Wannabe rugbrød – det bedste kernebrød


Wannabe rugbrød har jeg kaldt denne opskrift, for der er jo ikke rug i og det er derfor ikke et rugbrød. Mange savner rugbrød på Keto, og her kan denne opskrift hjælpe. Det smager ret meget derhen ad, og jeg vil sige, at dette er det absolut bedste kernebrød, jeg har smagt i de 10 år, jeg har spist Low Carb og Keto.

Wannabe rugbrød - den bedste opskrift på et glutenfrit og low carb kernebrød, der smager nøjagtigt som et godt rugbrød

Wannabe rugbrød

5 fra 8 stemmer
Føj til favoritter Udskriv Pin
Lækkert LCHF / keto rugbrød
33 skiver
|
1 time 45 minutter

Ingredienser

Sådan gør du

 • Opvarm ovnen til 160 grader.
 • Hak alle nødder og kerner groft i foodprocessor. Ikke til mel. Bare lige så de hakkes groft.
 • Rør kerne-nøddeblandingen sammen med de øvrige ingredienser.
 • Hæld dejen i en stor rugbrødform og bag det i den forvarmede ovn i ca. 1,5 time.
 • Lad brødet afkøle på rist.
 • Skær i tynde skiver og opbevar i fryser med madpakkepapir imellem. Tag en skive brød op og lun på brødristeren efter behov.
 • TIP: Hvis du lader brødet afkøle helt i køleskab natten over, kan du skære fine tynde skiver uden det smuldrer. Jeg gør dette inden jeg fryser det.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Keto rugbrød – wannabe rugbrød

Kernebrødet uden mel har længe været den foretrukne erstatning for rugbrød på Keto/LCHF, men jeg har aldrig været helt vild med kernebrødene. Jeg synes, de er for æggede og det bryder jeg mig ikke om. Dette brød her er tørt og fast og dejligt og uden smag af æg. Samtidig har det en sød-syrlig smag, som minder en smule om rugbrød. på.

Men ægte rugbrød bliver det jo aldrig. Det ved jeg godt. Men har man et ønske om at holde kulhydratindtaget lavt eller undgå gluten, har jeg ikke prøvet bedre end dette.

Jeg spiser meget sjældent de her brøderstatninger. Det har aldrig fungeret særligt godt for mig og jeg synes ikke, de smager godt nok til at være kulhydraterne/kalorierne værd. Jeg vil hellere have noget rigtig mad.

Glutenfrit, Low Carb eller Keto rugbrød?

Jeg har tøvet lidt med at dele denne opskrift, for jeg putter en smule glutenfrit mel i mit.

Det ved jeg godt kommer til at forvirre folk, som hermed tror, at det at spise glutenfrit brød og kager åbenbart er totalt meget Keto.

Det er der mange, der tror i forvejen. I hvert fald svarer jeg ofte på, om man ikke godt kan spise havregryn, rismel, glutenfrit mel osv. når man vil spise Keto.

Læs næringsdeklarationerne, folkens!

Glutenfrit er ikke lig med Low Carb eller Keto

Glutenfrit betyder altså ikke Low Carb og bestemt ikke Keto. Faktisk betyder det oftest det modsatte. Glutenfrit mel indeholder jo 60 g kulhydrat pr. 100 g. På Keto spiser man måske 20-30 g kulhydrat om dagen.

Så hvorfor har jeg puttet det i? Fordi jeg er ligeglad – haha. Og fordi jeg synes, det smager bedre end med ekstra Pofiber. Og fordi, når vi kigger på helheden, så lander det her brød stadig så lavt som måske 3 g kulhydrat pr. skive. Og jeg spiser måske en skive om ugen.

Og skal vi et tidspunkt tale om, at jeg overhovedet ikke spiser Keto året rundt? Eller at mine Keto-bøger heller ikke lægger op til det? Medmindre man ønsker det selvfølgelig.

Inspirationen til brødet her fik jeg fra dygtige Iben. Det er jo fantastisk, når de dygtige bageentusiaster bruger deres evner til at lave lækre Low Carb-sager.

Find alle mine brødopskrifter her: Brødopskrifter

Wannabe rugbrød - den bedste opskrift på et glutenfrit og low carb kernebrød, der smager nøjagtigt som et godt rugbrød
Wannabe rugbrød - den bedste opskrift på et glutenfrit og low carb kernebrød, der smager nøjagtigt som et godt rugbrød

Gør hverdagen nemmere med personlige madplaner

Madplaner er geniale til at holde fast i den sunde livsstil, også når hverdagen rammer. Vi kender alle situationen med at stå med snuden i Nettos køledisk kl. 17.10 og i stedet ende med dyr takeout.

