Kødboller i svampesauce smager virkelig lækkert! Saftige små kødboller i en cremet flødesauce med karamelliserede svampe og løg, timian, rosmarin og hvidløg. Okay en lækker omgang. Sikkert hit herhjemme.
Kødbollerne er lavet med hakket kalv og flæsk, men du vil også sagtens kunne bruge både oksekød, kylling eller endda hakket lammekød, hvis du lige har det på lager.
Så er det blevet efterår, hva?
Ingredienser
Kødboller
Svampesauce
- 200 g markchampignon eller almindelige
- 250 g portobellosvampe eller andre blandede svampe fx shitake eller østershatte
- 0,5 løg
- 2 hvidløg
- 1 tsk tørret timian
- 1 tsk rosmarin
- 2,5 dl fløde
- 1 dl grøntsagsbouillon
- 10 g parmesan fintrevet
- salt og friskkværnet peber
- 1 spsk rødvinseddike smag til
- 1 spsk sojasauce eller glutenfri tamari smag til
- evt. kulør
- frisk persille
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Hak løget meget fint. Pil og riv hvidløget.
- Bland alle ingredienser til farsen godt sammen fx med en elspisker.
- Form små kødboller og kom dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i 12-14 minuter, til de er gennemstegte og har fået lidt stegeskorpe.
- Skær svampene i kvarte og steg dem i smør i en sauterpande. Lad være med at røre for meget i dem og lad dem brune.
- Skær løg i både, hak hvidløget fint og kom det på panden med svampe. Rør så lidt som muligt og lad det brune af.
- Tilsæt timian og rosmarin.
- Vend fløde og bouillon sammen med revet parmesan og lidt frisk peber og salt i en skål.
- Kom det i panden og lag det koge op og tykne en anelse.
- Smag til med rødvinseddike og soja og tilsæt evt. lidt kulør for at give saucen en lysebrun farve.
- Kom de færdige kødboller ned i saucen og lad dem koge med i 5 minutter inden servering.
- Drys med frisk persille inden servering.
- Server fx med grøntsagspasta eller mos fx sellerimos eller blomkålsmos.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Tilbehør til kødboller i flødesauce
Du kan servere det meste til kødboller i svampesauce. Umiddelbart ville jeg gå med noget enkelt tilbehør som fx letkogte eller dampede broccolibuketter. Broccoli er så godt til at suge sovs op. Du kan også vælge at lave en varmende grøntsagsmos som fx blomkålsmos eller sellerimos.
Hvis det skal være hurtigere hverdagstilbehør ville jeg nok snitte noget hvidkål eller spidskål eller dampe nogle grønne bønner.
Lækker efterårsmad
Kødboller i svampesovs er en skøn efterårsret og du kan bruge alle sæsonens svampe heri. Svampe er ikke altid min favorit men godt stegt i smør og gemt i en god flødesovs, så er jeg med. Søren elsker svampe, så det er tit for hans skyld, at jeg laver det.
En anden favorit herhjemme er derfor også svampesaucen. Den er næsten på menuen ugentligt i vintersæsonen. Den er god at hive ind, når proteinkilden trænger til at blive peppet lidt op (hakkebøf og kyllingebryst, jeg kigger på jer her!!)
Hej
Er helt ny, så har måske et lidt sjovt spørgsmål. Nogle retter er som udgangspunkt udregnet til 2 eller 4 personer på din side. Der er så energiberegner. Når der står det er udregnet pr. potion antal kalorier – kulhydrat – fedt mv. betyder det så at det er pr. person? Altså at f.eks. til denne ret som er lavet til 4 – så der der hvis vi deler den op i 4 lige store potioner, og jeg spiser 1/4, så har jeg fået 510 kalorie og 8 kulh mv
mvh Helle
Hej Helle
Det er helt rigtigt forstået sådan som du beskriver det. Nogle gange bruger jeg pr. stk i stedet for pr. portion, fx ved vafler eller pandekager og så er energiberegningen til 1 stk.
Og velkommen – håber, du bliver glad for at være her. Og sig endelig til hvis der er andet :)
super lækker, jeg spiste det sammen med “better than pasta” spagetti og kogt broccoli 😋
Virkelig lækker og velsmagende ret. Smagte supergodt med sellerimos til.
Perfekt som weekendmad da tilberedningen tog lidt længere tid end hvad jeg normalt bruger i hverdagen .