Keto og kolesterol


Keto og kolesterol er et af de emner, jeg får mange spørgsmål til.

Jeg er ikke læge og jeg kan og vil ikke rådgive i, hvordan man skal forholde sig til sit kolesteroltal, når man spiser KETO.  Men jeg vil gerne dele nogle generelle betragtninger, som du kan bruge eller lade være, og komme med forslag til, hvad du kan spørge din læge om.

En god start er dog også at uddanne sig selv i, hvad kolesterol er for en størrelse. Mange er utroligt skræmte af kolesterol uden at forstå, hvad kolesterol er.

Kolesterol er dog et kompleks emne. Jeg har prøvet at gøre det enkelt her: Hvad er kolesterol?

Kolesterol skal måles fastende

Det er vigtigt, at du får din kolesterolmåling taget fastende, når du spiser Keto. Gerne 12-14 timer efter sidste spiste måltid men helst ikke længere end det.

Har du lige spist en dejlig Keto-morgenmad med æg og bacon og dejlig kaffe med fløde og får du målt dit kolesteroltal umiddelbart efter, vil fedtet, du lige har spist, give et skævt billede.

99% af dem, der skriver til mig med bekymring om deres kolesteroltal på Keto, har ikke fået deres blodprøve taget fastende. Det giver et uretmæssigt billede af kolesteroltal og kolesterolfordeling, når ens kost er fedtrig.

Kaffe har vist sig at kunne give forhøjet LDL hos nogle (det gælder vist uanset kost), så overvej at droppe kaffen i 3-4 dage inden din måling for mest retvisende resultat.

Kolesterol og hjertekarsygdom

Kolesterol er selve kernen i det, der hedder Lipidhypotesen, som på mange måder ligger til grund for, at vi fik fedtfattige kostråd tilbage i 1977.

Lipidhypotesen går sådan her:

Når man spiser fedt, stiger kolesteroltallet. Et forhøjet kolesteroltal er en risikofaktor for udviklingen af åreforkalkning og åreforkalkning øger risikoen for hjertekarsygdomme.

Det er en hypotese, der i den grad er til diskussion og den deler i dag vandene. Mange fagfolk anerkender i dag, at den nok ikke helt holder, men at man snarere skal se på kolesterolfordelingen eller helt enkelt på helbreddet og de forskellige biomarkører som et hele fremfor at se isoleret på kolesterol.

Som med alting sættes tingene ofte på spidsen og du vil kunne læse folk, der mener, at kolesteroltallet ingen betydning har for udviklingen af hjertekarsygdomme og dem, som mener, at det er det eneste, der betyder noget.

Læs også: Øger Keto risikoen for hjertekarsygdom?

Full disclosure: mit personlige ståsted

Min personlige holdning er, at kolesterol ikke er den vigtigste biomarkør, men det er noget, jeg vil interessere mig for sammen med de andre biomarkører.

Men ting, jeg personligt ville tage hånd om, før turen kom til kolesterol er overvægt, insulinresistens, for højt blodsukker og for højt blodtryk.

Disse tilsammen udgør (sammen med en kolesterolprofil med lavt HDL og høje triglycerider) det, vi kalder det metaboliske syndrom, og det er dette – og ikke kolesteroltallet isoleret set – der er en risikofaktor for hjertekarsygdom.

Ofte går de dog hånd i hånd (måske fordi de alle har insulinresistens i deres kerne).

Men at interessere sig for at sænke kolesterol uden at adressere overvægt, insulinresistens, blodsukker og blodtryk virker som den omvendte verden for mig.

Lyt til nuanceret snak om kolesterol her >>

Hvad sker der med kolesteroltallet, når man spiser Keto?

Keto og kolesterol bliver hurtigt et kontroversielt emne, for det sætter næsten automatisk spørgsmålstegn ved nogle ting, vi har opfattet som rigtige i mange år.

Hvad der sker med kolesteroltallet, når man spiser Keto, afhænger selvfølgelig af udgangspunktet, men oftest ses en stigning i HDL og et kraftigt fald i triglycerider.

At spise fedt, især mættet fedt, får nemlig HDL til at stige, og det vil vi jo gerne have. At spise få kulhydrater, får triglycerider til at falde. Også vigtigt.

En pæn (gunstig) kolesterolfordeling er nemlig kendetegnende ved et højt HDL (‘det herlige kolesterol’) og lave triglycerider.

Så selvom det totale kolesteroltal kan være steget en anelse, betyder det ofte mindre, da fordelingen er pænere.

Triglycerid/HDL ratio

En enkelt risikovurdering kan derfor være at lave en hurtig udregning af triglycerid/HDL-ratioen. Simpelthen dividere tallet for triglycerid med tallet for HDL.

Du vil gerne have at triglycerid-HDL-ratioen er under 2.

Stigning i LDL

Hos nogle ses, at LDL stiger mere, end de er komfortable med.

