Fem kogte æg, så er der serveret!
Aaah fem æg, er det nu ikke i overkanten? Næh det synes jeg ikke, men det er interessant at det er responsen, jeg tit får. De fem æg er heller ikke helt tilfældigt. Det er nemlig det antal æg, du skal spise for at ramme 30 g protein. Og måske husker du, at det er den mængde animalsk protein, du skal spise for at få de nødvendige 2-3 g af aminosyren leucin, som skal til for at aktivere muskelproteinsyntesen (opbygningen af muskelmasse).
Nuvel, vil du ikke spise fem æg, er det selvfølgelig cool og i de fleste tilfælde spiser jeg også selv hellere 3 æg + 50-100 g skinke eller kødrest. Så kommer jeg også over 30 g protein, som er målet.
De dæmoniserede æg
Få madvarer har været udsat for en nærmest systematisk dæmonisering, som æg har. Helt fra min barndom i 1970’erne, blev æg udskældt for deres indhold af kolesterol, som dengang ensidigt blev koblet til hjerte-kar-sygdom.
Denne frygt blev forstærket af officielle kostråd og mediedækning, der opfordrede folk til at begrænse deres indtag af æg, især æggeblommen, og erstatte dem med mere “kolesterolvenlige” alternativer, hvilket ofte betød noget kulhydrat/stivelsesholdigt eller nogle stærkt forarbejdede produkter. Fra æg til cornflakes, ikke?
Selvom nyere forskning har afvist sammenhængen mellem kolesterol i kosten og forhøjet kolesterol i blodet hos raske mennesker, hænger æggets dårlige ry stadig ved. Mange er stadig tøvende over for at spise æg på daglig basis. Hvor mange æg må jeg spise om dagen? Må man godt spise æg hver dag? Det er spørgsmål, jeg tit får. Selv her i 2025. Med tanke på hvad folk fylder i indkøbskurven og på tallerkenen af ultraforarbejdede produkter fyldt med sukker, stivelse, raffinerede olier og kunstige tilsætningsstoffer, er det et kors for min forstand, at det er ægget, man er bange for.
Hvor mange skiver brød må man spise om dagen? Må man spise havregryn hver dag? Det har jeg aldrig hørt nogen spørge om. Lad os lige tænke over det et øjeblik…🤔
Æg er naturens superfood
Æg er en af de mest næringstætte fødevarer og betragtes som en næsten perfekt kilde til næringsstoffer. Et æg indeholder samtlige vitaminer og mineraler, du har brug for, undtagen C-vitamin. Æg er særligt rige på D-vitamin, A-vitamin, B-vitaminer, E-vitamin og på kolin, som findes i æggeblommen og som er et vigtigt næringsstof for hjernen og nervesystemet. Her foruden er æg en super kilde til selen, fosfor, zink og jern.
Selv elsker jeg kogte æg og blødkogte æg med salt og tabasco er en ting, jeg aldrig bliver træt af. Jeg elsker den kombi.
Så hvordan koger man det perfekte æg? Ak ja, lad os tage den her.
Ingredienser
- 5 æg
Sådan gør du
- Læg æg i en kasserolle og fyld den med vand, så det lige akkurat dækker.
- Kog op og skru ned, når vandet koger. Giv æggene 5-6 minutter for blødkogt og 8-9 minutter for hårdkogt.
- Hæld vandet fra og overhæld straks med koldt vand.
- Pil æggene og spis dem med salt (og tabasco)

Æg – et hyppigt allergen
Selvom æg er en fremragende kilde til protein og næringsstoffer, er det vigtigt at nævne, at de også er et af de mest almindelige allergener – især hos børn. Æg-allergi skyldes typisk kroppens reaktion på proteiner i æggehviden, men kan også opstå over for proteiner i blommen. De fleste børn vokser fra allergien med alderen, men for nogle kan den vare ved ind i voksenlivet. Det betyder dog ikke, at æg er problematiske for flertallet, men det betyder at man selvfølgelig skal tage individuelle reaktioner alvorligt.
Selv fik jeg for nogle år siden en lidt sær fornemmelse i maven, når jeg spiste æg om morgenen. Det tog mig lang tid at isolere til æggene, men da jeg endelig tog dem væk i en periode, var forskellen tydelig. Jeg havde derfor en periode på omkring 3 år, hvor jeg faktisk ikke spiste æg. Det var en udfordring med min Low Carb-Keto-kost men bestemt ikke umuligt. Mest bøvlet var det på rejser. Ikke alle hotellers morgenmadsrestauranter har aftensmadsrester på buffeten. Jeg har samlet mine bedste råd fra den periode her: Keto uden æg
Nuvel, kan du lide æg, kan du spise dem. Foretrækker du noget andet, er valget heldigvis frit. Jeg synes bare, det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår noget, man er forbeholden overfor, i virkeligheden skyldes, at man er socialiseret til at tænke sådan.
Dejligt du har taget dette emne op. måske det kan få flere til at indse at ÆG er supermand…..👍
Ja, det er helt vildt hvordan Arla fik ødelagt det at spise æg. Nu skulle de købes i blomme for sig og hvide for sig. (Det er nok dt eventyr der skulle betales før vi igen må spise æg)
Mange holdt op med alt lave fromage og mange andre dejlige retter feks tartar med rå æggeblomme 🙈
Min mand og jeg spiser 30 æg hver uge og det har vi gjort lige siden 1980-erne. Det måske derfor vi ikke fejler noget🤫
Jeg elsker min morgenmad med æg og frokost hvor der også kan “smugles” æg ind i retten.
Ja det er helt utroligt som den hænger ved. Håber vi med tiden kan få vendt skuden igen :)