På Keto-konference i USA


I sidste uge var jeg afsted på Keto-konference i Los Angeles og det ved du allerede, hvis du følger med på min private profil på Instagram (@janefaerber). Hold nu op, hvor var det en stor oplevelse. Super intenst. Konferencen sluttede i søndags, vi kom hjem tirsdag og selvom jeg er sluppet sådan nogenlunde igennem at rejse 9 tidszoner, så ved jeg næsten ikke, hvor jeg skal starte med at fortælle om det. Mit hoved er fyldt med ny viden, inspiration og input.

For at tage hul på det, vil jeg derfor i dag fortælle lidt generelt om konferencen og i takt med at jeg får gjort orden i mine noter osv. kan jeg prøve at skrive lidt mere specifikt om nogle af de ting, vi lærte.

Metabolic Health Summit (MHS)

Konferencen hedder Metabolic Health Summit og det er en videnskabelig konference med fokus på at bruge metabolisk terapi til sygdomsbekæmpelse, bedre helbred, anti-aging osv. Ketogen kost er metabolisk terapi og brug af ketogen kost er et langt stykke henad vejen omdrejningspunktet for talerne og hele konferencen.

Niveauet er højt og konferencen er ikke rigtigt rettet mod den almindelige bruger men mere mod folk, der har et professionelt virke indenfor Ketogen kost. Meget af det skød over målet for mig og jeg måtte zone lidt ud, når det blev for nørdet eller de gik på molekylær niveau. Hvilket var ofte – haha.

Udover talerne var der Poster Sessions, hvor forskere kunne præsentere deres nye studier og hver dag kom nye forfattere og sad og signerede deres bøger ude i det tilstødende Expo Area.

Highlights fra programmet

Der var et imponerende line up af talere og jeg var, hvis jeg skal være ærlig, temmelig starstruck, når jeg bevægede mig rundt i konferenceområdet. Det var, som at være landet midt mellem alle mine største helte. Eller som at gå rundt i mit Twitter-feed, som jeg beskrev det for Søren. Wow.

Vi boede på konferencehotellet og det var surrealistisk at sidde til morgenmad med Robb Wolf ved bordet ved side af, Thomas Seyfried på den anden side og Stephen Phinney bag sig. Ej men jeg siger dig. Hvis jeg ikke var så introvert, ville jeg have opført mig pinligt. Men nok om mig.

Programmet var delt op i fem overordnede symposier:

 • Metaboliske terapier for neurologiske sygdomme
 • Metaboliske terapier for cancer
 • Metabolisk optimering for atletisk performance
 • Human optimization
 • Metaboliske terapier for metaboliske sygdomme

Herudover var der en række Special Interest Forums som bl.a. handlede om at kommunikere Keto til offentligheden på en ordentlig måde og Keto for kvinder og hvad det har af sundhedsgevinster for os, særligt i takt med at vi bliver ældre.

Her er et udpluk af talerne:

 • John Newman, MD, PhD – Ketone Body Signaling in Health and Aging
 • Eric Kossoff, MD – Ketogenic Diets for Epilepsy: A Century of Progress
 • Chris Palmer, PhD – The Ketogenic Diet in Psychiatry
 • Mary Newport, MD – Improvement with MCT’s and a Ketone Monoester in a Case of Alzheimer’s
 • Marcus Goncalves, MD, PhD – Developing Precision Nutrition for Cancer
 • Thomas Seyfried, PhD – Metabolic Management of Glioblastoma Multiforme
 • Jeff Volek, PhD, RD – Ketogenic Diet: Benefits to Warfighter Health and Performance
 • Brendan Egan, PhD & Brianna Stubbs, PhD – Exogenous Ketones in Exercise Performance, Recovery and Adaptation
 • Zach Bitter, professional ultra-runner – Building a Periodized Endurance Plan using LCHF
 • Dominic d’Agostino, PhD – Ketonutrition: From Science to Application
 • Aseem Malhotra, Cardiologist – Rapidly Reducing Cardiovascular Risk from Lifestyle Changes
 • Robb Wolff – Longevity: Are we trying too hard?
 • Sarah Hallberg, DO – Deprescription with Low Carbohydrate Nutrition
 • Eric Westman, MD – Nutritional Ketosis: Toward a ‘New Normal’
 • Benjamin Bikman, PhD – Insulin and Energy Regulation
 • Stephen Phinney, MD, PhD – Highly Processed Food, Inflammation and Metabolic Disease
 • Brett Scher, MD – Optimizing Cardiac Health vs. Overal Health, Is there a Difference?

