Keto og frugt – Må man spise frugt på Keto?


Keto og frugt –  hvordan er det nu, det hænger sammen med frugt og Keto? Stopper frugt vægttab? Og er frugt egentlig sundt? Lad os kigge nærmere på Keto og frugt.

Mange tror fejlagtigt, at fordi noget ikke indgår i Keto, så er det pr. definition usundt. Men det er altså ikke sådan, det hænger sammen.

Keto er en meget specifik diæt, hvor man fravælger alle kulhydrater, med undtagelse af grøntsager, med det sigte at få kroppen til at skifte over på et fedtforbrændende system.

Man fravælger altså ikke bare slik, sodavand og kage, men også sunde kulhydrater som rugbrød, kartofler og frugt.

Læs også: Hvad er Keto?

Keto sætter spisetrangen på pause

Som tak for sine mange fravalg får man oplevelsen af, at kroppen kører i et andet gear. Madfokusering, appetit og sukkertrang dæmpes. Hos nogle forsvinder den fuldstændigt.

Er man overspiser, er det dejligt at opleve, at der bliver trykket på pauseknappen ift. den konstante spisetrang. Overspisning er destruktivt for både krop og sjæl.

Af andre goder beskrives, at hjernetågen forsvinder, koncentrationsevnen skærpes, energien bliver mere stabil, søvnen tungere. Osv. Osv. Osv. Jeg kunne skrive en hel bog om det (nå ja, det har jeg allerede gjort. To faktisk. ?)

Men alt dette betyder altså ikke, at frugt er usundt. Det betyder bare, at frugt indeholder for mange kulhydrater til Keto og at de få kulhydrater, man spiser på Keto, er bedre brugt på kulhydratfattige grøntsager som salat og kål.

Og det er faktisk vigtigt lige at få det vendt sådan.

Keto = ekstremt få kulhydrater

Jeg kan godt lide at tænke på Keto som et redskab. Noget, vi bruger efter behov. Og spiser man fx Keto og går rundt og mukker hver dag, fordi man gerne vil spise frugt, så synes jeg, man er drejet ind på et skørt spor.

Min tilgang til Keto er, at vi bruger Keto strategisk til at få kroppen til at skifte til fedtforbrænding og optimere kroppens evne til at forbrænde fedt. Giver man det 4 uger synes jeg, man har gjort en solid indsats.

Kickstart arbejder vi af samme grund med en 4 ugers Keto-fase. Herefter kan man så vælge at blive på det leje af kulhydrater, eller man kan vælge at lave en strategisk øgning af kulhydraterne, hvis man ønsker det. Begge dele kan faktisk fungere.

Det er det, jeg kalder, at vi hver især skal finde vores ‘kulhydrattolerance’. Og her kunne frugt jo komme ind i billedet.

Frugt og Keto

Lad os sige, at du har spist Keto i en periode, men du synes, du savner frugt. Du vil mægtig gerne spise et æble om eftermiddagen, for det synes du, du savner. Du spiser derfor æblet og er glad og senere spiser du din aftensmad som planlagt.

Et æble indeholder 40-50 kcal og 9-10 g gram kulhydrat.

Dit samlede kulhydratindtag for dagen vil stadig være temmeligt lavt.

Ingen med deres fornuft i behold vil kunne argumentere for, at de kalorier og kulhydrater isoleret set skulle være et problem ift. vægtnedgang.

I nogle tilfælde vil æblet endda være et bedre valg end et ‘Keto-alternativ’ som fx en humpel ost eller en håndfuld flæskesvær, fordi disse ofte vil bidrage med flere kalorier. Flere kalorier – mindre vægttab.

Okay, så det er 1-0 til æblet.

Men… vi er ikke helt færdige…

Hvad nu, hvis det, der skete med æblet var, at det stimulerede din appetit, så du faktisk følte dig mere sulten, efter du havde spist det? Og pludselig følte sukkertrang igen. Og da du så fandt en glemt pose slik i skuffen, røg den lige ned også.

Pludselig har du ikke spist 50 kalorier og 10 g kulhydrat men 700 kcal og 150 gram kulhydrat. Noget af en forskel jo! Og den forskel kan aflæses på vægten.

Her ville du være bedre tjent med at have spist den humpel ost eller den håndfuld flæskesvær, selvom de i udgangspunktet indeholdt flere kalorier end æblet.

Kan du se, hvad jeg mener? Det er din reaktion, der afgør, om æblet var et godt valg FOR DIG.

Der er ikke et rigtigt svar her. Fungerer det for dig, er det det rigtige valg for dig.

Fungerer det ikke, jamen, så har du jo al mulighed i verden til at træffe et andet valg, næste gang situationen opstår.