Med et MadbandittenPLUS-medlemskab kan du lave et ubegrænset antal madplaner og få indkøbsliste til at tage med ud og handle.

Du kan simpelthen med få klik lave madplaner med de retter, som du (eller din familie) kan lide. Slut med at smide ud, fordi der altid er ret i planen, man ikke bryder sig om. For du vælger selv retterne!

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Herudover får du også:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • færdige madplaner, jeg laver
 • madlister og visuelle tabeller og grafikker til Low Carb og Keto (perfekt til køleskabet)
 • adgang til eksklusive sundhedsartikler og guides (fx min store guide til protein, min guide til fedt og guiden til at tælle kulhydrat)
 • adgang til at lytte til min podcast

Prøv MadbandittenPLUS her

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Følg med på Instagram

Ved du, at du kan følge Madbanditten.dk på Instagram? Her deler jeg alle nye opskrifter, jeg udgiver.

Du er også velkommen til at følge min private Jane Faerber-profil. Her er mindre mad men mere hverdag, rejser og træning❤️

Skriv dig op til min lørdagsmail og jeg sender dig en madplan for 0 kroner.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

46 kommentarer til “Wannabe rugbrød – det bedste kernebrød”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane
  Hjælp😊 har bagt dette nogle gange hvor det en gang er blevet perfekt. Men de sidste par gange er det som om det ikke for nok, trods 3 timer i ovnen. Har du evt. Et råd til hvad jeg gør forkert😊
  På forhånd tak og god dag
  Hilsen
  Lea❤️

  Svar
  • Hej Lea
   Åh godt spørgsmål. Jeg tror næsten det nemmeste er, hvis du prøver at tænke igennem hvad du evt. har gjort anderledes sammenlignet med da opskriften virkede for dig.

   Men… hvorfor bager du det så længe? Jeg har bagt det +50 gange og bagetiden i opskriften passer fint. Husk at følge tippet med at nedkøle det, inden du skærer alle skiverne. Ellers smuldrer det lidt meget, synes jeg.

   Svar
   • Det er ligesom om det skiller, ikke hænger sammen i midten når jeg tager det ud af formen. Som om det ikke har fået nok. Bruger du alm ovn eller varmluft. Jeg bruger alm ovn

    Svar
    • Åh så træls.. får du rørt dejen nok sammen, så der ikke er sådan tørre områder i den. Nok vand? Det tror jeg, vil være mine bedste bud…

     Jeg bruger altid almindelig ovn medmindre der specifikt står varmluft.

     Svar
     • Tusind tak. Prøver igen
      Tak for dig. Du har virkelig gjort det nemt og behageligt at tabe dig. Minus 15 kg på et år❤️

 2. Hej Jane det ser meget lækkert ud desværre er jeg sukkerafhenig og undgår alt sukker kan jeg lave brødet unden sukker

  Svar
  • Ja selvfølgelig, stort set alle opskrifter på kernebrød er uden tilsat sødme. Her har jeg bare prøvet at ramme den sød-syrlige smag fra ægte rugbrød.

   Men jeg vil desværre også sige, at som sukkerafhængig er dette ikke bedste valg. Eller det kan du prøve dig lidt frem med men min erfaring er at de fleste brøderstatninger trigger. Uanset indhold😔

   Svar
 3. 5 stjerner
  Hej Jane. superglad for brødet som jeg dog kun spiser et par skiver af om ugen, jeg er plusmedlem og kan se at du skriver 3 kulh. pr. skive, hvad vejer en skive så ca. her?…jeg vejer stadig nye ting da jeg ikke helt har vægten af de forskellige ting på fingerspidsgefülen endnu😬..Nogle putter sovsekulør i brødet for at få den mørke rugbrødsfarve, men vil det ændre kulh. indholdet med en sjat af det i?
  bh. Karina

  Svar
  • Hej Karina
   Åh det ved jeg ikke lige men i en opskrift som denne her er energiberegningen ekstremt vejledende. Endnu mere vejledende end i grønt-kød-fedt-opskrifter og det skyldes simpelthen at optageligeheden af fx chia og hørfrø er svær at regne ud, da en del af dem vil passere ufordøjet igennem systemet. Så jeg vil egentlig bare råde dig til at tage udgangspunkt i min beregning pr. tynd skive og så ikke tænke mere over det. Og jeg tror ikke det vil ændre noget betragteligt med kulør (men har aldrig tjekket indholdet på den).

