Konstant ketose-måling (CKM)


CKM – Continuous Ketone Monitoring er en ny teknologi, som fuldstændig på samme måde som CGM (den konstante blodsukkermåler), som jeg tidligere har testet, måler ketonstoffer konstant og uden at man skal prikke sig i fingeren med en blodmåler. Jeg har nu haft en i armen i 5-6 uger og vil gerne dele mine foreløbige erfaringer.

Info om pris, hvor du køber den og andet nederst i dette indlæg.

Lidt vigtig info først

Jeg synes, man skal være lidt forsigtig med alle de målinger. Det siger jeg, fordi jeg ser mange, som ender i en komplet blindgyde, når de kaster sig ud i det. For de flestes vedkommende skyldes det, at de ikke forstår, hvad det er, de måler, eller hvad målingen kan bruges til og alligevel har de et eller andet arbitrært mål om, hvad målingen skal vise. Når målingen så ikke viser dette, måske af fuldstændige legitime grunde, bliver de demotiverede og begynder at gøre alle mulige tossede ting for at få målingerne til at makke ret. Ofte ting som er i direkte modstrid med de mål, de egentlig oprindeligt har. Se bare på hvor tit folk fuldstændig misforstår de der Ketostix til urin.

Jeg kan levende forestille mig at det samme kommer til at ske her.

Det, som de færreste forstår er, at målingerne er en dårlig proxymarkør for det mål, de fleste har, hvilket er vægttab.

Så lad mig starte med at præcisere nogle ting.

 • Flere ketonstoffer i blodet betyder ikke, at man taber sig mere. Disse to ting har intet med hinanden at gøre.
 • Du skal spise for dit mål, ikke for målingerne.
 • Hvis dit mål er vægttab, får du meget mere værdi for pengene ved at købe nogle gode bøffer og nogle gode grøntsager end ved at købe dyre gadgets til ketonmåling
 • Måler du alligevel og bliver du demotiveret af dem, skal du stoppe med at måle og i stedet fokusere på at få din kost på plads, så den er i overensstemmelse med dit mål

Jeg anbefaler meget kraftigt, at du læser denne artikel om måling af ketonstoffer også.

Er du indforstået med disse ting, synes jeg godt, at den konstante ketonmåling kan bidrage med noget interessant input.

Om teknologien for konstant ketosemåling

Produktet, jeg har brugt, er stadig i beta. Det betyder, at data i appen er ekstremt begrænset, hvilket gør det en smule kedeligt og også svært at danne sig overblik.

Det betyder også, at vejen til at få installeret appen er suspekt og besværlig med en masse mærkelige godkendelsesprocedurer. Fx bliver man bedt om at installere en anden app, før man kan hente selve CKM-appen.

Hertil kommer at firmaet er kinesisk, hvilket jeg ikke så, før jeg bestilte. Sensoren kommer derfor langvejs fra, dog ompakket i Europa og sendt derfra. Jeg har ikke undersøgt, om jeg samtidig giver adgang til at kineserne må aflæse alting, jeg laver på min telefon. Jeg synes, det måske er værd lige at nævne også.

Appen mister tit kontakten til sensoren og man skal opdatere og koble dem sammen på ny, hvis man vil se en måling. Det er irriterende, men jeg oplever at det er en af de ting, som er blevet forbedret over tid, så jeg gætter på, de er opmærksomme på det og arbejder på at forbedre det.

Om ketonværdierne

Appen definerer ‘ernæringsmæssig ketose’ som værdier fra 0,5 mmol/l. Det er en fair grænse at sætte, men den kører desværre også videre på den der skøre idé om ‘optimal ketose’ som en ‘zone, der er mest effektiv til vægttab’ startende fra 1,5. Samtlige seriøse mennesker i Keto-miljøet har erkendt for mange år siden, at det ikke var noget, der er hold i. Så det er jeg er lidt ærgerlig over, at de går med på.

