Kreta – rejsetips og restauranter


Der er stille her på bloggen i øjeblikket, men det er, fordi jeg holder forsinket sommerferie på Kreta. Med virkelig ustabilt wifi.

Kreta i september er skønt. Temperaturen er perfekt med sine 25 grader, havet er stadig varmt og dejligt, og der er væsentligt færre turister end ellers.

Det er mit femte besøg på Kreta. Jeg var her tre gange som barn/ung, og så har Søren og jeg været her en enkelt gang i september for fem år siden, hvor vi tog en forlænget weekend herned for at vandre i Samariakløften.

Og netop Samariakløften er også årsagen til, at vi er her denne gang. Vi ville nemlig dele denne fantastiske oplevelse med ungerne. Og selvom det var min fjerde tur igennem den smukke og rå kløft, var det fuldstændig fantastisk. Så fantastisk at jeg er ved at lave et helt separat indlæg om det.

Samariakløften på Kreta - et must see!

Det var koldt – virkelig koldt, da vi startede ud i Samaria ved solopgang. Temperaturen steg dog hurtigt herefter.

Samariakløften på Kreta - et must see!
Jeg dør over hvor smukt det her er…

Dagen efter Samaria er det normalt at have lidt ømhed i benene. Ret meget faktisk. Så vi tog en hviledag ved poolen. Vi bor på et lille hyggeligt hotel 2-3 km udenfor Chania, som min madbloggerkollega Ditte havde anbefalet. Det er helt enkelt men dejligt og med den fineste udsigt over byen og havet.

Kreta - Sea View Aparthotel, Chania
Kreta - Sea View Aparthotel, Chania
Kreta - Udsigten fra Sea View Aparthotel, Chania

Vi har haft bil to af dagene og har kørt rundt og besøgt lidt. Og vi har badet ved stranden (og lidt ved poolen), spist tonsvis af god mad.

Jeg har selvfølgelig spist græsk salat til det har stået mig ud af ørerne. Morgen, midddag og aften. Vitterligt! Og tzatziki. Masser af løg og hvidløg! Jer med IBS ved godt hvad det betyder… well, det var på en måde det værd.

Græsk salat

Chania er en hyggelig by. Og selvom det er en turistby er der virkelig dejlig stemning i de små gader. Havnen og den gamle bydel med sine små snørklede gader er måske lige vel turistorienteret, men bevæger man sig bare lidt væk, begynder det at ligne en “rigtig by” – og så spiser man også bedre.

Kreta - rejsetips og gode restauranter
Kreta i september - Chania - rejsetips og restauranter
Kreta - Chania - rejsetips og restauranter
Kreta - Chania - rejsetips og restauranter
Kreta - Chania - rejsetips og restauranter
Kreta - Chania - rejsetips og restauranter

Vi kørte ud på vestkysten og tilbragte en halv dag på Fallasarna strand. Det var fantastisk. Lang og bredsandstrand, der pludselig åbnede sig op midt i det øde bjerglandskab med dejligt, klart, tyrkist vand og smæk på bølgerne. Ungerne havde en fest i de bølger! Igen var det dejligt at komme i september, da der var relativt få mennesker (om end mange Speedos – now you know!)

Falassarna strand, Kreta
Kreta i september - Chania - rejsetips og restauranter
Kreta i september - Chania - rejsetips og restauranter

Vi besøgte også Milia, som er en Eco Village midt i bjergene. Det kræver lidt ihærdighed at komme dertil, men er bestemt et besøg værd. Vi havde oprindeligt fået fortalt at Milia var en landsby i bjergene, hvor folk levede uden elektricitet og i pagt med naturen. Det viste sig dog ikke at være helt rigtigt. Milia var snarere et lille hotel eller hvad man skal kalde det, hvor man kunne komme ud og prøve at leve helt enkelt. Milias formål er at belaste miljøet mindst muligt. Jeg vil helt sikkert tage et par dage her næste gang jeg skal til Kreta.

