Måling for ketose


Ketostix er populære til at måle for ketose. Du kan måle for ketose på to måder: I urinen eller i blodet. Der findes også apparater til at måle for ketonstoffer i udåndingsluften, men de fås i skrivende stund ikke i Danmark. I denne artikel skal vi derfor se på måling for ketose med Keto-stix og med blodmålingsapparat og samtidig hjælpe dig til at undgå de hyppigste begynderfejl i den forbindelse.

Har du brug for lidt baggrundsviden om ketose, inden du kaster dig ud i diæten eller målingerne, anbefaler jeg, at du læser her først:

Ketosemåling med ketostix (urin)

På apoteket eller online kan du købe såkaldte ”Keto-stix” (reklamelink), som kan måle, om du har ketonstoffer i urinen. Ketostix er beregnet til type 1-diabetikere, for hvem ketonstoffer i urinen kan være et faresignal og ikke til skøre Keto-entusiaster som os. Derfor kan du også læse advarsler på pakken om, at du skal søge læge øjeblikkeligt, hvis du har ketonstoffer i urinen.

Bliver Keto-stix ’en lilla, når du tisser på den, betyder det, at ketonstoffet aceto-acetat findes i din urin. Du ved altså nu, at din lever omdanner fedt til ketonstoffer.

Men Keto-stix måler ketonstoffer, som kroppen skiller sig af med og fortæller altså ingenting om, hvorvidt din krop er begyndt at bruge disse ketonstoffer effektivt som energikilde, hvilket er det, du er interesseret i.

I starten vil du producere flere ketonstoffer, end du har brug for, da det er kroppens vigtigste opgave at sikre, at der altid er energi nok til hjernen, og det i denne nye situation er bedre at producere for mange end for få.

I takt med at kroppen vænner sig til at bruge ketonstofferne effektivt, vil der være mindre spild.

Det betyder, at din Keto-stick efter en tid stopper med at give udslag, og det er nu nemt at tro, at du gør noget forkert, eller at det ikke virker længere, hvor det i virkeligheden kan være et tegn på, at din krop er ved at Keto-adaptere og derfor nu bruger ketonstofferne i stedet for at skille sig af med dem.

Keto sticks giver derfor heller ikke mening at bruge, hvis du har spist Keto i mere end to uger.

Kan man bruge Ketostix til noget?

Det, du kan bruge Keto-stix til er altså at give dig en forsigtig indikation af, om du er begyndt at producere ketonstoffer. Dette kan give dig svaret på, om du er lykkes med at holde dit kulhydratindtag tilstrækkeligt lavt. Det er reelt det, Keto-stix til urin kan fortælle dig.

Men at begynde at nærstudere farven og starte dialoger om fifty shades of purple giver ingen mening.

Bliver Keto-stix ’en rosa i stedet for dyb lilla, er der færre ketonstoffer i din urin. Det betyder, at du skiller dig af med færre ketonstoffer. Er det godt eller skidt? Det kan vi ganske enkelt ikke svare på ud fra en urinmåling.

Koncentrationen af din urin vil også spille ind ift. udslaget på Keto-stix ‘en. Er du dehydreret, kan den altså blive mere lilla, end hvis du er velhydreret. Er det godt at være dehydreret? Nej.

Min erfaring er, at urinmålinger for ketose bidrager mere til forvirring end gavn, og jeg er derfor mest tilbøjelig til at fraråde denne målemetode helt.

Blodmåling for ketose

Vil du gerne måle for ketose, anbefaler jeg i stedet, at du anskaffer dig en blodsukkermåler, der også kan måle for ketonstoffer. Når du måler ketonstoffer i blodet, måler du ketonstoffet beta-hydroxybutyrat, som er det ketonstof, hjernen allerhelst vil bruge som energi.

For at måle for ketose i blodet skal du bruge følgende:

Keto stix, ketostriks, keto strips eller ketostrimler - kært barn har mange navne! Ketostix kan bruges til at måne ketonstoffer i dit tis
Blodsukkermålingsapparat med lancetter og strimler til glukose- og ketosemåling

Særligt ketonstrimlerne, dvs. de små keto strips, du sætter ind i blodsukkermåleren, er rigtig dyre og gør måling for ketose til en dyr fornøjelse. Jeg vil derfor anbefale dig at overveje, om det virkelig er nødvendigt (du får formentlig mere værdi for dine penge ved at købe et par gode bøffer og nogle friske grøntsager).