Vi ved i dag, at mange, som har spist Keto længe, bruger både fedt og ketonstoffer meget effektivt til energi og derfor ikke har brug for at have mange ketonstoffer cirkulerende i blodet.

Men det betyder også, at du får meldingen ‘not in ketosis’ (eller faktisk ‘not in ketone’ fordi oversættelsen i appen også halter lidt), hvis målingen er under 0,5. Det kan jeg forestille mig, at en med mindre forståelse ville opleve som demotiverende og det er lidt risikabelt, hvis vedkommende så straks tænker, at det ikke virker eller at de gør noget forkert og derfor begynder at gøre hovedløse ting.

Måleren målte i øvrigt kategorisk lidt lavere værdier end blodmålinger. Jeg lavede et par stikprøver. Det ved jeg ikke, hvad jeg skal udlede af.

Erfaringer med konstant ketonmåling

Det tager mange uger at danne sig et indtryk over ketonmålingerne og begynde at se mønstre. Ketonstoffer påvirkes generelt af utallige faktorer, vi ikke er herre over og derfor kan det være svært at se mønstre på så kort en periode. At kunne se mønstre kræver desuden, at ens kost er meget stringent. For ellers er det jo kostvariablerne, man ser i målingerne (og det tager endnu længere tid at afkode).

Samtidig skal man kigge på trends over tid for nøjagtigt den samme kost har indtil videre givet mig målinger fra 0,3 – 2,3. Så der er selvsagt mere på spil end bare det, vi spiser.

Men her nedenfor har jeg samlet mine hidtidige erfaringer og gisninger. Jeg forbeholder mig ret til at ændre mening, hvis jeg bliver klogere efter længere tids måling.

Generelt

Det er tydeligt, at ketonstoffer påvirkes af alle mulige faktorer foruden mad. Fx kan de svinge op og ned, imens man sover og ikke har spist i mange, mange timer. Mine rasler fx ned til næsten 0, når jeg går i bad. Hvorfor aner jeg ikke, men det stemmer meget godt med mine erfaringer med konstant blodsukkermåling, hvor mit blodsukker altid steg, når jeg gik i bad. Det samme sker dog ikke for Søren, så jeg ved ikke hvad det handler om.

Vi ved godt, at kost ikke er det eneste, der påvirker blodsukker/ketonstoffer og det kan være godt lige at have i baghovedet.

Jeg tror, man kan vinde meget ved at se på ketonstofferne som ‘demand driven’. Altså som at de udfylder et hul, når behovet er der. Og ikke som noget, der ‘skal skabes med kosten’.

Sødemidler

Måske dårligt nyt til sødemiddelelskerne. Sødemidler ser ud til kategorisk at give et fald i ketonstoffer. Det har både Søren og jeg observeret. Det gælder både ved lightsodavand og fra naturlige sødemidler som stevia. Det puster jo til teorien om, at sødemidler giver en insulinrespons, selvom de ikke påvirker blodsukkeret. En effekt, jeg tidligere ikke har tillagt nogen nævneværdig værdi.

Faldet er dog ganske lille og kortvarigt og ketonstofferne stiger hurtigt igen derefter.

Om det reelt betyder noget, er dog også uvist. Men måske kan det være et lille vink om at lade dem være, hvis man er en af dem, der har svært ved at få styr på appetit og cravings trods en sund og veltilrettelagt Keto kost.

Træning

Træning sænker ketonstoffer. Dette er ikke spor mærkeligt, da hård træning er glykogenkrævende.

Dette er også for at sige, at man skal være skør, hvis man deraf konkluderer, at træning ikke er godt. Træning er det bedste, man kan gøre. Også for sin fleksible forbrænding, som jo er hele målet med det hele. Så det er bare for at forklare, at man ikke skal hænge hele sin hat på ketonmålingerne alene.

Proteinpulver

Wheyprotein giver også kategorisk et fald i ketonstoffer. Uanset om proteinpulveret indeholder sødemidler eller ej. Dette giver også superfin mening, da det ofte indtages uden noget andet og da flere af de aminosyrer, som man netop vælger Whey for at få, er insulinstimulerende.