LDL er den kolesterolmarkør, der er stærkest associeret med hjertekarsygdom i den videnskabelige litteratur, så det giver selvsagt anledning til uro.

Da vi, der spiser Keto, spiser en kulhydratfattig og derfor mere fedtrig kost og har en feddrevet metabolisme, er det her et af de områder, efter min ydmyge mening, hvor det er rimeligt at overveje, om vi stadig skal spejles i de normalværdier, man har lavet med udgangspunkt i kulhydratdrevne metabolismer.

Det er også uvist, om et højt LDL stadig udgør en risikofaktor i en kontekst af højt HDL og lave triglycerider.

Gode spørgsmål til lægen vil derfor være:

Hvad betyder det for min kolesterolmåling, at jeg spiser få kulhydrater og derfor har en fedtdrevet metabolisme?

Er forhøjet LDL stadig et problem i en kontekst af højt HDL og lave triglycerider?

Hvad betyder det for mit kolesteroltal, at jeg er i gang med et vægttab?

Nogle studier har påvist, at stigningen er mest markant de første tre måneder efter skiftet til Keto, mens det normaliserer sig mere derefter. Er du ny til Keto, så overvej evt. en ny måling efter 3 mdr (eller endnu bedre efter du er i mål med vægttabet og har været vægtstabil i en periode).

Nye grænseværdier giver ‘forhøjet kolesterol’ til 80%

Måske også værd at bemærke er, at Region H i 2016 sænkede normalværdien for total kolesterol til under 5,0 mmol/L.

Tidligere var referenceværdien mellem 4-7,9.

Det har fået stor kritik, da det iflg. undersøgelser betyder, at 78% af alle mænd og 82% af kvinder vil have ‘for højt kolesteroltal’, hvis vi skal følge de nye referenceværdier.

Kig på helheden og husk den ægte risiko

Det er aldrig sådan, at én biomarkør er en risikofaktor i sig selv.

Risikoen for fx udvikling af hjertekarsygdomme, som vi jo især taler om her, kommer fra det metaboliske syndrom, som er en paraplybetegnelse for at have for højt blodsukker, for højt blodtryk, for høj vægt og for højt kolesterol.

De største risikofaktorer for hjertekarsygdom er diabetes 2, insulinresistens, forhøjet blodtryk, overvægt og rygning (kilde). Kolesteroltal ligger et godt stykke nede af listen efter disse, så måske skal man fokusere sin indsats, hvor man får mest for sin indsats.

Som du kan se, er insulinresistens (som stort set alle overvægtige har) og diabetes 2 de største risikofaktorer. Nedbring disse to og du nedbringer din risiko (og dit kolesterol arter sig formentlig undervejs også)

Forestiller man sig så en situation, hvor alle markører er i bedring (blodsukkeret og blodtrykket normaliseret, taljemål/vægt normaliseret), men kolesterol stikker lidt udenfor normalværdierne, synes jeg, det er rimeligt at antage, at kroppen nok har en grund til det. Er alle markørerne skæve, skal man selvfølgelig rette op på det.

På Keto ses dog ofte en næsten øjeblikkelig normalisering af blodsukker og blodtryk. Vægten falder som regel også, men dette er jo et lidt mere langvarigt projekt.

Men har du en situation, hvor alle dine biomarkører (vægt, blodsukker, blodtryk etc.) er normale, men dit kolesteroltal er for højt, er et rimeligt spørgsmål at stille til lægen, om dette stadig udgør en risiko.

Læs mere her: Sådan måler du din sundhed derhjemme

Kostændringer, der sænker LDL

Ingen fedtkaffe, bulletproof kaffe eller andre drikke fyldt med smør og kokosolie. Det burde give sig selv.

Er dit vigtigste ønske at sænke LDL og er det ikke vigtigt at holde dig helt Low Carb/Keto, kan du øge kulhydratindtaget til 100 g pr. dag.

En øgning af kostfibre kan også sænke LDL, så synes du, det er en vej for dig at gå, kan du skrue op for grønne grøntsager eller tage fibertilskud som fx husk/loppefrøskaller.

Du kan også undgå mejeriprodukter og bytte smør, fløde, cremefraiche og lign. med fedtstoffer som olivenolie, avokado og nødder.

Igen, er det ikke sikkert, at det sænker din risiko. Men det sænker oftest tallet på laboratoriemålingen.

Mere læsestof om Keto

Der findes mange skøre myter om Keto derude og ikke alle vil være gode for din vægt, helbred eller kolesteroltal for den sags skyld. Det gælder især dem, der fortæller dig, at du skal spare på protein og spise vildt meget fedt. Det er ikke den bedste vej at gå.

Jeg anbefaler dig derfor at læse og følge den Keto-metode, jeg beskriver i mine Keto-bøger eller som jeg bruger i Keto kostplanen. Det er Keto baseret på kød, fisk, fjerkræ, æg og grøntsager og ikke på skøre fedt-ting.