Kreta i september - Chania - rejsetips og restauranter
Kreta i september - Chania - rejsetips og restauranter

Vi besøgte også Elafonisi, som er en gudesmuk lagunestrand i Kretas sydvestlige hjørne. Helt klart, tyrkist, lavt vand, kridhvidt sand med strejf af lidt lyserødt er nogle af kendetegnene. Elafonisi er virkelig smuk. Måske en af de smukkeste strande, jeg har set. Men den er overrendt af turister. Selv i september. Vi ankom ved 11-tiden og nåede lige at have en times tid, inden den blev helt crowdet til.

Vi blev et par timer og tog så videre. Det er et sted, man gerne vil se, men ikke opholde sig en hel dag. Medmindre man selvfølgelig er helt vild med at ligge skulder mod skulder med andre mennesker. Men smuk, det er den.

Elafonisi - nok Kretas smukkeste strand
Elafonisi - nok Kretas smukkeste strand

Vi fik også et par gode dukkerter ved stranden, hvor vi selv boede. Aptera Strand hed den, og den var dejlig og rolig, dog med smæk på bølgerne nogle dage.

Kreta - Aptera strand
Kreta strande - Aptera Strand - Chania

MADEN
Man spiser generelt virkelig meget hernede. Eller, jeg kan i hvert fald ikke huske, hvornår jeg sidst har spist så meget på en ferie. Er du gal, de serverer store portioner hernede!! Bestiller du fx en grillet hakkebøf, får du to virkelig store hakkebøffer. Og jeg er kødspiser, bestemt, men selv jeg må levne med de mængder der er på tallerkenen hernede.

Vi har forsøgt at bestille færre portioner og så dele. Men vi har også været nysgerrige efter at smage så meget som muligt så det har været med varierende succes. Men vi har under alle omstændigheder spist godt!

Gode restauranter
Chania har simpelthen så mange restauranter. En stor del af dem serverer nøjagtig det samme. Nogle af dem gør det godt, andre er rene turistfælder. Herunder har jeg prøvet at fremhæve nogle gode steder, som ikke serverer det samme som alle de andre.

Kreta - rejsetips og gode restauranter
Kreta i september - Chania - rejsetips og restauranter

Gode restauranter i Chania

 • Oinopoieio Absolut det bedste sted, vi spiste denne gang. Utrolig lækker og veltilberedt mad. Og virkelig hyggelig restaurant også. Vi fik bl.a. en salat med noget røget svinekød, figener og balsamico, noget fyldt kylling med gruyere ost og soltørrede tomater, noget svinekød med salvie og de føromtalte grillede hakkebøffer. Kan varmt anbefales.
 • Tamam Denne restaurant spiste Søren og jeg på for 5 år siden, da vi var her, og jeg faldt fuldstændig pladask for deres Tamam-salat, som jeg efterfølgende prøvede at kopiere og som kom i Spis dig mæt & glad. Det kom sidenhen restauranten for ører, at deres salat var i en dansk kogebog, og de kontaktede vredt mit forlag, som dog heldigvis kunne berolige dem med, at de var krediteret for idéen. Vi spiste der en enkelt gang denne gang, og maden var stadig dejlig.
 • Portes Virkelig dejlig restaurant med lidt pænere mad end “turistrestauranterne” i en hyggelig smal gade. Det kan være lidt svært at få bord, så kom tidligt eller vær forberedt på at vente. Jeg fik en grillet kylling med figen så mør, at kødet faldt af benene. Serveret på en kæmpe portion kartoffelmos og med en god sovs.
 • The Well of the Turk En virkelig hyggelig græsk-tyrkisk-restaurant, som derfor også har et lidt anderledes menukort end de andre. Vi sad i den hyggelige gårdhave og delte først en række forskellige mezes (småretter). Vi fik noget humus, nogle kødboller med mynte og spidskommen og noget fyldt squash med en cremeost med basilikum og mynte. Til hovedret delte ungerne en tyrkisk pizza med lammekød og chili (kødet smagte fantastisk men var ret stærkt) og en kyllingeret med safranris med granatæblekerner, rosiner og ristede mandler. Søren og jeg fik kebab. Der var en del brød involveret i flere af retterne, som man kunne spise eller lade være.
 • Enotico Denne restaurant er Tamams nabo og det var lidt en blandet fornøjelse. De havde mange lækre og grønne appetizers men hovedretterne var ikke sådan vildt interessante. Jeg fik mousaka, som jeg elsker, og den smagte perfekt.