Nogle gange er der folk, der udtrykker tvivl, om man kan bygge muskler i ketose (med lavt insulin) og det kan man altså godt. Men proteinpulveret her viser jo også, at du sagtens kan få en insulinrespons uden at spise kulhydrater. Måske er denne effekt ønsket omkring træning. Jeg er lidt uafklaret på det punkt, da jeg oplever, at Wheyprotein gør mig mere sulten, så jeg prøver helst at undgå det og i stedet spise nok protein i mad.

Inflammation (måske)

Denne her er lidt interessant men også spekulativ. Jeg havde spist meget nøjeregnende Keto med max 20 g kulhydrat i +10 dage, da jeg spiste en skål græsk yoghurt med lidt nødder. Mit kulhydratindtag den dag lå stadig under 20 g.

Men jeg tåler ikke mælkeprodukter særligt godt, og jeg blev utilpas i maven og min mave rumlede og sagde de højeste og særeste lyde. Dette fortsatte i næsten 24 timer😭. I de 24 timer lå mine ketonmålinger så lavt som 0,2. Sneg sig lige op på 0,3 og straks tilbage på 0,2, trods et kontinuerligt helt lavt kulhydratindtag.

Mit gæt er, at det er en reaktion på en akut inflammation, fordi jeg havde spist noget, som min mave ikke brød sig om.

Endnu en reminder om, at mange andre ting end kulhydratindtag påvirker målingerne.

Hormoner

Denne er også spekulativ, men jeg spekulerer på, om hormoner også spiller en rolle. Altså hormoner (insulin, kortisol osv.) spiller jo helt sikkert en rolle, men jeg tænker her på kønshormonerne og de svingninger, der er i dem igennem cyklus.

Jeg kører lidt heftige ubalancer i øjeblikket, især midt-cyklus omkring ægløsning og jeg er nysgerrig på, om det har indflydelse. Når denne sensor udløber i dag, starter jeg en ny 14-dages periode og på den måde når jeg en fuld cyklus igennem.

Konstant kulhydratrestriktion er bedre end skiftende kulhydratindtag

Denne her er jeg ret overbevist om er rigtig, måske fordi den er helt på linje med min egen bias😅

Ketonmålingerne var både (lidt) højere og lå mere stabilt ved et konstant lavt kulhydratindtag på 20 g end ved et skiftende kulhydratindtag. Jeg kan sagtens spise noget kulhydratrigt, fx være på restaurant og spise både kartoffel og en dessert og så være tilbage i ketose næste formiddag. Men i dagene herefter er mine ketonværdier meget svingende, skulle det vise sig. Også selvom jeg er tilbage på Keto rent kostmæssigt og ikke spiser over 20 g kulhydrat. Det kan tage nogle dage, før de stabiliserer sig igen.

Dette er nok min mest interessant læring indtil videre. Jeg har tit målt ketonstoffer dagen efter en aften med kulhydrat og så snart den viste ketonstoffer i blodet, har jeg konkluderet, at jeg var ’tilbage’. Det har de konstante ketonmålinger vist ikke er tilfældet. I stedet ville de konstant falde helt ned til 0,1, og så stige lidt og så falde helt derned igen.

Det giver måske også svar til dem, der gerne vil spise Keto men spise kulhydrater 1-2 gange om ugen. Det vil helt enkelt (formentlig) give væsentligt kortere tid i ketose set over en uge.

Igen, det behøver ikke betyde noget for det mål, man gerne vil nå, for ketose er jo ikke det, der giver resultatet på vægten fx. men det kan give en stemme til, at den stabile effekt, også på appetit, energi osv. altså kommer ved den stabile indsats.

Har man været i ketose længe, er ketonstofferne desuden ret tilgivende overfor en enkelt episode med flere kulhydrater. Det er de ikke på samme måde, hvis dit kulhydratindtag konstant skifter.

