Hvorfor er der ingen Keto-pandekager, vafler, brød og kager i mine Keto-bøger?


Keto dessert, keto-pandekager, Keto vafler, Keto brød, Keto-kager, Keto-cookies osv. Internettet er leveringsdygtigt i det hele. Men hvorfor har jeg ikke lavet opskrifter på det i mine Keto-bøger?

Det var der en læser, der spurgte mig om forleden og svaret er egentlig helt klart: Den type opskrifter indgår ikke i mine bøger, fordi jeg opfatter dem som mindre optimale, når målet er VÆGTTAB. Og mit mål med mine Keto-bøger er, at flest mulige mennesker taber sig mest muligt med mindst mulig besvær og færrest svinkeærinder.

En af de ting, som var vigtigt for mig, dengang jeg skrev mine LCHF-bøger var at komme hele vejen omkring den livsstil, som jeg elskede så højt og vise, hvordan det fint kan lade sig gøre at leve et liv med få kulhydrater igennem året, højtider osv.. Og jeg lavede pandekager og vafler og kager og desserter. For den slags spiser man jo engang imellem i et almindeligt liv.

Keto dessert – Tab dig med brownie

Men det, jeg ikke helt havde forudset var, at nu havde vi pludselig ‘slankebøger’ med opskrifter på brownie og hvis det ikke er den bedste kur i verden, at man kan spise brownie og tabe sig, så ved jeg snart ikke. Desværre fungerer det bare sjældent rigtigt godt i praksis.

Med årene mødte jeg flere, som ikke rigtigt fik de resultater, de gerne ville og ofte var der store mænger brød, boller, pandekager, vafler, sød/blød skemad à la chiagrød og yoghurt, kager, desserter osv. Og ikke så meget kød, grøntsager og fedt.

Så man kan sige, at der var blevet ændret ingredienser men ikke ændret vaner.

Hvorfor virker det ikke?

Jeg ved det ikke med sikkerhed, men jeg tror, det er en kombination af flere ting. Brød, kager, pandekager, vafler, sød skemad osv. indeholder ofte en god del kulhydrater, ikke så meget protein og ret mange kalorier.

Og mætheden og signalerne er slet ikke de samme, som hvis man havde spist bøf, broccoli og smør.

Måske er det sødemidlerne, der trigger appetitten.  Måske er det hjernen, der husker bagværket som noget, man plejede at køre meget ind af. I hvert fald er de her ting virkelig nemme at overkonsumere sammenlignet med et måltid baseret på kød, grøntsager og fedt.

Og jeg er ret interesseret i den selvregulerende effekt, for det er der, man spontant spiser mindre, selvom man spiser sig mæt. Og det mener jeg er ret afgørende ift. at lykkes med et stort vægttab.

Keto uden gråzoner

For mange mennesker er gråzonerne svære. Der er aldrig nogen, der har spurgt mig, hvor meget broccoli de må spise, for det giver sig selv. Ingen overspiser i broccoli. Chiaknækbrødene derimod. Hvor mange må man spise af dem? Må man spise dem hver dag? Osv.

Mit ønske med mine Keto-bøger er, at de skal vise Keto-kost uden gråzoner. Kød, grøntsager og fedt. Og jo, chiaknækbrødene er faktisk med i min første Keto-bog og de er nemme at overkonsummere men der står faktisk dette:

Hverken brød eller snacks er noget, der bør fylde særligt meget på Keto og jeg anbefaler stadig, at du fokuserer på at spise grøntsager, kød og fedt. Har du engang imellem brug for lidt snack-idéer eller brød, der kan ligne det, de andre spiser, har jeg lavet et par forslag til dig her.

I Keto på 4 uger har jeg helt udeladt det.

Hvis jeg bringer 99 opskrifter på morgenmad baseret på grøntsager, kød og fedt og én på yoghurt med bær og nødder, hvilken bliver så spist mest?

Jeg har et gæt… :)

Kan man så aldrig spise den slags?

