Keto og sødemidler


Hvordan forholder det sig med Keto og sødemidler? Må man spise sødemidler på Keto eller er det bedst ikke at spise dem? Og hvad er der af fordele og ulemper ved dem?

Keto og sødemidler – min anbefaling

Jeg anbefaler helst ingen eller ganske få sødemidler, til du er igennem overgangsfasen, dvs. de første 3-6 uger.

Det gør jeg for at sikre, at du lykkes med at komme til at mærke den appetitnedsættende effekt, der er ved Keto, som i sidste ende er den, der kommer til at hjælpe dig med at være i kalorieunderskud uden at sulte og gå ned i vægt.

Men læs videre og lad mig uddybe, hvorfor jeg anbefaler sådan (og hvilke undtagelser, jeg synes, der godt kan være).

Læs også: Keto og vægttab

3 grunde til at undgå sødemidler på Keto

Keto er kød, grøntsager og fedt. Ingen af delene har brug for sødemidler.

Sødemidlerne kommer derfor oftest ind i billedet, når vi er ved at afvige fra kød-grøntsager-fedt med bagværk, desserter eller sød/blød skemad.

Det er ting, der for langt de fleste vil spænde ben for vægttabet, fordi du giver dig for mange kulhydrater og kalorier og for lidt mæthed og det er den overvejende grund til, at jeg fraråder sødemidler på Keto. Ingen spiser sødemidler på kød (tror jeg).

Men herudover er der primært disse tre grunde til, at jeg anbefaler ingen eller forsigtig omgang med sødemidler på Keto.

1. Sød smag = lyst til mere sødt

Sødemidlerne risikerer at fastholde trangen til sødt. Dvs. at din sukkertrang aldrig helt forsvinder og du har derfor nu stadig et liv, hvor trangen til sødt skal bekæmpes med viljestyrke.

Det går måske fint i en tid, men på den lange bane er det ikke en strategi, som mange har succes med.

Ved at give dig selv en god start uden sødemidler, kan du senere hen prøve at reintroducere dem og se, hvad der sker. Oplever du pludselig sukkertrang, ved du nu, at sødemidlerne modarbejder dit mål.

Havde du startet med sødemidlerne, ville du have konkluderet, at Keto ikke hjalp til at bekæmpe sukkertrang og du havde derfor snydt dig selv for at mærke, hvor befriende det er, når den trang slipper sit tag i en.

2. Sødemidler kan øge din appetit

Nogle studier indikerer, at sødemidler kan øge appetitten, så man spiser mere. Og det er også det, jeg ser hos mine kursister.

Det er ærgerligt at indtage noget, der potentielt kan øge appetitten, når målet er at spise mindre. At have et mål og bevidst modarbejde det er fjollet.

Derfor anbefaler jeg stor forsigtighed med sødemidler.

3. Sødemidler kan stimulere insulin

Sødemidler kan måske give en insulinrespons og det er nogle gange en stor bekymring i Keto-miljøet. Jeg bekymrer mig ikke så meget for den del, må jeg indrømme. Jeg er mere optaget af appetitøgningen og den øgede lyst til mere sødt (som jo selvfølgelig også godt kan hænge sammen med insulin). Mine egne forsøg med kontinuerlig ketosemåling har dog indikeret, at der er tale om insulinrespons på sødemidler i fx lightsodavand eller proteinbarer eller andre ting, som ikke giver sig til kende i blodsukkeret.

Jeg har arbejdet med mange kursister, som fint lykkes med at være i ketose trods indtag af sødemidler, men jeg har også mødt mennesker, der først lykkes med at komme i ketose, da de slap sødemidlerne (fx stoppede med at spise 1 hel pakke tyggegummi om dagen).

Kan det fungere med Keto og sødemidler?

Min anbefaling om at undgå sødemidler på Keto er primært givet ud fra et forsigtighedsprincip og fordi jeg har set alt for mange ikke lykkes med vægttab på Keto, fordi de insistererede på at putte sødemidler i alting.

Men det hører også med til historien, at jeg også har mødt store og succesfulde ‘tabere’, som igennem hele deres vægttab har drukket lightsodavand og -saft og spist andre ting med sødemidler.

Kan sødemidler bidrage positivt?

Det mener jeg faktisk godt, de kan i nogle tilfælde. Sagen er, hvad de stilles i stedet for.