Hvordan tolkes målingerne?

Normalt defineres ketose, når målingen viser over 0,5 mmol/l. Tidligere talte man om, at der fandtes en optimal zone for vægtnedgang, som ligger mellem 1,5-3 mmol/L, men langt de fleste er gået bort fra dette igen.

I dag er der bred enighed om, at 0,5 mmol/L definerer ketose og måske endda lavere endnu. Da jeg deltog på Keto-konferencen Metabolic Health Summit i januar 2019, blev det diskuteret, om det endda var for usikkert at definere ketose som 0,5 mmol/L i blod, og at man i studier ofte så værdier så lave som 0,2 og 0,3 efter længere tids ketogen diæt.

At ketonværdierne falder over tid skyldes angiveligt, at man helt enkelt anvender dem mere effektivt som energi.

Kan man have for høje keton-værdier?

Målinger over 3 mmol/L ses ind imellem i starten men plejer at normalisere sig efter de første par uger. Ellers ser man ofte kun så høje ketonværdier ved faste eller hos anorektikere, der spiser ekstremt lidt. Det er ikke farligt at have høje ketonværdier, så længe dit blodsukkerniveau er normalt, og du er rask og ikke lider af diabetes.

Nogle alarmister forveksler ketose med ketoacidose, når de taler om, at ketose eller høje ketonværdier skulle være farligt.

Ligger din måling omkring 5 mmol/L, bør du tjekke, om du ved en fejl er kommet til at bruge en teststrimmel til glukosemåling (blodsukker) i stedet for til ketonmåling.

Hvornår er det bedst at måle?

Da måling af ketonstoffer i blodet er en dyr vane, anbefaler jeg, at du måler fastende om morgenen for at have det mest sammenlignelige udgangspunkt.

Morgenmålingen vil samtidig være dagens laveste måling, da du i nattens sidste timer har en lille naturlig stigning i kortisol, der får leveren til at frigive glykogen, hvilket hæmmer ketonproduktionen kortvarigt.

Men måler du fx 0,5 mmol/L i din morgenmåling, kan du være forvisset om, at dine ketonværdier vil stige i løbet af dagen (forudsat, at du ikke spiser mange kulhydrater selvfølgelig). En morgenmåling på 0,5 mmol/L vil derfor fortælle dig, at du er i ketose døgnet rundt.

Måler du senere på dagen, skal du vide, at flere faktorer kan påvirke resultatet. Især kokosolie eller MCT-olie giver et boost i ketonstoffer, og du kan derfor få en virkelig høj måling, uden at det fortæller dig andet, end at du lige har spist noget fedtholdigt.

Måling for ketose med blodmålingsapparat og keto strips
Måling af ketonstoffet BHB i blodet efter indtagelse af MCT olie.

Lavt blodsukker i ketose

Dit blodsukker må gerne være lavt, når du er i ketose, og så længe du har det godt, er der ingen fare på færde. At vi i den ketogene tilstand kan trives med lavt blodsukker skyldes jo igen, at ketonstofferne har overtaget en stor del af hjernens energiforsyning. Vi er helt enkelt mindre glukoseafhængige.

Jeg har målt helt ned til 3,2 mmol/L i blodsukker og havde det fuldstændig glimrende, fordi jeg samtidig havde ketonstoffer cirkulerende i mit blod.

Jeg nævner dette, fordi jeg ofte møder folk, som skrækslagende fortæller mig, at de fik alt for lavt blodsukker på Keto og skyndte sig at spise en masse kulhydrater. Og det er jo skørt.

NB: Har du målt lavt blodsukker og føler du dig utilpas, dårlig og tørstig, så spis endelig noget kulhydrat. Føler du dig bare, at dit blodsukker er lavt, men har du ikke reelt målt det, er det sandsynligt, at dit blodsukker er helt normalt og at det, du oplever, er ubalance i din elektrolytbalance, fordi du ikke har spist nok salt.

Det føles forbavsende som et blodsukkercrash og kan være højst ubehageligt. Det har bare ikke noget med dit blodsukker at gøre.

