Kostomlægning og sygdom


Kan man spise Keto, hvis man lider af….? Kan man spise Keto, hvis man har for højt kolesterol, er hjertepatient eller har haft cancer? Eller hvad, hvis man har diabetes 2 eller for lavt stofskifte?

Spørgsmålene til at bruge Keto og kostomlægning ved sygdomme er mange og jeg forstår det godt. Der findes så utroligt mange historier fra folk, som har spist sig fri af alverdens sygdomme, og det er glædeligt og motiverende. Jeg har selv set mange af disse historier udspille sig hos mine læsere eller kursister og listen for hvilke lidelser, der er forsvundet, er nærmest uendeligt lang.

Og jeg bifalder virkelig ønsket om at ville tage ansvar for eget helbred og bruge kostomlægning som led i behandling eller i et forsøg på at kunne reducere medicin. Stor respekt for det. Læs mere her om hvilke sygdomme Keto har en positiv effekt på.

Jeg kan bare ikke rigtigt hjælpe dig med det.

Har du en sygdom og vil du gerne bruge kost som supplement til din behandling, håber jeg, du vil læse dette indlæg.

Kan man spise Keto, hvis man lider af:

 • overvægt/fedme
 • diabetes, type 1 og 2
 • forhøjet kolesterol
 • for højt blodtryk
 • fordøjelsesproblemer
 • tarm-sygdomme (Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa)
 • stofskiftesygdomme
 • sklerose
 • hjertekarsygdomme
 • forskellige typer cancer
 • nyresygdomme
 • gigt
 • galdesten/problemer med galdeblæren
 • stress
 • depression

Dette er et uddrag af spørgsmål, jeg har modtaget bare den seneste tid.  Jeg takker ydmygt for tilliden, og jeg forstår også godt, hvorfor vi er havnet her.

Men vi er nødt til at være lidt ekstra påpasselige her.

Jeg er ikke læge

Spørgsmål om sygdomme og medicin hører til hos lægen, og jeg er ikke læge. Jeg rådgiver derfor ikke ved sygdomme, og jeg vil altid bede dig have lægen med på sidelinjen, hvis du laver en stor kostomlægning og har en sygdom eller tager medicin.

Det er for din sikkerheds skyld. Og for min sikkerheds skyld. Tænk, hvis jeg kastede et råd efter dig, som du fulgte blindt, og derefter kom galt afsted. Det ville jeg ikke kunne leve med! Og du ville da slet ikke.

Keto er en meget heftig intervention, som på ganske få dage kan ændre dit behov for medicin.

En lille kærlig reminder til dig, der synes, at fremmed dame på internettet eller en gruppe, du er medlem af på Facebook er rette sted til den slags spørgsmål: Det er det altså ikke. Pas på dig selv♥

Vores sundhedssystem er ikke gearet til at hjælpe med livsstilsinterventioner…

At disse spørgsmål alligevel lander på mit bord er også problematisk af den grund, at det sker, fordi disse mennesker ikke har fået den fornødne hjælp der, hvor de burde have fået den.

Og det er ikke en kritik, og det er bestemt ikke af ond vilje eller fordi ansatte i sundhedssektoren ikke vil hjælpe. På ingen måde. Men vi har bare ikke et system, der er gearet mod sygdomsforebyggelse eller brug af livsstilsinterventioner til sygdom.

Så de her mennesker falder mellem to stole med deres spørgsmål.

Går de til deres læge, er det sjældent, at de får andet at vide, end at de bare skal følge de officielle kostråd. Spar på fedt, spis fuldkorn. Og hvis der er noget, de har prøvet, er det jo for pokker det.

‘Læger ved ingenting om kost…’

At læger ingenting ved om kost er et argument, der florerer i Low Carb/sundhedskredse som opbakning til, at rådgivning i sygdomme og livsstile lige så godt kan foregå på Facebook som i lægens kontor.

Og det kan da fint være, at læger ikke har modtaget nævneværdig undervisning i kost, men de har til gengæld massivt kendskab til sygdom. Og når det handler om sygdom, har vi simpelthen et ansvar over for hinanden.

Og det kan da godt være, at læger ingenting ved om kost, men jeg ved ingenting om sygdom og medicin.

Og af den grund er jeg meget forsigtig med, både hvad jeg selv svarer, når folk spørger mig til sygdom, og jeg er også meget streng med, hvad jeg tillader, at andre skriver/svarer brugere på mine platforme.

Der er ingen, der skal modtage potentielt sundhedsskadelige råd på mine platforme.

Men hvad så, hvis man er syg og gerne vil bruge Keto…?

Hvor skal man så gå hen?

Ærligt, jeg ved det ikke, og det kommer også lidt an på hvilken sygdom, der er tale om. Der er forskel på at være hjertepatient og have fordøjelsesbesvær.

Og jeg forstår godt, at de spørgsmål lander hos mig, for er man syg, har man sjældent den store overskud til at læse videnskabelig litteratur eller selv at sætte sig ind i en ny kost-verden. Og så ender man i Facebookgrupper og på Youtube.

