Kimchi er fermenteret, koreansk kål med chili, hvidløg og ingefær – og det er en perfekt måde at få gode probiotiske bakterier ind via maden. Her på bloggen har vi jo tidligere både lavet sauerkraut, kraut med hvidkål og æble og en masse andre fermenterede sager men jeg kan faktisk bedst lide Kimchi.
Ingredienser
- 1 liter vand
- 50 g salt
- 400 g kinakål
- 100 g kinaradise
- 4 forårsløg
- 60 g kimchipasta købt i den kinesiske købmand
- 10 g salt
Sådan gør du
- Kog vandet og bland det sammen med salt.
- Lad vandet køle ned til stuetemperatur.
- Skyl kålen og læg den i saltvandet. Det er vigtigt at kålen er helt dækket af vand, skær den evt. over. Læg en tallerken eller andet over så det holder kålen under vandet.
- Lad kålen trække i vandet i ca. 12 timer.
- Skyl kålen grundigt efter 12 timer.
- Halver kålen og fjern stokken og de yderste blade.
- Snit kålen groft.
- Skræl kinaradisen og skær den i tynde skiver.
- Snit forårsløgene.
- Bland salt og kimchipasta i en skål og tilsæt grøntsagerne.
- Masser kålen (tag gerne handsker på) indtil den afgiver saft 5-10 minutter.
- Kom kålen i et skoldet glas og pres kålen under væsken.
- Fold de yderste blade og læg dem øverst og pres det hele under væsken.
- Kom låg på og lad glasset stå på køkkenbordet.
- Let låget hver dag så gassen bliver lukket ud.
- Lad kålen fermentere i fire til syv dage på køkkenbordet.
- Smag på den fra dag fire og vurder derfra om den skal fermentere længere. Kålen føles lidt boblende på tungen.
- Når kålen er færdig opbevares den i køleskabet.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Hvad er kimchi godt for?
Kimchi er fermenteret kål, som er en god kilde til de gode probiotiske bakterier, som spiller en rolle i god fordøjelse.
Jeg må indrømme at fermentering er noget, jeg går til og fra. Jeg har haft svært ved at få etableret en rigtig vane omkring det. At noget kræver flere forsøg, betyder dog ikke, at man aldrig vil lykkes. Nogle gange skal man bare prøve flere gange. Det gælder ved rygstop, vægttab og etablering af andre gode vaner.
Så nu forsøger jeg mig med Kimchi, som jeg synes, jeg har lidt lettere ved at få brugt. Muligvis fordi vi i forvejen spiser rigtig meget asiatisk mad, og så passer Kimchi bedre som tilbehør end fx sauerkraut.
Jeg har brugt kinakål i min kimchiopskrift, da det er mest klassisk men du kan faktisk også sagtens bruge en anden slags kål fx spidskål, savoykål eller hvidkål.
Koreansk kimchi som tilbehør
Jamen hvad spiser man den til, tænker du måske? Jeg tager bare en skefuld eller to på min tallerken en gang om dagen. Det betyder ikke det store, hvad der er på tallerkenen i forvejen. Er der en salat eller råkost, fungerer det godt på den. Ellers spiser jeg den bare med mit kød.
Den fermenterede kål bidrager med virkelig meget smag, særligt fra ingefær, chili og hvidløg, så den kan faktisk gøre en ellers ret kedeligt frokost meget mere spændende.
Du kan sagtens lave din egen kimchipasta. Den består typisk af hvidløg, ingefær, chili, paprika, fiskesauce, æblemost/æble og vand. Jeg sprang dog over hvor gærdet var lavest og købte en færdig Kimchi-pasta i den kinesiske købmand. Er du supertjekket, laver du selvfølgelig din egen :)
0 kommentarer til “Kimchi”