For nogle måneder siden rasede debatten om ultraforarbejdede fødevarer og deres rolle i fedmeepidemien. Siden da er vi mange, der har gået og ventet på en respons fra Fødevarestyrelsen, som er ansvarlige for de officielle kostråd. De har nemlig i årevis anbefalet selvsamme ultraforarbejdede fødevarer og endda blåstemplet dem med deres grønne Nøglehulsmærke. Fedtfattige yoghurter, dressinger, brød, morgenmadsprodukter osv. Allesammen har de fået myndighedernes sundhedsstempel, fordi de var fedtfattige, saltreducerede, indeholdt fuldkorn osv. Men de var samtidig også ultraforarbejdede.
Hvad er ultraforarbejdet og hvorfor er det vigtigt?
Ultraforarbejdede fødevarer er industrielt fremstillede produkter, der ofte indeholder mange tilsætningsstoffer som konserveringsmidler, emulgatorer, stabilisatorer, farvestoffer og smagsforstærkere, og som typisk har en høj grad af forarbejdning og lav næringsværdi.
Ultraforarbejdede fødevarer er ikke bare slik og chips og sodavand. Det er også flere typer yoghurt, yoghurtdrikke, brød og boller i poser fra supermarkedet, morgenmadsprodukter, dressinger, færdigretter osv.
Ultraforarbejdede fødevarer udgør i vores del af verden ca. 50-60% af indtagede kalorier (hos unge mennesker op til 80%) og de er sat i forbindelse med udviklingen af fedme, hjerte-kar-sygdom, forhøjet blodtryk, metabolisk syndrom, depression og flere cancertyper.
Det er ikke det samme som forarbejdede fødevarer. At en fødevare er forarbejdet gør den ikke usund. Forarbejdning af en fødevare kan være alt fra, at mælken er fermenteret til yoghurt eller ost, at tomater er hældt på dåse for at kunne holde sig længere eller at skinken er saltet eller røget. Forarbejdning er sjældent et problem. Men ultraforarbejdning er.
Kriterierne for, hvornår en fødevare er forarbejdet og ultraforarbejdet, er meget grundigt beskrevet i NOVA-klassifikationen.
Læs min artikel om ultraforarbejdede fødevarer, hvis du vil vide mere.
Kostrådene anbefaler ultraforarbejdede fødevarer
Fordi vores officielle kostråd er fedtfattige, er mere og mere af danskernes kost blevet ultraforarbejdet. Og det er kun blevet værre ved at klima har gjort sit indtog i kostrådene. I den nyeste kostcirkel fra Fødevarestyrelsen er kødet forsvundet, men til gengæld er der blevet plads til Havrefras og Cheerios. Altså ultraforarbejdede morgenmadsprodukter.
I mine unge dage var jeg en ivrig følger af de officielle kostråd. Jeg var fuldkornsdronningen over dem alle, og jeg var mester i at undgå fedt. Jeg forlod dog de fedtfattige kostråd i 2010 og har spist Low Carb lige siden. Omdrejningspunktet i min kost har siden været at spise hele og uforarbejdede fødevarer, tilstrækkeligt med protein og sunde fedtstoffer. Altså dybest set den gode gamle kostpyramide vendt på hovedet.
Fordi jeg har skrevet bøger om dette og blogget om dette har jeg selvfølgelig ikke ligefrem været Fødevarestyrelsens yndlingsperson. Igennem årene har de iværksat (skattebetalte) kampagner hvor de har fået kendte sundhedsformidlere til at advare mod LCHF og mod at lytte til ‘selvbestaltede sundhedsguruer’, som de kaldte os.
Jeg har trods dette altid været ret fair overfor de kostråd, synes jeg. Der er mange, der taler om, at fedmeepidemien startede samtidig med introduktionen af de fedtfattige kostråd og det er isoleret set rigtigt, at fedmekurven tog et tydeligt knæk opad, samtidig med at de blev introduceret. Jeg har dog ikke helt været på det hold, der har fremturet med, at kostrådene var direkte årsag til fedmeepidemien. Det mener jeg stadig ikke, men jeg hælder mere og mere til, at de måske nok har spillet en rolle ved den måde, de har forandret vores fødevaresystem.
Men min grundholdning har altid mere været, at kostrådene var bedre end deres rygte, og at problemet i højere grad var, at folk ikke fulgte dem.
Men nu er jeg færdig med at være så diplomatisk.
Fødevarestyrelsen vildleder bevidst forbrugerne
I takt med debatten om de ultraforarbejdede fødevarers rolle i udviklingen af fedme (og stort set alle moderne sygdomme) er vi mange, der har ventet på at høre, hvordan Fødevarestyrelsen ville forklare, at de i snart 50 år har anbefalet disse. Og det svar fik vi i denne uge.
Her lagde Fødevarestyrelsen en række videoer på Instagram, hvoraf den ene havde titlen: Hvad vil det sige, at mad er ultraforarbejdet?
