Ind imellem har jeg fået spørgsmålet: Hvor er din opskrift på kødsovs? Og så har tænkt: Jamen kødsovs er jo bare noget, man vælter sammen i en gryde (flere gange ugentligt når man har små børn), og så lader man den simre, smager den til, og så er den klar til servering.
Jeg har aldrig målt og vejet ingredienser, når jeg har lavet kødsovs, så tag opskriften her som vejledende og smag til undervejs, til du finder din egen favorit. Selv varierer jeg indholdet efter indhold i køleskab og skuffer.
Kødsovs med hasselnødder og bacon
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 1 løg finthakket
- 2 fed hvidløg hakket
- 1 spsk smør
- 100 g bacon skåret i tern (kan udelades)
- 50 g hasselnødder hakket eller malet til mel (kan udelades)
- 400 g hakket oksekød eller hakket kalv og flæsk
- 680 ml tomatpassata / mosede tomater eller hakkede tomater eller hjemmelavet oksebouillon
- 1 krydderurter finthakket (fx oregano, basilikum, timian…)
- 1 dl fløde kokosmælk, mascarpone eller slet og ret en god klat smør
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Opvarm smør i en sauterpande eller en stor gryde og steg løg og hvidløg heri ved middel varme. Løgene skal blive blanke og bløde men uden at brune.
- Tilsæt bacon og lad det stege.
- Tilsæt herefter hasselnødder og rod godt rundt, så de samler sig rundt om løg og bacon. Skru evt. lidt ned for varmen da hasselnødderne nemt brænder på!
- Så er det kødets tur. Brun kødet oven i løg-bacon-hasselnødde-blandingen, og når kødet er brunet, tilsætter du de mosede tomater/bouillon.
- Rør godt rundt og tilsæt resten af ingredienserne.
- Lad kødsovsen simre i 20-30 minutter eller så længe du har brug for. Tilsæt ekstra vand, tomat eller fløde/kokosmælk/smør for konsistens og god smag. Du kan også smage til med lidt sødning og/eller balsamico eller worcestershire sauce.
- Smag til med salt og peber og så er den klar til servering fx på bund af spidskål, squash, gulerod, kinaradise eller andet grøntsagspasta.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Bolognese med hasselnødder
En fast bestanddel i min kødsovs er dog hasselnødder. Idéen om at putte hasselnødder i kødsovs stammer fra Umahros bog Køkkenrevolution for hele familien, som er min favorit i køkkenrevolutions-samlingen. Hasselnødder i kødsovs giver en helt utrolig aromatisk smag, så prøv det, hvis du ikke allerede gør det!
TIP: Hvis ungerne ikke er gode til at spise grøntsager, kan der skjules helt utroligt mange grøntsager i en kødsovs. Gulerødder, spidskål eller rodfrugter som persillerod og pastinak fungerer glimrende. Du snitter dem bare helt fint eller river eller kører dem helt fine i foodprocessoren og lader dem simre med i sovsen.
Hvad med spaghetti til kødsovs?
Som spaghetti og tilbehør får vi grøntsager.
Vi laver ofte bare grøntsagsspaghetti af enten som her spidskål snittet helt fint og ellers squash, kinaradise og nogle gange gulerod i spiraler lavet i spiralizeren. Sidstnævnte kan ungerne bedst lide. Græskarspaghetti er faktisk også højt på listen i efteråret, hvor butikkerne bugner af græskar.
Andre gange får vi bare lidt rucola eller spinat. Eller hvad vi nu har.. Selvfølgelig med et godt lag revet parmesan eller anden ost på toppen.
Og så har det her indlæg vist også nået grænsen for, hvor mange billeder, man kan vise af noget så usexet som en kødsovs!
Hej Jane, elsker din kødsovs – men hasselnødder driller min mave (colitis). Men de giver jo sådan en god smag! Grundet din nye fine bog og fodmap har jeg fundet frem til at nogle nødder faktisk fungerer fint i forhold til min mave. Jeg har derfor prøvet sovsen med pekannødder, jeg synes ikke helt de giver samme smag. Har du måske et forslag til en nød (eller andet) som vil give samme lækre unami smag som hasselnødderne?:-)
Uh spændende ellers med pekannødder men hvad med at gå i en lidt anden retning? Finthakkede svampe, hvis de ikke driller, fx? De giver god umamismag også. Eller måske lidt sojasauce/tamari, ikke så det bliver gennemtrængende men bare for dybden i smagen…
Tak for svar, jeg synes desværre svampene driller, ærgerligt for de smager jo ellers så godt;-) tamari må være vej frem, tak for så hurtigt et svar og fortsat god weekend:)
Hej Jane.
Herhjemme laver vi til hverdag kødsovs med kyllingekød, bacon, hvidvin og en ‘røvfuld’ grøntsager (løg, hvidløg, bladselleri, gulerod, squash, champignoner og hakkaede tomater). Hvad kan vi tilføje, når vi laver med hakket kyllingekød, for at der kommer mere protein i?
Vh Mille
Hej Mille
Protein kommer jo fra kødet, så bedste bud er at komme mere kød i. Men en kødsovs med hakket kylling og en kødsovs med hakket oksekød vil indeholde samme mængde protein. Den med kylling vil være lidt magrere, så måske vil du øge fedtindholdet lidt. Jeg rører nogle gange en skefuld smør ud i vores. Det giver tilmed god smag :)
Tusinde tak for hjælpen ??. For vi skal nemlig ha resten af kødsovsen med din blomkålsmos ovenpå idag (spæder op med lidt flere grøntsager og cocktailpølser, som andre foreslår). Men skal nok huske dit fif med en skefuld smør – det skal nok falde i mandens og teenager sønnens smag ??. Tænker dog fedtmængde bliver for høj med den spsk idag, når sovsen er stegt i smør og der er bacon i + flødeost/fløde i mosen. Glæder mig til at lave det ???
Jeg vil gerne modtage en 5 ugers madplan
Super! Du kan købe den lige her: https://www.madbanditten.dk/keto-madplan/ ❤️
Skriver du virkelig , at bacon kan udelades???
? ? ?
Oh noooo det må være en fejl!??
Lavede retten med fars af moskusokse igår. MUMS! :-)
Hej:)
Jeg er også lige begyndt på LCHF. Desværre kan jeg ikke tåle hassel og valnødder. Kan du foreslå noget andet som kunne være godt…je kan godt peanuts og andre nødder, men noget der kunne give noget der ligner?
Jeg ville foreslå dig at vælge en slags nødder, du kan tåle, men ikke peanuts. Det er ikke en nød :)
mandler?….
Har lavet kødsovsen her til aften. Panden blev nærmest slikket. Det var bare en super god kødsovs
Hej Jane.
Jeg lavede denne opskrift i går og den er hermed udnævnt til verdens bedste kødsovs, af min kræsne datter på 8 år.
Dejlig opskrift, smager skønt med blomkåls ris krydret med chili til. Tak for en dejlig side