Keto og kaffe – hvad, hvordan og hvor meget?

Okay, lad os tale om kaffe… Man skulle ikke tro, der var så meget at sige om kaffe, men det skal jeg love for, at der er baseret på de utallige spørgsmål, jeg svarer på om denne skønne drik. Så her kommer alt om kaffe og Keto. Alt det, du gerne vil vide og måske også noget, du ville ønske, jeg ikke havde sagt. 

Må man drikke kaffe på Keto?

JA med store bogstaver. Du kan roligt drikke kaffe på Keto. Kaffe er så godt som kulhydratfrit, undtagen neskaffe/instant kaffe, som faktisk indeholder en lille mængde kulhydrater, hvilket på et tidspunkt næsten lagde nogle af mine tidligere kursister ned i chok. Jeg plejer nu alligevel at sige, at du kan drikke lige så meget sort kaffe, du vil på Keto.

Jeg kan godt lide tanken om, at vi skal have styr på de store linjer først. Du skal spise få kulhydrater og tilstrækkeligt med protein. Disse to er vigtige og det er dit fundament. Lad det falde på plads først og bagefter kan du bekymre om et for stort kaffeindtag.

Må man bruge mælk i kaffen?

Nu er det så, at vi bliver uvenner om lidt.

Mælk i kaffen er ikke det bedste valg på Keto.

På Keto er din førsteprioritet at spise få kulhydrater. Så få som 20-30 g pr. dag i de første uger, hvor kroppen skal omstille sig til fedtforbrænding. Det er meget få kulhydrater. Ud fra et sundheds- og næringsmæssigt synspunkt giver det bedst mening at prioritere at bruge dem på grøntsager.

Det er ikke, fordi jeg mener, mælk er skidt. Det løber bare hurtigt op i kulhydrater pga. mængden, som folk ofte bruger i deres elskede kaffe latte.

Har man bare et ønske om at spare lidt på kulhydraterne, er det formentlig ligemeget med den mælk, men lige med Keto, hvor kulhydratindtaget skal være så ultra-lavt, er vi nødt til at skærpe det hele lidt ekstra.

Prøv at se regnestykket her:

 • 1 kop kaffe (sort) – nærved 0 g kulhydrat + 0 kcal
 • 1 kop kaffe med en sjat piskefløde (20 g): 0,5 g kulhydrat + 72 kcal
 • 1 kaffe latte med minimælk (2 dl): 9,5 g kulhydrat + 76 kcal

Kan du se, hvor stor forskellen faktisk bliver?

Er du mælkoman?

En ting, der virkelig har overrasket mig i årenes løb er, hvor tæt en psykologisk binding folk har til den mælk. Jeg har endnu ikke kunne gennemskue, hvad det skyldes, men jeg konstaterer, at der vil laves mange krumspring for at beholde den mælk. Jeg kan tage brød, sukker, ris, pasta, kartofler osv. fra dem. Men mælk? Ramaskrig!

Så her kommer en upopulær mening:

Hvis du ikke kan drikke din kaffe sort, er det ikke kaffen, du vil have. Så er det mælkeproduktet (eller hvad du nu putter i den), du føler trang efter.

Og hvis det er sandt, er et rimeligt spørgsmål at stille, om du ønsker at indtage noget, der vækker så stærke følelser i dig? Og om ikke de stærke følelser alene er nok til at retfærdiggøre lige at tage en kold tyrker fra det mælk.

Nuvel…

Måske er det bare mig, der har det sådan, at jeg helst ikke vil binde mad/drikke og følelser så stærkt sammen.

Læs også: Keto uden mælkeprodukter

Hvad kan man så putte i sin kaffe på Keto?

At drikke kaffen sort vil altid være bedste valg. Jf. regnestykket ovenfor. Nul kalorier, nul kulhydrater.

Skal du have noget i, kan en lille sjat fløde eller kokosmælk eller 1 tsk kokosolie være en idé.

Hvad med mandeldrik, havredrik, sojadrik osv…?

Havre giver jo ingen mening. Altså, vi spiser jo heller ikke havregryn, så hvorfor drikke dem blendet i vand med rapsolie?