Det kan også være, du har læst at det at spise æg eller kød er den direkte vej til graven, og i det tilfælde vil jeg anbefale dig at læse videre her:

Hvordan ser mine prøvesvar ud?

Og er du den nysgerrige type, er du også velkommen til at snuse rundt i mine blodprøvesvar efter 7-8 år på en kulhydratfattig, fedtrig kost.

Find dem her: Janes blodprøvesvar

Jeg håber, dette afklarede nogle spørgsmål om KETO og kolesterol og gav input til, hvordan du kan gribe en eventuel snak med din læge an.

Keto og kolesterol

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

55 kommentarer til “Keto og kolesterol”

 1. Hej Jane
  Tak for dette glimrende indlæg, som jeg har læst gentagne gange. Og selv om du skriver så godt, klart og tydeligt, tillader jeg mig at spørge alligevel.

  Jeg har nu spist striks keto (efter dine fremragende anvisninger) i et halvt år. Jeg trives med det, og det bliver kun bedre, så jeg forestiller mig at fortsætte derudad.

  Mine kolesteroltal har ændret sig markant over de sidste 6 mdr (siden jeg begyndte på keto livsstil). Jeg har lige fået resultat fra de seneste blodprøver (fastende), som lyder:
  HDL 1.94
  LDL 5.7
  Triglycerid 0.5
  Total kolesterol 7.9

  Dvs. mit Trig:HDL ratio er over 2.

  Min læge er ikke tilfreds med disse prøveresultater. Jeg har påpeget, at jeg er normalvægtig (til den slanke side), har normalt blodtryk + blodsukker, træner 3 gange om ugen, osv. Dvs. jeg har ingen andre symptomer på metabolisk syndrom. Alle andre prøveresultater er gode.

  Jeg har sagt til min læge, at jeg har det okay med disse tal, og at vi bare kan tjekke det igen om 6-12 mdr. Jeg tænker, at et halvt år på striks keto er forholdsvis kort tid for kroppen at vænne sig til en helt ny måde at ernære sig på, og der kan stadig nå at komme bedre balance endnu. Er der mon noget, jeg har overset?

  1000 tak for dit fantastiske arbejde, alt godt
  Xan

  Svar
  • Jeg synes ikke, du har overset noget, jeg synes, det lyder super. Men forklar mig lige meningen med at måle den slags så tit. Mine seneste blodprøver er 5 år gamle og jeg overvejer så småt, om jeg måske snart skal have lavet nogle nye. Men jeg kunne aldrig drømme om at måle den slags hver 6. måned. Jeg ville slet ikke vide, hvad jeg skulle bruge det til🤷🏻‍♀️ Og jeg tror slet heller ikke jeg ville kunne få min læge med på det😅
   Please forklar mig hvad meningen er?!😅🤷🏻‍♀️

   Svar
   • Hej Jane
    Mange tak for svar.
    Det er i forb. m. div. (urelateret) kroniske sygdomme, at min læge ordinerer blodprøver. Tror bare, han bestiller en masse prøver ad gangen, à la “når du nu alligevel skal tappes, tjekker vi også lige op på følgende”, selv om det ikke som udgangspunkt er kolesterol el. blodsukker osv., der er det væsentlige. Lægen prøver vel at danne sig et helhedsindtryk af mit helbred, og jeg kan kun være taknemlig for, at han er så grundig.
    Endnu en gang tak!
    Xan

    Svar
  • Hej Xan.
   Undskyld at jeg lige blander mig i dit spørgsmål til Jane, men du skriver at din Triglycerid/HDL ratio er over 2..
   Når jeg regner det ud bliver den 0,26 og jo på den måde rigtig fin.. (0,5 divideret med 1,95)
   Jeg undrede mig lige, da dine tal mindede lidt om mine ☺️

   Svar
 2. Hej Anne Maria
  Er spørgsmålet ikke mere, hvorfor den måling er interessant? Og hvis den ikke er, så er det jo ligegyldigt, om du har spist eller ej…
  Alle har jo for højt kolesteroltal så længe grænseværdierne er så lavt sat. Hvis du er interesseret i din risikoprofil for udvikling af hjertekarsygdom, så er vigtigere markører at kigge på taljemål, langtidsblodsukker og blodtryk. Hvis du vil have kolesterolet med, så fokuser på fordelingen af særligt HDL og triglycerider. Dette tilsammen vil sige så utroligt meget mere om en eventuel risikovurdering end dit kolesteroltal.

  Svar
 3. Hej Karin
  Først er jeg nødt til at spørge dig, om du har læst artiklen, som du kommenterer under her? Både fordi jeg synes, at den jo sætter det kolesteroltal, som du virker nervøs for og som jeg synes ser rigtig anstændigt ud, i perspektiv, og også fordi jeg jo faktisk i artiklen giver bud på, hvordan man sænker LDL med kost (hvis man skulle vælge at ville det).

  Var der ikke noget af det, der var brugbart?

