Kvædekompot med ingefær smager dejligt og har en let sødlig smag, der både fungerer fint som ‘syltetøj’ og som topping på fx yoghurt eller chiagrød.
Ingredienser
- 650 g kvæder vægt med skræl men uden kernehus
- 2 tsk vaniljepulver eller 1 vaniljestang
- 1 tsk kanel
- 1 spsk frisk ingefær revet
- 70 g Sukrin Gold reklamelink
- lidt vand måske 1-2 dl
Sådan gør du
- Skrub kvæderne rene med en børste, så ‘hårene’ forsvinder. Skær dem ud, fjern kernehuset og skær resten i grove tern. Put ternene i en gryde.
- Tilsæt alle de resterende ingredienser til gryden og lad den koge op. Rør godt rundt i den, skru ned for temperaturen og lad den simre 30-40 minutter under låg.
- Lad afkøle lidt.
- Blend eller mos til en grov kvædekompot og hæld på glas. Opbevar i køleskab.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Kompot med kvæde
Sandheden er, at jeg ikke tror, jeg nogensinde har smagt noget med kvæder før, og de har jo en ret særlig smag, som man enten kan lide eller lade være. Kvæden, altså den hele frugt, dufter noget så himmelsk men de kan ikke spises rå. De skal først tilberedes.
Men jeg kan rigtig godt lide smagen. Jeg er ikke den store frugtspiser, som i overhovedet faktisk, men en skefuld kvædekompot på min yoghurt synes jeg er rigtig dejligt.
Det hele kom sig af at jeg havde en læser, som kom forbi for at hente nogle bøger, jeg sponsorerede til et event og som tak havde hun et glas hjemmelavet kvædekompot med til mig og en pose kvæder og opskriften, så jeg kunne prøve at lave det selv.
Kvædekompotten fik hurtigt ben at gå på og en af de første ting, jeg kastede mig ud i at lave i mit nye køkken, blev altså kvædekompot.
PS… vigtig detalje, der er rigtig meget pektin i kernerne og kernehuset, så de skal koge med !
Enten i en gazepose, sammen med kvædekødet, eller i en gryde for sig selv. Det er det der gør, at man kan få det stift, i kvædebrød.
Uh super vigtigt. Tak <3
Hvis du lader det koge noget længere tid, får det en flottere farve.
Kvædegele, er faktisk rød, du kan se når kogevandet omkring kvædestykkerne bliver mere og mere pink.
Min mormor lærte mig at elske både marmeladen, og konfekten “kvædebrød”.
Kvædebrød laver man som marmeladen, men bagefter tørres det i ovnen – bare et lag ud i et fad med bagepapir, indtil det er fast, lav temperatur og tålmodighed er godt her.
Skære i tern, og vende i strøsukker. Kvædebrødet får en smuk mørk brunrød farve. Og det smager fantastisk til ost.
Min mormor havde det bare stående i spisekammeret, men der var masser af sukker og måske også Atamon i ;-)
Jeg kommer det i fryseren, og tager det op efter behov. Har ikke prøvet at lave kvædebrød med sukkrin, men tænker at det skal prøves, årets høst ligger i fryseren som mos, uden tilsat sødning – endnu ;-)
Uh sådan nogle gode tips! Tusind tak Helle. Nu har jeg jo masser af idéer til næste gang jeg er så heldig at få fat i nogle kvæder. Kan det samme laves med æbler mon?
Jeg tror det ikke, der er ret meget pektin i kvæder, derfor bliver det fast i konsistensen.
Nå, jamen jeg synes egentlig også min blev ret fast :)