Er det sådan, at du drikker en lightsodavand eller spiser et par sukkerfrie lakridser en dag, hvor du har det svært og virkelig kæmper, og du derved lykkes med at holde kulhydraterne lavt og ikke falde i kulhydratfælden, så synes jeg, det er et super valg.

Set i en Keto-kontekst er det hundrede gange bedre, at du drikker lightsodavand og spiser sukkerfrit slik, end at du drikker almindelig sodavand og spiser almindeligt slik.

Her er der tale om, at sødemidlerne hjælper dig igennem en svær situation, uden at du bryder med din Keto-kost og det er svært ikke at se det som et vindervalg.

På den måde er det en helt enkel afvejning af for og imod.

Er sødemidlerne en dårlig vane?

Men er sødemidlerne derimod en dårlig vane for dig og fastholder de dig i en stribe af andre dårlige vaner (jeg skal bare have noget i min kaffe eller jeg skal bare gumle på noget, når jeg ser TV og lignende i samme genre), er du bedre tjent med at se dine dårlige vaner i øjnene.

At ændre ingredienser men ikke ændre vaner er ikke vejen mod varig succes. Læs gerne lige den igen.

Med det mener jeg, at du er på den gale kurs, hvis du bare har taget dine tidligere kulhydratrige vaner og erstattet dem med noget tilsvarende lavet med andre ingredienser. Brød er stadig brød og kage er stadig kage og dessert er stadig dessert.

Du skal spise kød, grøntsager og fedt på Keto. Ikke brød og kage.

Hvilke sødemidler er bedst/værst?

Jeg er personligt rimeligt skeptisk overfor sødemidler og det er måske mest ud fra en betragtning om artsegnet mad, som på mange måder er i centrum for mange af mine valg.

Men det er mere et personligt valg end et professionelt ståsted.

Jeg har beskrevet forskellige sødemidler her: Guide til sødemidler

Så må man spise sødemidler på Keto?

Du er et voksent menneske og du må spise nøjagtig hvad du vil.

Vil du have min anbefaling, går den på at tage de første 3-6 uger uden sødemidler og så reintroducere dem, hvis du stadig vil.

Har du brug for at holde fast i sødemidlerne som en krykke i starten, kan det også være et personligt valg. Jeg er mere ‘træk plastret af med et hug’-typen, men den tilgang fungerer ikke for alle, ved jeg godt.

Bare lov mig at være opmærksom på, hvad sødemidlerne gør ved din appetit og din selvreguleringsevne og træf dine valg derefter.

Sødemidler (og mælkeprodukter) ligger højt på toppen over årsager til, at folk ikke lykkes med vægttab på Keto og derfor opfordrer jeg mere end noget andet til forsigtighed med dem.

Keto-opskrifter uden sødemidler

Mangler du inspiration til opskrifter uden sødemidler og til hvordan du sammensætter en veltilrettelagt Keto-kost, så tag et kig på mine to Keto-bøger. Mellem de to får du mere end 150 opskrifter baseret på kød, grøntsager og fedt og uden sødemidler.

Læs mere om bøgerne her: Keto-bøger
Keto bøger på dansk af Jane Faerber fra Madbanditten.dk
Keto og sødemidler - må man spise sødemidler på Keto?

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

35 kommentarer til “Keto og sødemidler”

 1. Hej

  Jeg er også lige startet men når jeg er fx er på arbejde jeg tygger jeg tyggegummi og drikker en sukkerfri cola
  Har det stor betydning?

  Svar
  • Hej Mina
   Jeg synes ikke rigtigt, jeg har andet at tilføje end det, jeg allerede har skrevet i artiklen. Var der slet ikke noget af det, du synes, svarer på dit spørgsmål..?

   Svar
   • Artikler virker mere til at handle om sødemidler i madvarer:
    “keto er kød, grøntsager og fedt – hvis du skal bruge sødemidler, så er det fordi du vil have brød og kager”

    Læskedrikke med sødemidler bliver kun nævnt perifært i artiklen.

    Medmindre det er din påstand at keto-folket helst ikke skal have væske??

    Svar
    • Jeg tror, du simpelthen lige skal sætte dig godt til rette og læse artiklen en gang til. Jeg ved godt, at det for mange mennesker kan være svært at læse og forstå artikler, der byder ind med nuancer og hvor noget ikke er enten godt eller dårligt, sundt eller skadeligt. Men sandheden skal sjældent findes ude i ekstremerne. Det er ikke mit ærinde at vælge for dig om sødemidler og lightsodavand er det rette valg. Mit ærinde er at fortælle dig om potentielle fordele og ulemper ved det valg.