Læs om det her: Ketoflu og elektrolytter på Keto

Ketonmåling md Ketostick overfor en blodsukkermåling, dit blodsukker må gerne være lavt når du er i ketose
Ketonmåling overfor blodsukkermåling

Hvad kan du bruge målingen til?

Det er ikke sådan, at du taber dig mere eller hurtigere jo flere ketonstoffer, du har i dit blod. De to ting har ikke noget med hinanden at gøre. Du taber dig af kalorieunderskuddet. Ikke ketonstofferne.

Ketonstofferne kan dog måske bidrage med en mild appetitdæmpende virkning, som kan være rar at have med på holdet, når man vil ned i vægt. Det virker dog heller ikke her til at der er sammenhæng mellem appetitdæmpende effekt og højere ketonmålinger. Faktisk virker det til at være utroligt individuelt, hvor trivslen er størst.

Disse ting kan du altså eksperimentere dig frem til uden at måle noget i blodet.

Spiser du Keto i lang tid vil også mængden af ketonstoffer, du kan måle i blodet, falde som et tegn på, at kroppen nu anvender ketonstofferne mere effektivt som energi. Igen, det er et godt tegn.

Bland ikke tingene sammen!

Jeg ser ofte, at folk måler med Ketostix i urin og derefter siger ting som: Jeg målte 1,2 og er derfor i ketose.

Jeg er sikker på, at du nu godt forstår, at man selvfølgelig ikke kan tisse på en Ketostick, som måler acetoacetat og sammenligne den med der værdier, vi bruger ved måling af BHB i blodet.

Så for opsummeringens skyld:

 • Ketostix: Kig på farven – lilla = ketose. Graden af lilla korrelerer ikke med en værdi i blodmålingen.
 • Blodmåling: apparatet angiver koncentrationen i mmol/L

Bland ikke de to ting sammen.

Målinger for ketose giver tvivl og mismod

Jeg ser ofte, at fokus på målingerne skaber en masse tvivl. Især hvis resultatet af målingerne ikke er som forventet. Folk begynder herefter ofte at gøre skøre ting såsom at fedtbombe med store mængder fedt, fordi det giver højere målinger. At presse hundredevis af fedtkalorier i sig fører dog selvsagt ikke til vægttab.

Spiser du Keto uden at kunne måle ketonstoffer i blodet, er den hyppigste årsag, at du tror, at du skal have værdier over 1,5 mmol/L for at være i ketose. Det troede vi tidligere.

Ting, der hæmmer ketonproduktionen

Kostmæssigt er de hyppigste årsager til lav eller udebleven ketonproduktion disse:

Kulhydrater

Den største udslagsgivende faktor for ketonproduktion er mængden af kulhydrater, du spiser. Jo færre, jo bedre i denne kontekst.

De fleste vil dog komme i ketose ved at spise max. 20-30 g kulhydrat pr. dag som anbefalet her på siden. Nogle vil skulle helt ned under 20 g, og nogle skal endnu længere ned end det. Ketose bliver som regel målbart i blodet indenfor de første 2-10 dage.

Er du ikke i målbar ketose med dit nuværende indtag af kulhydrater, skal du altså først og fremmest sænke det.

Mælkeprodukter

Mælkeprodukter spænder også tit ben for ketose og det skyldes formentligt, at de giver en insulinrespons, der hæmmer produktionen af ketonstoffer. Det eneste, der (næsten) ikke påvirker insulin, er fedt. Det får mange til at lave den fejlslutning, at det er bedst at skrue ned for protein og op for fedt, da det kan resultere i højere ketonmålinger.

Men hvis målet er vægttab og i særdeleshed vægttab uden tab af muskelmasse, er det ikke den smarteste strategi. For mange vil det heller ikke være den rette strategi ift. appetitnedsættelse, da protein mætter mere end fedt.

De færreste lykkes med at spise for meget protein fra kilder som kød og æg. Lidt anderledes ser det ud med mælkeprodukterne (fx skyr, yoghurt og ost), som af en eller anden grund oftere er nemmere at overspise. Vil du skære ned i proteinmængden, du spiser, bør du efter min mening skære i mælkeprodukterne, før du skærer ned i kød og æg.

I tilfælde hvor Keto bruges terapeutisk til fx epilepsi, kan man tale om, at det kan give mening at holde proteinindtaget i den moderate-lave ende for målrettet at sigte efter at drive produktionen af beta-hydroxybutyrat op.