Og internettet er jo leveringsdygtig i historier om alverdens sygdomshelbredelse, hvilket både er godt og skidt. Det er godt for motivationen og inspirationen. Skidt, fordi man ofte står alene tilbage med ansvaret. Og skidt fordi det kræver virkelig god kildekritik at sortere skidt fra kanel.

Og jeg ville virkelig ønske, at det var anderledes. Og især ville jeg ønske, at der var mere åbenhed om, hvor meget kost og livsstil kan bidrage med i en helingsproces.

Måske det kommer engang…

Er der undtagelser?

Mjaah… jeg vil sige, at det er ret godt dokumenteret, at Low Carb/Keto er sikkert og effektivt ved diabetes 2 og overvægt/fedme.

At blodtrykket oftest normaliserer sig efter ganske kort tid på kulhydratfattig kost er også mere reglen end undtagelsen.

Kolesterolprofilen ændrer sig ofte til en mere gunstig fordeling, men da kolesteroltallet også kan stige på Keto, er der nogle ting, som er værd at have forståelse for. Især er der ting, der er nødvendige at tage højde på før blodprøven for at få et retvisende svar. Dem har jeg skrevet generelt om her: Keto og kolesterol

Og selve vægttabet har ofte god effekt på disse parametre også.

Ketogen Diæt er desuden en veldokumenteret kost ved epilepsi.

Men intet af dette ændrer på, at man bør tale med sin læge, hvis der er medicin med i billedet.

Sådan får du en god snak med lægen

Læs artiklen om hvordan du får det bedste ud af snakken med lægen. Den finder du her: Sådan taler du med din læge om Keto

Kostomlægning og sygdom, er keto farligt?

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

50 kommentarer til “Kostomlægning og sygdom”

 1. Hej madbandit,
  Vil gerne tabe mig og kigger på din ketoplan, men er ikke sikker på om jeg vælger rigtigt. Har læst lidt rundt på din rigtigt gode side og ikke helt fundet svar, spørgsmål (hvis det altså findes ;:)
  Egner planerne sig til at jeg er gluten intollerant + slut overgangsalder + pco + irritabel tyktarm?
  Gluten er jeg trænet i, men de andre aspekter er lidt uigennemskuelige for mig ift. ketokost.
  Mvh Vibeke

  Svar
  • Hej Vibeke
   Keto egner sig supergodt til alle de forhold. Insulinresistens er jo i centrum ved både overgangsalder og fasen efter og går også hånd i hånd med PCO. Keto er den enkleste kost, vi har, til øjeblikkelig nedbringelse af insulinniveauet. Det lave insulinniveau hjælper til at faciliterer det metaboliske skifte til fedtforbrænding, det regulerer appetitten og gør vægttab nemmere. Da det samlede kulhydratindtag er lavt (ca. 20 g), er der utroligt lidt i kosten, der generer tarmen og derfor virker Keto ofte lige så godt eller bedre end kost som Low Fodmap, der tit anbefales ved IBS. Så ja, jeg synes i den grad, det lyder som rette hylde.

   Det betyder ikke så meget hvilken kostplan, du starter med. De er bagge gode. Jeg ville vælge den fleksible, tror jeg. Den gør det nemt at tilpasse livsstilen til din hverdag og dine smagspræferencer.

   Svar
 2. Hej Jane.
  Jeg ved godt du ikke svarer på sygdom og medicin. Jeg vil bare gerne have et svar på, hvad jeg kan spise af grøntsager der er meget kalcium i og må jeg spise ubegrænset af disse grøntsager.

  Jeg startede for alvor på Keto ved årsskiftet, og har tabt mig 18 kg, MEN jeg er dybt fortvivlet og frustreret, for mit kalcium tal er faldet farligt meget, siden jeg startede.
  Det er blevet så lavt, at lægevagten har haft ringet til mig, da jeg var hos lægen til mit årlige helbredstjek, og jeg blev indlagt med det samme, og blev lagt i drop. Jeg fik næsten 500 ml i droppet, og blev sendt hjem igen, men det falder bare igen, og nu er det ved at være kritisk igen.
  Normalt spiser jeg kun kalcium piller om sommeren, fordi jeg også får vandrivende, men jeg har slet ikke taget noget vandrivende i år, og det ene af mit blodtryksmedicin, som der var vandrivende i, blev jeg bedt om at stoppe med, men ligemeget hjælper det.

  Fra slet ikke at tage noget kalcium, undtagen i mine vitaminpiller, er jeg nu oppe på at skal tage 6 kaleorid piller om dagen, og jeg går og er nervøs hele tiden, om det bliver ved med at falde hele tiden. Det bliver ved med at ligge på 2,8, 2,9, og det er alt for lidt.

  Har du en ide til, hvad jeg kan spise, feks af grøntsager, så jeg kan få tallet op igen ? Bare ikke fisk. Jeg ved godt at laks er godt, men jeg kan bare ikke få det ned, og det er noget jeg aldrig har spist før.

  Derimod før jeg gik på Keto, spiste jeg både kartofler, ris og pasta, og da lå mit kalcium normalt.

