Keto og kaffe

Keto og kaffe – hvad, hvordan og hvor meget?

Okay, lad os tale om kaffe… Man skulle ikke tro, der var så meget at sige om kaffe, men det skal jeg love for, at der er baseret på de utallige spørgsmål, jeg svarer på om denne skønne drik. Så her kommer alt om kaffe og Keto. Alt det, du gerne vil vide og måske også noget, du ville ønske, jeg ikke havde sagt. 

Må man drikke kaffe på Keto?

JA med store bogstaver. Du kan roligt drikke kaffe på Keto. Kaffe er så godt som kulhydratfrit, undtagen neskaffe/instant kaffe, som faktisk indeholder en lille mængde kulhydrater, hvilket på et tidspunkt næsten lagde nogle af mine tidligere kursister ned i chok. Jeg plejer nu alligevel at sige, at du kan drikke lige så meget sort kaffe, du vil på Keto.

Jeg kan godt lide tanken om, at vi skal have styr på de store linjer først. Du skal spise få kulhydrater og tilstrækkeligt med protein. Disse to er vigtige og det er dit fundament. Lad det falde på plads først og bagefter kan du bekymre om et for stort kaffeindtag.

Må man bruge mælk i kaffen?

Nu er det så, at vi bliver uvenner om lidt.

Mælk i kaffen er ikke det bedste valg på Keto.

På Keto er din førsteprioritet at spise få kulhydrater. Så få som 20-30 g pr. dag i de første uger, hvor kroppen skal omstille sig til fedtforbrænding. Det er meget få kulhydrater. Ud fra et sundheds- og næringsmæssigt synspunkt giver det bedst mening at prioritere at bruge dem på grøntsager.

Det er ikke, fordi jeg mener, mælk er skidt. Det løber bare hurtigt op i kulhydrater pga. mængden, som folk ofte bruger i deres elskede kaffe latte.

Har man bare et ønske om at spare lidt på kulhydraterne, er det formentlig ligemeget med den mælk, men lige med Keto, hvor kulhydratindtaget skal være så ultra-lavt, er vi nødt til at skærpe det hele lidt ekstra.

Prøv at se regnestykket her:

 • 1 kop kaffe (sort) – nærved 0 g kulhydrat + 0 kcal
 • 1 kop kaffe med en sjat piskefløde (20 g): 0,5 g kulhydrat + 72 kcal
 • 1 kaffe latte med minimælk (2 dl): 9,5 g kulhydrat + 76 kcal

Kan du se, hvor stor forskellen faktisk bliver?

Er du mælkoman?

En ting, der virkelig har overrasket mig i årenes løb er, hvor tæt en psykologisk binding folk har til den mælk. Jeg har endnu ikke kunne gennemskue, hvad det skyldes, men jeg konstaterer, at der vil laves mange krumspring for at beholde den mælk. Jeg kan tage brød, sukker, ris, pasta, kartofler osv. fra dem. Men mælk? Ramaskrig!

Så her kommer en upopulær mening: Hvis du ikke kan drikke din kaffe sort, er det ikke kaffen, du vil have. Så er det mælkeproduktet (eller hvad du nu putter i den), du føler trang efter.

Og hvis det er sandt, er et rimeligt spørgsmål at stille, om du ønsker at indtage noget, der vækker så stærke følelser i dig? Og om ikke de stærke følelser alene er nok til at retfærdiggøre lige at tage en kold tyrker fra det mælk.

Nuvel…

Måske er det bare mig, der har det sådan, at jeg helst ikke vil binde mad/drikke og følelser så stærkt sammen.

Læs også: Keto uden mælkeprodukter

Hvad kan man så putte i sin kaffe på Keto?

At drikke kaffen sort vil altid være bedste valg. Jf. regnestykket ovenfor. Nul kalorier, nul kulhydrater.

Skal du have noget i, kan en lille sjat fløde eller kokosmælk eller 1 tsk kokosolie være en idé.

Hvad med mandeldrik, havredrik, sojadrik osv…?