Men Kreta lakker mod enden for vores vedkommende for denne gang, og i morgen venter hverdagen igen. Men hvor har det været skønt med en forsinket sommerferie i september. Det kan altså varmt anbefales!

Kreta i september - Chania - rejsetips og restauranter
Granatæblerne gror overalt som æbler gror i Danmark. 

Kreta i september - Chania - rejsetips og restauranter

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Keto kostplan testimonial

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

16 kommentarer til “Kreta – rejsetips og restauranter”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane,

  Jeg står selv og kigger på rejse dertil, hvad hedder hotellet i benytter?

  Det ser jo vildt lækkert ud:)

  Svar
  • Øj, øj, øj! Tusind tak, Marina! Du har lige givet mig (endnu) en god grund til at vende tilbage til Chania snarest! :)

   Svar
 2. Jeg er virkelig også faldet for Kreta. Var afsted i september for 2 år siden og vi boede i en lille bitte by 4 km fra Chania. Noget vekslende vejr dog, men helt enig med din betragtning – især om Chania. der er noget specielt over den by, selv om det er et stort turiststed. Kh. Birgitte

  Svar
 3. Eeelsker Portes. Dejlig mad og beliggenhed, og de sødeste ejere. Jeg sender lige et link til bloggen til dem. De bliver helt sikkert glade for de pæne ord.

  Svar
 4. Jeg er lige blevet gift på Kreta, kom faktisk hjem i sidste uge… Været der flere gange for øen er så utrolig smuk (hvis man ser bort fra mængden af overvægtige turister) Jeg har dog haft svært ved at finde de rigtig gode spisesteder, men har de sidste par gange været heldig at opdage disse to, som jeg derfor vil anbefale på det varmeste! “The Olive Tree” der ligger smukt nede ved vandet lige ved bygrænsen mellem Agia Marina og Platanias (turistbyerne) De har lækker og meget velsmagende kvalitetsmad + gode vegetarretter. Derudover “Prima Plora” der endda har mange økologiske retter – det er også helt utrolig lækker mad og en fantastisk location! Lige ved indkørslen til Rethymnon by med klipper og vand og gamle sten. Google dem evt :) De ligger meget langt fra den vanlige kedelige turistmad man desværre får så mange steder dernede.

  Svar
  • Ej tak for de dejlige tips. Dem vil jeg gemme til næste gang vi skal herned. For der bliver helt sikkert en næste gang :)

   Svar
 5. Super skønne billeder af hav, natur og mad :-) fra mit elskede Grækenland. Kom ikke selv derned i år, men nu jeg drømmer om Falassarna og Kreta igen. Det ser rigtig godt ud med hotellet, som vist ikke er så stort og fancy…for mig er det Grækenland og ferie, men svært at finde vest for Chania. Men nu må jeg på jagt..! Gætter på at det er øst for Chania I har boet!?!

  Svar
 6. Hvor ser det bare super skønt ud og ja samaria er virkelig et besøg værd. Har gået den selv 2 gange ??. Er vild med Kreta. Kh. Charlotte

  Svar
  • Man bliver aldrig helt færdig med Samariakløften, tror jeg. Jeg er ret sikker på, jeg skal gå den igen en dag, selvom dette var min fjerde tur. Det er en helt utrolig oplevelse hver gang!

   Svar