Er målet vægttab, som jeg primært beskæftiger mig med, ville den strategi snarere være kontraproduktiv, da det er kalorieunderskuddet, der driver vægttabet – ikke ketonstofferne.

Målinger for ketose – konklusion

At måle for ketose med ketostix eller blodmåler er en strategi, der oftere giver bagslag end reelt resultat. Som du kan forstå af artiklen her, skyldes det misforståelser ift. hvad man reelt måler og hvad man kan udlede af de målinger. Og svaret til begge disse er altså ganske lidt. Du kan reelt ikke bruge dem til noget særligt anvendeligt.

Ketose er en konsekvens af det lave kulhydratindtag. Ikke målet med den. Vægtabet kommer af kalorieunderskuddet. Ikke af ketose eller ketonstoffer.

Mit råd til dig er derfor:

Spar dine penge og gå efter din subjektive oplevelse. Har du god appetitregulering, går du nemt fra måltid til måltid uden behov for at snacke, jamen så er din krop i fuld gang med at forbrænde fedt. I denne forbindelse er det fuldstændigt ligefyldigt, om din tissepind bliver rosa eller lilla, eller om der står 0,2 eller 1,2 på din blodmåler. Lad være med at sabotere din indsats ved at blive mismodig over ting, du alligevel misfortolker.

Chase results – not ketones.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

22 kommentarer til “Måling for ketose”

Skriv en kommentar

 1. Jeg spiser keto, men faster også 16/8. Men natten lørdag/søndag præcis midnat, besluttede jeg at langtidsfaste, og i skrivende stund, er jeg på 38 time.
  Jeg har lige målt mine ketoner, og den er på 1,4….er det ok, eller forventeligt efter så lang faste.
  Jeg har sat min faste til 60 timer

  Svar
  • Kan du uddybe hvad du mener her? Altså ok ift. hvad? Pointen i artiklen er jo netop at du ikke rigtigt kan bruge de målinger til noget. De har ikke noget at sige og vi har ingen mulighed for at sige, hvorfor du måler det ene og ikke det andet.

   Til gengæld kan jeg varmt anbefale e-bogen Forsvarlig faste, hvis du er interesseret i faste. Den dækker dog ikke langtidsfaste, da det er en mere risikabel strategi men den handler om, hvordan du kan inkorporere forskellige grader af faste på en sikker og forsvarlig måde med færrest mulige negative følgevirkninger.

   Svar
 2. Hej Jane
  På trods af en rigtig god forklaring og artikel vedr. Måling for ketose, har jeg alligevel købt et apparat for at teste.
  Jeg har på 3. uge af Keto kostplan – og får absolut ikke mere end max 25 kulhydrater pr. dag (fordelt over frokost og aftensmad.)

  Og selvom du skriver et andet sted, at man skal se bort fra “tallet på vægten” og fokusere på velværd, fedtforbrænding m.m., så har jeg ikke tabt et eneste gram siden uge 1 (væsketab m.v.) – hvor jeg lynhurtigt tabte 5 KG.

  Jeg kan mærke at “vommen” foran er mindre, men jeg er virkelig meget i tvivl om min krop er i ketose tilstand – og at det jeg gør er det “rigtige” i forhold til yderligere vægttab. Mest fordi jeg i uge 2-3 svinger imellem at tabe 0,5 KG – og 2 dage senere, tager de samme 0,5 KG på .. vægten går bare ikke nedad – overhovedet.

  Det synes jeg er vildt underligt, på trods af dine råd og vejledninger.
  I næste uge går jeg ind i uge 4 – og her håber jeg på at vægten begynder at vise, det jeg “føler” – og kan se i spejlet.

  Har købt en airfryer, for at skære yderligere ned på indtaget af fedtet pr. dag.
  Har du andre råd til mig – udover atjeg skal have tålmodighed x 1000

  Hilsen Peter

  Svar
  • Hej Peter
   Mit råd til dig er at kigge på dit gennemsnitlige vægttab pr. uge for at se om du er tilfreds med fremgangen. På Keto har man ofte et stort væsketab den første uge og herefter stilstand, fordi man sidenhen tager en del af den væske på igen. De 5 kg du tabte i starten var derfor væske, mens de (samme) 5 kg på vægten efter X antal uger nu primært er fedt (+ lidt væske stadig). Det er den timeline, jeg beskriver i denne artikel.