Ketonstoffer, appetit og cravings

Jeg ser måske en lille sammenhæng mellem mængden af ketonstoffer i blodet til den nedsatte appetit og mindskningen af cravings. Jeg er dog usikker på, om det er selve ketonstofferne (det er der jo noget i den videnskabelige litteratur, der indikerer, at det er) eller om det er selve det at spise en sund og veltilrettelagt Keto-kost er det, der giver den effekt. Jeg begynder at hælde lidt til at ketonstofferne spiller markant ind her, men har stadig målinger, der forvirrer.

Men ketonstoffer, der stabiliserer sig i et lidt højere leje, kræver meget vedholdenhed over tid. Svingende kulhydratindtag, hovsa-ting, der lige ryger ind osv. har ingen plads så. Eller sådan er det i hvert fald for mig.

Få kulhydrater (fra grøntsager), godt med protein og tilsat sundt fedt i de mængder, der stemmer med ens mål, er det, der giver det bedste resultat på både appetit, cravings, energi, velbefindende og vægt. Uanset hvad ketonstofferne måler.

Ketonstofferne elsker…

Ketonmålingen elsker inaktivitet, kalorieunderskud og fedt. Inaktiv livsstil med masser af fedt kan altså give høje målinger, men man skal være skør, hvis man tror, at det gør livsstilen sund.

At kalorieunderskud har en positiv effekt giver sådan set fin mening. Al spisning, måske rent fedt undtaget, giver en insulinrespons, hvilket dæmper produktionen af ketonstoffer. Når man samlet set spiser mindre, er der mindre insulin i spil. Det er også derfor at kalorieunderskud, uanset kosttype, er godt for insulinresistens.

At ikke stimulere insulin unødigt mange gange har også god effekt. Jeg spiser tre måltider om dagen med nul kalorier imellem. Det er det, jeg har set bedst effekt af.

Et sidste råd

Vil du gerne måle for ketonstoffer, er mit bedste råd at sætte dig grundigt ind i, hvad den måling kan vise dig og hvad den ikke kan og hvad du overhovedet kan bruge den til. Dernæst er mit bedste råd at huske, hvad dit primære mål er. Er dit mål vægttab, bliver det ikke bedre af, at du fedtbomber dine ketonværdier i vejret med MCT-olie (ekstremt kortvarig stigning det giver i øvrigt).

Vægttab skaber du gennem at spise færre kalorier, end du forbrænder, og det sker nemmest ved at fokusere på en sund og veltilrettelagt Keto kost med få kulhydrater, godt med protein og moderat med sundt fedt.

Hvor køber man måleren og hvad koster den?

Min CKM er en SIBIO Sensor. De leverer, som de eneste, tror jeg, til Europa. Det tager 10-14 dage fra bestilling til den leveres. Læs gerne alle mine forbehold i starten af indlægget.

Find sensoren her >>

Det er jo en dyr fornøjelse og koster lige omkring 1.000,- for 4 ugers måling (to sensorer). Jo flere, man køber, jo billigere bliver de. De kører tit nogle ret heftige tilbud og der er gode besparelser ved at slå til der.

Jeg startede ud med at være lidt skeptisk overfor hvor relevant input, den kunne bidrage med, men jeg hælder i skrivende stund til, at det er relevant nok til, at jeg har besluttet at tage en længere periode med den.

Så hvad kan man bruge den til?

Det ved jeg ærligt talt ikke rigtigt. Jeg synes, den gav lidt bedre vedholdenhed med maden, fordi der var bevidsthed om at sensoren sad der og målte. En slags ekstern kontrolinstans😅 Det gælder fx hvis jeg oplevede at have det virkelig godt og det hele bare spillede for mig og jeg synes, at den effekt blev understøttet af ketonmålingerne. Det drev mig til at fortsætte de gode valg og ikke tage effekten for givet.

Og mere vedholdenhed er jo ikke det værste, man kan få.