Men i stedet for at besvare dette relevante spørgsmål, blander de begreberne ‘forarbejdet’ og ‘ultraforarbejdet’ mad sammen og taler langt og længe om, at man ikke behøver være spor bange for forarbejdede fødevarer og at mad, man laver hjemme i eget køkken, også er ‘forarbejdet’. Hvilket er sandt. Men som Fødevarestyrelsen udmærket godt ved, er forarbejdede fødevarer og ultraforarbejdede fødevarer ikke det samme!
I den næste video kaster de sig ud i spørgsmålet om ‘ultraforarbejdede madvarer er usunde’, men den video ender i et absurd konstrueret argument om, at cheerios er sunde ‘fordi de indeholder fuldkorn’.
Vorherre bevares!!
Lad mig lige toppe den med, at der i deres IG-profiltekst står ‘mad med mindre kemi’ og ‘mad, du ikke bliver syg af’. Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at det er satire men det er det ikke.
Jeg beklager, men jeg kan næsten ikke skrive dette på en pæn og ordentlig måde. Det, vi ser her, er 100% bevidst vildledning af forbrugerne for ikke at tabe ansigt over at have givet potentielt fedme- og sygdomsfremkaldende råd i snart 50 år. Det er ikke ok af en offentlig institution, som vi betaler mange millioner til hvert år og som er sat i verden for at varetage befolkningens (ikke industriens) interesser.
Så jeg har ændret synspunkt. Mit synspunkt er fremover, at jo længere væk fra Fødevarestyrelsens anbefalinger, din kost er, jo større chance er der for, at den er sund og god for dig. Fødevarestyrelsen og de officielle kostråd er en tabt sag, som primært varetager andre interesser end din sundhed. Det er ikke længere til debat.
Hør lige… det er ok at have individuelle præferencer til mad og det er til en vis grad også ok at være uenige om hvilken mad, der er sund og usund. Men det er ikke ok at skjule sit ansigttab bag bevidst vildledende information. Det er det aldrig men slet ikke, når man er en statsstøttet organisation.
Mange flere nuancer
Der er selvfølgelig mange flere nuancer i en debat som denne og helt i centrum er selvfølgelig spørgsmålet om mængder. The dose makes the poison, som man siger. En grundlæggende sund kost med en lillesmule ultraforarbejdede madvarer vil selvfølgelig stadig være sund overordnet set. Og det vil den. Men værd at huske også er, at dette også er fødevareindustriens mest fremførte argument.
Nå da, spiste du for meget og blev du tyk af det? Jamen, du kan ikke sige, det specifikt var kalorierne fra VORES produkt, der gjorde dig tyk. Hvis du bare havde spist mindre eller motioneret mere, var du jo ikke blevet tyk.
… hvilket er sandt. Men det er fannerme ikke et i orden argument at bruge, samtidig med at de fremstiller potentielt afhængighedsskabende madvarer, der er designet til at fremme overspisning.
Din sundhed er hermed dit ansvar. Det har det sådan set været hele tiden, men der er alligevel noget trist ved endegyldigt at erkende det.
Den oversete grund til, at Low Carb/Keto virker
Low Carb virker ikke kun pga. kulhydratrestriktionen. En anden overset grund er også, at det næsten automatisk bliver en kost, der øger protein og minimerer mængden af ultraforarbejdede madvarer. For når du ikke spiser korn og sukker og begynder at nærstudere næringsdeklarationer, når du handler, bliver det ret hurtigt tydeligt hvilke madvarer, der skal blive på hylden.
Når Proteinmanifestet udkommer, skal vi tale meget mere om, hvorfor nok protein af rette kvalitet er vigtigt for både sundhed og vægt, men du behøver bestemt ikke vente, til bogen udkommer med at fokusere på protein i din kost. Bogen indeholder ikke nogen ny og spændende proteinformel eller andet udokumenteret gejl i den retning. Den giver bare forståelse for, hvorfor det er vigtigt og hvorfor animalske proteiner er de bedste kilder til det.
I bogen har jeg i øvrigt også lavet mit eget forslag til, hvordan jeg mener, kostrådene burde se ud, hvis de havde menneskers sundhed i centrum.
Alle opskrifter i mine gode, gamle Keto-bøger, mine kostplaner og madplaner og mit Keto-kursus har fokus på protein. Samtidig har de det tilfælles, at der prioriteres hele råvarer som kød, grøntsager og fedt og ikke alle mulige ‘produkter’. Det giver den afledte sidegevinst, at indtaget af ultraforarbejdede madvarer bliver minimalt, hvis ikke ikke-eksisterende. Og det er bare endnu en grund til, at det virker så godt.
Således oplyst, hva? Håber ikke, jeg fik ødelagt dit weekendhumør🫣
Jeg er SÅ enig! Jeg har ofte tænkt på at det er super klimabelastende med alle de store supermarkeder som indeholder en masse ultraforarbejdet mad som vi ikke behøver. Det er ikke bæredygtigt på nogen måde – og helt unødvendigt.