Som du kan se, var det en informationspakket konference.

Se også: Videoer og billeder fra Metabolic Health Summit

Sygdom, metabolisk sundhed og ikke så meget vægt

Som du kan se, handlede konferencen om sygdomshåndtering og metabolisk sundhed. Jeg er ikke læge og jeg kommer aldrig til at arbejde med sygdomsrådgivning. Det er interessant for mig at følge med i, men det bliver aldrig en del af mit virke.

Fordi Keto er så heftig en intervention, er det vigtigt at have sin læge med på sidelinjen og det er altid min opfordring. Keto kan på ganske kort tid ændre behovet for medicin og den slags skal man ikke stå med alene.

Desværre ved de fleste læger ingenting om ketogen kost og derved bliver man overladt til sig selv i et slags uheldigt Catch 22. Det er klart problematisk.

Keto og vægttab er en anden sag. Keto er super effektivt til vægttab, men det er en afledt sidegevinst til alle de andre ting, du kan opnå med denne vilde kostintervention og til fire dages konference blev vægttab næsten kun nævnt i en bisætning. Tankevækkende, ikke?

Hvor meget andet Keto har at byde på forsvinder nemt i snakken herhjemme, hvor succes måles på badevægten uge for uge. Det er lidt ærgerligt og det håber jeg, vi kan løfte os op over fremover.

Konklusioner, ønsker og ydmyghed

Fokus var rigtig meget på, hvad selve ketosetilstanden kan bidrage med og hvordan især ketonstoffet Beta-hydroxybutyrat opfører sig som et lægemiddel (drug) i kroppen, som kan ændre genekspression –  uden bivirkninger.

Et gennemgående tema var, at Keto er en kraftigt undervurderet og under-anvendt intervention med nogle helt tydelige fordele.

Især blev det fremhævet, hvordan Keto adresserer selve årsagen til det metaboliske syndrom (insulinresistens) og mindsker inflammation. Da insulinresistens og inflammation er selve roden til en stor del af de moderne sygdomme, vi ser i dag, kommer det nemt til at lyde, som om Keto er løsningen på alt.

Overvægt, tjek. Diabetes 2, tjek. Blodtryksproblemer, tjek. Kolesterol, tjek. Demens og Alzheimers, tjek. Cancer, tjek! Og det bliver sådan lidt snake-oil-agtigt, hvilket er synd.

Bare lige for god ordens skyld, var det ikke sådan, det blev fremlagt og Keto er ikke en universelkur mod alle dårligdomme. Men det er en vigtig intervention og det kan være et vigtigt supplerende værktøj til anden behandling. Ønsket er at gøre Keto til en anerkendt og accepteret intervention.

Alt blev i øvrigt fremlagt med stor ydmyghed over for, hvad vi ved og ikke ved. Og der er mindst lige så meget, vi ikke ved.

Der forskes med liv og sjæl i alle hjørner af ketogen kost. Men det er samtidig svært at finde penge til forskning, for ingen tjener penge ved at folk bliver raske. Det lyder kynisk, men betaler man for forskning, er det med ønsket om at tjene penge på udfaldet.

Den dag, et medicinalfirma lykkes med at lave en pille, der kan det samme som Keto kan, skal vi nok se forskningskronerne rulle.

Det har sin pris at gå imod strømmen

Samtidig  blev det antydet mere end én gang, at det har høje professionelle omkostninger at hellige sit arbejdsliv til et felt, der går imod status quo. Man stiller sig i skudlinjen og risikerer smædekampagner og tilsmudsning af sit navn og virke. Man udelukkes fra projekter og konferencer og netværk og afskæres derved fra en masse muligheder.

Læger har en udfordring i, at de tjener penge på syge mennesker, ikke raske mennesker. Et spørgsmål fra en læge i publikum lød:

Hvordan skal jeg drive min klinik, hvis jeg får mine patienter af medicin, som er det, der betaler mit personale og at klinikken kan løbe rundt?

Der er du nødt til at følge dit moralske kompas, lød det prompte fra Dr. Sarah Halberg. Patienter før profit. Og så må vi arbejde på at få ændret systemet.

For i sin rod er det jo selve systemet, der er sygt.

Sådan for mig helt personligt var der noget underligt rart i at være blandt ligestillede, som højt sagde ting, jeg ofte kun tænker. Det satte nogle tanker i gang hos mig også om hvor trættende, det faktisk er hele tiden at være i modvind.