   Så hvis dit tab i dag er 4-5 kilo og du har været i gang i 3-4 uger, så har du et gennemsnitligt vægttab på over 1 kg i ugen. Dette er LANGT over forventning. Et forventet vægttab pr. uge er 500 kg. At din vægt svinger er 100% normalt.

   Det lyder til, at du er en perfekt kandidat til mit Vind over vægten kursus. Det vil give dig mere værdi end at teste for ketonstoffer, som ingen betydning har for dit vægttab :)

   Svar
   • Hej Jane
    Jeg prøver at se på det gennemsnitlige vægttab over den første tid – og ja, det er faktisk fint når man udregner mit vægttab på dén måde … Jeg knokler på – og fortsætter.

    Jeg er dog nødt til at spørge igen om et par ting.
    1. Hvis jeg efter 4. uge stadig ikke oplever vægttab – og stadig holder mig under max 25 g kylhydrater pr. dag, er du så enig i, at jeg skal reducere fedtindtaget pr.dag, for at fortsætte og opleve vægttab ?
    (altså mindre fedt ind, end jeg åbenbart formår at forbrænde pr. dag)

    2. At jeg købte den ketose måler er fordi jeg ønsker lidt “tal” på, om jeg rent faktisk er i ketose tilstand. Ved godt at det intet har med det fremtidige vægttab at gøre – og at det KUN er det stærkt begrænset indtag af kylhydrater pr. dag, der leder til vægttab. I know – hi hi

    Men jeg er en type, der har brug for fakta, i én eller anden form (badevægten er jeg blevet uvenner med – og vejer mig kun 1 gang pr. uge) – og derfor var og er jeg nysgerrig efter om tallene fra ketose målingen, faktisk også viser at min krop er i ketose tilstand. Det er nok bare mig. At prøve bukser – og vurdere udfra det jeg ser i spejlet, er nogengange ikke nok for mig. (for “ukonkret”)

    Fakta – og målinger er det der (også) driver mig .. ting jeg kan notere ned – og se fremdrift på, uge for uge i mit excel ark, hvor jeg også noterer hvad og hvor meget jeg spiser pr. dag.

    3. Jeg tror egentlig jeg er i rette tilstand, for lige nu skal jeg ofte huske mig selv på at spise aftensmad, for jeg oplever slet ikke sult, selv mange timer efter min frokost. Det MÅ da være et tegn (godt eller dårligt).

    Jeg spiser lige nu ikke morgenmad, for at fortsætte forbrændingen fra aftensmåltidet – dagen før – og hen over natten – og frem til frokost, dagen efter. (altså en del mere tid til forbrænding, udover de 6 timer som du skriver om i andre artikler, at kroppen typisk er om at forbrænde seneste måltid).

    Jeg er sulten omkring kl. 10:30 – 11, men ikke “ved at dø” og ser derfor frem til den daglige frokost i stedet, omkring kl. 11:30 – 12.

    Vil et lille morgenmåltid ændre noget i det “store billede” for mit vægttab – tror du ?

    Tak for dit altid gode svar, hurtigt respons.
    Håber du har haft en fantastisk ferie

    /Peter

    Svar
    • Hej igen
     1) Ja, helt enig👍🏼 Hvis vægten står stille i ugevis (frataget startperioden med væsketabet), så vil jeg konkludere at kalorieindtaget er for højt og derfor skøre i fedtindtaget.
     2) det er kalorieunderskuddet, der giver vægttab. Ikke kulhydratrestriktionen. Det er en ret væsentlig forskel. Det er derfor vi skærer fedtkalorier fra, når vægten står stille.

     Jeg har det helt ok med at man motiveres og drives af tal og fakta, men du demotiveres jo netop af det. Det synes jeg man skal være lidt forsigtig med så. Hvad vil du fx gøre hvis din ketonmåling ikke giver dig det resultat, du ønsker/håber?

     At veje sig en gang om ugen er en dårlig vægtstrategi efter min mening, da vægten svinger fra dag til dag og du aldrig ved, om du vejer ind på ugens tungeste eller letteste dag. Hvis du gerne vil bruge vægten som datapunkt, skal du veje dig dagligt og sammenligne dine ugentlige gennemsnit. Det er det, Vind over vægten-kurset går ud på.