  Ellers ender det simpelthen med at jeg må stoppe med Keto, selvom jeg helst ikke vil, nu hvor jeg har tabt mig 18 kg, men det kan desværre blive en nødvendighed. Men jeg kan heller ikke gå og være så nervøs altid over de kalcium tal. Jeg går til læge hver uge, og får taget blodprøver, fordi det er så lavt.

  Undskyld den lange smøre, men jeg ved snart ikke hvad jeg skal gøre mere.

  Svar
  • Hej Susan
   Jeg har aldrig før stødt på, at kalcium skulle blive for lavt på Keto. Og det lyder da helt mærkeligt at blive ringet op af vagtlægen. Hvordan har du det generelt? Og hvad har du ellers af sygdomme, som kan trigge denne reaktion fra dem? Nyresygdom, inflammatorisk tarmsygdom, som kan påvirke næringsstofoptag, noget tredje evt.? Giver lægerne noget bud på hvorfor dit kalcium skulle være lavt?

   Vi får jo generelt fint med kalcium i kosten på Keto. Brød, kartofler, ris, pasta indeholder jo ikke nævneværdige mængder kalcium. Gode kilder til kalcium i kosten er mejeriprodukter (ost fx er en god kilde hos os på Keto, da selv små mængder giver et virkelig godt skud kalcium), men herudover er der jo også fløde, cremefraiche osv. herudover grønne bladgrøntsager som spinat, grønkål og broccoli men disse indeholder dog også oxalater, som kan hæmme optagelsen af kalcium, fisk som du er inde på, som ikke er en mulighed og herudover også nødder og kerner, fx sesamfrø tror jeg ligger i top der.

   Generelt er det jo næringsoptaget, der tæller. Hvis man ikke optager et mineral godt nok, kan man jo spise nok så tosset af det.

   Men jeg spekulerer lige på noget helt andet… hvordan er dit saltindtag? Er du opmærksom på at supplere med salt, som man skal på Keto?

   Og hvad spiser du? Kan du beskrive en typisk dagskost for mig i råvarer og mængder? Måske er der noget, vi kan justere der…

   Svar
   • Hej igen Jane.
    Jeg spiser rigtig meget salat til min mad. Jeg kan feks. stege en bøf, og lave en salat til, af iceberg, agurk, tomat, løg, rød peber, og nogen gange kommer jeg 2 kogte æg i. og lave en dressing af piskefløde, og 1 spsk. citron. Eller bare alm kød, og stegt spidskål, eller hvidkål, eller kogt blomkål og brocoli. Til frokost kan jeg lave din dejlige hønsesalat, på et stykke brød, som jeg har bagt enten fra dig eller KB Stone, eller 1 dåse tun i vand, med Hellmans mayo, med agurk, tomat, og 1 skive brød. Jeg salter min mad, og jeg bruger middelhavssalt, men jeg salter det ikke nær så meget mere, da jeg bliver rigtig tørstig af det, og jeg drikker meget danskvand med citrus, eller saft (sukkerfri). Lægerne har sagt at det kunne være saltet der gør det, for når jeg tisser så meget som jeg gør, tisser jeg kalciumet ud. Jeg har fået piller for for højt blodtryk, men den ene slags har de også sagt, jeg ikke må tage, da der er lidt vanddrivende i dem, men alligevel stiger mit kalcium ikke. Jeg får taget blodprøver hver uge, så de kan holde øje med det, og nu er jeg sat op til 6 kalcium piller om dagen, hvor jeg før ikke tog nogen, uden jeg fik nogle vanddrivende, men dem har jeg kun taget om sommeren, da mine fødder hæver meget, når det er så varmt. Jeg er også begyndt at spise brocoli, selvom det ikke er min livret, men der skulle være meget kalcium i det. Ellers spiser jeg det vi må få på keto. Jeg har ikke andre sygdomme, udover forhøjet blodtryk.
    Mvh. Susan

    Svar
    • Det lyder også så mærkeligt altså. Det var netop tisseriet, jeg ville ind på. Det, der sker, når man spiser få kulhydrater er jo, at kroppen ikke holder så godt på væske. Nyrerne slipper simpelthen væske og derved salte og mineraler ud, når insulinniveauet bliver lavt (hvilket det skal være for at facilitere fedtforbrændingen). Det er netop derfor vi supplerer med salt på Keto. Så hvis du har begrænset salt, ville jeg synes det var oplagt at prøve at tage optimal dosis salt, hvilket formentlig er i nærheden af at salte maden godt og supplere med 1-2 tsk pr. dag (fordelt over dagen, ikke på én gang).

     Hvordan med D-vitamin og Magnesium (en god slags, fx Magnesium glycinat – ikke supermarkedsmagnesium)? Tager du det? Tilstrækkeligt D og Magnesium er nødvendigt for optagelsen af kalcium. D-vitamin kan de måle men man kan ikke måle magnesium, da man måler blodkoncentrationer og ikke magnesium i cellen, som vi er interesserede i.

     Jeg tror ikke, der er meget at komme efter kostmæssigt. Har du lidt ost/mejeriprodukt i kosten? Du kan bytte iceberg til spinatblade, det vil give flere næringsstoffer men for at være ærlig, tror jeg ikke, det er det, der kommer til at være det springende punkt.