Blodmålingerne er på mange måder et øjebliksbillede og sensoren her viser mere helheden. Det kan godt være relevant, synes jeg. Hvad sker der om natten fx? Det vil man jo aldrig have mulighed for at undersøge på anden vis. Og i hvert fald er det dejligt at slippe for smertefulde prik i fingeren.

Men ift. læring, tror jeg, denne er for forvirrende for de fleste. Her tror jeg, at mange vil få bedre indblik og flere øjenåbnere ved at måle blodsukker kontinuerligt i en periode. Det vil i hvert fald vise om der er fælder i ens kost, man tror er sunde men som i stedet sender blodsukkeret på himmelfart. De er til gengæld blevet både svære og dyre at skaffe, så det skal åbenbart ikke være helt nemt.

Spørgsmål?

Scroll ned nederst på siden og stil dit spørgsmål i kommentarfeltet. Jeg vil hellere samle spørgsmålene her på bloggen end på Facebook, så vi har dem samlet et sted og så andre nysgerrige sjæle kan få glæde af dem.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

21 kommentarer til “Konstant ketose-måling (CKM)”

Skriv en kommentar

 1. Blot til info vil du aldrig kunne få samme resultat på din sensor og målingen i blodet. Sensoren måler i vævsvæsken og den anden i blodet. Det er det samme med glukose værdien. Den ene er dog ikke mere korrekt end den anden, men man må derfor som diabetiker heller ikke sammenligne målinger på 2 enheder med hinanden. Så man skal enten vælge det ene eller det andet👍🏻

  Svar
  • Ja, det forstår jeg, men det giver alligevel ikke mening, at der skal være så stor forskel. At den ene måler 0,1 og den anden 0,5. Så er det jo uanvendeligt.

   Jeg har lavet mange sammenligningstests på de to og ofte er de lige i skabet. Andre gange, som med min sidste sensor, var der himmelvid forskel.

   Svar
 2. Hej Jane. Beklager på forhånd hvis spørgsmål er stillet andet sted på bloggen. Er der nogen risiko for at komme i den farlige tilstand ketoacidose som ellers rask ikke-diabetiker ved at være på keto-kost?
  På forhånd tak.
  Mvh
  Christina

  Svar
  • Hej Christina
   Det er der som udgangspunkt ikke, da ketoacidose (tårnhøje ketonstoffer samtidig med tårnhøjt blodsukker) ikke kan forekomme i en krop med normal insulinproduktion.

   Måske er der set afarter af det ved alvorlig dehydrering, men det eneste tilfælde, jeg kan huske på det, var en, der havde fastet i flere dage uden salt og elektrolytter og derefter trænet hårdt udendørs i sommervarmen. Det var omtalt i Ugeskrift for læger eller lign. medie for 3-4 år siden.

   En anden potentiel farlig situation kunne være, hvis fx en type 2 diabetiker med meget fremskreden diabetes og med svigtende insulinproduktion spiste Keto i en længere periode og så dag kæmpe bingede i tusindevis af kulhydrater. Så kunne man måske godt se en situation, hvor man ville kunne komme i nærheden af det. Men det er aldrig noget, jeg har hørt om ske.

   Men som udgangspunkt nej, ingen risiko. Vi kan slet ikke få ketonstofferne op i de niveauer og når vores ketonstoffer er oppe, er blodsukkeret nede. Stiger blodsukkeret, udsondres insulin og insulinen modvirker ketogenese øjeblikkeligt. Jeg tror aldrig, jeg har målt ketonstoffer over 2 mmol/l. Ketoacidose starter ved 12-15 mmol/l.

   Svar
 3. Spændende artikel, tak for en masse fedt input.

  Måske du kan opklare noget for mig;

  Du skriver:
  “Jeg ser ikke umiddelbart en lige linje fra mængden af ketonstoffer i blodet til den nedsatte appetit og mindskningen af cravings. Selve det at spise en sund og veltilrettelagt Keto-kost er det, der giver den effekt. Ikke ketonstofferne”.