     Hvis du ved genlæsning stadig tolker min artikel, som at der står, at ‘Keto-folket ikke skal drikke nogen væske overhovedet’, så ønsker jeg dig al mulig held og lykke.

     Svar
     • Det tror jeg, du har ret i og der findes jo heldigvis masser af steder, hvor det hele præsenteres langt mere sort/hvidt.

 2. Hej,
  Er kommet godt i gang med Keto – stille og roligt. Takket være din nemme præsentation af Keto – det er så tilgængeligt. Har været i gang ca. 2½ måned og der er smuttet ca. 6 kg. Det er jo dejligt. Nu er det så gået i stå, men mon ikke jeg får det skubbet i gang igen.
  Når jeg “bare skal have noget at gnaske i”, så har jeg tyet til sukkerfri tyggegummi, eller et halv glas Cola Zero. Men hvordan er det lige med tyggegummi? Er det en dårlig idé?

  Svar
  • Tyggegummi indeholder en type sødemiddel, som delvist optages i blodet, så hvis du vil tygge tyggegummi, kan det være en fin idé at tælle det med.
   Og ellers gælder mine anbefalinger med sødemidler stadig og især ved udeblevent vægttab, var det en af de første ting, jeg ville tage væk.

   Men ellers er det også helt almindeligt at vægten bare nogle gange står stille i perioder. Så det behøver ikke være fordi du skal ændre noget.

   Svar
 3. Kan man købe dine bøger til 25 uger fysisk eller er de kun online og er det nye opskrifter, som ikke er i de to første bøger, du har skrevet, som jeg bruger rigtig meget.

  Svar
  • Keto madplanerne findes kun online. Alle Keto-madplanerne er primært sammensat af opskrifter fra bloggen, som jeg har tilpasset Keto-retningslinjerne, energiberegnet og sat op i ugeplaner med indkøbslister.

   Start med en og kom tilbage og køb en mere, hvis du synes, du trænger til ny inspiration. Så kan du teste det af på den måde ❤️

   Svar
 4. Hej Jane.

  Jeg er startet på Keto, og jeg synes faktisk at det går godt med at undgå sukker og også sødemidler.

  Meen en gang imellem kunne jeg godt have lyst til lidt lækker eksempelvis ved fødselsdage.
  Jeg har søgt lidt, og fandt en opskrift på en lakrids is, kun bestående af fløde, æg, rå lakrids pulver og vanilje pulver (ikke vaniljesukker) ville det være et godt alternativ??

  Hjertelig Hilsen Nanna

  Svar
  • Hej Nanna
   Det synes jeg er et helt personligt valg. Kulhydratmæssigt vil sådan en is bestemt være i den lave ende og jeg ville synes, det var et godt alternativ.

   Svar
 5. Hej Jane

  Tak for en fantastisk hjemmeside, der stadig hjælper her på 3. år med LCHF :-)
  Jeg har læst, at polyoler fra Erythritol må trækkes fra kulhydratindholdet i ting, er det korrekt? Helt specifikt var det et produkt hos Easis, som udelukkende er sødet med Erythritol.
  De skriver følgende på deres hjemmeside: “Hvis man f.eks. ser på næringsindholdet på en Free Soft bar med karamel, indeholder den 19 g kulhydrat pr. 100 g, hvor af 3,5% udgør erythritol. Det vil sige baren egentlig indeholder 19-3,5 = 15,5 g kulhydrat pr. 100 g.”
  Er det korrekt, at man i forhold til LCHF kan trække erythriol fra kulhydratindholdet på den måde, hvis man ved, hvor meget dette udgør?
  På forhånd tak for svar :-)

  Svar
 6. Hej Jane,
  Vi har flere steder læst at man bruger Sukrin gold i stedet for almindeligt sukker i Keto opskrifter. Det vi ikke forstår er, at der i 100g Sukrin er 99g kulhydrater. Hvorfor er det lige, at man anvender Sukrin gold i stedet for sukker, når kulhydrat indholdet er så stort i Sukrin gold og det er så meget dyrere. Vil det ikke lige som almindeligt sukker bevirke, at man ikke kommer i Keto, idet man får for mange kulhydrater?

