Kom i gang med LCHF på 14 dage


Nu hvor LCHF er udråbt til at være hot stuff i 2013, er det jo bare om at komme i gang med at afprøve det på egen krop. Og det er lige netop budskabet i den første bog på dansk om LCHF, som rammer boghandlerne her midt i januar. Bogen hedder Kom i gang med LCHF på 14 dage og er skrevet af svenskeren Lars-Erik Litsfeldt, som har skrevet flere bøger om LCHF, og som selv har spist sig fri af overvægt og type 2 diabetes ved hjælp af LCHF.

Bogen anbefaler stille og roligt og nede på jorden, at du giver LCHF et forsøg i 14 dage. Her er ingen løftede pegefingre og formaninger om, at du ikke må spise en eneste skive brød igen resten af dit liv. Her er bare en opfordring og en hjælp til at prøve det i 14 dage, og herefter kan du så vurdere, om det er noget for dig eller ej.

Bogen er en praktisk guide, som giver dig den nødvendige viden om LCHF, uden at du behøver læse kilometerlange videnskabelige afhandlinger. Alligevel får du nem og tilgængelig information om kolesterol, mættet fedt, ketose og betydningen af mæthedshormonet leptin. Og så giver den dig 14 dages menuplan komplet med indkøbslister. Opskrifterne er lækre, nemme og tilgængelige, og billederne er fine og appetitvækkende. Og det, synes jeg, er lidt et sjældent syn i de svenske bøger, som ikke altid lige har lækkerhed øverst på listen.

Er fuldkorn værre end hvidt mel?

Bogen har desuden nogle stærke, kontroversielle holdninger, som Lars-Erik Litsfeldt fremfører uden at undskylde. Og som en, der selv har skrevet en lidt mere forsigtig bog om LCHF, er det meget befriende, at han uden den mindste tøven fx siger, at fuldkorn kan være værre for kroppen end brød bagt af hvidt mel. Hvaffornoget, tænker du måske nu! Jamen fuldkorn er jo så sundt, og det er i hvert fald bedre end det hvide raffinerede mel. Well, måske er det også en sandhed med modifikationer. Jeg stødte på dette argument første gang, da jeg læste Marks Sissons Primal Blueprint, og jeg tænkte næsten, at han måtte have tabt forstanden. Men her var den altså igen. Bum.

Så er du en af de mange danskeren, der har hungret efter en bog om LCHF på dansk, er det altså denne, du skal have fingrene i. Den udkommer midt i januar men kan allerede nu forudbestilles, og det er der mange, der allerede har gjort. I går postede Lars-Erik Litsfeldt et billede på Madbandittens Facebookside, som viste, at bogen lå på 2. pladsen over mest solgte madbøger i den forgangne uge på Ad Libris’ topliste. Og må jeg minde om, at bogen endnu ikke er udkommet! Det er sejt!

Så er du klar til at prøve denne “nye fedtdiæt”, som Politiken så lækkert kaldte det i artiklen i går, skal du bare give det 14 dage. Det værste, der kan ske, er, at du får det så godt, at du ikke har lyst til at vende tilbage til din gamle kost. Lars- Erik Litsfeldt afslutter da også bogen med denne note:

God læselyst!

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

34 kommentarer til “Kom i gang med LCHF på 14 dage”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane..
  Tak for en fantastisk blog, som jeg har stor glæde af.. :-)
  Jeg har været på Striks LCHF de sdste 3 uger, og det er helt fantastisk, men nu har jeg lige læst Lars-Eriks bog og undrer mig lidt over hans brug – eller mangel på samme – af grøntsager, er det “bare” for at starte nemt op eller?? Er det ikke “nødvendigt” at få flere?? Og så er jeg god til at få mit fedtstof fra fløde,(i kaffen også med kokosolie og i sovs ) og til tider avocado, men er det godt eller skal jeg prøve at indføre anden fedtstof også??
  Jeg har lavet is og har spist lidt af den, er det også ok på den strikse??

  PFT for dit svar

  Vibeke.

  Svar
 2. Jeg trængte til lidt ny inspiration ovenpå et gedint sukkerindtag i december, og må sige jeg virkelig er glad for bogen! Gode opskrifter og humor. Kunne savne lidt mere underbygning af fakta, men dem finder jeg så andetsteds.

  Jeg var ikke klar over at du har en bog på trapperne, men den skal helt klart hjem i mit køkken, så snart den udkommer!

  Hilsen en “ny” LCHF tilhænger, der glæder sig

  Svar
 3. Har lige modtaget min bog med posten :-) Nu skal der læses, og laves masser af mad :-)
  Tak for tippet Jane :-) …og fortsat god ferie.