Havre giver jo ingen mening. Altså, vi spiser jo heller ikke havregryn, så hvorfor drikke dem blendet i vand med rapsolie?

Usødede versioner af mandeldrik og sojadrik er ofte ganske kulhydratfattige. Men vi ramler lidt ind i det samme som med minimælken i eksemplet ovenfor.

Men altså lige for at understrege: Det vigtigste er stadig kulhydraterne. Og hvordan du forvalter dem, er stadig dit helt personlige valg.

Og lige kort: Sødemidler og sødetabletter… Det er en lidt sværere sag, som kræver et længere og mere nuanceret svar. Det kan du læse HER.

Uuuhmmm kaffe med fløde smager godt…

Så snart man vænner sig til den runde, cremede smag af kaffe med fløde, forstår man ikke, hvordan man nogensinde kunne leve uden. Så godt smager det! Og det er jo heldigvis totally Keto så hit med mere kaffe.

Hey Jane, hvorfor står min vægt stille? Jeg gør alt rigtigt. Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke virker!!

Nu kommer der et lidt kedeligt svar…

Kaffe med fløde spænder ben for virkelig mange vægttab.

Det første, der sker er, at det lille skvæt fløde, man hælder i sin kaffe, ikke svarer til 1 spsk/15 g, som man måske gik og fortalte sig selv. Målte man det op, var det måske nærmere 30 g. Og da kaffe med fløde har en tendens til at ryge under radaren, glemmer man, at det faktisk ender med at blive en del kalorier og man hyggedrikker måske 4 kopper på en dag.

4 x 30 g = 120 g.

120 g fløde = 420 kcal.

Så jo det virker. Men 420 kcal oven i dine øvrige måltider bringer dig i energibalance. Og det kræver altså stadig et kalorieunderskud at gå ned i vægt.

Personen, jeg taler om her, er mig selv – haha! Og jeg ved, jeg ikke er alene.

Men skal jeg fx ned i vægt, er fløden i kaffen det første, jeg skærer væk. Eller jeg drikker én kop med fløde om dagen og resten sort. Pudsigt nok nedsætter det spontant min lyst til kaffe.

Keto og kaffe - alt om kaffe på Keto

Hvad med Bulletproof Coffee?

Okay, forbered dig på endnu en upopulær holdning…

Bulletproof Coffee er måske ikke den smarteste idé, hvis dit mål er vægttab.

Hvis du ikke kender Bulletproof Coffee er det kaffe, man blender med smør og kokosolie eller MCT-olie til en 500 kaloriers fedtkaffe under den falske forudsætning, at den store fedtindsprøjtning på magisk vis skulle få kroppen til at forbrænde kropsfedt. Et udsagn, der jo modstrides af alle fysikkens love.

Men jeg kan egentlig gode lide at se lidt mere pragmatisk på det. Din krop har især brug for to ting: Protein og næringsstoffer. Bulletproof Coffee indeholder stort set kun fedt og fedt indeholder ingen protein og stort set ingen næringsstoffer.

Bulletproof Coffee er med de briller på Keto-verdenens svar på tomme kalorier.

Læs mere om Bulletproof Coffee her: Bulletproof Coffee

Lad os prøve at lave en slags regnestykke igen

Lad os sige, at du forbrænder 2.000 kcal hver dag. Du vil gerne ned i vægt og beslutter derfor at skære 300-500 kcal fra pr. dag. Du skal spise mindre, end du forbrænder for at gå ned i vægt. Det er ligesom forudsætningen og vi kan ikke komme udenom det.

Men nu har du altså kun 1.500-1.700 kcal til at stille din krops behov for protein og næringsstoffer. At erstatte et næringsrigt måltid (kød, grøntsager og fedt) med en ren fedtdrik frarøver dig muligheden for at nære din krop ved det måltid. Et skidt bytte ville jeg sige.

Jeg kan godt lide at arbejde i respekt med kroppen og hvis vi i en periode skal byde den et mindre energiindtag, end den egentlig ville foretrække, er det mindste, vi kan gøre at sikre, at den energi, der kommer ind, er så optimal som muligt.