  Bh
  Tom

  Svar
  • Hej Tom

   Jeg kan godt forstå, du spørger men nej, det vil det ikke.
   Det skyldes, at vi i Danmark deklarerer sukkeralkoholer som kulhydrat uden at skelne til type. Den eneste type sukkeralkohol, der ikke optages i blodet overhovedet, er erytritol, som er det, Sukrin består af.

   Så selvom der er angivet 99% kulhydrat, har det et GI på nul.

   De øvrige sukkeralkoholer (maltitol, xylitol osv.) vil optages i blodet i varierende grad.

   Jeg har prøvet at redegøre for dette her også: Guide til sødemidler

   Håber, det giver mening :)

   Svar
 7. hej bandit.

  jeg er slet ikke uening i det du skriver. MEN…. nogle gange er livet bare for kedeligt hvis man ikke må lave en dessert eller noget “venligt” bagværk.

  Hvad er dine tanker om “monkfruit” søde middel? , nogle af de keto folk jeg følger fra den anden side af søen taler godt om det. dvs at det ikke påvirker din insulin eller giver gravings.

  vh mark ( ps: nede 15 kg på dine opskrifter alene)

  Svar
  • Jeg er helt enig med dig. Min holdning er heller ikke at undgå for evigt og jeg håber ikke, at det fremgår sådan af min tekst. Min holdning er at man skal lade være med at spænde ben for sig selv. For nogle fungerer sødemidler helt fint og det er vitterligt intet problem. For andre holder det dem fastlåst i trangen til mere og mere sødt og bliver en glidebane tilbage i gamle vaner.

   Min forståelse af monkfruit er at det er et fint alternativ. Jeg overvejede at købe det med hjem fra L.A. i januar men droppede det, da mit eget forbrug af sødemidler er forsvindende lille. Men mon ikke det kommer til Danmark inden længe? Det vil jeg næsten tro.

   Svar
 8. Hej Jane
  Jeg er på 3. Måned på Keto med et vægttab på 14 kg.
  Jeg har købt et apparat, der kan måle ketoner i blodet.
  I starten var mit tal på 0,5 – 0,6 om morgenen. Nu ligger det på 0,3.
  Er det fordi jeg ikke har ketonstoffer i blodet eller sker der noget med måling af ketoner i blodet, når man er i ketose i længere tid?
  Får jeg for mange kulhydrater? Jeg anvender Madloggen og kommer på ikke noget tidspunkt over 30g/dag men ligge som regel omkring de 20g/dag.
  Jeg føler ikke sult og springer morgenmad over hver dag uden videre sult, så tænker at jeg stadig må danne ketonstoffer.
  Tak for en fantastisk kur og nogle fantastiske bøger.
  Vh. Joan

  Svar
  • Hej Joan

   Hvor er du sej – megaflot resultat!

   Har du min første Keto-bog? Den har et helt kapitel om målinger og hvad de kan og ikke kan vise og hvordan de opfører sig over tid.

   Generelt vil jeg sige, at jeg tilhører dem, der mener at de der målinger er komplet meningsløse. Vi ved dybest set ikke hvad vi kan bruge dem til. Med det sagt er det helt almindeligt at de falder og bliver lavere over tid, da kroppen anvender ketonstofferne mere effektivt. Så jeg vil sige, at det er lige efter bogen.

   Men læs eller genlæs bogens indledende kapitler, hvis du gerne vil have mere forståelse for ketose.

   Og rigtig god videre fornøjelse :)

   Svar
 9. Hvad tænker du i forhold til LCHF/Keto ved rygestop?
  Jeg tygger nikotintyggegummi og kan ikke komme uden om, at der nok er tilsat nogle E-numre og kunstige ting, men i nogle tilfælde helliger målet midlet eller hvad tænker du?
  Tyggegummiet er jo midlertidig, hvorimod rygestoppet helst skal være for altid. :-)

  Svar
  • Jeg tænker lige netop, som du siger, at rygestoppet vinder over anbefalingen med at undgå eller minimere sødemidler. Så målet helliger helt sikkert midlet, synes jeg.

   Måske findes der rygestopremedier uden sødemidler? Plastre og den slags? Jeg kender ikke rigtigt det marked.

   Og uanset, sejt gået med rygestop og god vind med begge dele!