  Svar
 4. Hej, jeg er ret ny inden for LCHF, og skal gerne bruge en bog om det snarest. Kan du sige hvilken der vil være bedst – den nye her på dansk? eller Matrevolutionen på norsk (har kigget lidt i den og synes at den er okay at forstå)? Jeg er mest til en bog med teorien bag LCHF, og har en idé om at teorien er bedst i Matrevolutionen? Eller kommer den nye bog på dansk lige så godt omkring?

  Håber at du kan hjælpe :-)

  Mvh. Vibeke

  Svar
  • Hej Vibeke – hvis du vil have teorien, er Matrevolutionen dit bedste valg. Det er en fin og grundig bog om baggrunden for vores kostråd og bag LCHF. Den nye på dansk indeholder en smule teori, men er ellers sådan en slags praktisk startguide.

   Svar
   • Tak, det var lige sådan et svar jeg ledte efter – så det bliver Matrevolutionen der vinder denne gang :-) Nu kan jeg se, at du også skal til at skrive en bog, bliver den teoretisk eller også en blanding?

    Svar
 5. Jeg har kun begrænsede midler og gøre godt med, så jeg skal veje for og imod, hver gang jeg bruger penge på f.eks lækre madbøger – og ligesom andre, er der altså en anden udgivelse, jeg venter med spænding på og prioriterer ;-) Men bogen lyder spændende og jeg kan sikkert låne den af en eller anden, før eller siden.

  Svar
 6. Hvis man ser på den kostpyramide, du lagde op forleden, så er der jo ikke tale om en ‘fedtdiæt’ (lyder iøvrigt klamt). Men ja, der skrues op for fedtindtaget i forhold til normale kostråd, men fedtet ligger stadig i den øverste del.

  Svar
  • Hvis jeg skulle designe pyramiden, ville jeg have grøntsager og fedt nederst, proteiner og fede mælkeprodukter i midten og nødder, bær, chokolade og rødvin i toppen :-)

   Svar
   • Rødvin skal bare på toppen af ALLE madpyramider. Og det er ikke til diskussion.. Os med lejlighedsvis blå tænder, véd hvad vi snakker om ;)

    Svar
 7. Skriver han HVORFOR fuldkorn kan være værre for kroppen end det hvide mel?

  Lyder som en bog jeg må have fingrene i. Så er der da noget at læse i indtil april, hvor der kommer en bog, som jeg slet ikke kan vente med at læse ❤ 3 måneder endnu…

  Svar
  • Ja, det handler om indholdet af lektiner, fytinsyre og gluten, som der angiveligt findes mere af i fuldkorn end i helt hvidt mel…
   Og bogen kan varmt anbefales i “ventetiden” ;-)

   Svar
 8. Jeg kunne nu godt finde på at ønske den i føds’dagsgave ;)! Jeg har været på i en uge nu, og jeg har det fantastisk. Jeg er ikke træt og jeg føler rent faktisk mæthed… Det eneste der ind imellem er opppe og vende i mit lille hoved, det er al den fedt, jeg indtager :/. (Og dog har jeg tabt to kg) Jeg fik at vide, at jeg skulle forsøge at ligge på 33 % fordelt på grønt, protein og fedt.. Jeg kan afsløre at fedt ligger væsentlig højere… Tak for god inspiration Jane!

  Svar
 9. Hvor er det spændende! Jeg glæder mig også til din bog Jane og håber at jeg bliver meget bedre til at undvære korn og sukker. Mit eneste ‘problem’ er at jeg ikke spiser kød, så synes jeg ikke helt det er så nemt længere. Men det er nok bare et spørgsmål om tilvending og ændring af indkøbslisten :)

  Svar
 10. Ih dog, så er der allerede TO bøger om mad på læselisten i år – den anden kommer snart og er af en meget lovende forfatter med noget vigtigt på hjerte :-) Jeg siger ikke, hvad hun hedder, men hun er knalddygtig ;-)

  Svar
  • Nååårh! :-) Og hun sidder lige nu og er ved at sætte det allersidste punktum. Det er sværere at skrive en bog færdig, end det er at begynde på at skrive en, kan jeg afsløre ;-)

   Svar
 11. “fedt-diæten”, det lyder bare ikke SÅ charmerende vel…

  Nå, men anyways, har jeg kun hørt godt om ham Lisfeldt, så det skal nok blive godt

  Svar
  • Fedtdiæten… lovely! ;-)

   Jeg har læst en anden af Litsfeldts bøger, den, der hedder “Ideologin, pengarna, kostråden”. En skånselsløst gennemgang af baggrunden for de kostråd, vi har i dag. Av, siger jeg bare… ;-)

   Svar