Du vil gå ned i vægt, uanset hvad du bruger dine kalorier på, så længe du er i kalorieunderskud. Men hvad du bruger dine kalorier på, afgør, om du taber muskelmasse eller fedt. Dine vigtigste våben i kamp mod tabet af muskelmasse er nok protein og styrketræning. Spiser du ikke nok protein, kan så meget som 20-30% af dit vægttab være muskelmasse. Av.

Mindre muskelmasse betyder lavere forbrænding, lavere kulhydrattolerance og dårligere metabolisk fleksibilitet. Det er ikke det bedste udgangspunkt for et varigt vægttab, tror jeg godt, vi kan blive enige om. Og slet ikke for et godt helbred.

Hvad med Keto Coffee?

Nej, du behøver ingen særlige ‘magiske’ pulverkaffeløsninger, som er så specielle, at de kun forhandles via Facebookgrupper i pyramidelignende (MLM) ordninger og hvor du, før du har set dig om, er skrevet op til et dyrt abonnement, hvor den elendige kaffe til overpris nu kommer hver måned eller du er blevet shanghajet til selv at blive forhandler, så du kan tjene dine tabte penge hjem.

Uanset hvor meget collagenpulver, mct-pulver osv. de har blandet i den kaffe, får den dig hverken til at komme i ketose, forbrænde fedt eller tabe fedt uden at du behøver gøre andet for det.

Der. Findes. Ingen. Genveje.

Spar dine penge og køb et par gode bøffer i stedet. Det vil du få et bedre resultat af.

Keto og kaffe – konklusionen

Keto og kaffe går fint sammen og du kan altså fint drikke kaffe på Keto. At erstatte et proteinrigt måltid med fedtkaffe er måske ikke det bedste valg, hvis dit mål er at gå ned i vægt samtidig med at du bevarer mest mulig muskelmasse, men at drikke en kop kaffe til din morgenmad er der ingen problemer i. Det, du vælger at putte i din kaffe, tæller selvfølgelig med i dit daglige regnskab.

Orker du ikke at tælle, er et fint pejlemærke at sige, at du fx kan drikke en kop kaffe om dagen med fløde og så drikker du resten af dine kopper kaffe sort. Lur mig om ikke det samtidig vil nedsætte antallet af kopper du drikker.

Og hvis jeg til sidst her lige skal understrege en ting, er det, at du er et voksent menneske, som kan træffe helt frie valg i dit liv. Det gælder også, hvordan du vil drikke din kaffe på Keto og hvordan du vælger at forvalte dine kulhydrater og kalorier. Det er faktisk måske det vigtigste i det her indlæg.

Keto uden alt det skøre

Er du nysgerrig på Keto men synes du, at det, du læser på internettet simpelthen lyder for skørt, til at det kan være sandt/sundt, så tag i stedet et kig på mine Keto-bøger, som er Keto baseret på helt almindelig sund mad, som er velsmagende og hurtigt lavet af ingredienser, du kan finde i alle supermarkeder. Find bøgerne her: Keto-bøger

Du kan også tage 6 uger på mit online kursus og lade mig guide dig sikkert og effektivt igennem det. Se mere her: Kickstart 2.0

46 kommentarer til “Keto og kaffe”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane.
  Jeg kan se at fløden i kaffen skal droppes.
  Men den anden dag købte jeg Anis the, og den er fantastisk, men utrolig sød, så jeg har ikke turde drikke mere af den, da jeg er i tvivl om Anis indeholder sukker? Jeg synes jeg har ledt over alt på nettet, men jeg kan ikke rigtig finde noget brugbart. Så må den drikkes?

  Svar
  • Fløden i kaffen skal kun droppes, hvis den spænder ben for dine resultater :)

   Jeg ved ikke med anis-te. Jeg ville også være på vagt overfor den søde smag.