   Svar
 10. Hej Jane…. jeg bruger det i min kaffe og the og tror jeg har svært ved at undvære det. Hvad er så bedst at bruge sukrin eller stevia? Vil jeg få et bedre vægttab uden? Hilsen Helle

  Svar
  • Om du bruger sukrin eller stevia tror jeg er uden betydning. Og ja, som du kan læse her på siden, oplever jeg, at sødemidler spænder ben for mange, når det kommer til vægttab.

   Hvorfor ikke prøve fire uger uden? Så kan du jo altid tage dem tilbage, hvis du stadig savner dem? Det handler om 99% vane og tilvænning.

   Svar
 11. Hej
  Jeg har købt begge dine bøger om keto glæder mig til den sidst kommer i marts er vild med din bog ?.mit spørgsmål er jeg kan ikke tåle oksekød og har der for skifte det ud med kalvekød er det ok eller skal jeg heller tage svin eller kylling. Endnu en gang tak for en dejlig bog. Hilsen Fiona

  Svar
 12. Hej.
  Jeg er på dag fire i forhold til at komme over på at være fedtdrevet og jeg mærker allerede gode ting. Mit spørgsmål er om man må drikke andet end ren vand? Her tænker jeg især på dansk vand med citrus smag? Bare et glas om aftenen fx.

  Tusind tak for at sparke mig igang med noget godt kan jeg mærke ??

  Svar
 13. Tak for dette indlæg. Dejligt velafbalanceret, sagligt uden at blive en hellig prædiken ?
  Personligt har jeg oplevet at starte keto uden sødemidler hvilket startede vægttab, som ellers havde været standset i 6 mdr. Så kom december hvor vi eksperimenterede med opskrifter på bagværk med sødemidler. Jeg gav mig selv liv til en slapper i selve juleferien og håbede ikke at tage på i vægt (det lykkedes næsten). Nu er jeg startet op igen og må erkende, at jeg skal helt af med sødemidlerne – de starter simpelthen min gamle sukkertrang. Så sådan må jeg jo være indrettet. Ellers synes jeg det er en fornøjelse at være på keto – nyder dine mange dejlige opskrifter hver dag

  Mvh Inge

  Svar
 14. Hej, rigtig glad for din blog lækker mad, men sødemidler??
  Prøv at gå ind på Lene Nørresø på FB og læs hendes opslag om sødemidler, det er skræmmende hvad det kan gøre ved os ? på FB står det ca. som 3. Opslag hvor hun skriver om cola zero gisp . Hun er sygeplejerske og diætist.

  Vh.
  Anita ?

  Svar
  • Ingen fan af sødemidler her men vi er nødt til at forholde os til hvad videnskaben siger.
   Min personlige holdning er også, at det er optimalt ikke at bruge dem men realistisk slår optimalt. Og hvis alternativet er sukker, er sødemidler at foretrække (i en low carb kontekst).

   Svar
 15. Jeg drikker ikke the eller kaffe og bryder mig ikke om vand.
  Er et lille glas juice om morgenen og meget fortyndet ribena saft no go, når man vil køre keto?

  Svar
  • Ja, det er et skidt valg på Keto. Du kan læse om hvad keto handler om her: Hvad er keto?

   At drikke vand er bare sådan en ting, man ikke rigtigt kan komme uden om. Hvis man har været meget vant til kun at drikke smagssatte drikkevarer, kan man i overgangsfase presse lidt citron eller lime i sit vand eller drikke danskvand. Så vænner man sig ret hurtigt til at drikkevarer ikke behøver smage af noget.

   Svar
  • Du skal starte med at købe og læse Keto-bogen, så du forstår hvad det er, du går ind til: https://www.madbanditten.dk/keto-bog/ Keto er en heftig kost-intervention og det er vigtigt, at du ikke gør det uden forberedelse.

   Så får du også en god fornemmelse for hvad det er du skal spise men kort fortalt er det kød, æg, grøntsager og fedt og de største ting, du skal undgå er sukker, alle kornprodukter, stivelse, kartofler, frugt og industrielt fremstillede omega 6-rige olier. Der er kulhydratlister bagerst i bogen, hvor du kan se, hvad forskellige madvarer indeholder.

   Du kan også få en forsmag på konceptet her: https://www.madbanditten.dk/keto/hvad-er-keto/

   Svar