Keto proteinbar


Jeg har lavet en Keto proteinbar – eller måltidserstatningsbar rettere – for behovet, jeg prøvede at løse er, når man skal have noget spiseligt med hjemmefra, fx på rejser eller vandreture, og man af den ene eller anden grund ikke har adgang til rigtig mad. Tanken var at lave noget, der kan holde sig udenfor køleskab uden at smelte og smatte, og som samtidig kunne give nok protein til at sidestille med et måltid og nok sundt fedt til at sikre, at man har energi og mæthed til det bliver spisetid igen.

Og selvfølgelig uden alle de skrammelingredienser, der er i normale proteinbarer.

Keto proteinbarer er en nødløsning – ikke mad

Men inden du læser det her, som at jeg anbefaler, at man spiser Keto proteinbar / måltidserstatning og at det bare er alletiders, så lad mig sige dette: Dette er ikke rigtig mad. At spise proteinpulver blandet med fedt er ikke et sundt og næringsrigt måltid. Du bliver ikke sundere af at spise disse. Du bliver sund af at spise hele og gode råvarer (kød, æg, grøntsager og fedt).

Dette her er en nødløsning. En nødløsning, som er bedre end en købe-proteinbar men stadig dårligere end et måltid rigtig mad.

Jeg siger dette så firkantet, fordi jeg vitterligt har folk, som skriver til mig om, at de spiser cremefraiche rørt med proteinpulver og beskriver det som et helt super-duper Keto-måltid. Og det er jeg simpelthen ikke enig i. Jeg er på Team Rigtig Mad, for rigtig mad vinder i 100% af tilfældene på alle parametre – okay, måske lige undtagen praktik. Og pulver og fedt er altså ikke rigtig mad.

Så med denne varme introduktion, lad os gå videre til opskriften.

Keto proteinbar

Keto proteinbar

Føj til favoritter Print Pin
4
|
20 minutter

Ingredienser

Sådan gør du

  • Smelt kakaosmør over vandbad.
  • Tag skålen af og lad afkøle.
  • Rør de øvrige ingredienser i, undtagen peanuts. Rør til du har en lidt tyk og klæg masse uden for mange klumper (bruger du hampefrø vil der være lidt klumper)
  • Hæld massen i muffinforme.
  • Hak peanuts og drys dem over. Peanuts kan erstattes med peanutbutter, tahin (som jeg brugte) eller anden type nøddesmør.

Noter

NB: Om portionsangivelsen
Energiberegningen er pr. stk, men du skal spise 2 stk for at det svarer til et måltid. Så får du 30 g protein. Måske vil du have brug for 3 stk, hvis du er stor, aktiv mand.
Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Kakaosmør

Det er jo takket være kakaosmørret, at de ikke smelter eller smatter, når man opbevarer dem udenfor køleskab. Hvor kokosolie, som tit bruges til fatbombs, har et smeltepunkt på omkring 24-26 grader, har kakaosmør et på 34-38 grader. Derfor er disse hårde og faste selv ved opbevarelse udenfor køleskab. Det er jo smart, hvis man skal rejse eller vandre og ikke kan have køletaske med.

Det høje smeltepunkt og stabiliteten skyldes især det høje indhold af stearinsyre, som danner faste krystaller.

Mætter Keto proteinbarer?

Mjaah… Jeg testede dem på min sidste rejse til Spanien. De holdt sig fint udenfor køleskab og de var nemme (og lugtfrie) at spise i flyveren, hvilket var rart, fordi jeg tit er typen, der sidder og spiser kold kødsovs eller kolde hakkebøffer og folk kigger på mig, som om jeg er åndssvag. Jeg kigger dog bare fordømmende tilbage på deres gin-tonic kl. 10.30 om formiddagen, og på den måde står vi lige😅

Jeg spiste morgenmad kl. 7.00, to af disse kl. 13.00 og aftensmad kl. 18.00, da jeg var kommet frem. Jeg var mere sulten om eftermiddagen, end jeg normalt er, men det gik ok. Jeg tror ikke, det bliver mit rejsevalg en anden gang, men det var fint nok at teste.

De er jo tænkt som måltidserstatning og indeholder derfor pænt mange kalorier. Man vil uden tvivl have fået bedre mæthed for de kalorier, hvis man havde spist kød, grønt og fedt. Det synes jeg lige hører med også.

Keto Bricks

Opskriften her er inspireret af de amerikanske Keto Bricks, som Keto-atlet og bodybuilder, Robert Sikes (Keto Savage), laver. Jeg er vild med ham, det kan jeg lige så godt indrømme. Han er kompromisløs med sin kost og træning og har i øvrigt skrevet en bog om at bruge Ketogen Diæt til konkurrence-prep, altså til folk, som skal på scenen i bikinifitness-konkurrencer og den slags. Selvom jeg aldrig har følt mig tilnærmelsesvis tiltrukket af den slags, er hans bog virkelig, virkelig interessant.

Anyway, han laver disse Keto Bricks, som egentlig startede med at skulle løse hans eget problem med at have en form for måltidserstatning med den perfekte Ketogene ratio – i hans tilfælde er det 80% af kalorierne fra fedt. Mine måltider har normalt ikke så højt fedtindhold eller ratio, og for de fleste mennesker mener jeg også, at dette er unødvendigt. Men min opskrift på Keto proteinbar ligger deroppe omkring. Her er konceptet, at at du får 30 g protein, hvilket er den mængde, det kræver at få nok af aminosyren Leucin til at stimulere muskelproteinsyntesen og så er resten af kalorierne fra fedt.

Smager de godt?

Well, bedøm selv. De er ingen stor kulinarisk oplevelse og modsat traditionelle proteinbarer (Barebells, jeg kigger på dig her), så trigger disse ingen sukkertrang eller spiselyst i mig. Jeg har ingen problemer med at have dem i køleskab uden at spise dem. Det er ikke, fordi de smager dårligt, de er bare heller ikke rigtigt lækre.

De er ikke lavet for at være lækre. De er lavet for at løse et behov.

Smagsmæssigt kan de i øvrigt varieres i det uendelige. Dem jeg lavede med tahin var faktisk ok, og det kunne også være lækkert at lave en mokkavariant eller måske en karamelvariant med peanutbutter. Men jeg vil lade eksperimenterne være op til dig.

Bruger du proteinpulver neutral, vil du nok gerne tilsætte en anden form for sødning. Jeg tror, det bliver en meget flad oplevelse uden.

Keto proteinbar

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

3 kommentarer til “Keto proteinbar”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. TAK, fordi du ikke promoverer, noget lavet på,noget , som sundt, men siger lige ud “dette er en etatning for rigtig mad, men I kan vælge noget der er meget værre

    Svar
  2. Hej Jane
    Har du prøvet at lave “pemmican”? Eller en hjemmelavet “carnivore bar”?
    Jeg er ikke sikker, men det er vist tørret kød med fedtstof og smagstilsætning.
    Jeg ved ikke, om man overhovedet kan lave det selv i sit køkken, så det reelt er holdbart på længere ture.
    Mvh. Nina

    Svar
    • Nej aldrig. I gamle-gamle dage, da jeg stadig havde min dehydrator, lavede jeg beef jerky, men det er vist det, der kommer tættest på.

      Svar