     Så salt, D-vitamin og Magnesium ville være mine bedste bud (med førstevalget på salt).

     Svar
     • Jeg får både d vitamin og magnesium. Magnesium er ordineret af min læge, men det er mod forstoppelse, så jeg ved ikke om det er sådan nogen du tænker på ? D-vitaminet er de almindelige jeg køber i Netto, og der er jo også d-vitamin i de vitaminpiller fra Livol, så jeg skulle gerne være dækket ind af det.
      Ost spiser jeg også,
      Jeg tænker også på, at hvis jeg skal spise mere salt, så kommer jeg jo også til at tisse meget mere, da jeg i forvejen bliver meget tørstig af det middelhavssalt, som jeg allerede bruger.
      Jeg vil SÅ gerne finde årsagen til jeg har det sådan, for hvis mit kalium falder meget mere, kan det få uheldige følger, såsom hjertestop. Det sagde vagtlægen til mig, da de ringede til mig. Det var så lavt, de ikke kunne forstå jeg ikke var faldet om med hjertestop. Og det vil jeg jo helst undgå, så derfor er det vigtigt for mig at få det kalium op igen

     • Okay, jeg er lidt forvirret nu, for tidligere skrev du kalcium og nu skriver du kalium. Der er jo en væsentlig forskel på de to mineraler og jeg forstår meget bedre din læges alarm nu😅

      Men kalium giver meget bedre mening ift. det, du beskriver, og det kan sagtens være en konsekvens af at spise Keto uden nok salt. Så salt vil stadig være bedste bud. Jeg tror, du er tørstig og tisser, fordi du spiser for lidt salt og derved mister du kalium. Det er set utroligt mange gange før og det er den milde dehydrering og ubalance i elektrolytbalancen, jeg har talt om så utroligt mange gange før, og grunden til, at jeg taler om salt, salt, salt som en pladespiller, der er gået i hak. Keto uden nok salt kan i uheldige tilfælde være decideret farligt.

      Vil du ikke spise mere salt, er det en super idé at øge kulhydratindtaget. Det behøver ikke være fra brød og sukker men kan være fra frugt, rodfrugter, nødder, kerner osv. Når du kommer lidt op i kulhydrat, balanceres elektrolytterne nemmere. Så spiser du mere Low Carb end Keto og det er også superfint. Om ikke andet er det i hvert fald værd at teste. Salt vil stadig være vigtigt men i mindre grad end på Keto.

      Og magnesium og D er stadig vigtige også (det er de for alle). Overvej at skifte til D-vitamin fra Puori og hvis det magnesium, du får fra lægen er Magnesia (Magnesium oxid for forstoppelse) så suppler med Magnesium citrat eller Magnesium glycinat.

     • Jeg er virkelig ked af jeg har blandet de 2 ting sammen, men det er Kalium, jeg mangler. Jeg vil selvfølgelig spise/drikke det du har skrevet, og håbe på det bedste. Endnu engang undskyld, hvis jeg har spildt din tid :(.
      Mvh. Susan

     • Intet problem -håber, det hjælper. Det er absolut vigtigt at få styr på❤️

 3. Hej Jane
  Jeg har læst, hvad du skriver omkring keto og sygdomme. Jeg har Parkinsons og faster ved kun at spise to gange dgl. og synes, jeg har styr på den del, men ikke i forhold til keto og mit lave BMI på 19 sammen med et rimelig aktivt aktivitetsniveau.
  Kan du rådgive her?

  Svar
  • Hej Torben
   Jeg kan ikke rådgive om sygdommen men det har du også styr på lader det til. Ift. at få nok kalorier på Keto, så er der ikke andet svar end at du skal spise mere fedt. Det er fedt, der skal bidrage med de ekstra kalorier, så du får matchet energiindtag til energiforbrug. Det kan være meget svært med et højt aktivitetsniveau og kunto måltider, så en løsning kune være et få et tredje måltid på banen. Det tror jeg, du vil opleve som nemmere.

   Svar
  • Nej, ikke i studier. Men ingen kost er undersøgt over så lang tid (det kan man jo ikke, hvis forholdene skal kontrolleres).
   Men vi har efterhånden anekdoter på mange, der har spist Keto i årtier.

   Svar
 4. Hej Jane,
  Jeg er liige startet på keto, og har derfor også kun lige ‘fundet’ dig, og tilmeldt mig dit nyhedsbrev.
  Jeg ville netop spørge dig om keto og wegovy (som jeg skal starte på i denne måned) ville kunne fungere sammen.
  Altså, ville kombination af Ketose og en medicinsk induceret øget insulinfrigivelse og mindsket glukagonproduktion (som jeg forstår at wegovy gør ved kroppen), fungere godt sammen..?
  Som jeg forstår det vil ketose netop sænke insulinbehovet i kroppen, da man ikke skal omsætte kulhydrater af betydning, hvor wegovy altså arbejder med at øge insulin frigivelsen..
  Så måske er der et mis-match?
  Samtidigt er wegovy designet til blot at påvirke din appetit på hvilke fødevarer du nu engang indtager, og anbefales ofte i sammenhæng med kost omlægning, som derfor måske godt kunne omfatte en Low carb/ketonisk diæt..
  Håber spørgsmålet giver mening..
  Jeg skal nok stille min læge samme spørgsmål, men har du hørt om dette allerede eller kender du til undersøgelser om dette?
  Glæder mig til at følge dig!
  Mvh
  Lone