Havremælk er desuden det dårligste valg rent blodsukkermæssigt og vælger du dette, fordi du tror, du træffer ‘det sunde valg’, skal du vide, at du er offer for en utroligt veludført markedsføringskampagne. Det bliver ikke værre…

Usødede versioner af mandeldrik og sojadrik er ofte ganske kulhydratfattige. Men vi ramler lidt ind i det samme som med minimælken i eksemplet ovenfor.

Men altså lige for at understrege: Det vigtigste er stadig kulhydraterne. Og hvordan du forvalter dem, er stadig dit helt personlige valg.

Og lige kort: Sødemidler og sødetabletter… Det er en lidt sværere sag, som kræver et længere og mere nuanceret svar. Det kan du læse HER.

Uuuhmmm kaffe med fløde smager godt…

Så snart man vænner sig til den runde, cremede smag af kaffe med fløde, forstår man ikke, hvordan man nogensinde kunne leve uden. Så godt smager det! Og det er jo heldigvis totally Keto så hit med mere kaffe.

Hey Jane, hvorfor står min vægt stille? Jeg gør alt rigtigt. Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke virker!!

Nu kommer der et lidt kedeligt svar…

Kaffe med fløde spænder ben for virkelig mange vægttab.

Det første, der sker er, at det lille skvæt fløde, man hælder i sin kaffe, ikke svarer til 1 spsk/15 g, som man måske gik og fortalte sig selv. Målte man det op, var det måske nærmere 30 g. Og da kaffe med fløde har en tendens til at ryge under radaren, glemmer man, at det faktisk ender med at blive en del kalorier og man hyggedrikker måske 4 kopper på en dag.

4 x 30 g = 120 g.

120 g fløde = 420 kcal.

Så jo det virker. Men 420 kcal oven i dine øvrige måltider bringer dig i energibalance. Og det kræver altså stadig et kalorieunderskud at gå ned i vægt.

Personen, jeg taler om her, er mig selv – haha! Og jeg ved, jeg ikke er alene.

Men skal jeg fx ned i vægt, er fløden i kaffen det første, jeg skærer væk. Eller jeg drikker én kop med fløde om dagen og resten sort. Pudsigt nok nedsætter det spontant min lyst til kaffe.

Keto og kaffe - alt om kaffe på Keto

Hvad med Bulletproof Coffee?

Okay, forbered dig på endnu en upopulær holdning…

Bulletproof Coffee er måske ikke den smarteste idé, hvis dit mål er vægttab.

Hvis du ikke kender Bulletproof Coffee er det kaffe, man blender med smør og kokosolie eller MCT-olie til en 500 kaloriers fedtkaffe under den falske forudsætning, at den store fedtindsprøjtning på magisk vis skulle få kroppen til at forbrænde kropsfedt. Et udsagn, der jo modstrides af alle fysikkens love.

Men jeg kan egentlig gode lide at se lidt mere pragmatisk på det. Din krop har især brug for to ting: Protein og næringsstoffer. Bulletproof Coffee indeholder stort set kun fedt og fedt indeholder ingen protein og stort set ingen næringsstoffer.

Bulletproof Coffee er med de briller på Keto-verdenens svar på tomme kalorier.

Læs mere om Bulletproof Coffee her: Bulletproof Coffee

Lad os prøve at lave en slags regnestykke igen

Lad os sige, at du forbrænder 2.000 kcal hver dag. Du vil gerne ned i vægt og beslutter derfor at skære 300-500 kcal fra pr. dag. Du skal spise mindre, end du forbrænder for at gå ned i vægt. Det er ligesom forudsætningen og vi kan ikke komme udenom det.

Men nu har du altså kun 1.500-1.700 kcal til at stille din krops behov for protein og næringsstoffer. At erstatte et næringsrigt måltid (kød, grøntsager og fedt) med en ren fedtdrik frarøver dig muligheden for at nære din krop ved det måltid. Et skidt bytte ville jeg sige.

