Keto og faste


Keto og faste går hånd i hånd på mange måder. Dels er Keto jo det, man kalder en ‘faste-efterlignende kost’ (fasting mimicking diet) og dels gør appetitnedsættelsen i ketose ofte, at folk begynder at faste spontant. Simpelthen fordi de ikke er så sultne. Men lad os prøve at kigge på Keto og faste her i denne artikel.

Keto og faste

Keto og faste er nært beslægtede. Slægtsfællesskabet består i, at kroppen i både fastende tilstand og i den ketogene tilstand bruger fedt (og ketonstoffer) som primær energikilde. Forskellen er, at man under faste ingen kalorier indtager, mens man på Keto spiser, bare med fokus på kulhydratrestriktion.

Den ketogene diæt stammer jo tilbage fra 1920’erne, hvor man havde observeret, at man kunne stoppe epileptiske anfald ved at lade epileptikere faste. Problemet var bare, at man ikke kan faste forevigt, og når spisningen blev genoptaget, vendte anfaldene tilbage. Man fandt derfor ud af, at man ved at reducere kulhydratindtaget til næsten nul, og i stedet spise en fedtrig diæt med moderat protein, kunne bevare den anfaldshæmmende effekt, selvom man spiste. Man lykkedes altså med at holde kroppen i en tilstand, der minder om fastetilstanden, samtidig med at man indtog energi og næring.

Den terapeutiske ketogene diæt til epilepsi og den populære ketogene diæt til livsstil og vægttab adskiller sig dog lidt, men tanken er den samme: Man sigter efter at bevare kroppen i den fedtforbrændende, ketogene tilstand i længere tid, end faste kan tilbyde.

Hvordan faster man bedst på Keto?

Der er mange måder at kombinere faste med Keto og de kommer allesammen med plusser og minusser. Det hyppigste måltidsmønster, som folk, der spiser Keto, falder ind i, er noget i retning af 14/10 eller 16/8. Det foregår som regel ved, at nattens faste forlænges og morgenmaden indtages om formiddagen eller udskydes helt til frokost.

På den måde spiser man to større måltider om dagen (2MAD = 2 Meals A Day)) eller to større måltider og et mindre måltid/snack. Dette er meget almindeligt på Keto.

Disse fastemønstre er gode på Keto og de er begge i overensstemmelse med forsvarlig faste, fordi de fortsat giver mulighed for, at man stadig stiller kroppens behov for protein og næringsstoffer i spisevinduet. Men det kræver en indsats, når spisevinduet er reduceret og det skal man være opmærksom på.

Nogle vælger at gå for en anelse for langt med strategier som OMAD (One Meal A Day) og det er typisk dem, jeg ser kommer i problemer efter noget tid. OMAD anbefales (med få undtagelser) derfor ikke i forsvarlig faste.

Foretrækker du de længere faster, kan du udføre dem 1-2 gange om ugen i stedet for dagligt. Det vil minimere de negative konsekvenser betragteligt og kan give superfint resultat.

Skal man faste på Keto?

Nej det behøver man ikke og Keto virker lige godt, om du indtager dine kalorier indenfor 12 timer som indenfor 8 timer. Faktisk har det antal timer, du indtager dine kalorier på ikke noget at sige for, om du taber dig. Det er det samlede kalorieindtag, der afgør, om du taber dig. Ikke antallet af timer du fordeler dem på.

Oplever du derimod, at det indskrænkede spisevindue hjælper dig til at opnå kalorieunderskuddet, kan faste være et super supplement til Keto. Og fordi faste på Keto ofte kommer helt naturligt, bliver faste og og Keto en stærk kombination, der kan give super resultat.

Kan man tabe sig med faste og Keto?

Ja det kan du bestemt. Faste og Keto er generelt et super makkerpar, der støtter hinanden godt. Ofte er faste nemt på Keto, da kroppen allerede er fedtforbrændende og ikke først skal lave det skifte. Det betyder, at man nemmere kan faste uden nævneværdig sult.

Men det er vigtigt at sige også, at du også kan tabe dig med Keto uden faste og med faste uden Keto.

Men hvad du taber, altså om du taber primært fedt eller muskelmasse, afgøres stadig af, hvad du spiser, når du ikke faster. Så fasten er ingen undskyldning for dårlig kost/livsstil. Næsten tværtimod, vil jeg sige.

Læs også: Faste og vægttab

I gang med Keto og faste?

Vil du gerne i gang med Keto og faste, vil jeg anbefale dig at fokusere på Keto først. Gør kroppen tryg ved kulhydratrestriktionen og fedtforbrændingen først og gem faste, til det enten falder naturligt, eller til du har været i gang i et par uger. Det vil gøre en verden til forskel på din oplevelse.

Når du er klar til det, indskrænker du langsomt dit spisevindue. Start fx med 12 timers nattefaste og udvid til 14 og måske senere hen 16. I spiseperioderne fokuserer du på at få nok protein og næringsstoffer, så du undgår negative konsekvenser.

Få hjælp til faste

Er du nysgerrig på faste, vil jeg på det varmeste anbefale dig at du læser min bog Forsvarlig faste. Faste kan være super effektivt, men fastelandskabet rummer også faldgruber, som du skal styre udenom, hvis du ikke vil ende værre stillet end før du startede.

Bogen hjælper både dig, der er helt ny til faste og dig, der er erfaren ‘faster’, men som måske har fået lidt uhensigtsmæssige vaner undervejs.

Find Forsvarlig faste her >>

keto og faste

Find alle mine artikler om faste her >>

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Keto kostplan testimonial

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Keto og faste”

Skriv en kommentar