  Svar
  • Hej Lone
   Det giver super mening og er jo bestemt meget relevant. Jeg er jo ikke læge og alt det der, jeg er nødt til at sige, men jeg vil helt sikkert også mene, at en kombination af Wegovy og Low Carb/keto sagtens kunne være et fint match. Men det vigtigste i ligningen her er at lade medicinen understøtte de nye gode livsstilsvaner (pyt med hvad de hedder) og især at spise nok protein (og helst også styrketræne), simpelthen for at beskytte muskelmassen under vægttabet.

   En udfordring med wegovy kan være, at appetitten nedsættes så kraftigt eller giver så meget kvalme, at indtaget bliver meget småt. Det er jo en del af hensigten, kan man sige, men bliver kalorieunderskuddet meget stort og kosten, der spises proteinfattig og næringsfattig, kan op mod 40% af vægttabet komme fra muskelmasse. Og det er bestemt ikke ønskeligt. Hvis kombinationen med Keto fx gør, at appetitnedsættelsen bliver for kraftig (keto øger også glp-1 i tarmen), ville jeg enten skrue ned for wegovy-dosis (sammen med lægen) eller op for kulhydratindtaget.

   Det virker til, at effekten af wegovy er meget individuel og vi kender endnu ikke kombinationsvirkningen med diverse kostretninger. Men jeg vil sige at Wegovy+protein+grøntsager sammen med et kalorieunderskud, der ikke er for voldsomt, virker som et ret godt og sikkert bud. Og så pyt med de andre detaljer.

   Det ville i hvert fald være mit bud. Rigtig god vind❤️

   Svar
 5. Kære Jane.
  Tusind tak for dig og din fantastiske side. Eneste danske side, jeg kan bruge til noget, i forhold til en forståelse af, hvad keto er og kan.
  Jeg er en ældre dame på 60 år, som for 1 måned siden, fra den ene dag til den anden, gav slip på sukker og samtlige kornbaserede produkter. Ris, bønner, linser etc. har jeg ikke gjort det i i mange år, da jeg aldrig har kunnet fordrage det. Nu ved jeg endelig, hvorfor ;-) Jeg har levet efter ketoprincippet i 1 måned og har sideløbende læst alt på din side (tror jeg). Efter bare fire dage slap jeg af med min “bloating” og kunne pludseligt, efter årevis lægge mig i sengen uden vejrtrækningsproblemer. Min almene tilstand i fordøjelsessystemet er blevet bedre, selvom det, der kommer ud af bagenden, ikke helt kan beslutte sig. Jeg har tabt 3 kg, men mit hovedmål er helt klart at få bugt med en konstateret fedtlever samtidig med, at keto ikke bare skal være en kur, men min fremtidige livsstil. Jeg tager tilskud af magnesium citrat, hvilket dæmper kramperne i mine lægge, kalium i form af gærflager i maden, D3+K2, jern, C-vitamin og B12, og så drikker jeg saltvand hver morgen samt 2-3 gange mere i løbet af dagen.

  Nu kommer jeg så til mit spørgsmål: hvorfor mon jeg får mere og mere ondt i kroppen? Specielt skuldre, nakke og øvre ryg “syrer” til og er øm, lige meget om jeg er i bevægelse eller stillesiddende? Desuden føler jeg det hurtigt i mine lår, som om jeg har løbet et maraton, når jeg blot går en stille tur med hunden…?

  Endnu en gang tusind tak for din inspiration og for den hjælp du allerede har givet mig via din siden

  Bedste hilsener
  Saga C. Due

  Svar
  • Hej Saga
   Hvor er det dejligt at høre om dine fine oplevelser.

   Jeg synes desværre ikke jeg har kompetencerne til at gennemskue dine smerter men i de fleste tilfælde, hvor jeg stødt på disse, har det handlet om Keto flu og elektrolytubalance. Det kan sagtens give smerter på den måde. Så måske er din natrium-kalium-balance off.

   Nogle gange kan det være svært at rette op på når man står midt i det og det er nemmere bare at øge kulhydratindtaget og ligge lidt højere i nogle dage eller en lille uge og så gradvis sænke det igen. Jeg ved ikke hvorfor det virker bedre men det gør det bare.

