaling beholdt man.

Tænk, hvis det skulle komme frem, at WHO havde givet sundhedsskadelige kostanbefalinger i alle disse år… Puha. Sikke en kattepine.

Jeg beklager den konspiratoriske tone. Men jeg bliver satme så vred!

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

23 kommentarer til “Lægeforeningen skulle skamme sig”

Skriv en kommentar

 1. Uden at tage stilling til dit synspunkt ellers, vil jeg bare lige påpege at stigning i livsstilssygdomme og fald i forbrug af usunde fødevarer ikke er en selvmodsigelse. At der over tid er kommet flere overvægtige er en stigning man har set over lang tid, mens salget af smør er noget man kan måle over kort tid (og derfor forventer at det på den lange bane vil være med til at knække den opadgående kurve med overvægt..)
  Bare lige en lille irrelevant kommentar – ved godt at din hovedpointe lå andetsteds ;)

  Svar
  • Men stadig ligger der jo en underliggende præmis om, at det er smør, der gør at folk bliver overvægtige, og det mener jeg er helt forkert. Både på den korte og den lange bane.

   Og det var det, der var min hovedpointe :-)

   Svar
  • I Sverige har de lavet samme undersøgelse mht. salget af smør, og tendensen i overvægt. De havde den samme kurve som her i Danmark. De er dog noget mere oplyste derovre på den anden side af sundet, så mange er hoppet med på bølgen med, at smør er sundt, og fedt er sundt. Sjovt nok, er mængden af overvægtige svenskere faldende, i takt med øget salg af smør :-)

   Svar
 2. At spise fiberfyldt brød flere gange dagligt, gerne med et tyndt lag smør på samt skivet kødpålæg, æg, laks etc. feder da ikke. Tilmed kan du tilføje bønnespirer/hytteret m.v.
  Kropsvægten stiger først, når du smovser alskens andre, unødvendige ting i dagens løb – og/eller drikker smoothies fulde af søde frugter i sundhedens fulde navn.
  At spise pasta, kartofler eller ris med kødsauce er også OK, men lad portionerne være mindre, tilføj spirer m.v. Lav pandesnask fyldt med gode grøntsager i mindre stykker, og skal kød tilsættes, da kan du nøjes med under 50 grams produkter pr. person; er det pølser, da kan 2 styks i smalle skiver dække behovet til 4 personer…
  Næh, moden sætter sul på sidebenene – senest cupcakes og macarones, for et par år eller tre siden, da var frugtstykker vendt i flydende chokolade sagen. OG såvel dengang som nu, ja da er poser fra Kim’s m.fl. hverdagshygge, du ved, når man er sulten for sjov, og disse dyrker såvel voksne som børn, og skidtet sluges ved hjælp af sødevand :( Slik, uha, det findes i større mængder overalt; forældre tilstår tilmed at have lagre, som deres børn ikke kender til, hvormed fredagsslik bare er snyderi, for deres unger bruger ditto en del lommepenge på snold…
  Fakta er, at mange blot snyder sig selv, og dermed stiger i vægt. OG så læste jeg i øvrigt i går, at for mange julemærkebørn tager alt på efter hjemkomst, fordi forældrene ikke gider støtte deres barn. Skam er åbenbart ikke et ord mere udi dansk sprog :(

  Svar
  • Mjaah… jeg er enig med dig så langt at slik, sodavand og alt for store mængder alt for ofte er et stort problem. Men jeg synes bestemt også, at det er et problem at mange spiser fedtfattig, kulhydratsrig kost i sundhedens navn, og at fuldkorn udråbes som en gave til vores sundhed, for det mener jeg ikke, det er.

   Svar
  • Sikke noget forbavlet ævl… Det virker måske for dig, men næppe for din nabo.

   Og alt det der med, at man bliver fed af frugt og grøntsager, det må altså snart høre op. Det kan godt være at frugt kan gøre det sværere at kvitte sukkertrangen. Eller at hvis du topper burgeren op med guacomole, så tager du mere på. Men der er ikke nogen, der skal bilde mig ind, at hvis vi levede i troperne og kun indtog bananer og avokado, at så blev vi overvægtige af det.