   Svar
 4. Hej Jane,

  Glæder mig til at prøve denne opskrift – lige to spørgsmål – er det en fordel at male hørfrøene eller er det fint blot at hakke dem groft sammen med de andre kerner og nødder? Kan man bruge havreklid i stedet for havremel eller skal det være en glutenfri mel? Ser umiddelbart ud til at energiindhold og -fordeling er stort set det samme, men er i tvivl om det går ud over kosistensen.

  Glæder mig til at få manden om bord i 2023 efter der ENDELIG er kommet nogle undersøgelser på bordet, der bekræfter det, vi andre jo allerede vidste ; )

  Svar
  • Hej Tina
   Jeg er altid lidt påpasselig med de malede hørfrø pga. de sarte fedtsyrer, så jeg foretrækker at male det hele sammen, så nogle af dem males mens andre er hele.
   Melet i sig selv er jo et kompromis kulhydratmæssigt men jeg synes bare at den relativt begrænsede mængde gør noget godt for konsistensen. Jeg ville ikke bruge havreklid for det er jo ikke mel. Jeg vil bruge en fintmalet mel.

   Og ja.. altså det er pudsigt som folk siger, at der nu ‘endelig er undersøgelser, der viser dette’. Det er skørt. Der er en OVERVÆLDENDE mængde videnskabelig litteratur, der peger på god effekt af Low Carb og Keto. Vi taler hundredevis af studier. Det danske studie var vældig fint, men det står bestemt ikke alene om at have undersøgt Low Carb/LCHF/KETO. Prøv at se det udsnit, jeg har lavet HER – og det er endda kun med de randomiserede forsøg. Det er virkelig veldokumenteret at det virker :)

   Svar
 5. Hej Jane 😊
  Jeg fandt lige overskuddet til at bage dit wannabe rugbrød, troede jeg havde alt hjemme, men mangler hørfrø 😵‍💫 som det eneste! Kan jeg erstatte det med noget andet, eller anbefaler du at jeg købe først?
  🙏🙏🙏
  De bedste julehilsner fra
  Christa

  Svar
 6. Sjovt – er jeg den eneste der synes at kernebrødet er bedre? Jeg forstår ikke helt hvad 3 spsk sukrin Gold skal til for? Efter min smag er det alt for sødt.

  Svar
  • Det tror jeg bestemt ikke. Smag er jo vidt forskelligt. For mig bliver det almindelige for ægget og det synes jeg undgås her. Sødningen sammen med eddiken skal forsøge at ramme den sødlige-syrlige smag fra rugbrød. Ved ikke lige om den forklaring giver mening😁

   Svar
   • Det giver faktisk god mening.
    Det smagte rigtig godt, brødet, …så fremover vil jeg kun lige give det en tsk. Surin Gold. :) Tak for dine ALTID fantastiske opskrifter, som jeg bare NYDER og elsker.!

    Svar
 7. 5 stjerner
  Vi er rigtig glade for dette brød. Jeg havde også problemer med at det sad fast i formen, mine forme er måske blevet lidt trætte med tiden. Nu bager jeg det altid med bagepapir i formen, og lader brødet blive i bagepapiret under nedkøling på risten. Så er det nemt at løfte brødet tilbage i formen og sætte det hele på køl, hvor det står til det bliver så fast, at jeg kan skære fine skiver.

  Svar
 8. Hej🤗
  Jeg vil super gerne prøve dit rugbrød og har et spørgsmål vedr chiafrø.
  Da de suger så meget væske har jeg forstået ( for ikke at skabe tarm gener) at de skal lægges i blød inden anvendelse.
  Hvad gør du her?
  God dag☀️
  Marchella

  Svar
  • De suger bare af væsken herfra. De behøver ikke lægge i blød inden. Det gælder med alle fibre, at de ikke bør indtages uden væske (men det er altså også virkelig svært at gøre😅)

   Svar
 9. Hejsa,
  Jeg har bagt dette brød der ser så lækkert ud 🤤 Men ved ikke lige hvad der er ået galt!
  Det kom i hvert fald ikke ud af formen i 1 stykke og det smuldre, så man ikke kan skære en reel skive, men smagen fejler ikke noget 🤗
  Måske er der for lidt æg i, for der er jo forskel på størrelser af æg!
  Nogen bud, inden jeg nu prøver igen 😅

  Svar
  • Hej Dorthe
   Jeg ved desværre ikke med formen. Min rugbrødsform har en overflade, der gør at alle brød slipper uden problemer. Har din form ikke det, ville jeg nok fore den med bagepapir.

   Ift. skiveskæring skal du følge tippet med at lade det afkøle i køleskab. Så kan du skære helt tynde skiver og opbevare i fryser.