  Svar
 4. Hej jeg har lidt for højet kolsteroltal ikke noget jeg for medicin for vilken fedttyber kan jeg bedst spise så det falde lidt og hjælper det ekstra med motion jeg er på 3 uge her så jeg er rat ny endnu med det her er det bedste jeg har gjort for mig selv rigtig længe så tak for dig du gør virkelig en forskel for mig Tina Schjødt

  Svar
  • Hej Tina
   Du kan prøve at skrue ned for mælkeprodukter og erstatte smør og fløde med fx olivenolie, avokado og pesto. Det vil formentlig tage sig pænt ud i kolesterolmålingen.
   Du kan også øge fiberindtaget, fx ved at supplere med husk-fibre. Fibre har vist sig at sænke LDL også.

   Og ja, ekstra motion og bevægelser er altid en god idé.

   Og værd at vide at +80% har ‘forhøjet kolesterol’. Måske er det ikke for højt. Måske er det grænsen, der er sat for lavt. Det er i hvert fald en tanke..

   Svar
 5. Hej Jane
  Jeg vender tilbage til din madblog og mine bøger fra dig gang på gang, da jeg synes det er både lækkert mad og rimelig let at lave. Jeg har fået konstateret for højt kolesterol, ikke fordi jeg spiser keto/lchf endnu, men bare fordi. Derudover har jeg fibromyalgi og slidgigt i stort set alle mine led. Så jeg har prøvet at spise antiinflammatorisk mad, som ikke har hjulpet mig overhovedet og synes faktisk det er lidt kedeligt mad og jeg er TRÆT af kun at spise kylling og fisk ☺️ Du skriver her ovenover: Er dit vigtigste ønske at sænke LDL og er det ikke vigtigt at holde dig helt Low Carb/Keto, kan du ved at øge kulhydratindtaget til 100 g pr. dag og bytte smør og fløde med fedtstoffer som olivenolie, avokado og nødder næsten øjeblikkeligt se en sænkning af LDL.
  Vil det sige flere nødder i retterne eller som mellemmåltid? Det er jo svært at erstatte nødder med fløde, hvis det er i de forskellige retter. Ved sgu ikke helt hvordan jeg skal gøre det 🥴☺️
  Ved alle dine opskrifter i mine bøger står der kulhydrat beregning pr. person. Går udfra at det er for hele retten? Men nu spørger jeg nok dumt 🙈 hvis jeg selv skal beregne kulhydraterne ud, så skal jeg veje hver grønsag og hvordan beregner jeg så hvor mange kulhydrater der er i? Er der noget med en app? Jeg læste også i “de bedste fra madbanditten” at du skriver hvis man spiser mellem 30-50 gr. kulhydrat om dagen, så kan man spise en fri mængde grøntsager og så er der også plads til lidt rodfrugter og frugt også. Men hvordan ved jeg så om jeg ikke får for mange? Jeg må indrømme at jeg ikke er særlig vild med at skulle veje min mad og regne ud til hvert måltid. Håber du vil hjælpe mig med at svare på alle mine spørgsmål 🙏🏻😄
  Mvh
  Jane H.

  Svar
  • Hej Jane
   Udskiftningen af fedtstoffer ift. LDL betyder, at du kan bruge fx olivenolie, mayonnaise, pesto osv. i stedet for smør, fløde og ost. Men generelt skal du ikke tænke så meget i fedtstoffer. Du skal tænke mere i magre proteinkilder og grøntsager. I grøntsagerne kan du inkludere rodfrugter og måske lidt frugt også, så du ikke lander for lavt i kulhydrat.

   Men siden du er i tvivl om så mange forskellige ting, tror jeg altså du vil have glæde af at prøve at tælle i en periode. Ikke forevigt. Bare en 3-4 uger indtil du lige får en fornemmelse for hvordan du skal sammensætte din kost. Jeg tror du kan købe en måned af madlog til 99,- eller noget i den retning. Selvom alt det tælleri er irriterende, kan det være givet godt ud. Især når man har et bestemt mål som du har.

   De energiberegninger du finder i mine bøger og her på siden er lavet sådan at selve beregningen er til 1 person og hvis opskriften er til 4 personer, svarer en person til en fjerdedel af den fulde ret. Håber det giver mening❤️

   Svar
   • Okay, jeg må prøve at købe en måned af madlog og så får jeg forhåbentlig en fornemmelse af hvor meget jeg kan tage af grøntsager. Kan se at du har fået en app, som laver energiberegning af dine opskrifter på bloggen. Vil du foreslå mig det istedetfor? Eller begge dele?
    Tak, det giver mening ♥️

    Svar
   • Hej igen Jane
    Jeg har bestemt mig for at prøve dit 6 ugers kickstart istedetfor at starte selv. Den eneste bekymring er mit kolesterol 🥺 men så må jeg prøve at skifte smør og fløde ud med andet ☺️

    Svar
    • Hej igen
     Fin beslutning – og intet problem med udskiftning af fedtstofferne i den kontekst heller. Fokus på protein og grønt er bygget ind i det kursus også :)

