Keto og alkohol


Hvordan er det med Keto og alkohol? Kan man drikke alkohol på Keto? Hvad sker der med fedtforbrændingen og vægttabet og hvilke er de bedste/værste slags alkohol på Keto og er der noget, man skal være specifikt opmærksom på?

Vi har en stærk alkoholkultur i Danmark og måske derfor får jeg mange spørgsmål til, om man kan spise Keto og drikke alkohol og hvad det gør for fedtforbrændingen.

Den slags spørgsmål er altid svære for mig, for jeg vil helst være den, der hjælper dig med at træffe de mest optimale valg. Og at drikke alkohol er ikke optimalt – i nogen livsstil og slet ikke, hvis vægttab er målet.

Men alkohol er samtidig svært at undvære helt, synes mange, så lad os derfor sige, at du godt ved, at alkohol ikke er optimalt, men du vil gerne vælge det til, fordi du er et voksent menneske, der lever i en fri verden med frie valg.

NB: Har du et problem med alkohol eller har du en fornemmelse af, at dit forbrug af alkohol ikke er helt sundt eller normalt, vil jeg anbefale dig at søge hjælp.

Hvad sker der, hvis man drikker alkohol på Keto?

Alkohol er en brændstoftype på lige fod med kulhydrat og fedt.

Vores kloge krop vil altid tage hånd om det mest giftige først. Det betyder, at den forbrænder alkohol først, kulhydrater dernæst (ikke at kulhydrater i sig selv er giftige men højt blodsukker er) og til sidst fedt. Alkohol hæmmer altså fedtforbrændingen.

Det skyldes også, at der ikke findes et lager til alkohol, som der gør til kulhydrat og fedt. Der er altså intet sted, kroppen lige kan lægge alkoholen hen på lager. Kulhydrater kan den lagre i dine glykogenlagre i muskler og lever (forudsat at der er plads) og fedt kan lagres i dine fedtceller, som har næsten ubegrænset plads.

Alkohol er dog også relativt hurtigt forbrændt, så finder man fornøjelse i et moderat alkoholindtag, kan det måske være fint nok.

Står man omvendt i en situation, hvor de ønskede resultater på fx vægten, energi eller velbefindende udebliver, er alkoholen det første, jeg ville tage væk.

Skal man vente med alkohol på Keto?

Ja, det vil jeg faktisk altid anbefale.

De første 3-6 uger på Keto er en omstillingsfase, hvor kroppen arbejder på at opregulere fedtforbrændingen, så den kan køre smidigt. At fedtforbrændingen kører smidigt, vil du mærke ved, at du har god energi, kan gå længe uden at spise og at du er sluppet af med Keto flu-symptomerne (træthed, hovedpine, tunge ben etc.).

At drikke alkohol vil forsinke din proces med at optimere fedtforbrændingen. Jo længere du kan vente med alkohol, jo bedre.

Keto og alkohol - kan man drikke alkohol på Keto? Stor guide til alkohol og Keto

Nedsat alkoholtolerance i ketose

Min erfaring er også, at min alkoholtolerance er KRAFTIGT nedsat, hvis jeg er i ketose. Det betyder, at jeg kan blive lidt plimmelim af et enkelt glas vin. Og drikker jeg spiritus, går det nemt helt galt for mig.

Et studie, godt nok et studie på rotter, har vist, at de rotter, der spiste Keto, havde 5 GANGE SÅ MEGET ALKOHOL I BLODET efter den samme mængde alkohol som rotter, som spiste en klassisk kulhydratrig kost.

Nuvel, vi er ikke rotter, men 5 gange så meget alkohol i blodet er ikke til at spøge med. Og det betyder, at du altså ikke kan drikke, som du plejer, hvis du spiser Keto. Eller at du risikerer at blive meget syg, hvis du gør.

Hvis jeg ved, jeg skal til fest og drikke meget alkohol, spiser jeg altid lidt flere kulhydrater inden. Evt. trapper jeg op allerede dagen før. Det er pinligt at sidde til en 5-retters middag med vinmenu og være småfuld efter forretten.

Hvorfor alkoholtolerancen nedsættes på Keto, ved man ikke med sikkerhed, men et bud er, at det er, fordi leveren er optaget af at omdanne fedt til ketonstoffer og derfor omsætter alkoholen langsommere.

Så et godt råd:

Drik forsigtigt, hvis du spiser Keto eller trap dit kulhydratindtag op før alkoholindtagelsen.

De bedste/værste valg af alkohol på Keto

Tør vin og champagne er generelt gode valg. De indeholder ofte mindre end 1-2 g kulhydrat pr. glas. Øl derimod løber ret hurtigt op. En stor fadøl indeholder til sammenligning 12-13 g kulhydrater.

