KETO og kolesterol

KETO og kolesterol

KETO og kolesterol er et af de emner, jeg får mange spørgsmål til.

Jeg er ikke læge og jeg kan og vil ikke rådgive i, hvordan man skal forholde sig til sit kolesteroltal, når man spiser KETO.  Men jeg vil gerne dele nogle generelle betragtninger og komme med forslag til, hvad du kan spørge din læge om.

En god start er dog også at uddanne sig selv i, hvad kolesterol er for en størrelse. Mange er utroligt skræmte af kolesterol uden egentlig at forstå, hvad det er, vi har med at gøre.

Kolesterol er dog et kompleks emne. Jeg har prøvet at gøre det enkelt her: Hvad er kolesterol?

Vigtigt inden din måling for kolesterol

Det er vigtigt, at du får din kolesterolmåling taget fastende, når du spiser KETO. Gerne 12-14 timer efter sidste spiste måltid men helst ikke længere end det.

Har du lige spist en dejlig KETO-morgenmad med æg og bacon og får du målt dit kolesteroltal umiddelbart efter, vil fedtet, du lige har spist, give et skævt billede.

99% af dem, der skriver til mig med bekymring om deres kolesteroltal på Keto, har ikke fået deres blodprøve taget fastende. Det giver et uretmæssigt billede af kolesteroltal og kolesterolfordeling, når ens kost er fedtrig.

Kaffe har vist sig at kunne give forhøjet LDL hos nogle (det gælder vist uanset kost), så overvej at droppe kaffen i 3-4 dage inden din måling for mest retvisende resultat.

Kolesterol og hjertekarsygdom

Kolesterol er selve kernen i det, der hedder Lipidhypotesen, som på mange måder ligger til grund for, at vi fik fedtfattige kostråd tilbage i 1977.

Lipidhypotesen går sådan her: Når man spiser fedt, stiger kolesteroltallet. Et forhøjet kolesteroltal er en risikofaktor for udviklingen af åreforkalkning og åreforkalkning øger risikoen for hjertekarsygdomme.

Det er en hypotese, som der i den grad er til diskussion og den deler i dag vandene. Mange fagfolk anerkender i dag, at den nok ikke helt holder, men at man snarere skal se på kolesterolfordelingen eller helt enkelt på helbreddet og de forskellige biomarkører som et hele fremfor at se isoleret på kolesterol.

Som med alting sættes tingene ofte på spidsen og du vil kunne læse folk, der mener, at kolesteroltallet ingen betydning har for udviklingen af hjertekarsygdomme og dem, som mener, at det er det eneste, der betyder noget.

Full disclosure: Mit personlige ståsted

Min personlige holdning er, at kolesterol ikke er den vigtigste biomarkør men det er noget, jeg vil interessere mig for sammen med de andre biomarkører.

Men ting, jeg ville tage hånd om før turen kom til kolesterol er overvægt, insulinresistens, for højt blodsukker og for højt blodtryk.

Disse tilsammen udgør (sammen med en kolesterolprofil med lavt HDL og høje triglycerider) det, vi kalder det metaboliske syndrom, og det er dette – og ikke kolesteroltallet isoleret set – der er en risikofaktor for hjertekarsygdom.

Ofte går de dog hånd i hånd (måske fordi de alle har insulinresistens i deres kerne).

Men at interessere sig for at sænke kolesterol uden at adressere overvægt, insulinresistens, blodsukker og blodtryk virker som den omvendte verden for mig.

Hvad sker der med kolesteroltallet, når man spiser KETO?

KETO og kolesterol bliver hurtigt et kontroversielt emne, for det sætter næsten automatisk spørgsmålstegn ved nogle ting, vi har opfattet som rigtige i mange år.

Hvad der sker med kolesteroltallet, når man spiser KETO, afhænger selvfølgelig af udgangspunktet, men oftest ses en stigning i HDL og et kraftigt fald i triglycerider.