   Håber du finder en løsning❤️

   Svar
   • Hej Jane.
    Tusind tak for din hurtige tilbagemelding 🙏 Jeg vil forsøge mig med lidt mere salt, og så er jeg nu ved at læse “Keto på 4 uger”, så tænker der viser sig noget inspiration derfra. Indtil videre er jeg i hvert fald meget begejstret 😄🍀
    Bedste hilsener
    Saga

    Svar
 6. Hej Jane,

  Jeg fik lige lyst til at prøve med en besked, da jeg ikke synes jeg kan finde svar andre steder :-)

  Jeg døjer med lavt blodtryk som gør mig dvask, svimmel og utilpas størstedelen af en dag. Det har stået på et tre års tid og jeg researcher om jeg kan spise mig ud af det, frem for medicin som er fremtidsudsigten hvis det fortsætter. Jeg elskede at spise Keto før jeg fik børn for 5 år siden, og jeg går at funderer på om det mon kunne være løsningen. Ved du om det er fy-fy med lavt blodtryk (velvidende du ikke er læge. Jeg er mest nysgerrig på at høre om du har noget sparring på emnet.

  De bedste hilsner
  Amanda

  Svar
  • Hej Amanda
   Pudsigt nok er du den anden, der spørger til lavt blodtryk her i den sidste tid.

   I min forståelse er det ikke noget, man behøver bekymre sig om, hvis man ikke mærker noget til det. Men det lyder til at du har symptomer på det. Har lægen nogle bud på hvordan du kan få det op?

   Keto sænker som regel blodtrykket, i hvert fald når det er for højt. Mærkede du nogen forskel med Keto sidst?
   Og ellers vil jeg sige, at jeg vil anbefale dig at gå forsigtigt frem, dvs. sænke kulhydratindtaget gradvist i stedet for på en gang og huske at være super opmærksom på at få nok salt. Har du blodtryksmåler derhjemme? Ellers kan det være en idé også, så du kan følge lidt med i hvordan det går.

   Det tror jeg ville være mine bedste bud❤️

   Svar
 7. Hej Jane
  1000 tak for din saglighed og din kæmpe omsorg, empati respekt for alle os der spørger til Keto iht. div. sygdomme.👍🏻💪🏻👏🏻
  Jeg vil dog alligevel 🙄 tillade mig at spørge om du har hørt fra nogen med knogleskørhed som det har gavnet i forhold til at styrke /genopbygge knoglerne.
  Tak for alle dine skønne opskrifter, din viden og lyst til at dele den på en super måde. Venlig hilsen Helle

  Svar
  • Hej Helle
   Det kan jeg faktisk ikke huske, om jeg har hørt specifikt om, men det interesserer mig en smule, for min mor har fået konstateret knogleskørhed og der er jo en arvelig faktor i det. Indtil videre har jeg dog ikke selv gjort så meget andet end at skrue op for protein og styrketræning og sørge for at calciumindtaget ikke bliver for lavt (jeg spiser ikke så mange mælkeprodukter).

   Var det noget, jeg måske skulle skrive lidt mere om? Det kan jo være relevant for flere, tænker jeg…

   Svar
   • Hej Jane
    Tak for svar.
    Ja det ville være rigtigt dejligt hvis du vil skrive om knogleskørhed.
    Det kom totalt bagpå mig at jeg har det.
    Jeg er faldet 2 gange med 10 års mellemrum 1. Gang på rulleskøjter og anden gang på mountain bike… begge gange kunne jeg ikke gå /stå uden ekstrem smerte og lå stort set i sengen… i en måned g alligevel ville hverken læge eller hospital røngten fotografere min ryg, jeg havde nok spist alt for mange kodimagnyl ellers ku jeg slet ikke gå g stå, så de sagde jeg ikke kunne ha brækket ryggen. Når jeg selv kom på hospitalet, min søster kørte mig liggende i bilen. . men jeg havde faktisk sammenfald i ryghvirvlerne, tænk hvis jeg havde fået at vide at min knogler var ved at afkalke alt for tidligt, så havde jeg brugt meget mere tid på styrketræning og kosttilskud bevægelse og mad istedet for at arbejde arbejde arbejde og køre i bil til og fra og så dejse om på sofaen.., nå, sorry for den lange tekst, er bare så ærgelig, havde drømt m et helt andet otium. Så det er mega vigtigt at man tænker knoglesundhed meget tidligt ind i sit liv. 🦴🩻
    Så ja det ville være skønt med din gode viden 👍🏻👏🏻☺️så så mange som muligt bliver opmærksomme på knogleskørhed
    Venlig hilsen Helle

    Svar
    • Åh hvor jeg virkelig forstår din ærgrelse.
     Men selvom man kan sige at noget skade måske er sket allerede, kan kost og især styrketræning stadig hjælpe. Det er aldrig for sent at starte❤️

     Jeg prøver at researche lidt og skriver mine tanker om det❤️

     Svar
 8. Hej Jane. Kende du ikke til amerikanske dr Eric Berg? For 5 år siden fik en ung kvinde i min familie det skidt: alt for lavt stofskifte. Lægen sagde hormoner. Kvinden gik hjem uden , skrev på nettet “damaged metabolisme”. og op dukkede dr. Eric Berg. (Dr. Fordi han er kiropraktor). Han forklarede i video at det handlede om en svækket lever. Men let at rette op på, via kosten. Og nogle kosttilskud.
  Det gjorde hun 100%. 1 ,5 måned efter var hun fuldstændig frisk igen. Jeg blev nysgerrig. Og træt af mit hårtab, vædtøgning mm.Så jeg fulgte hans generelle kostråd. Det bar frugt meget hurtigt. Jeg er nu 73 sund og rask. Også tænderne.
  Og sår og blå mærker heler lynhurtigt. Jeg er superglad for hans viden, og hans superformidling af årsagssammenhænge ved sygdomme. Han er ikke guru. Han taler om insulinresistens og ketokost. Han har en stor viden.
  Jeg er pensioneret jordemoder med 25 års erfaring , og altså sundhedsfarligt uddannet . Og jeg undrer mig over at sååå mange bliver syge.
  Venlige hilsner fra yen