   Svar
 10. 5 stjerner
  Det her er seriøst det lækreste glutenfri “rugbrød” jeg nogensinde har smagt. Jeg har spist glutenfri i flere år, og har virkelig savnet et godt kernebrød, men endelig er det fundet.

  Svar
  • Ja ikke? Nøjagtigt det samme her. Jeg startede med at spise glutenfrit i 2010 men droppede hurtigt brødet fordi det hele smagte elendigt. Så kom kernebrødet/stenalderbrødet og det var so-so men det faldt aldrig rigtigt i smag. Men det her, det smager bare så godt! Så glad for at du er enig❤️

   Svar
 11. 5 stjerner
  Jeg har besluttet mig at prøve bage dit “rugbrød” men der er ikke lykkedes mig at finde universalbagemix.. kan jeg bruge glutenfri sesam mel i stedet for?

  Svar
  • Jeg synes ikke at sesammelet er så velegnet. Det har en meget gennemtrængende smag. Jeg har foreslået kikærtemel men det kan også være helt almindeligt hvedemel.

   Svar
 12. 5 stjerner
  Jeg elsker denne opskrift. Jeg har brugt den i et år nu.
  Har dog ændret lidt på den for at undgå glutenfri mel og pofiber. Så nu maler jeg mandlerne til mel og tilføjer så 300 gr mandelmel. Det fungerer fantastisk

  Svar
  • Åh det er altså et svært spørgsmål. Hvad jeg tænker om det? Ingenting dybest set😅😅
   Ville jeg personligt bruge det? Nej aldrig.
   Tror jeg, det er skadeligt for folk, der tåler gluten at bruge det? Nej.
   Tror jeg, det er gavnligt at bruge det? nej.

   Er spørgsmålet måske mere: Kan du, som gerne vil bruge det, bruge det og få de resultater, du ønsker dig? Er svaret på det ja, synes jeg alt er godt❤️

   Svar
  • Så synes jeg hellere du bare skal udelade. Havremelet/det glutenfrie mel er jo i forvejen et kompromis (læs afsnittet under opskriften), som jeg bruger fordi jeg synes, det giver noget ekstra for smagen og konsistensen og derfor accepterer jeg de ekstra kulhydrater derfra.

   Mandelmel vil ikke give det samme (så jeg havde jeg jo bare brugt det) og derfor kan du bare udelade melet helt.

   Svar
   • 5 stjerner
    Jeg lavede mandelmælk igår; brugte mandelpulpen i brødet idag – og undlod at bruge andet glutenfrit mel. Jeg nøjedes desuden med 4 del vand, pga. væskeindholdet i pulpen.
    Lavede også blomkålsbearnaise igår, og havde dermed 4 overskydende æggehvider, som jeg brugte i stedet for 3 af æggene.

    Jeg synes selv, at jeg har lavet et godt brød :-)

    Svar
    • Ej hvor godt! Og der er bare ikke noget bedre end at føle, man bruger sine overskydende rester til noget ordentligt. Fantastisk som du udnyttede det her❤️

     Svar
     • 5 stjerner
      Jeg har prøvet helt at undlade det glutenfrie mel, som du foreslog en anden. Jeg synes dog, at brødet så blev en anelse “løs”.
      I dag har jeg så erstattet det glutenfrie med, med 2 spsk loppefrøskaller (bruger 4 spsk i alt) – og det synes jeg er helt perfekt.

      Fantastisk brød :-)

 13. Tak for opskriften, er i gang med rugbrødet. Er del alm. ovn eller varmluft.
  Venligst
  Marianne

  Svar
 14. Hold nu op, har lige bagt dit kernebrød og det var da en succes. Tak for alle dine bøger og opskrifter, et helt andet liv er gået op for mig. ☺️♥️

  Svar
 15. Hej Jane
  Vil gerne bage dit wannabe rugbrød, men universalbageblandingen fra Urtekram er udgået. Hvilken anden vil du anbefale som bedste alternativ?
  Mvh
  Nathali (:

  Svar
  • En hvilken som helst anden slags mel, du er ok med at spise. Havremel, andre typer glutenfri mel eller hvedemel. You decide.

   Svar
 16. Hej Jane
  Skal man smøre rugbrødsformen inden bagning, eller beklæde den med bagepapir, når man bager wannabe rugbrødet?
  Hvis man skal smøre formen eller bagepapiret, er det så bare olivenolie eller hvad fungerer bedst?

  Mvh
  Nathali (:

  Svar
  • Min har sådan en inderbelægning så jeg smører den ikke. Jeg ved ikke om det gælder alle forme, må jeg indrømme. Jeg er ikke den store bager?

   Svar