At spise fedt, især mættet fedt, får nemlig HDL til at stige, og det vil vi jo gerne have. At spise få kulhydrater, får triglycerider til at falde. Også vigtigt.

En pæn (gunstig) kolesterolfordeling er nemlig kendetegnende ved et højt HDL (‘det herlige kolesterol’) og lave triglycerider.

Så selvom det totale kolesteroltal kan være steget en anelse, betyder det ofte mindre, da fordelingen er pænere.

LDL enten forbliver det samme, stiger lidt eller falder lidt.

LDL på himmelflugt!

Men hos nogle ses, at LDL stikker helt af og stiger enormt meget. Her taler vi ikke bare en lille stigning, som ofte ses men en kæmpe stigning.

LDL er den kolesterolmarkør, der er tydeligst associeret med hjertekarsygdom i den videnskabelige litteratur, så det giver selvsagt anledning til uro.

Da vi, der spiser KETO, spiser en fedtrig kost og har en feddrevet metabolisme, er det her et af de områder, efter min ydmyge mening, hvor det er rimeligt at overveje, om vi stadig skal spejles i de normalværdier, man har lavet med udgangspunkt i kulhydratdrevne metabolismer.

Det er også uvist, om et højt LDL stadig udgør en risikofaktor i en kontekst af højt HDL og lave triglycerider.

Gode spørgsmål til lægen vil derfor være:

Hvad betyder det for min kolesterolmåling, at jeg spiser få kulhydrater og derfor har en fedtdrevet metabolisme?

Er forhøjet LDL stadig et problem i en kontekst af højt HDL og lave triglycerider?

Hvad betyder det for mit kolesteroltal, at jeg er i gang med et vægttab?

Nye grænseværdier giver ‘forhøjet kolesterol’ til 80%

Måske også værd at bemærke er, at Region H i 2016 sænkede normalværdien for total kolesterol til under 5,0 mmol/L.

Tidligere var referenceværdien mellem 4-7,9.

Det har fået stor kritik, da det iflg. undersøgelser betyder, at 78% af alle mænd og 82% af kvinder vil have ‘for højt kolesteroltal’, hvis vi skal følge de nye referenceværdier.

Kig på helheden

Det er aldrig sådan, at én biomarkør er en risikofaktor i sig selv.

Risikoen for fx udvikling af hjertekarsygdomme, som vi jo især taler om her, kommer fra det metaboliske syndrom, som er en paraplybetegnelse for at have for højt blodsukker, for højt blodtryk, for høj vægt og for højt kolesterol.

De største risikofaktorer for hjertekarsygdom er diabetes 2, insulinresistens, forhøjet blodtryk, overvægt og rygning (kilde). Kolesteroltal ligger et godt stykke nede af listen efter disse, så måske skal man fokusere sin indsats, hvor man får mest for sin indsats.

Forestiller man sig så en situation, hvor alle markører er i bedring (blodsukkeret og blodtrykket normaliseret, taljemål/vægt normaliseret), men kolesterol stikker lidt udenfor normalværdierne, synes jeg, det er rimeligt at antage, at kroppen nok har en grund til det. Er alle markørerne skæve, skal man selvfølgelig rette op på det.

På KETO ses dog ofte en næsten øjeblikkelig normalisering af blodsukker og blodtryk. Vægten falder som regel også men dette er jo et lidt mere langvarigt projekt.

Men har du en situation, hvor alle dine biomarkører (vægt, blodsukker, blodtryk etc.) er normale, men dit kolesteroltal er for højt, er et rimeligt spørgsmål at stille til lægen, om dette stadig udgør en risiko.

Læs evt. mere her: Fedt og kolesterol

Kostændringer, der sænker LDL

Ingen fedtkaffe, bulletproof kaffe eller andre drikke fyldt med smør og kokosolie. Det burde give sig selv.