   Svar
 2. Okay. Dag tre på keto, og det er sgu kaffen jeg har størst udfordring med, som du beskriver i din artikel. Jeg har nu målt piskefløden af, som det eneste i øvrigt, da dine opskrifter er superlækre og nemme. Kan bortset fra dét allerede mærke nedgang i appetit og som om min mave er begyndt at suge indad.
  Tak for let forståelige råd og vejledning!

  Svar
 3. Jeg spiser havregrød kl 6 om morgen
  Og det hva kl 9 jeg ville drikke min kerto kaffe og jeg spiser sundt for jeg har tabt 20 kg mangler at tabe 15 kg mere vægten har stå stille i 4 måneder

  Svar
  • Så du mit tidligere svar til dig?

   Keto kaffe er snyd og bedrag og du vil opnå bedre resultater uden.

   Svar
 4. Hej jeg har fået kerto kaffe af en veninde og jeg vil prøve den men jeg vil høre om jeg kan drikke om formiddagen for jeg kan ikke undvære min havregrød til morgenmad og vil jeg tag min kop kerto kaffe kl 10 som jeg skal mit mellem måltid
  Hilsen jane

  Svar
  • Hej Jane
   Det lyder som en dårlig idé i mine ører. Hvis du vil spise Keto, skal du spise kød (protein) og grøntsager, ikke drikke fedt/Keto-kaffe/Keto-produkter.Og du skal i hvert fald ikke kombinere havregrød med Keto kaffe. Det vil være en skidt idé.

   I’m sorry, men alt det bras derude er netop det: Bras. Du kan sagtens spise sundt med havregrød, hvis det er det, du trives bedst med, men det skal ikke kombineres med Keto.

   Svar
   • Jeg spiser havregrød kl 6 om morgen
    Og det hva kl 9 jeg ville drikke min kerto kaffe og jeg spiser sundt for jeg har tabt 20 kg mangler at tabe 15 kg mere vægten har stå stille i 4 måneder

    Svar
 5. Hej Jane

  Jeg er startet på “Protokollen” så alt er under lup her,
  Det kører sådan set fint, men vægten rykker sig ikke rigtig, så nu er det kaffe og sødemidler :( der er kommet under luppen.
  Sødemidler som i pepsi max og nogle sukkerfrie bolcher en gang i mellem (det må helt væk igen eller alternativt være en lørdags ting) Det har dog aldrig ført til større sult, har forsøgt tidligere med & uden sødemidler uden det har været nogen forskel.
  Men prøver igen :)

  Men kaffen : Jeg er gået fra mælk med kaffe i, til at drikke den sort. Men det er kun instant kaffe jeg kan det med pt. Den kan jeg ikke rigtig finde ud at at logge på cronometer. Hvilket har ført mig til at søge rundt på din siden og fandt denne og nu er jeg lettere forvirret. Du skriver at instant kaffe indeholder kulhydrater hvilket maskinkaffe ikke gør.
  Jeg drikker 3-4 kopper instant om dagen, kan det være en benspænder i forhold til kulhydrater?
  Mvh Tenna

  Svar
  • Hej Tenna
   I Cronometer kan du bruge ‘coffee, prepared from instant’. Det indeholder lidt kulhydrater og med 4 kopper om dagen bliver det til noget. De skal selvfølgelig tælles med (ligesom alt andet, der passerer dine læber).

   Fint nok at lægge sødemidlerne på hylden men læs også afsnittet ‘hvad gør jeg hvis vægten står stille’ i protokollen under ‘spørgsmål og svar’. Vægten vil dog aldrig falde dag for dag. Den vil stige, stå stille og falde. Gennemsnitsmæssigt skal den dog være nedadgående uge for uge.

   Svar
   • Tak for svar.

    Almindelig maskinkaffe er det så den der hedder “Coffee, prepared from ground”? – måske jeg må se om jeg kan lære det også – kan godt se at de 5-7 g netcarbs er meget.