Spiritus er så godt som kulhydratfrit, men du skal være opmærksom på, hvad du blander det med. Cocktails med sukker, juice eller sodavand er selvsagt ikke smart.

Mange forbinder smagen af gin-tonic med noget, der næppe indeholder sukker, men en gin-tonic indeholder ret mange kulhydrater. 100 ml tonic indeholder 9 g kulhydrat, og da du ofte vil bruge nok 150-200 ml til en sjus, ja, du kan selv gange det op.

Se også: Opskrift på sukkerfrie drinks og cocktails

Den største risiko ved alkohol på Keto

Den største risiko ved alkohol er, at det sænker paraderne og pludselig virker det ikke længere så vigtigt med den kulhydratrestriktion, du var i gang med. Og hey, der står jo lige nogle chips og er der ikke en, der laver flere sjusser?

Mange oplever desuden, at alkohol giver cravings og kulhydrattrang i mange dage efter indtagelse. Og det er jo super nederen.

Derfor anbefaler jeg at omgå alkohol forsigtigt eller at holde alkohol til lidt sjældnere lejligheder (hvad det end vil sige).

Ryger man ud af ketose, hvis man drikker alkohol?

Det gør man mærkeligt nok ikke nødvendigvis. De præcise mekanismer kender vi ikke, men måske skyldes det, at alkoholindtagelse sænker blodsukkeret. Mange alkoholikere har jo fx et lavt langtidsblodsukker. Dog tror jeg ikke, at nogen med fornuften i behold ville bruge dette som et argument for, at det  skulle være sundt at øge alkoholindtagelsen.

Jeg oplever spørgsmålet, om ‘man ryger ud af ketose, hvis…’ som fuldstændigt ligegyldigt.

Hvis alkohol får dig til at træffe dårlige madvalg, både imens du er påvirket og dagen efter, hvor du har det skidt, er det i den sammenhæng uden betydning, hvad din ketonmåling siger.

Den eneste indflydelse ketose har på dit vægttab (om nogen) er den appetitdæmpende effekt, den kan bidrage med og som du kan se her i tilfældet alkohol, er der altså andre ting på spil end målbare ketonstoffer i blodet.

Lær at forstå ketose her

Mindsket abstinenser på Keto?

Værd at nævne er også et studie, som fik ret meget opmærksomhed. Det viste nemlig, at abstinenserne ved stop med alkohol hos alkoholikere var nedsat hos den gruppe, der spiste Keto.

Det er jo relevant, fordi alkoholisme er alvorligt og al hjælp, der kan støtte op om alkoholstoppet er velkomment.

Jeg spekulerer på, om det er de samme mekanismer, som når folk fortæller, at deres cravings for brød og sukker forsvandt på Keto.

Om ikke andet, så i hvert fald interessant.

Så hvad er konklusionen om Keto og alkohol?

Der er ingen tvivl om, at det er bedst at afstå fra alkohol, og det gælder, uanset om din livsstil hedder Keto eller ej.

Men med det sagt er et enkelt glas vin her og der ofte fuldt foreneligt med både Keto, især hvis du er opmærksom på faldgruberne beskrevet i dette indlæg og hvis det lige er det, der gør, at du oplever dette som en livsstil, du kan leve med på den lange bane.

Vil du have mere viden om Keto og lære alt om din nye livsstil?

Er du nysgerrig på Keto men synes du, at det virker forvirrende og overvældende, så lad mig hjælpe dig til at starte på en sund og sikker måde. Min ultranemme Keto kostplan er lavet, så du slipper for forvirring og overvældelse og er så nem og enkel, som Keto kan være. Derudover er den super effektiv til vægttab.

Kom i gang med Keto kostplan her >>

Hvis du foretrækker en fysisk bog, kan du kigge på mine Keto-bøger. Her får du (også) Keto baseret på helt almindelig sund mad, som er velsmagende og hurtigt lavet af ingredienser, du kan finde i alle supermarkeder. Find bøgerne her: Keto-bøger

Du kan også tage 6 uger på mit online kursus og lade mig guide dig sikkert og effektivt igennem det. Se mere her: Keto Kickstart 2.0

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

56 kommentarer til “Keto og alkohol”

Skriv en kommentar

 1. I skriver at der ikke er et lager for alkohol, som der er for kulhydrater og fedt.
  Jeg mener at overskydende alkohol, som ikke kan forbrændes direkte, omdannes til fedt som ophobes i leveren.
  Mvh.
  Jens

  Svar
  • Hej Jens
   Leveren kan lagre fedt. Ikke alkohol. Ved overdrevent alkoholindtag nedsættes fedtforbrændingen og fedt lagres i stedet. Bl.a. i leveren. Det er det, der er pointen.