Er dit vigtigste ønske at sænke LDL og er det ikke vigtigt at holde dig helt Low Carb/Keto, kan du ved at øge kulhydratindtaget til 100 g pr. dag og bytte smør og fløde med fedtstoffer som olivenolie, avokado og nødder næsten øjeblikkeligt se en sænkning af LDL.

Igen, er det ikke sikkert, at det sænker din risiko. Men det sænker oftest tallet på laboratoriemålingen.

Mere læsestof

Der findes mange skøre myter om KETO derude og ikke alle vil være gode for din vægt, helbred eller kolesteroltal for den sags skyld. Det gælder især dem, der fortæller dig, at du skal spare på protein og spise vildt meget fedt. Det er ikke den bedste vej at gå.

Jeg anbefaler dig derfor at læse og følge den KETO-metode, jeg beskriver i min bog KETO – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt og i Keto på 4 uger.

Det kan også være, du har læst at det at spise æg eller kød er den direkte vej til graven, og i det tilfælde vil jeg anbefale dig at læse videre her:

Er æg usunde og farlige?

Er kød usundt?

Hvordan ser mine prøvesvar ud?

Og er du den nysgerrige type, er du også velkommen til at snuse rundt i mine blodprøvesvar efter 7-8 år på en kulhydratfattig, fedtrig kost.

Find dem her: Janes blodprøvesvar

Jeg håber, dette afklarede nogle spørgsmål om KETO og kolesterol og gav input til, hvordan du kan gribe en eventuel snak med din læge an.

15 kommentarer til “KETO og kolesterol”

Skriv en kommentar

  1. Har været på keto siden 1 februar, og på OMAD siden 1 april, var ved lægen igår og mine kolesterol tal var noget udsvingende. Total var 6,8, hdl var 1,2, ldl var 5,2. Triglycerid 0,9. Jeg er normal aktiv og har tabt 21 kg siden 1 februar. Skal jeg være bekymret for mine kolesterol tal. Har taget mct c8 pulver i en lille måned nu, kan det være skyld i mine skæve tal. Mkh Claus

    Svar
    • Hej Claus
      Jeg er ikke i stand til at vurdere om du skal være bekymret som også beskrevet på denne side. Du ville dog formentlig kunne forbedre dine kolesterolværdier ved at droppe OMAD, MCT og være vægtstabil i nogle måneder før næste blodprøve.

      Svar
  2. Hej
    Vil spørge om det er ok at drikke keto kaffe når man er i risiko for forhøjet kolosterol tal
    kan jo læse mig til det ikke er godt med bulletproof kaffe men er keto kaffe det samme ?
    mvh. Susanne

    Svar
    • Ja du skal ikke købe nogle Keto-‘produkter’. Og heller ikke Keto kaffe, som er at betale overpris for et elendigt og komplet unødvendigt produkt. Du skal spise kød og grøntsager og fedt.

      Svar
  3. Jeg vil meget gerne sænke min LDL. Det er så højt så hvis ikke det kommer ned skal jeg på medicin. Jeg må indrømme jeg har lidt svært ved helt at forstå alt det jeg har læst. Jeg er ikke specielt overvægtig, men vil gerne tabe mig 5 kg. Og det jeg elsker ved lchf er stabilt blodsukker og længere mæthed. Hvis jeg skifter skifter smør og fløde ud med fx avokado og olie, kokosmælk, så er jeg på rette spor? Jeg spiser altid græsk youghurt 10% m/1 skefuld peanutbutter til morgenmad. Er der noget her jeg skal skrue på?
    Med venlig hilsen
    Majbritt Beck

    Svar
    • Hej Majbritt
      Ja, byt dine mættede fedtkilder til olivenolie, pesto, avokado osv. og øg dit kulhydratindtag til 100 g. Så rasler LDL ned.

      Græsk yoghurt 10% ryger ud ved samme lejlighed.