     Jeg ved jo ikke, hvad du spiser, men jeg er stor fan af morgenmad og oplever det som effektivt for virkelig mange mennesker. Generelt viser litteraturen at proteinrig morgenmad er et solidt redskab til at spise mindre resten af dagen. Det er desuden meget svært at spise nok protein på to måltider om dagen og uden nok protein taber du værdifuld muskelmasse. Det ønsker du ikke. Så ja, et proteinrigt morgenmåltid er for de fleste en rigtig god idé. De der tanker om forbrændingen kan være fine nok i andre sammenhænge, men de har ingen effekt på vægttab. Jeg kan bedst lide at arbejde med de strategier, der passer til det mål, man har sat sig for :)

     Svar
     • Hej Jane
      Tak igen for svar
      Mit daglige kcal indtag er pt. under 1000 kcal – og ja, jeg blandende antal daglige kcal sammen med kulhydrater … skal lige lære det :-)

      Jeg kan nok ikke skære ret meget mere ned på det daglige kcal indtag pr. dag, men jegkan sagtnes reducere mængden af fedt f.eks. … derfor købte jeg den airfryer

      Jeg er ikke god til morgenmad- og kan sagtens vente til frokost. Også selvom du skriver at det ingensom helst betydning har for mit vægttab … det vil jeg dog fortsætte med lidt endnu, på trods af dine ord, for jeg har svært ved at få morgenmad ned … generelt (medmindre det er brød – og det er jo strengt forbudt)

     • Hej igen
      1000 kcal er knap nok til et lille barn og det er bestemt ikke nok til en voksen mand. Der er mange negative implikationer forbundet med at underspise så kraftigt. Du skal passe på dig selv i processen. Du er vigtig :)
      Når du skærer i fedt, skærer du de facto i kalorier. Og enig, du skal bestemt ikke skære noget. Du skal i stedet sætte dit proteinindtag op og formentlig dit fedtindtag op også. Så vil du beskytte din muskelmasse, imens du taber fedtmasse på en sund og sikker måde. Et liv, en krop, ikke? ❤️

 3. Hej Jane
  Jeg er begyndt på Keto igen igen. Denne gang er jeg kommet i ketose allerede 2. Dag, med en keto måling på 1,5. Synes det er ret hurtigt 👍
  Elsker at min sukkertrang allerede er væk, har været i gang 12 dage, og har ellers kæmpet i 14-21 dage med totale craving de andre gange. Synes ikke jeg har gjort noget anderledes denne gang. Det højeste blodsukker tal jeg har målt er 6,0 jeg har diabetes 2.
  Hvor ofte er keto måling relevant?
  Tak for din fantastiske side og skønne opskrifter
  Mange hilsner
  Linda

  Svar
  • Hej Linda
   Så fint og megaflot med det blodsukker!

   Jeg synes slet ikke, det er relevant at måle for ketose. Det håber jeg også er det, der fremgår af min artikel.
   Hvis man skal måle, synes jeg, man skal gøre sig klart, hvad man ønsker at opnå med målingen og så overveje, om man virkelig får det ud af det. Og så selvfølgelig lade være med at blande værdier for blodmåling og urinmåling sammen.

   Men alt i alt synes jeg, den subjektive oplevelse har langt større værdi end et tal på et apparat. Hvordan har du det? Hvordan er dit energiniveau, din appetitregulering, din søvn, dit velbefindende osv. Det vil fortælle dig langt mere om du er på rette spor (og det er gratis)❤️

   Svar
 4. Hej Jane. jer spiser i øjeblikket ikke efter ketose men dog undgår jeg alt for mange kulhydrater, men jeg målte med en tester at mit tal var 0,1 og undrer mig om hvis jeg spiser efter ketose om den så vil stige ? med andre ord hvad betyder tallet 0,1 testen er målt med blod..01 lyder jo som et meget lavt tal ?. mvh
  Johnny Rosenvinnge

  Svar
  • Hej Johnny
   Ja, jeg ville forvente den ville stige i takt med at dit kulhydratindtag blev lavere.
   0,1 indikerer at du har glukose nok i blodet/lagrene til at der ikke er brug for ketonstofferne.