     Svar
     • Kan man i de 6 uger spørge dig, hvis der er noget man er i tvivl om? Jeg kommer først til at starte kurset mandag 8 dage, da jeg skal på ferie i næste uge ☺️ Men glæder mig til det og håber også jeg kan få lidt madro. Indtil da småstarter jeg med nogle af dine opskrifter 😄👍🏻

     • Det her er jo i en Keto-kontekst skal du huske og rettet mod dem, der på Keto oplever at LDL stiger uforholdsmæssigt meget. Her ser vi at en øgning af kulhydratindtaget til op mod 100 g pr. dag sænker LDL. Jeg tror ikke, man ved hvorfor, men et bud er flere fibre og færre cirkulerende fedtsyrer (da kroppen jo ikke længere er på fuld fedtforbrænding) kunne være et bud. Mange har skæve kolesterolværdier imens de går ned i vægt som så normaliserer sig efter vægttabet.
      Og mange har jo helt normale kolesterolværdier på en helt almindelig Keto-kost også.

      Mange ting påvirker kolesteroltallet, ikke bare det vi spiser, så det hele er ret spekulativt.

 6. Hej Jane, prøv at gå ind og læs professor Uffe Raunskovs version af kolesteroltal, han er den dygtigste herhjemme for dette.
  Han har en mening om dette.
  Man har lavet nogle beregninger på, at dem hvor det er forhøjet lever længere, end hos dem hvor tallet var for lavt. Så jeg tager det ganske roligt, spiser mine rød gærris hver dag, da min læge ved jeg ikke er interesseret i statiner.
  Venlig hilsen Kirsten

  Svar
  • Hej Kirsten
   Tak :) Jeg kender godt Uffe Ravnskov. Han har skrevet en af de ekspertudtalelser, der er på bagsiden af min første bog, som udkom i 2013 :)

   Svar
 7. hey – min mand og jeg begyndte KETO 25/10, for altså 4,5 uger siden (10 dage efter dine ‘5 forskellige kostplaner med indkøbsliste’. Min vægt er faldet fra 69 til 64, hvilket var ét formål, udover at vi må finde en måde at bremse min leddegigt på.
  MEN mit kolesterol er steget de seneste 3 måneder på alle fronter!
  HDL;P: 1,6 til 1,9
  LDL;P: 4,8 til 7,5
  P: 7 til 9,9
  Triglycerid er dog faldet fra 1,3 til 1,0.
  Langtidssukker er faldet fra 37 til 32. Vi er hverken til KETO-kaffe e.lign., men jeg snupper en skive ost, når jeg er energiforladt. Kaffeindtaget er steget mærkbart. Ingen mælkeprodukter udover en spsk fløde i kaffen et par gange om ugen. Jeg har svært ved at ´spise op´. Hmmm, hvor tror du jeg skal justere?
  MVH Stine

  Svar
  • Mener du udover de ting, jeg foreslår i artiklen? Jeg tror ikke, jeg har yderligere forslag. I den videnskabelige litteratur ses ofte en stigning i kolesterol i de første 3 mdr. hvorefter det normaliserer sig, så fint at få det målt igen efter 3 mdr. 1 måned er jo super kort tid til at sige noget meningsfuldt om dette.

   Alle dine markører har forandret sig til det bedre med undtagelse af LDL, som i hvert fald ud fra en standard tilgang er et problem. Er det stadig et problem i denne kontekst? Ingen ved det. Vil du bringe det ned, kan du følge kostrådene, jeg foreslår. Det er ikke sikkert det vil ændre på risikoen, men det vil ændre på målingens resultat.

   Svar
   • Mange tak for dit hurtige svar!
    Ja, jeg tænkte om der var andre justeringer, end at øge kulhydratindtaget til 100 g pr. dag og bytte smør og fløde med fedtstoffer som olivenolie, avokado og nødder. Jeg synes nemlig at stigningen er nået et voldsomt niveau – og jeg ved næsten på forhånd at min læge i næste uge vil gå i sort, og forsøge at presse mig til kolesterolsænkende medicin – som jeg bestemt ikke er interesseret i.
    Jeg tænker: vil det mon stige med samme hastighed de næste små 2 måneder? Har du hørt om det er en mulighed? Blodprøven er taget fastende, så den er ret reel. Er det tænkeligt at vægten øges igen, hvis jeg hæver kulhydratindtaget og samtidig spiser relativ fed mad? Måske forkert, men gammel lærdom☺️

    Svar
    • Nej umiddelbart er disse to (øge kh + skifte animalsk fedt til olivenolie, avokado osv.) det bedst dokumenterede vi har ift. sænke LDL.
     Jeg vil ikke tro, at det stiger yderligere. Ofte ser man stigningen i starten og under vægttab, hvorefter det normaliserer sig. Af samme grund anbefaler man tit at tage en måling efter 3 mdr. som vægtstabil for at vægttabet (fedtmobiliseringen) ikke spiller ind, men med de forsøg, der er lavet, hvor du kan manipulere dit kolesteroltal på bare 3-4 dage, ved jeg ikke hvor validt det er længere. Det er derfor vi taler om at manipulere laboratoriesvar uden at vide, om det reelt ændrer på risikovurderingen.