      Svar
      • Mange tak for svar. Jeg har lige et enkelt spørgsmål mere. Hvis jeg køber græsk youghurt 2% og eksempelvis tilsætter lidt olie. Kan det være en løsning eller er det en dårlig ide?
        Mvh. Majbritt

        Svar
  4. Hej Jane
    Jeg jar ladet mig fortælle, at man nu snarere ser på ratio, end på de enkelte tal isoleret set. Det giver et mere retvisende fingerpeg om risiko for hjertekarsygdomme og anbefales bl.a. af Mayoclinic.

    https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/expert-answers/cholesterol-ratio/faq-20058006

    Man udregner ratio ved at dividere totalkolesterol med HDL. Hvis tallet er under 5, er det fint. Hvis tallet er under 3,5 er det rigtig fint ?

    Svar
    • Det er også rigtigt og det giver jo meget mere mening, da man da får kolesterolfordelingen med. Desværre ikke noget, som danske læger bruger og det giver en masse forskrækkelse hos de folk (stort set alle), der har et totalkolesterol over 5 og derved en rød, blinkende advarselslampe i deres laboratoriesvar.

      Svar
  5. Hej Jane,
    Jeg har læst med på Madbanditten siden 2012 og har levet på LCHF on7off i mindre striks grad i 8 år.

    Jeg har altid levet sundt. Jeg er motionscykelrytter og har cyklet mellem 6000 og 9000 kilometer årligt i over 20 år.

    Så STOR var mit chok da jeg i sommer blev ramt af en blodprop i hjertet (Iskæmi) og fik foretaget en ballonudvidelse.

    En hjertekarsygdom! En LIVSSTILSSYGDOM! Mig????

    Det forskrækkede mig meget. Og jeg spurgte læger og sygeplejersker: “Har LCHF været ved at slå mig ihjel?!?!”. Det mente de nu ikke det havde.

    I forbindelse med efterforløbet blev jeg sendt på hjerterehabiliteringskurser, som ville lære mig at spise fedtfattigt og undgå animalsk fedt – for nu skulle jeg jo “ændre min livsstil”. Meget syrealistisk. Nu får jeg medicin mod forhøjet kolestrol (min kolesteroltal var 6 da jeg blev syg) og jeg spiser faktisk fuldstændigt som før.

    Heldigvis har jeg det godt igen og er “repareret” – men jo …. jeg blev godt nok noget forskrækket og meget forvirret.

    Svar
    • Det kan jeg godt forstå forskrækkede dig men der findes jo desværre ingen garantier. Sunde mennesker bliver også ramt ag sygdom og det er jo på mange måder unfair. Ingen ville kunne forudse ud fra et kolesteroltal på 6 at du havde det i vente.

      I hvert fald er det godt at du har det godt igen ❤️

      Svar
  6. Hej. Læst og stor interesse i keto.
    Har dog sukkersyge og i den forbindelse osse forhøjet kolesterol. Derfor søger jeg viden og indsigt og fandt dette skriv.
    For mig at læse får du rodet noget rundt i tallene og hvad der er hvad.
    Reference til værdigere kolesterol er dit skriv hvad der er Max el bedst i sukke tal og ikke kolesterol
    Det “grimme” kolesterol er Max 2 og sukkersyge mellem 3-7
    Ideen og konceptet super fint men referencerne her er helt skæve. Fair nok da du selv skriver du ikke er læge. Men du bør nok få fakta rette ind eller slette.
    Nå men jeg blev desværre slet ikke klogere af dit skriv her ?

    Svar
    • Jeg ved ikke hvad du mener eller hvor du ser de tal, men jeg kan forsikre dig om, at jeg ikke blander kolesterolværdier og blodsukkertal sammen. Det er jo noget sludder.

      Svar
  7. Hvordan vil keto påvirke mit triglyceridtal 2,93
    Jeg ellers pæne kolesteroltal
    HDL 2,0 og LDL 2,4
    Min læge mener at triglycerid tallet skal ned som anbefalet <2,0 men jeg vil gerne slippe for medicin og regulere via kosten. Har du kommentar/mening/erfaring med det?