  Svar
  • Så dejligt at høre, Yen. Altid virkelig dejligt at høre når folk forbedrer helbred med livsstil. Det er jo virkelig fantastisk.

   Jeg kender godt Dr. Berg og han er ikke min favorit, må jeg indrømme. Men stadig super glad for at han kunne hjælpe dig sådan❤️

   Svar
 9. Hej Jane,
  Er med på, at du ikke er læge 😉
  Men… Måske du…
  Kender du til erfaringer med LCHF og lavt stofskifte, som du evt vil dele?
  Mvh.
  Pernille

  Svar
  • Hej Pernille
   Åh svært område. Jeg har kun lidt anekdotisk erfaring fra tidligere kursister og min erfaring er at de generelt klarer sig godt. Men det er et lidt kompleks område og jeg kan godt forstå du er forvirret. Når man prøver at læse op på det kan det føles som den ene lejr taler for at Keto er det eneste for folk med stofskifteproblemer mens den anden lejr taler for at det er det værste, man overhovedet kan gøre. Det er svært at blive klog på.

   Har du mod på at give det et forsøg? Fire uger til en start fx og så evaluer hvordan det går? Jeg tror næsten ikke der er anden vej. Der er en interessant artikel her: https://www.virtahealth.com/blog/does-your-thyroid-need-dietary-carbohydrates Den er jeg nogle gange vendt tilbage til, når folk har spurgt.

   Men mere har jeg desværre ikke at byde ind med.

   Svar
 10. Hej du.
  startede keto for 3 uger siden, har det godt med det, tabt 3 kilo, yee, og alt er fint, jeg skal aldrig leve anderledes!…Men siden start er jeg flere gange vågnet om natten med lægkramper, har du hørt andre omtale det?..jeg har spist magnesium piller i mange år for at forbedre min søvn, så det kan ikke være mangel på det.
  bh. Karina

  Svar
 11. En hel masse “pladder” om intet, du er ikke læge men skriver alligevel en masse som ikke kan bruges til noget som helst fordi du ikke er læge. Skriv dog det til at starte med, søg læge og spørg. Samtidig er vi andre fri for at læse spalte op og ned for til sidst at få at vide at du ikke er læge og man skal spørge sin læge. Jer er mere end ulmindelig skuffet over at læse det du har skrevet, det minder mest af alt om kvaksalveri og det ved jeg det ikke er.
  Vi er to som ikke kan tabe os og lægerne ved, som du ganske rigtig skriver, ikke en dyt om mad. Vi har leddegigt og psoriasisgigt og urinsyregigt og knogleskørhed, to ting er fælles og vi kan ikke tabe os, selvom vi gør som lægerne siger, jeg spiser så lidt at jeg bliver dårlig efter motion og skal have lidt at spise men det fatter lægerne ikke, de siger spis noget mindre, vi spiser så meget frugt og grøntsager at dyreværnsforeningen snart kommer efter os fordi vi spiser dyrenes mad.;)

  Svar
  • Hvor er din kommentar dog lige dele fornærmende og uberettiget. Læs lige min tekst igen. Start fx med det afsnit i starten, der hedder JEG ER IKKE LÆGE.

   Seriøst, altså!!

   Svar
  • Frugt er jo stort set også bare sukker, så det var da et sted at starte… Plus, folk bruger meget ordet Grøntsager, og det har de også en tendens til at kalde Rodfrugter… Ikke alle Grøntsager så gode som de fremstår!

   At sige man ikke kan tabe sig, er den største omgang vrøvl, man har altid sagt at det er så nemt at tage på, men svært at tabe sig, men nej, det er lige nemt med begge dele, men det afhænger jo fuldstændig af hvad man fodrer sig med… Vil i tabe jer, så tænk sådan her, kroppen forbrænder kulhydrater før den forbrænder fedt, det er derfor mange bruge utallige timer i et fitness center, og så bliver suffede når de finder ud af at de kun har tabt 200 gram på en uge, når de kunne have gjort det om dagen bare ved at sidde ned! Fjern kulhydraterne, så fedt forbrændingen kommer i gang, så skal i nok tabe jer :)

   Svar
 12. “Og så bevæger vi os ud i en gråzone, hvor du skal turde tage ansvar for dig selv, din sygdom og dit liv.”

  Dette er mit mantra. Og det har det sådan set været, siden jeg blev voksen. Jeg er ansvarlig, lægen er konsulent.

  Jeg synes, den del er SÅ vigtig.