    Jeg ligger på 60g max 70g fedt allerede.
    Meg giver ikke op så let :)

    Svar
 6. Jeg har lige læst det du skrev om sygt barn og hurtig morgenmad. Det er vel nærmest en bulletproof kaffe du laver? Sammen med agurkehapsere. Jeg bliver lidt forvirret ?

  Jeg har ikke lyst til den bulletproof kaffe. Men klart, den er smart hvis man ikke orker at lave morgenmad. Men jeg har slet ikke brug for den, men som alternativ kan jeg godt gemme den som trumfkort. Men når du ikke anbefaler den her, så kan jeg ikke helt afgøre om det er nogo…

  Jeg er på 6 dag, og jeg stortrives. Dog mærkede jeg virkelig både hovedpine og kvalme i går aftes på dag 5. Men 14 timers søvn aflivede det.

  Mvh
  Dorthe

  Svar
  • Min sværeste opgave igennem de sidste 10 år er at formidle at konteksten er altafgørende. At drikke 500 kcal fedt i stedet for et måltid rigtig mad hvis man ønsker at tabe fedt, er skørt. Det betyder bare ikke at der ikke er nogen kontekst hvor det at have kokosolie eller lign. i kaffen godt kan fungere. Jeg har tit kokosolie i min kaffe. Mit mål er ikke vægttab.

   Svar
   • Okay, det er mit mål… så der er nej på. Tak for dit svar…

    Hvad med Te? Det har jeg svært ved at finde noget om. Jeg har lige lavet en kop Grøn te med Mango. Noget siger mig der er noget sukker i af en art.

    Svar
 7. Tak. Man ved det jo godt, men jeg elsker at læse dine påmindelser. Det er jo ufatteligt hvor let det er at narre sig selv.

  Svar
  • Haha tak for det. Det er der virkelig mange, der bliver provokeret af så dejligt at høre, at den direkte facon også falder i god jord :)

   Svar
   • Det gør den? man er aldrig i tvivl om hvad du mener. Det er så dejligt ærligt. Så kan man jo følge dig eller lade være hvis det støder.

    Svar
  • Hej Elsebeth

   Du kan læse om kolesterol og Keto her: Keto og kolesterol

   Men det hele skal ses i en helhed og førsteprioriteten er at komme af med overvægten.

   Keto og kulhydratfattig kost tager sig hurtigt af fedtleveren (fordi du ikke længere spiser kulhydrater + fedt) og kolesterolet vil arte sig i takt med at vægten kommer i normalområdet.

   Svar
  • Man kan gøre nøjagtigt som man vil. Det er ikke et enten-eller spil.

   Keto handler om kulhydratrestriktion og vægttab om kalorierestriktion. Æggemælk indeholder få kulhydrater og potentielt mange kalorier. Det skal passe ind i ens kontekst for at målet nås.

   Svar
 8. Hej Jane

  ang. LCHF/keto-brød
  Er det muligt at bage brød, som ikke har den trælse eftersmag af røræg?

  Mvh Bodil

  Svar
 9. Jeg er begyndt på keto og bruger
  din bog. Jeg har fulgt din kostplan. Jeg troede at kaffe med fløde var en frivillig tillægsmulighed. Men nu læser jeg her at hvis jeg vil tabe mig, skal jeg ikke putte fløde i min ene kop kaffe om dagen. Jeg er lidt forvirret?!

  Svar
  • Ej men synes du virkelig, det er der står? Så synes jeg, du skal læse indlægget helt fra start til slut igen.

   Det, der står er at en hyppig begynderfejl er at drikke hele sit kalorieunderskud op i kaffe med fløde.

   Svar
 10. Hej Jane.
  Ja jeg ville ønske jeg havde læst dette opslag for nogle dage siden… Jeg har nemlig lige købt en pose hydrolyseret collagen og 1 pose pure acacia da min plan var at starte dagen med bullet proof Coffee da jeg læste om det på en anden hjemmeside?- men da mit mål er vægttab er det jo ikke særlig smart ifht dit opslag. Kan jeg bruge det på en anden måde eller skal jeg konstatere at det er de fejlkøb der sommetider kan ske?
  Mvh Jette

  Svar
  • Du kan sagtens bruge collagenpulveret. Det er et fint og nyttigt kosttilskud og du kan fint også blande det i kaffe. Du skal bare spise et måltid til i stedet for at drikke fedt.