Jo, du kan jo spise nøjagtigt det, du vil og det, du oplever, du trives med. Og Keto handler i sidste ende om at holde det samlede kulhydratindtag lavt og hvad man bruger de få kulhydrater på er i princippet mindre vigtigt. Min anbefaling i mine Keto-bøger er dog primært at bruge dem på grøntsager.

Men forsøder det dit liv at have boller og pandekager på morgenbordet lørdag morgen og tilpasser du dit kulhydratindtag resten af dagen til det og er det lige netop det, der for dig giver følelsen af, at du kan leve sådan her forevigt, så bukker og nejer jeg og synes, at du gør det helt rette.

For det er dit liv og det er dig, det skal fungere for og det må vi aldrig glemme.

Jeg har bare besluttet, at jeg ikke vil være den, der faciliterer noget, jeg opfatter som mindre optimalt. Og det er, fordi jeg gerne vil have alle med.

Og for nogle er det også en fin krykke at spise den slags i starten, hvor det kan føles lige drastisk nok at skulle ændre alle de ting, og der er noget tryghed i at spise noget, der ligner det, man plejede at spise.

Begynder-Keto, plejer jeg at kalde det. Og det har også sin berettigelse. Men jeg tror, det ikke gør noget, hvis det er et stadie, man hurtigt bevæger sig væk fra.

Læs mere om det her: Forskellige typer Keto

Kulhydrater og vægttab

Desværre giver kulhydratrestriktion i sig selv ikke vægttab. Det gør kun kalorieunderskud. Og derfor arbejder jeg så meget med den model af Keto-kost, der i min erfaring er bedst til at regulere appetitten nedad, så du spontant spiser mindre. Og jeg vil gerne i din proces, at du ændrer vaner og ikke bare ingredienser.

Som på alle mulige andre kost og kure, er det dog det, du gør hver dag, der afgør dit resultat. Det er ikke det, du spiser den dag, du har fødselsdag eller den dag, familien samles om bordet juleaften. Keto er ikke anderledes der.

Og der findes masser af relativt kulhydratfattige versioner af alt muligt sødt, rart og hyggeligt her på bloggen. Jeg tror, de opskrifter fungerer bedst i den kontekst, at du vælger dem, hvor du ville have spist noget kulhydratrigt.

Realistisk > optimalt

Sådan må det nødvendigvis være.

Jeg håber, dette besvarer hvorfor jeg ikke har lavet opskrifter på Keto-pandekager, Keto-brød, Keto-kager osv i mine bøger.

Leder du efter pandekager, desserter og kager?

Jamen så finder du det hele her på siden. Er du PLUS-medlem har du adgang til energiberegningerne og kan se hvor mange kulhydrater/kalorier, de indeholder. Måske det kan hjælpe dig til at se i hvilken grad, du kan bruge dem, hvis dit mål er vægttab med Keto.

Find dem her:

Keto pandekager og vafler, kager og brød. Fungerer det ift. vægttab?

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

10 kommentarer til “Hvorfor er der ingen Keto-pandekager, vafler, brød og kager i mine Keto-bøger?”

 1. Jeg elsker mit hjemmelavede rugbrød, men da jeg laver det selv kender jeg jo ikke kulhydrarindholdet. Der er groft rugmel og kerner i. Ellers kun mange frø som solsikke, hørfrø, græskarkerner, sesam of og til også chiafrø. Jeg spiser 1 skive hver morgen, forvat holde min mave i balance.
  Derud over spiser jeg kun KETO relaterede ting æg avocado ect.
  Er det en skidt ide på KETO?

  Svar
  • Ja altså din kost er jo ikke Keto så, men helt ærligt er det jo også fuldstændigt ligemeget, hvis det fungerer godt for dig. Man behøver bestemt ikke spise Keto. Man kan spise allemulige typer kostsammensætning og få super resultat derfra. En sund Low Carb kost som den, du beskriver, kunne sagtens være et fint valg også.