  OG

  “Sødemidler ser ud til kategorisk at give et fald i ketonstoffer. Det har både Søren og jeg observeret. Det gælder både ved lightsodavand og fra naturlige sødemidler som stevia. Det puster jo til teorien om, at sødemidler giver en insulinrespons, selvom de ikke påvirker blodsukkeret”

  Så hvilken effekt har fald i ketonstoffer f.eks. fra en Pepsi Max, hvis jeg ønsker et vægttab? Som jeg forstår din artikel, så påvirker et fald i ketonstoffer ikke cravings? Jeg er 3 dage inde nu, og drak – lige inden jeg læste den her artikel – en enkelt dåse Pepsi Max. Nu sidder jeg og tænker: F**k, er jeg nu tilbage til start, hvor jeg påny opbygge en ketonisk tilstand i min krop?

  Mvh

  Alexander

  Svar
  • Det jeg mener er at det er den veltilrettelagt kost, der giver de gode resultater. Dvs. kosten med grøntsager, nok protein og sundt fedt. Ikke ketonstofferne. Om ketonstofferne viser 0,3 eller 0,5 er ikke det, der gør forskellen.

   Det samme gælder sødemidlerne. Ketonstofferne stiger og falder hele tiden. Fra minut til minut. At sødemidler giver et fald behøver ingen betydning have. Fem minutter senere kan de være oppe igen. Men hvis man er en person, som fx har svært ved at få appetitten under kontrol og man fx slukker tørsten i lightsaft og sodavand dagen lang er det måske bare endnu en grund til at skifte til vand.

   Ærligt, jeg tror, du vil have supermeget glæde af at lade alle de der tanker om ketose osv. falde i baggrunden. Du er tydeligvis en meget grundig person og det er superfedt. Men det gør også det her med kost og sundhed enormt overvældende og det behøver det ikke være. Spis protein og grøntsager og sundt fedt. Gør det tre gange om dagen og undlad at spise imellem måltiderne. Det er reelt det eneste, det kræver at få et flot resultat :)

   Svar
   • Jeg tror, du har ret i, at jeg overtænker det alt for meget.

    Men 1000 tak fordi du giver dig tid til at svare på ALT :) Det er meget værdsat

    Mvh

    Alexander

    Svar
 4. Pas på med at måle.

  Det er en skrøne at man skal være i ketose for at være fedtforbrændende. Hvis du spiser meget få kulhydrater, så vil din krop bruge fedt som energi. Uanset ketonniveau.

  Hvorfor passe på?

  Forholdet mellem de 2 antagonistiske hormoner insulin og glucagon bestemmer om kroppen er fedtopbyggende eller nedbrydende. Insulinen udløses ved indtagelse af næring, dette fungerer fint med kombinationen af fedt og protein, men med for mange kulhydrat bliver signalet alt for højt, og kroppen kan ikke længere balancere det med glucagonen, der styres af blodsukkerniveauet, og vi får det velkendte crash, der har mere at gøre med abstinenser end sult.

  Men insulinen åbner cellerne for glucose, også derfor vil kroppen producere glucose fra fedt for at holde blodsukkeret på et stabilt niveau, det kan neddrosle produktionen af ketoner.

  Nu kommer problemet: vi vil gerne have nogle gode tal på vores CKM – hele tiden, så vi skærer ned på de ting der giver lave værdier, og finder ud af at protein i kombination med fedt er dårligt. Vi reducerer kraftigt i den insulinrespons vi får fra maden, med det resultat at vi har svært ved at opbygge muskelmasse og potentielt skader vores stofskifte.

  Om man tror det var Gud, Darwin eller rumvæsener der designede menneskets metabolisme, så var tanken aldrig at de skulle måles. De er et fantastisk supplement til at skåne det livsnødvendige blodsukker i det tidsrum hvor hvor insulin til glucagon ratio er lige omkring 1.0, og kroppen skifter mellem at være opbyggende og nedbrydende.

  – tak for nogle fantastiske kogebøger.