Jeg kan godt lide at arbejde i respekt med kroppen og hvis vi i en periode skal byde den et mindre energiindtag, end den egentlig ville foretrække, er det mindste, vi kan gøre at sikre, at den energi, der kommer ind, er så optimal som muligt.

Du vil gå ned i vægt, uanset hvad du bruger dine kalorier på, så længe du er i kalorieunderskud. Men hvad du bruger dine kalorier på, afgør, om du taber muskelmasse eller fedt. Dine vigtigste våben i kamp mod tabet af muskelmasse er nok protein og styrketræning. Spiser du ikke nok protein, kan så meget som 20-30% af dit vægttab være muskelmasse. Av.

Mindre muskelmasse betyder lavere forbrænding, lavere kulhydrattolerance og dårligere metabolisk fleksibilitet. Det er ikke det bedste udgangspunkt for et varigt vægttab, tror jeg godt, vi kan blive enige om. Og slet ikke for et godt helbred.

Hvad med Keto Kaffe – Keto Coffee?

Nej, du behøver ingen særlige ‘magiske’ pulverkaffeløsninger, som er så specielle, at de kun forhandles via Facebookgrupper i pyramidelignende (MLM) ordninger og hvor du, før du har set dig om, er skrevet op til et dyrt abonnement, hvor den elendige kaffe til overpris nu kommer hver måned eller du er blevet shanghajet til selv at blive forhandler, så du kan tjene dine tabte penge hjem.

Uanset hvor meget collagenpulver, mct-pulver osv. de har blandet i den kaffe, får den dig hverken til at komme i ketose, forbrænde fedt eller tabe fedt uden at du behøver gøre andet for det.

Der. Findes. Ingen. Genveje. Ja, det er med vilje, at fontstørrelsen er større her.

Spar dine penge og køb et par gode bøffer i stedet. Det vil du få et bedre resultat af.

Keto og kaffe – konklusionen

Keto og kaffe går fint sammen og du kan altså fint drikke kaffe på Keto. At erstatte et proteinrigt måltid med fedtkaffe er måske ikke det bedste valg, hvis dit mål er at gå ned i vægt, samtidig med at du bevarer mest mulig muskelmasse, men at drikke en kop kaffe til din morgenmad er der ingen problemer i. Det, du vælger at putte i din kaffe, tæller selvfølgelig med i dit daglige regnskab.

Orker du ikke at tælle, er et fint pejlemærke at sige, at du fx kan drikke en kop kaffe om dagen med fløde og så drikker du resten af dine kopper kaffe sort. Lur mig om ikke det samtidig vil nedsætte antallet af kopper du drikker.

Og hvis jeg til sidst her lige skal understrege en ting, er det, at du er et voksent menneske, som kan træffe helt frie valg i dit liv. Det gælder også, hvordan du vil drikke din kaffe på Keto og hvordan du vælger at forvalte dine kulhydrater og kalorier. Det er faktisk måske det vigtigste i det her indlæg.

Keto uden alt det skøre

Er du nysgerrig på Keto men synes du, at det, du læser på internettet simpelthen lyder for skørt, til at det kan være sandt/sundt, så lad mig hjælpe dig til at starte på en sund og sikker måde. Min ultranemme Keto kostplan er lavet, så du slipper for forvirring og overvældelse og er så nem og enkel, som Keto kan være. Derudover er den super effektiv til vægttab.

Kom i gang med Keto kostplan her >>

Hvis du foretrækker en fysisk bog, kan du kigge på mine Keto-bøger. Her får du (også) Keto baseret på helt almindelig sund mad, som er velsmagende og hurtigt lavet af ingredienser, du kan finde i alle supermarkeder. Find bøgerne her: Keto-bøger

Du kan også tage 6 uger på mit online kursus og lade mig guide dig sikkert og effektivt igennem det. Se mere her: Kickstart 2.0

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

71 kommentarer til “Keto og kaffe”