   Svar
 2. Kesoplätter
  Jeg spiser kesoplätter (din opskrift) både sødet til morgenmad eller som frokost som brød. Rent kulhydratmæssigt er der ikke engang 1 g i hver pandekage og de mætter godt. Jeg synes, jeg bliver træt af den helt enkle mad som kød/æg/fisk og grønt.

  Hvorfor er det at man ikke kan spise kesoplätter hver dag? Jeg kommer måske op på 6 gram kulhydrat i alt for både morgenmad og frokost inkl pålæg.

  Og tak for gode opskrifter :-)

  Svar
  • Hej Anne

   Det må man da heldigvis også fuldstændig selv bestemme. Og det, der virker vinder. Sådan må det nødvendigvis være.

   Grunden til at jeg fravælger det i mine keto-bøger, kan du læse om her på siden.

   Svar
 3. Hej Jane

  Jeg har nu været på din kost i små 2 mdr.
  jeg har 2 af dine bøger plus din efterårs kost download opskriftsbog.

  Nu er jeg kommer så langt at jeg tør gi mig i kast med lidt sødt…

  Du skriver altid at dine udregninger er forbeholdt dine bøger, så jeg har købt min 3 bog, LCHF BRØD OG KAGER. Og til min store skuffelse er der ingen udregninger i denne??

  Så inden jeg laver flere “fejl køb” kunne jeg godt tænke mig at vide, om det gør sig gældende for flere af dine bøger.

  Pft.

  Jeanette

  Svar
 4. Hej Jane

  Jeg har læst din mail her til morgen og har faktisk lige opdaget et firma i Tyskland der leverer så low carb brødblandinger at de fungerer på Keto. Jeg er enig med at man ikke skal ty for meget til den slags men en gang imellem er det jo ganske rart.

  Svar
  • Ja enig. Jeg er på mange måder splittet mellem at byde velkommen til alle de her nemme løsninger og samtidig være superfrustreret over at de spænder ben for så mange. Da jeg var på Keto-konference i L.A. tidligere på året var der ikke det produkt, du ikke kunne få som var low carb/keto. Alt fra chips, pizza, alle typer kager, barer, desserter, brød, chokolader, snacks osv. Jeg kan ikke komme på ét type produkt, der ikke fandtes. Og det er jo super, når de bruges en sjælden gang imellem. Desværre er det nok ikke sådan de fleste bruger dem.

   Svar
 5. Fik din nye bog med posten i lørdags. Wauw… det er bare den bedste! Bedre end den første keto, som jeg selvfølgelig også har. I går lagde jeg madplan for hele ugen ud fra den nye… og ih.. hvor jeg glæder mig til ugen. Begynder med græsk gyros i aften?
  Nu mangler vi bare en ketoficeret mormormad kogebog? Kan du ikke klare sådan én? Har en mand der er mest til gammeldags mormormad.. ikke alt det her udenlandske noget. Jeg prøver at lave lidt mormoragtigt tilbehør, og så glider det ned alligevel. Men altså.. en mormormadbog next?
  Hils Rosa

  Svar
  • Hej Rosa

   Skønt at I kan lide den nye bog. Jeg er ret vild med den også :))

   Mormormad er ret taknemmeligt ift. Keto og kræver ofte ikke så mange andre justeringer end at kartoflerne skal byttes til noget grønt. Hvis du snuser rundt her på bloggen ligger der utroligt mange opskrifter allerede og hvis der er nogle, du savner, så sig endelig til. Så kan jeg skrive dem på min to do liste :)

   Svar
 6. Hej Jane
  Jeg er helt enig med dig. Hvis man får for god smag for de mange kulhydratfattige lækkerier, så bliver der ikke rigtig boget vægttab. Det er jo bare ekstra, det man får her.
  Og så har jeg lige været nede og købe din nye bog. Wauu hvor ser det hele superlækkert ud. Jeg glæder mig mega meget til at bruge den.

  Svar