Men at spise Keto + æble + en hel pose slik og derefter konkludere, at Keto ikke virker, er måske heller ikke helt fair.

Du skal turde eksperimentere

Du skal turde finde din egen vej i det.

Om noget ‘er Keto’ er jo sagens komplet underordnet, medmindre du bruger Keto som et terapeutisk værktøj til sygdomslindring. Og der kan virkelig være meget at hente i at turde slippe etiketterne lidt.

I det virkelige liv er etiketten ‘Keto’ ikke det vigtigste. I det virkelig liv er det vigtigste at det fungerer for DIG.

Vægttab med frugt – prøv dette

Trænger du til en periode, hvor fokus er mindre på kulhydrater og hvor der er plads til frugt også, så tag et kig på Sommerklar med Madbanditten.

Sommerklar er en protokol med vægttab uden tælling af kulhydrat/kalorier og med mulighed for at spise frugt.

Det sjove ved protokollen er, at mange erfarne Keto folk oplever, at Sommerklar sparker gang i et vægttab, der var gået i stå. Selvom der både er frugt og flere kulhydrater i.

Gode måder at spise frugt på Keto

Hvis du gerne vil spise Keto og frugt, er der jo også den mulighed, at du simpelthen bare prioriterer at bruge dine kulhydrater på frugten i stedet for på grøntsager. Ikke alle har lyst til at køre store mængder kål ned.

Du kan også vælge at tilføje det i små mængder som fx at bruge en smule æbletern eller lidt friske bær som topping på en salat. Det kan være lige det, der giver det friske eller syrligt-sødlige pift, man savner. Ofte skal der ganske små tilpasninger til for at kunne få plads til den slags.

Hvor mange kulhydrater indeholder frugt?

Det er meget forskelligt, men jeg kan varmt anbefale dig at bruge Madbandittens råvareindeks til at slå madvarer op, som du er i tvivl om.

Du finder råvareindekset her >>

Vi elsker ALLESAMMEN kulhydrater!

Og ved du hvad? Vi elsker allesammen frugt og friskbagt brød og slik og kage og god rødvin og alt muligt andet lækkert. Det er bare ikke ensbetydende med, at disse ting understøtter ens mål og nogle gange kan det hjælpe at have målet for øje.

Hvad er det, jeg gerne vil opnå, og hvad er jeg parat til at gøre anderledes for at nå det?

Det er spørgsmålet og det er en helt almindelig byttehandel. Du giver noget, men til gengæld får du noget andet.

Kom godt fra start med Keto

Er du klar til at give Keto et ærligt forsøg, men er du i tvivl om portionsstørrelser og sammensætning, så lad mig hjælpe dig til at starte på en sund og sikker måde. Min ultranemme Keto kostplan er lavet, så du slipper for forvirring og overvældelse og er så nem og enkel, som Keto kan være. Derudover er den super effektiv til vægttab.

Kom i gang med Keto kostplan her >>

Keto og frugt - Må man spise frugt på Keto?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

22 kommentarer til “Keto og frugt – Må man spise frugt på Keto?”

Skriv en kommentar

 1. Jeg har lige købt din plan til 145 kr . Jeg er ikke til 3 måltider om dagen så jeg er lidt udfordret her.
  Desuden er jeg til frugt og nødder såfølgelig i begrænsede mængder .
  Jeg vil ihvertfald have mulighed for at spise 1-2 stk frugt eller bær og ca 10 g mandler om dagen .
  Hvordan vil det se ud for mig tænker du ?. For mig ville det være skyr , lidt frugt, mandler og chaifrø som første måltid .
  Andet måltid vil jeg så vælge udefra din plan og supplere med mere protein.
  Er jeg helt gal på den her eller ville det kunne lade sig gøre ? Jeg vil også holde den på 1200-1300 kcal

  Svar
  • Hej Lone
   Jeg har ingen som helst problemer med, at du selv sammensætter din vægttabsplan med 12-1300 kcal og frugt og skyr og chiagrød og hvad du ellers har lyst til at spise. Men det vil ikke være foreneligt med hverken Keto eller den kostplan, du har købt fra mig. Jeg mistænker, at du endnu ikke har læst alle siderne i kostplanen, så det vil jeg varmt anbefale dig at gøre. Der er masser af gode tips og forståelse for hvorfor planen er, som den er.

   Svar
 2. Har for 8 år siden fået konstateret SIBO, som jeg ikke har fået helbredet. Jeg har forsøgt keto og carnivore, men det som om min hjerne brænder sammen med lav eller intet kulhydrat, men min mave er mere i ro uden at blivet slemt oppustet, dog har det endt i slem forstoppelse. Jeg kan samtidig ikke spise fedtholdigt, jeg får kvalme, hvad kan jeg gøre?