Keto-alt-du-kan-ønske-dig

I forlængelse af området lå også Expo området, hvor alle sponsorerne stod med stande og smagsprøver. Sponsorerer er nødvendige for at kunne stable så stor en konference på benene. Blandt de største sponsorer var BioSense, Ketone Technologies, KetoNutrition og Dry Farm Wines.

Herudover var der en overvældende mængde producenter af All-Things-Keto. Keto cookies, kager, barer, chips, pizza, chokolade, you name it og det var der. Alverdens pulvere til kaffen, MCT-olier og -pulvere, særlig koncentrationsfremmende kaffe osv.

Læsere af denne blog ved, at jeg tilhører gruppen, der tror på Real Food Keto, mere end jeg tror på modellen med at erstatte dårlige vaner med næsten lige så tvivlsomme Keto-produkter. Det står jeg stadig ved.

Jeg smagte dog mange af produkterne og flere af dem smagte faktisk forbavsende udmærket.

Men det illustrerer måske også forskellen på at arbejde med Keto til vægttab og Keto som metabolisk terapi. Når vi taler vægt, er vi nødt til at tale kalorier også. Og kager, cookies osv. giver kalorier uden mæthed. De er kun reelt en god idé, hvis alternativet er, at du i stedet ville spise noget ikke-keto-noget.

Men mere om den problematik en anden dag.

Billeder fra konferencen

Til sidst vil jeg vise dig lidt blandede billeder. Jeg har ikke mange billeder fra selve konferencen. Vi måtte ikke filme eller fotografere under selve talerne, men det havde man i øvrigt heller ikke tid til, hvis man skulle følge med.

Keto konference Keto konference Keto konference

Kimera Coffee – koncentrationsfremmende kaffe tilsat såkaldte nootropics (en form for tilskud, der kan øge kognitiv performance).

Kaffe-tilbehør: MCT-pulver, kokosolie-pulver, MCT-olie med og ved siden af var en station med en stor kande fløde, små pakker smør og en lillebitte mælkekande til dem, der stadig brugte mælk – haha!

T-shirts – genialt. Eat Meat – Save the Planet. Yes.

Goodie bag: Keto ketchup, brownie, bar, kage, cookie osv.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

17 kommentarer til “På Keto-konference i USA”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane. Jeg er 44 og har nu fulgt din bog og diæt i 7 dage og det er gået strygende. Imorgen vågnede jeg så med ømhed i hele kroppen og det blev ved hele dagen især i benene? Lidt som vokseværk (så vidt jeg husker). Kan det være ketoflu? Skal lige huske at skrive at jeg højst sandsynligt får min menstruation om 1-2 dage. Har du mon nogen gode råd? Og tak for en god bog!!

  Svar
  • Hej Maria Lykke
   Mjaah det kan det måske godt. Er det sådan en slags uro/summen i benene måske?

   Mit bedste bud er (altid), at du formentlig ikke har været flittig nok med at følge saltanbefalingerne og derfor er havnet i en mild dehydrering/ubalance i elektrolytterne.

   Og en lille stemme også til din kommende menstruation. Det vil tiden vise om det spiller en rolle :)

   Svar
 2. Tak for en rigtig god blog og dejlige opskrifter. :)

  Blev der på konferencen diskuteres mindsket følsomhed overfor kulhydrater som konsekvens af striks keto og er det noget du har en holdning til?

  Svar
  • Det ved jeg ikke lige om blev drøftet specifikt, men det er jo velkendt, at længere tids low carb/keto-kost nedsætter glukosetolerancen. Det kaldes adaptiv glukosebesparelse (adaptive glucose sparing) eller fysiologisk insulinresistens (ikke at sammenligne med patologisk insulinresistens). Det er en del af tilpasningen til fedtforbrændingen. I modsætning til patologisk insulinresistens, tager det ofte ikke mere end 1-2 måltider med kulhydrater at have glukosetolerancen tilbage på normal.

   Var det det, du havde i tankerne?

   Svar
   • Det var lige det svar jeg ledte efter. Tak for det. Det var noget en kostvejleder gjorde mig opmærksom på men som ikke blev uddybet. På hende lød det som om det var et problem.

    Svar
 3. Tak for opdatering af det hele – især keto konference i LA.
  Hvor er det spændende alle sammen.

  Alle de smagsprøve du havde smagt derover. Kommer det til Danmark på et tidspunkt?