Det der står tydeligst i forhold til at leve LowCarb/High Protein eller KETO er hvor simpelt det er at købe ind, at det er råvarer som er på listen og at det er utroligt så få produkter jeg har brug for, for at lavet varieret smagfuld mad der mætter og giver et bedre li v – mentalt OG fysisk!
Tak Jane for at bruge din stemme her.
Anja
100% dette – hvorfor går alle de ultraforarbejdede fødevarer under radaren i klimaregnskabet? De er sundhedsskadelige, bidrager til overkonsumering og produceres jo ikke ud af den blå luft. Det er vitterligt en kæmpe blind vinkel.
Hej Jane
nej du fik ikke ødelagt mit weekendhumør – tværtimod
YOU JUST MADE MY DAY :)
(I mangel af et dansk udtryk der siger det samme)
I øvrigt har en jordemoder for nylig fortalt i en familiegruppe at hun har “adskillige klienter der er blevet gravide på antiinflammatorisk kost/keto”
(og opførslen fra instanserne ligner til forveksling noget en person kunne blive diagnosticeret på – faktisk ret skræmmende)
Ja, det her er virkelig next level🤯
Og ja, jeg har også masser af LCHF/Keto-babyer på samvittigheden. Gid jeg selv havde kendt til dette, da jeg gennemgik opslidende fertilitetsbehandling for at få mine børn, imens jeg sværgede til fuldkorn og fedtfrie produkter. Suk..
Hej Jane,
Personligt synes jeg det er vigtigt at nogen tør “tale Rom midt imod”; her Fødevarestyrelsen. Især når disse nogen har orden i deres fakta.
Fødevarestyrelsen er ikke klogere end de data de har, og ind imellem lykkes det for enkeltpersoner at råbe op så konistent og længe, at de offentlige anbefalinger ændres.
Jeg tænker fx på Anette Sams og hendes kamp for at ændre opfattelsen af sukker og kulhydrat-anbefalinger til diabetes-patienter. Så det KAN lade sig gøre…
I tilfældet med de ultraforarbejdede fødevarer er der (I) heldigvis flere, der kommer med samme budskab. For et par dage siden så jeg en annonce fra Kræftens Bekæmpelse om at ultraforarbejdede morgenmadsprodukter (uspecifikke cerialer), proteinbarer og – her kommer et særligt segment nok op i det røde felt – plantebaserede færdigretter er en genvej til livsstilssygdomme. Så måske bliver lige denne kamp en lille smule lettere, omend det sikkert blive et “bumpy ride” på SoMe etc. Afhængigt af hvodan algoritmerne lige opfanger budskabet.
Jeg ønsker dig god kamp – tak fordi du er der!
Bedste hilsner
Anette
Jeg tror uden tvivl at denne kamp bliver nemmere. Men det havde dælme godt nok klædt Fødevarestyrelsen at stille sig i front i stedet for at lægge røgslør ud🫣
Hej Jane. Tak for din kamp for oplysning og bedre sundhed gennem kost! Jeg har for nyligt læst Georgia Ede’s “Change Your Diet, Change Your Mind”, og den handler jo i høj grad om det, du også taler ind i. Men det er også nogle yderst restriktive diæter, hun er fortaler for – man bør jo nærmest helt undgå alt andet end fedt og protein for sin krops og hjernes sundhed. Og der er jeg lidt nysgerrig på, hvad din holdning til hendes tilgang er? Forudsat at du har læst den/kender den :)
Mvh Addie
Hej Addie
Jeg ELSKER Georgia Ede og hendes bog. Det er vigtigt at huske, at hun taler for en terapeutisk diæt til brug ved sygdom. Jeg taler om en sund kost til vægttab og livsstil. Kun i meget sjældne tilfælde ville jeg begrænse protein, som hun foreslår. For de fleste mennesker vil det være mere gavnligt at fokusere på at få godt med protein. Derudover er det spot on, synes jeg.
Hej Jane, tak for dit svar. Jeg er lige lidt forvirret 😅 Jeg synes jo netop, at Ede er kæmpe fortaler for protein (og fedt) med sine palæo-, keto-, carnivore-diæter. Og at det er kulhydraterne (herunder også alle grøntsager), hun mener, man bør begrænse. Eller har jeg misforstået budskabet?
Ja det er sandt at der i Carnivoresporet ingen grøntsager er. Carnivore er en kost udelukkende med mad fra dyreriget. Du kan læse min artikel om Carnivore her.
De andre spor indeholder grøntsager i varierende mængde, men på alle sporene vil animalsk protein og fedt være dominerende. Men fordi diæterne er til terapautisk brug, taler hun for moderat proteinindtag og højt fedtindtag. Det kan sagtens være alletiders. Til vægttab er højt proteinindtag og moderat fedtindtag mere effektivt og derfor er det det, jeg primært skriver om og anbefaler (medmindre selvfølgelig diæten skal bruges til andet :))