  Svar
  • Hej Sisse
   Åh det er også virkelig bare en lortediagnose. I min erfaring kan SIBO ikke afhjælpes med diæt alene. Eller det har jeg i hvert fald ikke haft succes med. Jeg kan håndtere det med carnivore men det er som en slags nødbremse og for mig heller ikke langtidsholdbar løsning. Jeg har en kosttilskudsprotokol, som jeg tager cirka en gang om året, som Tine Jørgensen fra Roots Clinic udskriver specifikt til mig. Det virker ret effektivt. Kunne det være en løsning for dig at få professionel hjælp? I så fald kan jeg varmt anbefale Tine. Du kan også starte med vores fælles bog FIX din fordøjelse, som har et kapitel om SIBO også.

   Og jeg går ud fra at du har læst mit indlæg om det, ikke? Det lyder sådan ❤️

   Svar
 3. Du må som udgangspunkt ikke spise grøntsager på keto. Så kommer du mere over i noget lchf agtigt..
  Ja, de skal holde dig under feks 20 kulhydrater pr dag men i henhold til det kan man jo teoretisk også sige du må spise sukkerfri småkager men den er altså ikke gangbar.
  Keto er kød (inklusiv fisk) æg og lign.. Intet andet.

  Svar
 4. Hvis jeg spiser et stykke frugt om dagen, og ellers kan holde mig fra andre søde sager, vil jeg så ikke opnå ketose? Jeg vil gerne rigtigt igang med keto, men vil samtidig meget gerne op i vægt. For mig handler det udelukkende om den helbredende effekt keto kan have på sygdom. Men vil jeg opnå den, hvis jeg stadig spiser frugt?

  Svar
  • Hej Tine
   I teorien vil du opnå ketose uanset hvad du spiser, hvis du samtidig holder dit samlede kulhydratindtag under 20 g pr. dag. Det er jo svært med frugt og samtidig kan man sige, at hvis du spiser frugt, så vil der være en masse grøntsager, du ikke har plads til og du vil derved gå glip af volumen i dine måltider, kostfibre, mikronæringsstoffer osv. Så at bruge dem på grønne grøntsager vil være dit bedste valg. Læs evt. guiden til at tælle kulhydrat her – det er en PLUS guide, men du kan læse den gratis i prøveperioden, hvis du ikke er medlem allerede.

   Afhængigt af hvilken type helbredende effekt du er ude efter, kan du også overveje, om Low Carb kunne bringe dig tættere på dine mål. Dels vil du kunne spise frugt og dels vil det nok gøre vægtopgangen nemmere.

   Læs evt. mere her:
   Hvad er Low Carb?
   Forskellen på Low Carb og Keto

   Svar
 5. Hej Jane.
  Da jeg ikke spiser særligt meget kød – dog gerne fisk – vil jeg gerne kunne supplere mit protein-indtag. Men med hvad???? Bønner og linser er jo ikke Keto-venligt. Min veninde har givet mig noget proteinpulver og noget collagenpulver, men jeg er i tvivl om hvorvidt det er en god idé. Jeg skal såmænd ikke tabe mig så meget mere (2-3 kg.) men vil gerne holde mig til Keto da jeg befinder mig fantastisk.
  Hilsen Sanne

  P.S. Kan i øvrigt fortælle at jeg, efter 1 år på Keto, er blevet nogle hudskader kvit (efter strålebehandling) Min hud er nu hel og fin, for det meste, og en irriterende tånegl, som i årevis har været flækket og revet sig løs, nu er helt normal. Små ting, ja, men jeg finder det bemærkelsesværdigt. Er det mon noget du genkender???

  Svar
  • Hej Sanne
   Sikke nogle fantastiske ‘bivirkninger’. Det er ikke nogle, jeg sådan specifikt er stødt på før men jeg har vitterligt hørt så mange beretninger om alt muligt igennem årene, at jeg tænker, at alt er muligt. Uanset årsagen er det jo i hvert fald fantastisk❤️

   Uden meget animalsk protein i kosten tror jeg, du får nemmest ved at acceptere at din kost bliver mere Low Carb end Keto. Det er så godt som umuligt at holde sig under 20 g ellers. Du kan selvfølgelig vælge at spise fisk (og måske æg?) til alle dine måltider, men det bliver måske lidt dyrt/ensformigt…

   Du kan sagtens bruge proteinpulver, hvis du er ok med det, men du skal vælge Whey protein. Det er dog et supplement og ikke en erstatning for rigtig mad. Collagen kan du fint bruge men det er ikke komplet protein, så det ville jeg ikke tælle som en del af dit proteinindtag. Se det i stedet som et kosttilskud.