     Og jo, vægten vil stige, hvis du kommer i kalorieoverskud, så fedtindtaget skal ned, når kulhydratindtaget skal op. Men 100 g kulhydrat er jo stadig lavt sammenlignet med en traditionel dansk kost, der indeholder 250-300 g kulhydrat pr. dag.

     Alting i biologi er jo en byttehandel. Når du skruer på en ting, skruer du samtidig på en anden. Nogle gange er den afledte effekt uønskelig (vægtøgning fx eller en tilbagevenden til sult og sukkertrang). Her gælder det om at finde sit eget best case scenario. Det kan kræve lidt eksperimenteren og legen rundt, før man finder ud af hvilke kompromiser, man er villig til at acceptere.

     Svar
    • Kan du skrive lidt om dine overvejelser omkring kolesterolsænkende medicin?
     Jeg spørger, fordi jeg har fået høje kolesterol-målinger hos praktiserende læge, som anbefaler en udredning af kolesterolen.
     Hvad skal jeg være opmærksom på mht. kolesterolsænkende medicin?

     Svar
     • Hej Carsten
      Jeg kan ikke lige se om det er mig eller Stine, du spørger, men her kommer i hvert fald et bud: Var det en idé at foreslå 3 mdr. (eller 6 mdr. eller hvad du nu synes) til at ændre livsstilen og se om du kan få det ned på naturlig vis? Det burde lægen støtte op om. At gå direkte til medicin ved første tilfælde virker lidt drastisk.

      Jeg ved ikke meget om medicin, men jeg ved at kolesterolsænkende medicin jo i hvert fald ikke kommer uden andre risici. Og på den måde er det jo også en slags byttehandel..

 8. Har været på keto siden 1 februar, og på OMAD siden 1 april, var ved lægen igår og mine kolesterol tal var noget udsvingende. Total var 6,8, hdl var 1,2, ldl var 5,2. Triglycerid 0,9. Jeg er normal aktiv og har tabt 21 kg siden 1 februar. Skal jeg være bekymret for mine kolesterol tal. Har taget mct c8 pulver i en lille måned nu, kan det være skyld i mine skæve tal. Mkh Claus

  Svar
  • Hej Claus
   Jeg er ikke i stand til at vurdere om du skal være bekymret som også beskrevet på denne side. Du ville dog formentlig kunne forbedre dine kolesterolværdier ved at droppe OMAD, MCT og være vægtstabil i nogle måneder før næste blodprøve.

   Svar
 9. Hej
  Vil spørge om det er ok at drikke keto kaffe når man er i risiko for forhøjet kolosterol tal
  kan jo læse mig til det ikke er godt med bulletproof kaffe men er keto kaffe det samme ?
  mvh. Susanne

  Svar
  • Ja du skal ikke købe nogle Keto-‘produkter’. Og heller ikke Keto kaffe, som er at betale overpris for et elendigt og komplet unødvendigt produkt. Du skal spise kød og grøntsager og fedt.

   Svar
 10. Jeg vil meget gerne sænke min LDL. Det er så højt så hvis ikke det kommer ned skal jeg på medicin. Jeg må indrømme jeg har lidt svært ved helt at forstå alt det jeg har læst. Jeg er ikke specielt overvægtig, men vil gerne tabe mig 5 kg. Og det jeg elsker ved lchf er stabilt blodsukker og længere mæthed. Hvis jeg skifter skifter smør og fløde ud med fx avokado og olie, kokosmælk, så er jeg på rette spor? Jeg spiser altid græsk youghurt 10% m/1 skefuld peanutbutter til morgenmad. Er der noget her jeg skal skrue på?
  Med venlig hilsen
  Majbritt Beck

  Svar
  • Hej Majbritt
   Ja, byt dine mættede fedtkilder til olivenolie, pesto, avokado osv. og øg dit kulhydratindtag til 100 g. Så rasler LDL ned.

   Græsk yoghurt 10% ryger ud ved samme lejlighed.

   Svar
   • Mange tak for svar. Jeg har lige et enkelt spørgsmål mere. Hvis jeg køber græsk youghurt 2% og eksempelvis tilsætter lidt olie. Kan det være en løsning eller er det en dårlig ide?
    Mvh. Majbritt

    Svar
 11. Hej Jane
  Jeg jar ladet mig fortælle, at man nu snarere ser på ratio, end på de enkelte tal isoleret set. Det giver et mere retvisende fingerpeg om risiko for hjertekarsygdomme og anbefales bl.a. af Mayoclinic.

  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/expert-answers/cholesterol-ratio/faq-20058006

  Man udregner ratio ved at dividere totalkolesterol med HDL. Hvis tallet er under 5, er det fint. Hvis tallet er under 3,5 er det rigtig fint ?