   Jeg erklærer mig 100% enig med Jane her: En naturlig kost uden tilsætningsstoffer og uden sukker kombineret med en naturlig livstil må være det sundeste – for alle. Om msn så holder sig fra carbs eller er vegetar eller hvad, er jo i bund og grund ligegyldigt. Hvis man virkelig lytter til sin krop, skal den nok fortælle, hvad den har brug for.
   Men så længe man hælder industriprodukter i den som mad, foretrækker kunstige olier over frisk smør og i øvrigt tror at mel bare er korn malet til pulver – så kan kroppen nok have svært ved at komme til orde.
   Det er jo muligt at tænke sig om i maddebatten. Der er kun en grund til, at konservering, kemikalier og maderstatninger blev indført og det er indtjening. Der er absolut ingen sundhedsmæssig gevinst ved det. Ingen.

   Svar
 3. Har lige læst artiklen. Kan kun sige ”STORT SUK!!!!”.

  Det er lige som om, de ikke fatter sætningen: “Hvis du gør som du plejer, får du det samme resultat, som du plejer at få”.
  De bliver ved med at sige, at vi skal skippe fedtet, og spise mere brød. Og det har vi så gjort i flere generationer efterhånden, med det resultat, at vi bliver federe og federe; mere og mere syge. Alligevel fatter de kloge hoveder i lægeverdenen ikke en hylende fis!!
  Hvornår fatter de, at de kostråd de har givet os de sidste 30-50 år IKKE virker? De har slået fejl- Det må da for pokker da snart gå op for dem, at der må være noget fuldstændig galt i de råd de giver. Men det er måske fordi de er bange for at erkende, at man tog fejl???

  Får virkelig lyst til at tage fat i nogle af alle de gammeldags, snævertsynede, “kloge” læger og politikere, og ryste dem hårdt, for at få dem til at vågne op, og se den nye verden de lever i. Fedt er det nye hvidt :-)

  Man kan virkelig nogle gange, godt blive vældig træt, af at høre på alle de såkaldte eksperter med skyklapper på!!!!

  For at citere Natasja i ’Gi´mig Danmark tilbage’: ”Aarrrhhhg… Kom nu for fanden!”. :-)

  Svar
 4. Helt enig med Rikkeprikke :-) I er nogle kloge og inspirerende damer!!

  Det, der irriterer mig mest ved det her “fedt-snak”, er at man ikke skelner mellem naturligt fedt og ødelagt fedt. For vi skal jo også passe på med at sige, at mættet fedt ikke er usundt, hvis folk så begynder at fylde sig med Kærgården, margarine og andre ødelagte fedtkilder, som jo også er kilder til mættet fedt.
  Så endnu engang gælder det; spis NATURLIG og RIGTIG mad – også fedt! Lækker kærnet øko smør og fløde, det er da super lækkert. Og er det ikke noget med at smørsyre faktisk har en gavnlig effekt?

  Svar
  • Det er en vigtig pointe, det med kvalitet, det har du ret i, Jonna. At udskifte det ene onde med det andet er ikke den optimale vej at gå.

   Smørsyre gavner såvidt jeg husker tarmen og derved immunforsvaret. Og smørsyre findes der mest af i gammeldags kærnet smør :-)

   Svar
 5. Jeg bøjer mig i støvet for jeres viden og research, Jane og Henriette.
  Jeg er glad for jeg har jeg til den slags, jeg suger det i den grad til mig.
  Jane, bliver du nogensinde kontaktet af medier om en udtalelse?

  Svar
  • Nej, faktisk ikke. Men de svenske medier spørger af og til Henriette, og sidst henviste hun dem til mig, da der var lige vel langt til København. Og det kom der denne artikel ud af: https://www.madbanditten.dk/artikel-i-sydsvenskan/

   Herudover endte mit ansigt på forsiden af den trykte udgave af Sydsvenskan. Det havde jeg det ualmindeligt svært med. På trods af min ihærdige blogning, har jeg det stadig svært med at stille mig i første række. Det er noget, jeg arbejder på at sluge, men det er lidt svært… :-/