   Det andet produkt, du nævner, har jeg aldrig hørt om.

   Måske kan det i øvrigt være en trøst at læse dette indlæg: 4 kærlige januar-remindere (som netop handler om at der fandme er mange, der står på spring for at udnytte menneskers ønske om vægttab)❤️

   Svar
 11. Hej Jane
  Jeg var engang på et kursus (glemt hvilket det var) Der var den psykiske binding til mælk moderen og korn til faderen.
  Det giver måske mening hvorfor det med mælk kan være så svært.
  mvh Liv

  Svar
  • Interessant. Jeg har også tænkt at det kunne opiodpeptiderne, som giver en dulmende effekt. At drikke en kop varm mælk er jo vitterligt som at blive rullet ind i et rart tæppe :)

   Svar
  • Hej Lone

   Jeg er ikke stødt på at te skulle være et problem. Eneste type, du skal holde dig fra er de der sukkerblandinger til chai og lignende men de har jo ikke meget med te at gøre :)

   Svar
 12. Kaffen er min treat. Jeg drikker 2-3 kopper om dagen. Når jeg blot vil holde vægten tager jeg den med fløde eller laktosefri sødmælk, men når jeg gerne vil tage et dyk længere ned i vægt, som lige i øjeblikket, så laver jeg æggemælk. Det virker for mig ? Og så holder jeg mig i øvrigt også lidt væk fra ost og creme fraiche, da jeg har erfaret at mælkeprodukter i det hele taget ikke er super gode for mit vægttab.

  Svar
 13. Du skriver:
  “En ting, der virkelig har overrasket mig i årenes løb er, hvor tæt en psykologisk binding folk har til den mælk. Jeg har endnu ikke kunne gennemskue, hvad det skyldes, men jeg konstaterer, at der vil laves mange krumspring for at beholde den mælk. Jeg kan tage brød, sukker, ris, pasta, kartofler osv. fra dem. Men mælk? Ramaskrig!”
  Prøv at tænke på generationers massive i doktrinering fra en bomstærk mælkeindustri. Det er så indarbejdet i folk at de skal have mælk for knoglerne etc. Skolemælk! Karolines kogebøger! Tonsvis af gratis oplysningsmateriale fra Landbrug of Fødevarer! Mælk rangerer formodentlig sammen med rugbrød for danskerne, det er byggesten for kroppen! Mælken er hellig!

  Svar
  • Jeg putter udelukkende mælk i kaffen, fordi jeg synes den er for besk rent sort. Så ja, jeg tror jeg vil følge Janes råd om én god stor kop kaffe med fløde om morgenmad og så vand for resten. Drikker generelt for meget kaffe…

   Svar
  • Ja måske har du ret men det er min fornemmelse at det ikke handler om det sunde valg men mere om en stærk psykologisk binding. Mælk/mælkeprodukter er jo også ganske dulmende og jeg ved ikke om det er en del af forklaringen.

   Svar
 14. Hej Jane
  Uhh det der med at undvære min morgenlatte var faktisk det der skræmte mig mest ved Keto, meen så tog jeg mod til mig og prøvede æglatten, og herre jemini, den var lækker. Det er nu min morgenmad næsten hver dag, der holder mig mæt til middag, og jeg kan slet ikke undvære den. Den er så lækker cremet at en “almindelig” latte er kedelig i sammenligning.. Hurra for Æglatte…
  Jeg skal ikke tabe mig så tæller ikke kcal, så jeg bruger æggemælk i min kaffe hvis jeg synes der skal noget i….
  Tak for dine opskrifter og inspiration…

  Svar
  • Hehe ja, den er meget populær, kan jeg godt høre derude. Jeg har ikke selv drukket den i årevis, må jeg indrømme.

   Svar