   Svar
   • Hej Jane

    Ja netop, så derfor er det jo ikke korrekt at I skriver at alkoholen ikke lagres som energi. Det gør den, bare efter at være omdannet til fedt. Alkoholen forbruges kun først i det omfang der er behov. Derefter omdannes den ekstra mængde til fedt i leveren. Det er vel ikke det samme sted som almindeligt fedt lagres, vel?

    Mvh
    Jens

    Svar
    • Jeg ved ikke, om vi mest diskuterer semantik her, men alkohol i sin egen form lagres ikke. Men overdrevet alkoholindtag kan tvinge leveren til at lagre fedt der også. Jeg har aldrig stødt på, at der skulle være et særligt lager til fedt, der er omdannet fra alkohol, ligesom der heller ikke er et særskilt lager til fedt, der er omdannet fra kulhydrat.

     Svar
     • Hej igen
      Nå men det mener jeg faktisk at der er. De almindelige fedtdepoter er fordelt rundt om på kroppen, men når alkohol omdannes til fedt, sætter det sig i levercellerne. Det har jeg læst flere steder. Fx:
      Fedtlever – Man kan meget let se på leveren, at alkohol feder. Efter tre dages druk kan leveren ikke nå at omsætte alkoholen, så det sætter sig som fedt inde i levercellerne. En normal lever indeholder mindre end 5% fedt, men hos en festivaldeltager kan mere end 2/3 af leveren være omdannet til fedt.

     • Jeg tror, vi skal sige det sådan at leveren overbelastes af alkoholen og derfor lagrer fedt som fedt. Jeg tror, det er mere korrekt.

 2. Et tip, der sikkert er indlysende for de fleste, men alligevel:

  Meget sodavand findes jo i sukkerfri varianter, og en rom/cola, whiskey/cola eller vodka/sprite er udmærkede – og lette – alternativer, hvis man vælger at indtage alkohol og gerne vil slippe for de kulhydrater, der normalt følger med.

  Denne løsning fungerer foreløbigt fint for mig her sydpå, hvor jeg – til min store overraskelse – indtil videre ikke har ret svært ved at holde mig fra is, kager og andre kulhydrat-rige ting til trods for, at vi er på en ultra all-inclusive ferie.

  Men man skal passe på antallet. Det er vist ikke helt skævt, at “1 drink = 5 drinks”, som det nævnes i artiklen.

  Svar
 3. Hej Jane,

  Jeg har været på keto i 4 uger nu, jeg er inviteret til et team event om en lille uges tid, så på det tidspunkt vil jeg have været igang i 5 uger. Jeg havde egentlig planer om ikke at indtage alkohol så længe jeg er på keto, men det her er kommet ind fra sidelinjen. Vil det sætte mig helt tilbage hvis jeg drikker 1-2 genstande i form af vodka/Pepsi Max? Jeg drikker i forvejen Pepsi Max og oplever ikke problemer ved at holde mig fra sukker/kulhydrater. Men er nervøs for hvad det vil gøre for processen i kroppen hvis jeg drikker lidt? Jeg er ikke nervøs for at kunne holde mig fra de andre ting der er øv for min krop.

  Svar
  • Hej Louise
   Hvis du gerne vil drikke alkohol til det arrangement, så ville jeg ikke stresse over det.
   Du vil aldrig få mig til at svare at alkoholindtag er det mest optimale, men vi behøver heller ikke altid gøre det mest optimale. Og generelt betyder det utroligt lidt hvad vi gør ‘engang imellem’ og utroligt meget hvad vi gør på daglig basis.

   Hvad der sker, når du drikker, kan jeg ikke svare på (andet end rent fysiologisk) men du skal i hvert fald være opmærksom på at alkohol slår op mod 5 gange hårdere, når du er i ketose. Så vær forsigtig med indtaget :)

   Svar
  • Åh det er så irriterende jo – men tak❤️
   Desværre er tekstkrænkelser så svære at vinde og der skal være tale om 100% afskrevet kopi for at en sådan sag kan vindes. At lade sig inspirere, kopiere lidt her og der (endda uden henvisning) er dårlig stil men desværre ikke ulovligt😔

   Svar
   • Åh gud jeg troede virkelig du kunne klage der. Mange af formuleringerne er jo direkte afskrift. Jeg er selv journalist og fik medhold i noget lignende for ti år siden. Men det kan da godt være, at reglerne er blødt op siden. Øv.

    Svar
    • Er det rigtigt? Min advokat, der varetager den slags for mig, har virkelig strikse krav ift. tekstkrænkelser og den eneste gang, vi er lykkes med at få medhold i en sag, er når fx min tekst er gengivet ord for ord uden noget som helst bytte. Alt andet ser han som ‘inspiration’. Det er superfrustrerende. Især når mit arbejde bruges kommercielt – det irriterer mig grænseløst🤬

     Svar