  Svar
  • Lige netop sådan tænker jeg det også. Men jeg kan heller ikke lade være med at tænke, at det kræver en del ressourcer at kunne det. Og det ærgrer mig sådan at det skal være sådan :)

   Svar
 13. Hej 😊. Ja, at komme hjem fra lægen med fine tal og samtidig med en besked om at jeg, som har diabetes type 2 , lige netop har brug for brød,ris osv. i min kost er vildt frustrerende, uha hvor kommer man da i tvivl . Så tak for dit indlæg det stiger selvtilliden af ❤ ❤

  Svar
  • Dejligt du kunne bruge skriverierne, Lis. Jeg forstår godt det må være virkelig svært. Lige netop ved diabetes 2 synes jeg dog, at lægerne begår en stor fejl i ikke at nævne Low Carb som alternativ. Efter alt der er sket de sidste par år synes jeg faktisk det er en forpligtelse, de har.

   Der er i øvrigt en masse diabetes-skriverier her også: Diabetes

   Svar
 14. Jeg var hos lægen i dag skulle have EKG. Jeg er hjerte patient og vejer for meget.
  Jeg spurgte sygeplejesken om keto var noget for mig ,
  og det sagde hun ja til , men at jeg bare skulle holde mig fra de fede ting
  såsom pølser , bacon , smør mm.
  Så ja nu vil jeg da håbe at jeg kan komme i mål med mit vægttab.

  Svar
 15. Hvor er det et fantastisk indlæg! Tak for det.

  Jeg har både diabetes 2 og Mb Crohn, og jeg har valgt at tage ansvar for mit helbred selv. Jeg har bla. sagt nej til medicin for Crohn og været medincinfri i nu 3 år og mine tal er fine.

  Du har så ret i, at man bliver druknet i gode råd, og at man på hospitalet og lægen ikke får andet råd end kostpyramiden…

  Så jeg vil gøre det, som jeg efterhånden har lært om min egen krop og lytte til den, mens jeg prøver mig forsigtigt frem :-)

  Tak for et sobert og fornuftigt indlæg :-)

  Svar
  • Tusind tak. Det er et af de indlæg, der har været virkelig svært at skrive, fordi jeg netop ikke ønsker at gå ud over mine egne grænser rent kompetencemæssigt men samtidig gerne vil formidle, at der er SÅ meget hjælp at hente i kost og livsstil.

   Du er jo et lysende eksempel på det❤️

   Svar
 16. Hej Jane.
  Har din bog KETO. Har også modtaget nogle mails, og tak for det. Har læst meget, og tror KETO er noget for mig/os. Er nu pludselig blevet lidt i tvivl om det kan skade da jeg er gastrisk bypass opereret, samt har fået min galdeblære fjernet??

  Svar
  • Hej Susanne
   Jamen jeg synes jo netop at den slags spørgsmål hører til hos lægen eller hos en med indblik i din helbredshistorik og -situation.

   Men ud fra en generel betragtning er ingen af delene et problem. At du GB-opereret kan betyde, at du måske må spise flere små måltider men det er jo formentlig en tilretning, du lever med allerede. Vibeke her er fx GB-opereret.

   Uden galdeblære kan du have brug for at starte lidt langsomt op med fedtet, da leveren lige skal op i gear ift. produktionen af galde. Et lavere fedtindtag kan være en fin løsning og mange har gavn af mellemkædede fedtsyrer som fx kokosolie og MCT-olie, da de optages i tarmen.

   Så en langsom og rolig start virker til at være den bedste anbefaling.

   Svar
 17. Jeg vil utrolig gerne prøve keto i 4 uger, jeg har prøvet mange Kure i årenes løb, men aldrig den rette for mig.
  Jeg har KOL/astma og får inhalation, jeg har også forhøjet bt, og er efter BMI fed, så nu må jeg gøre noget for mig selv.
  Jeg vil kontakte min læge og høre hvad han siger. Vi har snakket om min vægt og jeg godt ville igang med noget livsstilsændringer, men han kunne jo ikke henvise mig til nogen pga. disse Corona tider. Så jeg tror helt sikkert han vil være med på det,
  Men jeg må lige høre ham ad i forhold til den medicin jeg får?

  Svar
  • God idé, Kirsten. Jeg tror, du vil opleve Low Carb/keto som nemmere end noget andet, du har prøvet. Det kræver lidt ekstra indsats i starten men du vil hurtigt mærke at din krop føles anderledes. Du kan godt glæde dig :)

   Svar
 18. Hvor har du evig ret Jane…. jeg nævnte for min læge at jeg spiste LCHF/keto baseret kost og han var bekymret for mit kolesterol. 1 år efter kommer jeg ned til ham og mine tal så fine ud, han spurgte hvad jeg havde gjort og jeg sagde at jeg har droppet alle de forarbejdede kulhydrater, skåret sukker væk fra min kost og spiser grønt til hvert måltid. Det synes han var glimrende og sagde jeg skulle fortsætte hvad jeg gjorde fordi det virkede… tak for inspiration og gode indlæg, godt nytår til dig pg dine ?

  Svar