Skriv en kommentar

 1. Jeg fik min komentar sendt videre ved et uheld, inden jeg var færdig. Om morgenen klarer jeg mig med 3 æg, grønsager lidt kød. Det klarer jeg mig med til aften, hvor det så er, for det meste spidskål, kød og en danskvand. Også tit en pose af Rema 1000es mange gode blandede frosne grønsager, som jeg syntes er ret gode. Ellers følger jeg for fremtiden dine anvisninger.
  Mvh Kurt E Sørensen

  Svar
 2. Hej Jane.
  Nu er det vist på tide, jeg får skrevet lidt til dig. Jeg er utrolig glad for, at være med på denne ketorejse. Jeg har I ganske lang tid gået uden om kartofler, ris, pasta og alt med hvidt mel

  Svar
 3. Dejlig snak om kaffe, har jeg overset det?.. ikke et ord om egg latte..my favorite, drikker hver morgen siden 6 ugers ketokursus for 3 år siden, et eller 2 pisket æg bare med stavblender, hælder en god kop kaffe i til sidst i blendet. Holder mig ofte gående til aftensmaden. Virkelig lækker smager overhovedet ikke af æg er ligesom kaffelatte.

  Svar
  • Hej Annette
   Jeg sidestiller den (næsten) med bulletproof. Ikke optimalt, synes jeg, men svært, for mange er rigtig glade for den.

   Problemet er, at proteinindtaget er rigtigt lavt og det er næsten umuligt at undgå muskeltab med 1 egg latte + et rigtigt måltid. Det ville jeg synes var en høj pris at betale..

   Svar
 4. Jeg er på keto med en 60% fordeling på fedt, 30 % protein og minimal kulhydrat. Jeg er vegetar, men spiser mælkeprodukter og æg. Men jeg må ikke få komælk, så jeg er udfordret på hvor jeg får så meget fedt og protein fra? Må jeg spise proteinpulver uden mælk og sukker med min. Kulhydrat – og i så fald hvad kan anbefales?
  På forhånd tak
  Mvh Rikke

  Svar
  • Hej Rikke
   Åh, det er altid svært for mig at sige, fordi det, du har gang i, slet ikke er noget, jeg ville anbefale for at være ærlig🙈
   Når du kun har æg som proteinkilde bliver det altså op ad bakke at få sammensat en kost, der er langtidsholdbar, synes jeg, for det bliver dælme godt nok til mange æg. Og hvis det ikke er langtidsholdbart, er det så måske ikke nytteløst?

   Jeg tror, jeg i stedet ville prøve at ramme en kost, som du kan se dig selv leve med resten af dit liv. Det kunne fx være en Low Carb-kost med flere kulhydrater, så du kan variere dine æggemåltider med bælgfrugter også fx. Det ville give dig lidt flere muligheder og variation, synes jeg. Og så acceptere at dit kulhydratindtag ville ramme nærmere 100 g pr. dag end 20 g.

   Du kan læse om proteinpulver her:
   Proteinpulver og Keto

   Det er dog stadig et mælkeprotein, jeg anbefaler, fordi de optages overlegent bedre. Jeg ved faktisk ikke hvad det bedste plante-alternativ er. Ærteprotein? Det kunne jeg måske forestille mig.

   Men altså… jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal svare her. Det er svært for mig, når du har fjernet det allermest centrale i mine anbefalinger (det animalske protein). Hvis en lille smule fisk kunne være en mulighed eller lidt kylling, ville vi virkelig komme meget længere, synes jeg.

   Læs evt. om forskellen på animalsk protein og planteprotein her.

   Svar
 5. Hej Jane
  Jeg er begyndt at bruge laktosefri mælk i kaffen da jeg ikke længere bryder mig om fløde og heller ikke er så god til sort kaffe.
  Hvis man bruger laktosefri letmælk med 2,6 g kh /100ml er det en beskeden mængde kulhydrat i det samlede KETO regnskab. Men er der en “hage” ved laktosefri produkter ?
  Mvh

  Svar
  • Hej Charlotte
   Mit grundprincip er at du selv bestemmer hvordan du forvalter dine 20 g kulhydrat. Jeg tror, vi får det bedste resultat sådan. Det vigtigste er at du er glad og synes, du har en dejlig livsstil, som du kan se dig selv i forevigt. Jeg personligt ville ikke bruge mine kulhydrater på laktosefri mælk i en Keto-kontekst. Jeg opfatter ikke 10% af den daglige ration som beskeden.

