Kropsneutralitet


Jeg har længe haft lyst til at skrive noget om krop og om den store selvkærlighedsbølge, som jeg på den ene side anerkender, at der er et stort behov for, og som samtidig gør mig lidt træt og mismodig.

Sagen er, at jeg er træt af krop.

Jeg føler mig mæt af at se billeder af deller og dobbelthager og appelsinhud og læse lange tekster om, hvor meget det både er normalt og okay at have dem, og hvor meget vi skal omfavne hver en del af vores krop.

Kropskærlighed er bestemt bedre end kropshad. Det er bare stadig KROP.

Krop, krop, krop…

Lad os prøve ‘kropsneutralitet’

Hvad nu, hvis vi i stedet kunne bevæge os i retning af en slags kropsneutralitet? En tilstand, hvor krop bare er noget, der er der, uden at vi behøver italesætte den hele tiden.

Du behøver faktisk ikke elske hver en ting på din krop hvert et minut i døgnet, og det er okay, at der er ting, du ikke synes er pænt ved dig selv, eller som du gerne vil ændre.

Men modpolen til kropskærlighed behøver ikke være kropshad.

Hvad nu, hvis du bare kunne være i din krop uden at vurdere den? Ingen stillingstagen. Bare være – uden at bruge energi på, hvordan den ser ud.

Er det ikke der, friheden ligger?

Det tror jeg.

Og frihed er målet, hvis du spørger mig (men frihed er jo også mit livs største tema, som du måske husker).

Kropsneutralitet - vi har prøvet selvhad og vi har prøvet kropskærlighed og kropspositivisme uden den store succes.

Din krop behøver ikke være et statement

Ingen tilstand er konstant, og du vil formentlig svinge mellem at kigge dig i spejlet og tænke, at du er pæn eller lækker nogle dage, og at du ligner noget katten har slæbt ind i mørke på andre dage. Men det meste af tiden vil du være neutral. Bare dig.

Du kan nemlig sagtens have deller og og dobbelthage og appelsinhud uden hverken at elske eller hade dem. Du kan gå i tøj, du kan lide uden at tænke over det, og uden at dine shorts eller din bikini behøver være et statement for nogen bestemt type krop.

Det er bare tøj, du har på. Ikke andet.

Og du kan fint have appelsinhud og deller og dobbelthage, uden at du behøver forklare det.

Det frigiver mentale ressourcer at være kropsneutral, og hvis der er én ting, jeg er optaget af, så er det at slippe for at bruge mentale ressourcer på uvedkommende ting.

Der er nemlig så utroligt mange vedkommende ting, den energi kan bruges på.

Hvem er DU?

Jeg er langt mere interesseret i DIG. Hele dig. Hvem du er, hvad du kan lide, hvad du brænder for, hvad der får dig til at grine højt og hulkende, eller hvad der optager dig så meget, at du mister fornemmelsen for tid og sted.

Det er det, der gør dig til noget helt særligt, og det er langt mere interessant, end hvad du tænker om dine lår og din mave og deres eventuelle buler.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

16 kommentarer til “Kropsneutralitet”

Skriv en kommentar

 1. Du sætter ord på SÅ mange fantastiske sider af det at være menneske- Tak!
  Tak for fantastisk inspiration ?
  Rigtig god ferie til dig og familien – nyd hinanden

  Svar
 2. Hold nu op et befriende indlæg! Har det meget ligesom dig! Træt af at det er enten eller og at man ikke bare kan være. Du har sat ord på mange af de tanker jeg ikke selv har kunne formulere. Så tak for det ? ønsker dig en dejlig ferie.

  Svar
 3. Åh tak Jane. Hvis min hjerne ikke var smeltet i varmen, så var det lige sådan jeg havde lyst til at råbe ud over alle sociale medier… Og god ferie :-) Kh. Birgitte

  Svar
  • Hvis det kan glæde dig, så smelter jeg med dig – og vi er ikke engang rejst endnu. Jeg er jo alt for nordbo til de her temperaturer. Puh!

   Svar
 4. Godt skrevet…! Og jeg er meget enig. Det er dog nemmere sagt end gjort. Selv har jeg altid syntes jeg hørte til i den tunge ende, og har skulle kæmpe med lidt for mange kg. Har aldrig været i kategorien “meget overvægtig”, men har aldrig været helt tilfreds med spejlbilledet :-) Efter at have runde 50 og har slået mig på LCHF – ja så er det bare blevet nemmere for mig. Det kan selvfølgelig også skyldes det faktum, at jeg er blevet klogere. :-)
  Men stor tak til dig Jane, din blog og dine opskrifter. Elsker dine sjove kommentar om stort og småt i livet. Jeg føler mig aldrig alene.
  God sommerdag
  Hilsen Helle

  Svar
  • Du har ret, Helle, det er ikke nemt. Selvtilfredshed og selvaccept er heller ikke nemt. At vænne sig til at tænke mindre på krop eller droppe de konstante vurderinger af den, synes jeg er et mere frigørende og realistisk mål.

   Svar