  Mvh Mareta

  Svar
  • Fedt at det var interessant læsestof. Jeg ved ikke om de smagsprøver kommer til Danmark. På en måde håber jeg ikke, de gør. Junk er junk, uanset om der står Keto (eller vegansk eller eller eller) på etiketten. Men er der et marked for det, kan vi godt regne med at de kommer.

   Svar
 4. Fantastisk du deltager på et så spændende summit. Det er noget jeg har overvejet flere gange, for at kunne gå mere i dybden med keto, men også for at kunne møde og høre alle de vildt dygtige talere/foredragsholdere, som er tilstede.
  Tak for rigtig god info. Soændende læsning

  Svar
  • Fedt at det kunne bruges. Det var så spændende at være afsted. Når jeg får tid prøver jeg at dykke lidt ned i nogle af præsentationerne. Så spændende!

   Svar
 5. Meget meget spændende indlæg, og som jeg ser det som et kæmpe skridt på vejen, Rom blev bekendt ikke bygget på en dag.
  Montebello har jeg også været på og det er en gave. Men de har slet ikke erfaring nok med KETO, hverken deres sygeplejesker, og slet heller ikke deres kokke. Da jeg var indlagt der i juli 2019, havde jeg uendelig svært ved at spise med på KETO, mest på grund af mange “skjulte” ingredienser. Ville sådan ønske at de vidste mere, for mange patienter dernede, kunne have så god gavn af KETO kost. Så der forstår jeg godt Karina at du har haft det lidt svært ved at tabe dig. Men hvis du læser KETO bogen og sætter dig godt ind i den, kommer man rigtig langt ude i den virkelige verden, den er guld værd.

  Svar
 6. Hej Jane
  Som altid et super godt indlæg. Hvor spændende med Keto konference. Jeg vil følge det tæt, herfra med sygeplejeske briller. Jeg Har læst om ketogen kost til epileptikere:) Jeg arbejder med endometriosepatienter og har igennem mange år hørt om deres flotte erfaringer med kostændringer(LCHF). Jeg er i gang med en 7-dages kostundersøgelse til endometriosepatienter og har en meget positiv professor og seniorforsker med på som vejleder. Vi skal have en Poster med på en nordisk sygeplejekonference i kbh til sommer herom. Jeg er så glad for at der kommer mere og mere fokus på kostens betydning for helbredet i det somatiske:) Det har jeg interesseret og arbejdet for siden 2014 hvor jeg selv kom på LCHF. Men som du også nævner er der ingen penge i det, når ikke lige det er noget medicin der kan fikse det og en stor pengestærk medicinalfirma bag.
  Stor hilsen fra en kæmpe fan af dig Jane
  Karen

  Svar
 7. Hej Jane
  Mega spændende ophold og blog at læse! Som altid iøvrigt ?
  Men som Muskelsvindler blev jeg meget nysgerrig på “Metaboliske terapier for neurologiske sygdomme”
  Håber du laver et blog oplæg om den viden – idet jeg under genoptræning på Montebello i Spanien var på et Neuro-hold og er blevet styrket en del, dog uden at tabe et gram ?
  Tænker om jeg kunne hive nogle fordele og glæder af at gå keto i forhold til muskelsvind ? jeg må teste !
  Venter spændt på næste indlæg ?
  /Karina

  Svar
  • Uh ja, hvor interessant. Muskelsvind var ikke specifikt på programmet men mere epilepsi, mentale lidelser, Alzheimers og PTSD. Det er svære emner at opsummere og det ligger et godt stykke udenfor mit kompetenceområde men jeg skal prøve om jeg kan lave et lille resume :)

   Men pointen var også helt overordnet at Keto er en vild intervention og den kan noget i så utroligt mange forskellige sammenhænge – også mange, der slet ikke er afdækket endnu. Så virkelig spændende emne at følge :)

   Svar
   • Muskelsvindlere er tilknyttet de neurologiske afdelinger rundt om i landet, og jeg har selv erfaret at jeg har stor glæde af samme træning (funktionstræning) som Montebello bruger på parkinson, sclerose, hjerneblødning og blodpropper i hjernen – det er de samme nervebaner som skal vækkes samtidig med at muskler styrkes med styrketræning.
    Læser din første Keto bog netop nu og satser på at se om det virker for mig.
    Træner 6x i ugen, så mærker nok tydeligt hvis ikke det fungerer ?

    Svar