  Svar
  • Det er også rigtigt og det giver jo meget mere mening, da man da får kolesterolfordelingen med. Desværre ikke noget, som danske læger bruger og det giver en masse forskrækkelse hos de folk (stort set alle), der har et totalkolesterol over 5 og derved en rød, blinkende advarselslampe i deres laboratoriesvar.

   Svar
 12. Hej Jane,
  Jeg har læst med på Madbanditten siden 2012 og har levet på LCHF on7off i mindre striks grad i 8 år.

  Jeg har altid levet sundt. Jeg er motionscykelrytter og har cyklet mellem 6000 og 9000 kilometer årligt i over 20 år.

  Så STOR var mit chok da jeg i sommer blev ramt af en blodprop i hjertet (Iskæmi) og fik foretaget en ballonudvidelse.

  En hjertekarsygdom! En LIVSSTILSSYGDOM! Mig????

  Det forskrækkede mig meget. Og jeg spurgte læger og sygeplejersker: “Har LCHF været ved at slå mig ihjel?!?!”. Det mente de nu ikke det havde.

  I forbindelse med efterforløbet blev jeg sendt på hjerterehabiliteringskurser, som ville lære mig at spise fedtfattigt og undgå animalsk fedt – for nu skulle jeg jo “ændre min livsstil”. Meget syrealistisk. Nu får jeg medicin mod forhøjet kolestrol (min kolesteroltal var 6 da jeg blev syg) og jeg spiser faktisk fuldstændigt som før.

  Heldigvis har jeg det godt igen og er “repareret” – men jo …. jeg blev godt nok noget forskrækket og meget forvirret.

  Svar
  • Det kan jeg godt forstå forskrækkede dig men der findes jo desværre ingen garantier. Sunde mennesker bliver også ramt ag sygdom og det er jo på mange måder unfair. Ingen ville kunne forudse ud fra et kolesteroltal på 6 at du havde det i vente.

   I hvert fald er det godt at du har det godt igen ❤️

   Svar
 13. Hej. Læst og stor interesse i keto.
  Har dog sukkersyge og i den forbindelse osse forhøjet kolesterol. Derfor søger jeg viden og indsigt og fandt dette skriv.
  For mig at læse får du rodet noget rundt i tallene og hvad der er hvad.
  Reference til værdigere kolesterol er dit skriv hvad der er Max el bedst i sukke tal og ikke kolesterol
  Det “grimme” kolesterol er Max 2 og sukkersyge mellem 3-7
  Ideen og konceptet super fint men referencerne her er helt skæve. Fair nok da du selv skriver du ikke er læge. Men du bør nok få fakta rette ind eller slette.
  Nå men jeg blev desværre slet ikke klogere af dit skriv her ?

  Svar
  • Jeg ved ikke hvad du mener eller hvor du ser de tal, men jeg kan forsikre dig om, at jeg ikke blander kolesterolværdier og blodsukkertal sammen. Det er jo noget sludder.

   Svar
 14. Hvordan vil keto påvirke mit triglyceridtal 2,93
  Jeg ellers pæne kolesteroltal
  HDL 2,0 og LDL 2,4
  Min læge mener at triglycerid tallet skal ned som anbefalet <2,0 men jeg vil gerne slippe for medicin og regulere via kosten. Har du kommentar/mening/erfaring med det?

  Svar
  • Ja det har jeg, men min mening er jo allerede beskrevet i artiklen. Syntes du ikke, at den gav dig svar? Fx i afsnittet ‘Hvad sker der med kolesteroltallet, når man spiser keto’…

   Svar
  • Det tror jeg fremgår af de fleste Low carb studier, der kigger på kolesterol. HDL stiger jo ved fedtindtag. Det er LDL, der er mere drilsk i den her sammenhæng og det ved vi ikke rigtigt hvad betyder.

   Svar
   • Hej jane
    Har lige været på dit kickstart kursus og har været på lchf i 10 måneder. Har fået taget blodprøver. Crp 2,9 langtidsblodsukker 34 og alm blodsukker 5,7. Meget fint. Men total kolesterol er gået fra 5,7 til 7,5. Har endnu ikke talt med lægen. Hdl er steget fra 1,7 til 2,2 og triglyserid faldet fra 1,1 til 0,52. Også godt men Ldl er gået fra 3,6 til 5,1 og det bekymrer mig. Jeg har normalt blodtryk og normal vægt. Hvad tænker du? ?

    Svar
    • Hmmm… jeg synes at jeg besvarer netop det spørgsmål i indlægget, du kommenterer på her. Har det ikke skabt nogen klarhed?

     Altid vigtigt for konteksten også om du var fastende før blodprøven og om du holdt igen med kaffe (som jeg også skriver).

     Svar
 15. Hej Jane

  jeg er helt med på, at vi ikke skal være så bange for det mættede fedt, som nogle går og tror. Jeg er også selv begyndt at indtage det igen efter at være startet på KETO.