   Svar
 5. Tusind tak for en særdeles interessant artikel;
  Spørgsmål; Kan man sige, at fordelen ved tilstedeværelsen af ketonstoffer “sikrer”, at kroppen har et godt alternativ til kulhydrater, som gør, at man kan have det fysisk og mentalt godt på meget få kulhydrater (og dermed undgå at “falde i” og spise for meget eller forkert) – og at tilstedeværelsen af ketonstoffer samtidig er et udtryk for, at det er kroppens eget fedt, der forbrændes.

  Svar
  • Hej Kurt
   Godt spørgsmål. Man kan sige, at tilstedeværelsen af ketonstoffer er et tegn på, at kulhydratindtaget er lavt nok til at kroppen er tvunget til at sætte dette alternative brændstofsystem i gang for at sikre tilstrækkeligt med energi til hjernen og andre glukosekrævende organer. Og det er dette skifte i forbrænding som vi oplever som at der falder ro på systemet, fordi der er fri adgang til energireserverne (fedtdepoterne).

   Men ketonstofferne er IKKE et udtryk for, at du forbrænder kropsfedt. Hvorvidt du forbrænder kropsfedt afhænger af dit kalorieindtag, Kun i kalorieunderskud forbrænder du kropsfedt (og det gør du uanset om du er i ketose eller ej). Virkelig mange går galt i byen med den, så det er vigtigt at understrege.

   Svar
   • Mange tak for svar Jane,

    Jeg er lidt nysgerrig efter den “faglige” begrundelse/argumentation for, hvorfor det så nævnes i diverse litteratur om keto….når det reelt synes at være ligegyldigt, ja endda misledende….?

    Jeg ved godt, at det måske lyder lidt flabet, men mit spørgsmål er oprigtigt ment…😇

    Svar
    • Helt ok :)

     Jeg ved ikke, hvorfor der skulle stå, at tilstedeværelsen af ketonstoffer betyder forbrænding af kropsfedt. Det er jeg ikke stødt på. Der er generel faglig og videnskabelig enighed om, at kropsfedt forbrændes (eller rettere mindskes) i en kontekst af kalorieunderskud. Ketose er ikke en forudsætning for dette.

     Dog kan man godt tale for, at vi på Keto spiser fedt, og det fedt lagres i fedtdepoterne indtil det forbrændes. Derved forbrændes jo teknisk set kropsfedt. Men hvis du vil forbrænde kropsfedt i en grad, at du får mindre af det på kroppen, skal du være i kalorieunderskud.

     Håber det i giver mening :)

     Svar
     • Tak, jo – det giver selvfølgelig fint mening👍😊, men besvarer dog ikke mit spørgsmål om årsagen til, at udtrykket “ketose” jævnligt nævnes i litteraturen i forbindelse med keto-kost🤔….jeg skal forsøge at finde et eksempel til dig😉.

      Jeg har 4 af dine bøger og min kæreste og jeg har levet på Keto-kost i ca 8 uger, jeg har tabt 6 kg og kæresten 14 cm i taljen, og vi har kun haft ubetydelige “dyk” i motivationen, og når det sker, læser vi lidt i dine bøger og finder super gode forklaringer og beskrivelser af vores “situation”, som så bringer os videre….fedt 👍😊.

      Mvh Kurt

     • Måske misforstod jeg dit spørgsmål. Ketose er helt bestemt en del af formålet med at spise keto. Jeg troede spørgsmålet gik på hvorvidt man ville tabe sig på keto/i ketose uanset kalorieindtag.

 6. Tak for en god og sober gennemgang af fordele og ulemper ved at måle. Er tidligere faldet i mere en en af de fælder du beskriver. For meget fokus på fedt, og alt for lidt protein, og at stirre sig blind på hvad målingen er for keto. Appetit reguleringen fra Keto er intet mere en fantastisk, og gør det alt “besværet” værd. Så tak for en velskrevet bog, og en god hjemmeside.

  Svar
  • Tusind tak David. Og ja, de fælder skal vi allesammen igennem, tror jeg. Jeg har også været der. Keto med tilstrækkeligt protein og nok salt er uden sammenligning der, hvor jeg får bedst effekt på appetitregulering og vægt.

   Svar