  Svar
 5. Jeg er nysgerrig på en ting i forhold til sødestoffer og det med insulin. Jeg er en af dem der fx godt kan finde på at drikke light saftevand. Men jeg bliver i tvivl om det er et problem i forhold til at være I ketose, eller om det ‘kun’ er hvis det trigger trangen til søde sager og øger sulten hos en det bliver et problem? Jeg oplever hverken lækkersult eller øget appetit på trods af light saftevand, men ønsker selvfølgelig de bedste vilkår for mig selv i at være i ketose :)

  Svar
  • Men er spørgsmålet ikke mere, hvorfor du ønsker at være i ketose? Hvis det, du gør nu, virker for dig, er det så ikke ligemeget, om sødemidlerne kortvarigt sænker ketonstoffer? Den subjektive oplevelse vinder over målingerne i 100% af tilfældene.

   Men et andet spørgsmål er også: Hvis du ikke har prøvet uden sødemidler, hvordan ved du så at de ikke påvirker appetitreguleringen? ;-)

   (ud fra et sundhedssynsspunkt er der ingen tvivl om at det er bedre at drikke vand end light saft, men nogle gange skal man jo også tage kampen op med én ting af gangen. Det synes jeg er vigtigt at have med også :))

   Svar
   • Jeg er stadig ny i denne keto proces, og elsker alt den viden du deler. Jeg har kun været i gang i 4uger, og tænkte at det at være i ketose vil være den optimale tilstand for at få ændret fedtprocenten.
    Og du har fuldstændig ret…jeg kan selvfølgelig ikke vide om det ændrer på min appetit at droppe sødemidlerne. Jeg valgte fra start ikke at ændre alt, og netop tage en ting af gangen. Men dit skriv gjorde jeg tænkte igår at nu var det tid at prøve forskellen. Så idag er 2.dag uden sødemiddel. Så kan jeg jo i hvert fald på egen krop mærke om der er forskel når jeg har prøvet det i længere tid:)

    Svar
  • Det er lidt utydeligt men små mængder alkohol, fx 1 glas vin, plejer ikke at have betydning for ketose. Kun det man spiser ekstra af under indflydelse af alkoholen kan spænde ben her.
   (jeg har ikke testet alkohol – men Søren har)

   Svar
  • Ja, man skyder sådan en lille sensor ind i armen med et lille klik. Det gør ikke ondt. Den er ikke i kontakt med blodet men med interstitielvæsken, og så sender den signal til appen, som man kan tjekke. Selve indførslen er nem nok og tager bare et øjeblik :)

   Svar
 6. Hejsa,
  Det med sødemidler – gælder det også Erythritol?
  Der er ellers ret mange undersøgelser der bakker op om at insulin ikke påvirkes? Men med det sagt, så sidder jeg faktisk og overvejer dit sukkerstop-kursus pga. ny-introducerede sødemidler, til mit ellers slaviske ketoliv. Kom desværre til at købe stort ind, tænkte at en dressing eller måske en LCHF kage til festerne, ville være smart. Forkert.
  Surt, eller skulle man sige “sødt show”?!

  Svar
  • Mener du ikke blodsukker? For det er sandt, at det er veldokumenteret at det ikke påvirker blodsukkeret.
   Jeg kan i øvrigt heller ikke vide om der er tale om en insulinrespons. Det er bare mig, der gætter ud fra faldet i ketonstoffer efter indtagelse.

   Og åh ja, suk. Sødemidlerne trigger også mig. Især i kager og bagværk. Det er som om min hjerne ikke kan skelne mellem sukkerfrie varianter og den ægte vare. Så irriterende😔

   Svar
 7. Tak for, at du igen tager en for alle os andre og lægger krop til målingerne :-)
  Det er også min klare fornemmelse at sødestoffer “forvirrer” kroppen i ketose, og skubber til den komfort som keto ellers giver.

  Svar
  • Ja og den fornemmelse synes jeg at målingerne gav lidt liv til. Hvorvidt det har nogen betydning, er jeg stadig usikker på og måske er det også bare helt op til den enkeltes oplevelse.

   Svar