  Men jeg vil lige høre, om man KAN nøjes med de andre typer fedtstoffer (flerumættede og monoumættede), hvis man gerne vil undlade eller kraftigt begrænse den mættede fedt? Eller SKAL det være mættet fedt? Med andre ord: Kan det mættede fedt noget, som de andre fedttyper ikke kan?

  Mvh Mai

  Svar
  • Det er simpelthen et godt spørgsmål og jeg er ikke sikker på, at jeg har et rigtigt svar til dig. Sagen er, at det stort set ikke kan lade sig gøre at undgå mættet fedt, da alle fedtrige madvarer indeholder en kombination af alle fedtstoffer (måske lige undtaget kokosolien som vist er så godt som 100% mættet fedt).

   Men alle slags kød, fisk, nødder, olivenolie osv indeholder allesammen en kombination af mættet, enkeltumættet og flerumættet fedt, selvom jeg godt er med på, at der er en kendt misforståelse om, at animalske produkter=mættet fedt. Som med alt andet vi har lært i den retning, er det ikke sandt.

   Tjek fx den fine illustration HER.

   Men taler vi tilsat fedt burde det i princippet være uden betydning, forudsat at du styrer uden om de inflammationsdrivende, omega 6-rige planteolier (solsikkeolie, vindruekerneolie, tidselolie osv.) og vælger fx olivenolie, avokado og avokadoolie osv.

   Min personlige oplevelse er, at min energi, mæthed, humør/mentale tilstand, fordøjelse, trivsel og alt andet fungerer bedre, hvis jeg spiser mættet fedt og jeg er nærmest gledet over i at prioritere mættet fedt og så tilføje lidt af det andet. Jeg ved ikke, om det har noget på sig, men jeg ser, at mange Low carbere ender med at glide i den retning før eller siden.

   Men føler du dig utryg ved det mættede fedt, synes jeg ikke, der er noget i vejen for at starte med et lavt indtag og en prioritering af fx olivenolie, avokadolie, nøddeolier osv og se hvor det bringer dig hen. Og så kan du evaluere undervejs og se, om der er behov for tilretning.

   Sådan tror jeg, jeg ville gribe det an.

   God fornøjelse :)

   Svar
   • Hej Jane
    Først en stor tak for dit store oplysnings og forklarings arbejde.

    Jeg har siden januar fulgt mange af dine opskrifter og læst nogle af dine indlæg, dvs det som hverdagen har givet af tid til det.
    Der er røget 12 kg af på trods af overgangsalder eller postmenopause hedder det vist når der er ved at være gået et år siden sidste periode, alle metaboliske risikomarkører du nævner i et indlæg, udover kolesteroltal ser fine ud, der er dog mistanke om familiær hyperkolesterolomi, så jeg fortsætter på kosten dog med meget lidt mættet fedt udover det som der naturligt er i kød osv

    Ved du om der er nogle ting jeg skal være opmærksom på i forhold til keto/low carb og postmenopause?
    Jeg tænker om der er nogle af fødevarerne der kan tricke hormonbalancen så de er med til at udløse feks hedeture og hjertebanken, de symptomer vil jeg rigtig gerne undvære.

    Jeg har lidt svært ved lige nu at overskue nøjagtigt hvad der gør et fedtstof til inflammationsdrivende og hvad der gør det til anti-inflammationsdrivende udover at det er noget med omega 3 og 6 balancen, har du et link til en komplet liste over hvilke der er i inflammationsdrivende og hvilke der er anti-inflmmationsdrivende?

    Svar
    • Hej Charlotte
     Hvor er det dejligt med sådan en positiv historie. Virkelig godt gået af dig!

     De ting, jeg ville være opmærksom på postmenopause, adskiller sig egentlig ikke fra de ting, jeg ville være opmærksom på ‘pre’. Det gælder stadig her at proteinindtag er ekstremt vigtigt og det samme er styrketræning. Begge er for at modarbejde den øgede risiko for aldersrelateret muskeltab (sarkopeni) og for knogleskørhed. Muskelmasse er en slags forsikring, som vil hjælpe dig til at være bedre beskyttet i tilfælde af fald (og risikoen for at falde vil være mindre) og samtidig også komme dig hurtigere efter sygdom, hvis du skulle være så uheldig at blive ramt af det.

     Herudover synes jeg bare en fortsættelse af de ting, du formentlig allerede gør, dvs. hold blodsukkere og vægt stabil.

     Fedtstofmæssigt vil du gerne undgå at få for meget af de flerumættede fedtstoffer men det giver helt sig selv, når du spiser ‘rigtig mad’ da disse findes i overflod i forarbejdede madvarer. Min tommelfingerregel er at gode fedtstoffer kommer fra dyreriget eller fra frugt (oliven, avokado, kokos). Resten er et nej tak. Læs min store guide til fedt her. Den kræver PLUS-medlemskab men kan læses gratis i prøveperioden, hvis du ikke er medlem allerede.

     Svar