Kong Fiddes livret kender du helt sikkert, hvis du er sønderjyde. Det er nemlig en ægte sønderjysk klassiker, bestående af en lækker cremet flødesovs med mørt oksekød serveret sammen med pomfritter og lækre toppings i form af æg, rødbede og rå løg.
Der er vist lidt uenighed om, hvorvidt retten skal laves med flanksteak, oksemørbrad eller svinemørbrad, men her har jeg lavet den med flanksteak og det blev utrolig lækkert og mørt.
Ingredienser
- 600 g flanksteak eller svinemørbrad
- Smør til stegning
- 1 løg
- 3 tsk karry
- 3 tsk paprika
- 4 spsk koncentreret tomatpuré
- 2 spsk engelsk sauce
- 4 dl fløde
- salt og friskkværnet peber
Tilbehør:
- 1 løg hakket
- 3 æg hårdkogte og hakket groft
- syltede rødbeder i tern
- 1 håndfuld frisk persille
Rodfrugt-fritter
- 650 g persillerod og/eller anden rodfrugt
- olivenolie
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Rodfrugt-fritter
- Opvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Skræl rodfrugterne, skær enderne af og skær dem i tynde aflange fritter.
- Vend dem i lidt olivenolie og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Drys med salt og peber.
- Bag i ovnen i 30 minutter eller indtil de har taget farve. Rod evt. lige lidt i dem undervejs.
Kong Fiddes livret
- Skær flanksteaken i tynde strimler.
- Hak løget fint.
- Varm lidt smør op i en gryde og steg kødet brunt.
- Kom løg ved sammen med karry og lad det stege nogle minutter.
- Tilføj paprika sammen med fløde, tomatpuré og engelsk sauce.
- Lad hele retten simre nogle minutter og smag det til med engelsk sauce, salt og friskkværnet peber.
Tilbehør
- Kog æggene, gerne hårdkogt, så er de nemmere at hakke.
- Hak også rødbeder og løg groft.
- Server rodfrugts-fritterne med sovsen samt alt det lækre tilbehør.

Kalorier og kulhydrat i Kong Fiddes livret
Kong Fiddes livret er lidt høj på både kalorier og kulhydrat. Det første skyldes i høj grad den store mængde fløde i sovsen. Du kan sætte mængden lidt ned og spæde til med bouillon, hvis du ønsker den mere kaloriefattig, eller du kan helt enkelt bare spise lidt mindre af sovsen, hvis det er nemmere. Men konger lever jo kongeligt, som man siger, så på den måde giver det jo fin mening. Og denne smager bare så lækkert.
Den høje mængde kulhydrat skyldes primært rodfrugterne (både persillerod og rødbede). Dem kan du evt. bytte det ud med bønnefritter eller snittet spidskål, hvis du vil have den lidt ned.
Hvem er Kong Fidde?
Men hvem er ham ‘Kong Fidde’? Kong Fidde er det sønderjyske kælenavn for Frederik og refererer til Kong Frederik IX (konge af Danmark 1947-72 og far til Margrethe 2.) og retten er efter sigende opfundet af en ansat i køkkenet på Gråsten Slot til netop ham.
Vi kan dog sagtens spise kongeligt uden at have blåt blod i årene, så hvis du vil prøve min lækre opskrift på Kong Fiddes livret, ønsker jeg rigtig meget velbekomme :)
Når jeg laver Fiddes, oftest med svinemørbrad, lader jeg gerne retten stå og simre en time til halvanden inden servering. Det giver god mulighed for at smage til undervejs hvis man som jeg godt kan li’ når den er lidt ekstra krydret 😋 Jeg bruger gerne halv/halv af stærk paprika og mild paprika.