    Svar
    • Ja det har jeg, men min mening er jo allerede beskrevet i artiklen. Syntes du ikke, at den gav dig svar? Fx i afsnittet ‘Hvad sker der med kolesteroltallet, når man spiser keto’…

      Svar
    • Det tror jeg fremgår af de fleste Low carb studier, der kigger på kolesterol. HDL stiger jo ved fedtindtag. Det er LDL, der er mere drilsk i den her sammenhæng og det ved vi ikke rigtigt hvad betyder.

      Svar
      • Hej jane
        Har lige været på dit kickstart kursus og har været på lchf i 10 måneder. Har fået taget blodprøver. Crp 2,9 langtidsblodsukker 34 og alm blodsukker 5,7. Meget fint. Men total kolesterol er gået fra 5,7 til 7,5. Har endnu ikke talt med lægen. Hdl er steget fra 1,7 til 2,2 og triglyserid faldet fra 1,1 til 0,52. Også godt men Ldl er gået fra 3,6 til 5,1 og det bekymrer mig. Jeg har normalt blodtryk og normal vægt. Hvad tænker du? ?

        Svar
        • Hmmm… jeg synes at jeg besvarer netop det spørgsmål i indlægget, du kommenterer på her. Har det ikke skabt nogen klarhed?

          Altid vigtigt for konteksten også om du var fastende før blodprøven og om du holdt igen med kaffe (som jeg også skriver).

          Svar
  8. Hej Jane

    jeg er helt med på, at vi ikke skal være så bange for det mættede fedt, som nogle går og tror. Jeg er også selv begyndt at indtage det igen efter at være startet på KETO.

    Men jeg vil lige høre, om man KAN nøjes med de andre typer fedtstoffer (flerumættede og monoumættede), hvis man gerne vil undlade eller kraftigt begrænse den mættede fedt? Eller SKAL det være mættet fedt? Med andre ord: Kan det mættede fedt noget, som de andre fedttyper ikke kan?

    Mvh Mai

    Svar
    • Det er simpelthen et godt spørgsmål og jeg er ikke sikker på, at jeg har et rigtigt svar til dig. Sagen er, at det stort set ikke kan lade sig gøre at undgå mættet fedt, da alle fedtrige madvarer indeholder en kombination af alle fedtstoffer (måske lige undtaget kokosolien som vist er så godt som 100% mættet fedt).

      Men alle slags kød, fisk, nødder, olivenolie osv indeholder allesammen en kombination af mættet, enkeltumættet og flerumættet fedt, selvom jeg godt er med på, at der er en kendt misforståelse om, at animalske produkter=mættet fedt. Som med alt andet vi har lært i den retning, er det ikke sandt.

      Tjek fx den fine illustration HER.

      Men taler vi tilsat fedt burde det i princippet være uden betydning, forudsat at du styrer uden om de inflammationsdrivende, omega 6-rige planteolier (solsikkeolie, vindruekerneolie, tidselolie osv.) og vælger fx olivenolie, avokado og avokadoolie osv.

      Min personlige oplevelse er, at min energi, mæthed, humør/mentale tilstand, fordøjelse, trivsel og alt andet fungerer bedre, hvis jeg spiser mættet fedt og jeg er nærmest gledet over i at prioritere mættet fedt og så tilføje lidt af det andet. Jeg ved ikke, om det har noget på sig, men jeg ser, at mange Low carbere ender med at glide i den retning før eller siden.

      Men føler du dig utryg ved det mættede fedt, synes jeg ikke, der er noget i vejen for at starte med et lavt indtag og en prioritering af fx olivenolie, avokadolie, nøddeolier osv og se hvor det bringer dig hen. Og så kan du evaluere undervejs og se, om der er behov for tilretning.

      Sådan tror jeg, jeg ville gribe det an.

      God fornøjelse :)

      Svar