   Laktosefri mælk er ikke bedre end almindelig mælk. I nogle henseender måske enda ringere, da laktosen jo er spaltet til enklere sukkerarter, hvilket betyder at de hurtigere optages i blodet. Hvorvidt det er et issue ved så lille en mængde, ved jeg ikke men nu spurgte du jo til potentielle hager.

   Svar
 6. Hej Jane

  Loving this new lifestyle 🤩

  Jeg har været igang i en uge og har allerede længere og længere tid imellem måltiderne. Mellemmåltider er nu mere end vane end et sult-behov – så den skal blot brydes.

  Jeg tænkte på hvad man kan spise for at “friske” munden op. Tyggegummi som jeg normalt tyer til er et No-go – men føler at munden godt kan blive lidt tør og for at man kan undgå hvis man har dårlig ånde kunne jeg godt tænke mig om der findes en “mundopfrisker” der er tilladt på keto?

  Mvh Malene

  Svar
  • Jaa så dejligt at høre❤️

   Hvad med at bruge fx vand eller danskvand med agurkeskiver, citronsaft, mynte eller lign til at give lidt friskhed? Og så gemme tyggegummi til de lejligheder, du helst ikke vil undvære.
   Dårlig ånde forsvinder, når du begynder at bruge ketonstofferne effektivt som energi i stedet for at udånde dem. Det tager et par uger.

   Husk også at mundtørhed kan være et tegn på mild dehydrering og at du skal huske at spise mere salt (ved godt det lyder selvmodstridende men det behøver det altså ikke være😅)

   Svar
  • De er helt fine. Kaffe har i teorien en mikrosmule kulhydrat men det er ikke noget, jeg ville gide forholde mig til, må jeg indrømme :)

   Svar
 7. Dét var lige præcis det jeg trængte til at høre (tror jeg)
  Jeg er kommet godt I gang med vægttab med LCHF efter et års tids pause grundet personlige oplevelser. Sidste gang tabte jeg ca 15 kg. Nu har jeg ca tabt 5. Og så gik det i stå.
  Så jeg har måtte kigge mig selv efter i sømmene. Jeg har spist rigtig fint og kulhydrat-fattigt og har faktisk præsteret at faste i ca 18 timer i døgnet de fleste dage, uden at mærke sult. Men nøj jeg har drukket kaffe.. med masser af piskefløde. Jeg har elsket det, men har nok godt vidst at jeg så ikke helt fastede. Hmm.
  Nu skal fløden lige væk for en periode og så er jeg spændt på hvad der sker ❤

  Svar
 8. Hej Jane, jeg forstår ikke, hvorfor, du beregner 2 dl minimælk ti en kop kaffe ovenfor, og refererer til det, mår du kommer til mandelmælk. 100 ml mandelmælk indeholder 21 kcal og 2,7 g kh. den mængde burde da række til mindst 5 krus kaffe. Det kan jeg da ihvertfald få det til. Er det så ikke ok?

  Svar
  • Det er fordi de fleste bruger den mængde mælk i deres kaffe, når de laver en kaffe latte fx. 1 spsk minimælk eller mandelmælk i kaffen, er jo som at putte en ekstra spsk vand i. Det kan man jo ikke smage. Men er der tale om så lille en mængde, falder det selvsagt laaaaaangt under bagatelgrænsen.

   Svar
 9. Hej Jane, for nogle dage side i en af dine instra stories nævnte du en kaffefløde som var god. Kan du ikke være sød at give mig navnet igen. Fik ikke noteret det.
  Med venlig hilsen,
  Filippa

  Svar
  • Hej Filippa
   Jeg har aldrig brugt kaffefløde (altså hvis du mener det der fedtreducerede flødelignende produkt). Når jeg bruger fløde i kaffen, bruger jeg en helt almindelig piskefløde eller i allerbedste fald 50% fløden fra Arla Unikas Essens serie.

   Svar