Klaret smør (ghee)


Klaret smør eller ghee er fantastisk brug af det smør, vi talte om at hamstre forleden. Ved at klare smørret forlænger vi nemlig holdbarheden og får samtidig det perfekte stegesmør. Men hvordan laver man ghee? Lad os prøve at kigge nærmere på denne spændende og supernemme opskrift.

klaret smør - ghee

Klaret smør / Ghee

3,50 fra 2 stemmer
Føj til favoritter Udskriv Pin
1 glas
|
50 minutter

Ingredienser

  • 200 g smør gerne usaltet men saltet smør kan også bruges

Sådan gør du

  • Skær smørret i mindre stykker og put det i en gryde.
  • Varm langsomt op, til det koger og lad smørret simre i 30-45 minutter. Hvis du har brugt saltet smør, bundfælder saltet sig sammen med smørrets faste mælkebestanddele.
  • Når smørret er færdigt med at stå og boble, vil du se, at det nu har delt sig i tre lag: Mælkeproteiner og salt i bunden, den gule smørolie i midten og noget skum på toppen.
  • Lad det stå et øjeblik og fjern nu skummet på toppen med en ske og kasser det.
  • Hæld herefter smørret igennem et ostelærred (eller som herhjemme: en stofble over en si), så kun smørolien slipper igennem.
  • Kasser de hvide rester i bunden og hæld den gule smørolie på glas.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Hvad er klaret smør?

Klaret smør er smør, hvor smørrets indhold af vand, laktose og kasein/mælkeprotein er (næsten helt) sorteret fra, så man står tilbage med den rene smørolie. Det betyder, at smørret ikke branker, når man steger i det, og det kan derfor bruges til stegning ved højere temperaturer, ligesom det også er denne type smør, man bruger til ægte smørsovse som fx bearnaise.

Det klarede smør har en fin gul farve. Farven afgøres delvist af smørrets indhold af karoten og det græs, køerne har spist. Når vi laver klaret smør på sommermælk, får det en flot gul farve. Glasset kan du have stående på køkkenbordet, hvor det kan holde sig et par uger, eller du kan sætte den på køl, hvor det kan holde sig i månedsvis.

Det er ikke tit, jeg får lavet klaret smør herhjemme. Sagen er, at herrerne i min husstand ikke kan fordrage smørsmagen (indsæt selv ironien her), så jeg steger oftest i smagsneutral kokosolie. Men var de ikke så sarte, ville jeg stege i det i stedet og spare pengene.

Se en fin step-by-step guide HER.

Klaret smør - ghee

Er du over 40 og driller vægten?

Så er du ikke alene – kroppen forandrer sig i de år og det kan være enormt forvirrende.

Jeg hjælper dig her (gratis)

Trænger til en frisk start?

Få styr på måltiderne og portionsstørrelserne med mine madplaner. Du slipper for dyr takeout og hovsa-måltider og sparer tid, penge og kalorier.

Se alle kostplaner og madplaner her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

27 kommentarer til “Klaret smør (ghee)”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. 2 stars
    Ghee holder sig altså langt længere end smør, traditionelt i Indien regner de med 2 års holdbarhed så længe det er lavet rigtigt, altså alt protein er fjernet og nul vand tilbage. Hvis du bruger saltet smør kan det være sværere at fjerne det sidste vand så hvis det skal holde sig er det en god ide at sætte glas med ghee i ovnen på 100 grader og putte låg på der så der er undertryk i glasset. Hvis der kommer vand i kan det ret hurtigt blive dårligt på køkkenbordet, jeg har et firkantet Ikea glas i køleskabet som jeg bruger fra og resten i glas i et koldt skab.
    Et godt trick er at lave store portioner (jeg laver 4-8kg ad gangen) og sætte et termometer med alarm på 125c når det er tid til at det passer sig selv. Metal kaffefilter fra normal/tiger der er meget fintmasket er nemmere til store portioner.
    Det brunede mælkeprotein kan smage godt i sovs men det kræver at man stopper lidt for tidligt imo, det holder kun meget kort tid i køleskabet.

    Svar
  2. Hej Jane.

    Har set din opskrift på klaret smør, og vil prøve at lave det. Men hvorfor er det nødvendigt, at smørret skal simre i 45 minutter?

    Med venlig hilsen en kål-aktivist

    Svar
  3. Klaret Smør og Ghee er ikke helt det samme ;)

    Ghee skal varmes godt op, så Mælkeproteinerne Karameliserer lidt, men ud over det, stort set det samme :)

    Svar
  4. Tips…jeg køber teposer af stof i supermarked eller Søstrene Grene til at si ghee gennem. De passer lige til et syltetøjsglas el. lign. Jeg tager posen af bøjlen og sætter den fast med en elastik om glasset, så den lige hænger passende ned i glasset. De koster kun omkring 10 kr.
    Bagefter smider jeg dem i en skål med kogende vand og en anelse sulfo. Så løsnerfedte sig fra stoffet. Når de er kølet næste af skylles de rene og tørrer. Skold dem lige inden næste brug.

    Svar
  5. Godmorgen :-)
    Ved godt at alle komfurer ikke varmer ens, men måske jeg er så heldig at du kan svare alligevel :-)
    Vi har induktion der går fra 1 til 9 + boost.
    7,5 plejer at være god til steaks, 6,5 til frikadeller, 6 til omelet og 5,5 til pandekager. 2 plejer jeg at smelte chokolade på (uden vandbad).
    Ud fra dette, kan du så på nogen måde vurdere hvilket tal der skal stå på komfuret, imens det simrer i op til 45 minutter? :-)

    Svar
    • Jeg plejer at lade det koge langsomt op og herefter sætte den på den mindst mulige temperatur, hvor den stadig bobler. På vores (induktion) er det 2-3 stykker :)

      Svar
  6. Hey :)
    Når jeg laver bearnaise, så smelter jeg bare smørret, og skiller det, så godt jeg kan. Det koger ikke i 40 min. Hvad gør koge processen ved smørret i forhold til kun at smelte det?
    ❤️

    Svar
  7. Alle de gode remindere du kommer med herinde for tiden – jeg tror, jeg må have lavet sådan en portion i weekenden og så skal jeg altså lige have fyldt smør-lageret.
    Er der måske en læser, som har spottet et godt tilbud på det lækre øko-smør?
    KH
    – frk. sveske

    Svar
  8. Jeg spørger måske dumt. Jeg forstår til fulde det lækre i dette klarede smør, som også er bedre at stege med, men når man så ikke lige får det gjort, er det så ikke fint nok at fryse smør? Vi har et lager på frost, og har aldrig tænkt over om det var et problem… klaret smør er under alle omstændigheder kommet på to do listen :)

    Svar