   Jeg har samlet lidt læsestof til dig her (måske har du læst dem):
   Den store guide til protein
   Forskellen på animalsk protein og planteprotein
   Proteinpulver på Keto

   Svar
   • Hej Jane
    Jeg bruger Hampeprotein pulver fra Nyborggard: se indhold længere nede, er det ikke lige så godt som Whey protein?

    Hampefrøene er dyrket og nænsomt forarbejdet på Nyborggaard i Vestjylland. Så er vi sikre på høj kvalitet – hele vejen fra jord til bord.

    Kilde til protein.

    Brugsanvisning og forholdsregler:
    Anvendes i smoothies, juices, bagværk, oven på grød/surmælksprodukter eller f.eks. i delikate bars.

    Ingredienser:
    Hampeproteinpulver*

    Er der angivet en * ved en ingrediens, er den 100% økologisk

    Næringsindhold:
    Næringsdeklaration (indhold pr. 100g):Energifordeling i varen
    Energi1399 kJ / 335 kcal
    Fedt11,2 g
    -heraf mættede fedtsyrer1,2 g
    Kulhydrat4,6 g
    -heraf sukkerarter
    Kostfibre19,8 g
    Protein43 g
    Salt0 g
    Mvh Helle

    Svar
    • Nej det er det ikke. Makronæringsstofsammensætningen, som du angiver, er ikke det afgørende. Det er sammensætningen af aminosyrer. Og her er whey overlegent.

     Svar
 6. Jeg var en tur i Italien på rundrejse og der blev kun serveret udkogte grønsager og ellers pasta kage og brød og jeg begyndte at spise hvad de andre spiste og jeg var død sulten hele turen de resultat i at jeg i 4 uger ikke har kunne styre min mad og tog 4 kg på igen jeg er lige startede på Kato igen og skal holde mig langt vær fra alt andet men sukker trange er voldsom stor jeg har et alvorligt problem jeg kan godt tabe det jeg skal men jeg kan ikke finde ud af at holde vægten hvad gør jeg forkert

  Svar
  • Jeg tror ikke, du gør noget forkert, bare giv det lidt tid, så er de kilo hurtigt væk. Det meste vil være væske. At lagre fire kilo fedt kræver et kalorieOVERSKUD på 28.000 kcal. Det kræver alligevel en indsats at nå det.

   Svar
  • Det er lidt forskelligt hvad vi ser – også ud fra hvad udgangspunktet er. Mest gældende er at vi ser en pænere kolesterolfordeling men ikke nødvendigvis et lavere totalt kolesteroltal. Læs mere her: Keto og kolesterol

   Svar
  • Egen personlig erfaring er at jeg havde fedtlever og for højt kolesterol. Omlagde kost i 4 mdr til striks keto og alt var normaliseret igen. Læger var ret forbavset da de hørte hvad jeg havde spist. Scanning viste perfekt lever.
   Derefter gik jeg Iver til moderat lchf.
   Tabte desuden 16 kilo på 16 uger.

   Svar
  • Hej Ronnie

   Keto handler ikke om at begrænse fruktose. Keto handler om at begrænse det samlede kulhydratindtag til så lidt (ofte 20-30 g) at kroppen skifter over til at forsyne sig med energi fra fedt og ketonstoffer.

   Så du skal fokusere på dit samlede kulhydratindtag. Ikke på frugt/bær eller ej.

   Svar
 7. Hej jeg har tidligere haft held med vægttab via keto. Ca 12 kg. Jeg mangler ca 10 kg men får kvalme over meget af ketomaden, fordi jeg har spist det intensivt og længe. Særligt min morgenmad volder mig udfordringer. Når jeg er hoppet af keto har jeg valgt mere LCHF fødevarer. Græsk yoghurt 10 % m mandler peanutbutter og et stykke frugt. Men det vedligeholder kun vægten. Jeg indser at jeg faktisk har det fint uden kød i løbet af dagen. Spiser dog aftensmaden med familien uden stivelsesdelen og supplerer med kål. Jeg er ikke én der gider bruge lang tid på spændende opskrifter og kan egentlig bedst lide maden ‘ren’ uden for meget behandling. Har bibeholdt mine 3 måltider selvom det er LCHF uden at indtage snacks eller drikkevarer der påvirker blodsukkeret ind imellem. Men på trods synes jeg vægten står stille. Har du nogle ideer?

  Svar
  • Hej Hanne

   Jeg tror ikke jeg rigtigt forstår hvad du spørger til. Du spiser græsk yoghurt og ingen kød? Eller læser jeg det forkert?

   Ellers er det korte svar jo at du skal skære noget fra, hvis vægten står stille. Af både vægtmæssige men bestemt også sundhedsmæssige hensyn er det bedst hvis du fokuserer på protein og grønt og skærer ned for fedtindtaget, så du sikrer at en del af det fedt, du forbrænder, kommer fra din krops egne lagre.

   Svar