   Svar
 6. BRAVO- godt brølt
  Sidste år i juli skrev Politiken flg
  “I 1985 spiste hver dansker ca. 80 gram fedtstoffer om dagen, og ifølge DTU Fødevareinstituttet er det tal faldet til 34 gram dagligt i dag.
  Men hvor smør og margarine har tabt markedsandele har andre – sundere – typer fedtstof taget over. F.eks. har salget af olivenolie haft en vækst på næsten 40 pct. Den sydlandske olie er dog ikke den eneste, der oplever fremgang i disse sundhedstider. Også rapsolie har indtaget en del af danskernes hjerter og har nu 16 pct. af markedet mod godt 3 pct. for bare fem år siden”
  og ja jeg skrev en længere epistel om hvorfor det var trist og linkede til en tankevækkende figur fra USA om overrvægt
  http://fede-tider.blogspot.dk/2011/07/danskerne-har-kasseret-smrret.html
  Jeg er så enig i at det ville være skønt hvis vi snart fik nogle læger til at åbne munden !!!

  Svar
  • Lige præcis det indlæg, du linker til, var jeg faktisk omkring forleden, og jeg er vild med den figur! Den siger da bare det hele!

   Svar
 7. Det er fantastisk at nogen tør kæmpe for det de tror på! Uenighed vil man vel altid have – men fedtskatten og andre tiltag de seneste år viser at debatten desværre er umådelig ensidig.

  Selv har jeg altid ‘holdt’ mig til hvad videnskaben sagde, med andre ord så har jeg fulgt Arne Astrup og hans arbejde, i perferien. Jeg har aldrig brudt mig om det totalitære i hverken den ene eller den anden form for kur, livstilsomlægning, eller andet kostvejledningssystem.

  Heldigvis så bliver forskningen, også klogere. F.eks. så fandt jeg på nettet en artikel der fortalte at der ikke var belæg for at kure med højt protein indhold virkede bedre end dem der spiste grove kulhydrater, for det havde et studie vist. Artiklen var fra 2007 og nu viser forskning faktisk at protein righoldig kost gør en forskel.

  Nå det var det, det jeg faktisk ville sige var, at jeg beundre dig og din holdning til mad fordi jeg synes den er valafbalanceret. Du er ikke fanatisk, men skaber i en balance som er umådelig tiltalende. Jeg spiser ikke LCHF, men jeg følger din blog intenst, jeg læser tilbage i artiklerne og opskrifterne og jeg indfører lidt af dine principper i min kost. Meget af det giver nemlig rigtig god mening, men jeg er endnu ikke klar til at give helt slip på lasagne med pastaplader ;)

  Men jeg har mærket en forskel, nu da jeg forsøger at spise LCHF morgenmad hver dag, og frokost når det kan lade sig gøre. Jeg er mæt længere, min mad cravings kommer ikke så ofte på besøg. Lysten og trangen til søde sager, har ændret sig. Jeg har lyst til hjemmelavede lækkerier, frem for quick fixes.(ok, jeg tror aldrig helt at trangen til Bassets Engelsk Vingummi forsvinder) Jeg elsker at starte dagen med koteletter af grise med krøller på halen eller æg og bacon og sender dig tak næsten hver dag. Jeg har lettere ved at sige nej til croissanter og guf i kirken. og jeg er blevet lettere selv, for første gang siden 2010 er jeg nu under 100 kg, det magiske tal.

  Så helt enkelt, tak for madbanditten!

  Svar
  • Tak for den fine og søde ord. Og kæmpestort tillykke med dit flotte vægttab. Det glæder mig simpelthen så meget at høre. Som du ved, er jeg også stor fortaler for enhver glidning i retning af mere naturlig mad. Det er ikke sikkert, at vi allesammen skal leve fuldstændigt kornfrit, som jeg gør, men måske kan det for andre være tilstrækkeligt at bytte noget af kornet ud med mere naturlig mad præcis som du har gjort det. Det vigtigste er for mig, at vi hver især finder en vej, som er farbar på den lange bane. Og at vi vinker farvel til den håbløse fedtforskrækkelse, som kun har ført ondt med sig. ;-)

   Svar
 8. Kære Jane,
  Endnu en gang godt skrevet og med en god pointe.
  Jeg kan kun ryste på hovedet af vores sundhedsmyndigheder herhjemme – de burde åbne øjnene lidt for ny forskning.
  Puha… jeg håber, de bliver klogere en dag og indtil da lever jeg bedre end nogensinde med god mættet fedt i min kost :-) Jeg er vild med LCHF og det er kommet for at blive.
  KH
  – frk. sveske

  Svar