Keto for begyndere


Er du nysgerrig på Keto, men synes du, det virker uoverskueligt eller forvirrende, så tag mig i ørerne, imens jeg på 40 minutter skærer igennem internettets skøre Keto-strategier og giver dig den viden, du skal bruge for at komme godt i gang med at bruge Keto til vægttab.

Fik jeg nævnt, at det er gratis? Det er det❤️

Keto for begyndere – podcast

Mit ønske med denne podcast er at give dig al den vigtigste basale viden samlet ét sted, så du ikke behøver læse tusinde artikler, som ender med at forvirre mere, end de gavner.

I denne podcast kommer jeg igennem disse emner:

 • Den ketogene diæts oprindelse
 • Hvad ketose er og hvordan du får din krop i ketose
 • Hvilken rolle ketose spiller for din krop og vægttab
 • Hvad man spiser på Keto
 • Hvordan man lykkes med at nedbringe kulhydratindtaget til 20 g
 • Hvordan man gør, hvis man ikke gider tælle kulhydrater
 • Hvorfor protein er så vigtigt
 • Hvor meget protein man skal spise på Keto
 • Fedts rolle på Keto og for vægttab
 • Hvordan du finder det rette fedtindtag til dig
 • Kalorier og kulhydraters forskellige rolle for dit vægttab

Lyt til Keto for begyndere her:

Du kan lytte til Keto for begyndere i Apple podcast app eller på Spotify. Husk du kan downloade episoden og lytte til den offline, hvis du skal afsted på ferie og har transporttid, du skal slå ihjel.

Keto for begyndere – Apple Podcast App

Keto for begyndere – Spotify

Keto for begyndere på PLUS

Normalt er min podcast kun for PLUS-medlemmer, men denne kan lyttes til i fuld længde uden medlemskab. Jeg synes dog stadig, du skal tilmelde dig PLUS, og du kan jo starte med at tage den gratis prøveuge så du kan se, hvor fedt det er!

Show notes og videre læsning

Herunder finder du links til de ting, jeg nævner i afsnittet.

Keto – verdens mest forvirrende diæt?

Der er mange grunde til, at Keto kan virke forvirrende eller uoverskueligt for begyndere. En stor del er, at det jo på mange måder er det modsatte af, hvad man har lært hele sit liv, at man bør spise. Omvendt kan man måske være så fræk og sige, at hvis man ikke vil ende som flertallet, giver det måske god mening ikke at gøre som flertallet…

Men en anden grund er også, at der er SÅ mange misvisende ting, du kan læse om Keto ude på internettet. Både positive, hvor Keto oversælges til alt muligt og negative, hvor misforståelser om Keto giver anledning til at tro, at Keto skulle være farligt eller skadeligt. Begge dele er nærmest lige uhensigtsmæssigt.

I podcasten her ønsker jeg at klæde dig på med en neutral gennemgang af Keto med udgangspunkt i evolutionsteori, biologi og fysiologi og samtidig give dig mine bedste praktiske tip til at komme bedst fra start.

Keto er ikke for alle, og det er ok. Men dem, som har lyst til at spise denne kost, bør have et solidt fundament for at gøre det. Om ikke andet så for at sikre, at de griber det an på en sikker og effektiv måde.

Det håber jeg podcasten Keto for begyndere kan hjælpe dig med.

Rigtig god lyttelyst.

Time stamps

Har du ikke tid til at lytte til hele episoden, kan du gå frem til de emner, du gerne vil høre om:

2:45: Ketos oprindelse

6.10: Hvad er ketose?

11:00: Ketoses rolle i menneskets evolution

13:50: Hvad er Keto?

16:50: Hvad spiser man på Keto?

20:45: Skal man tælle kulhydrater?

23:45: Protein

28:10: Fedt

Sidste Keto-kursus før sommerferien

På mandag starter forårets sidste Keto Kickstart kursus, så hvis du vil reservere en plads på det sidste kursus før sommerferien, skal du tilmelde dig nu. Kurset starter:

 • Mandag d. 15. april

Reserver din plads her

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

14 kommentarer til “Keto for begyndere”

Skriv en kommentar

 1. Keto mere fedt og ingen galdeblære? Galdeblære spytter galde ud når man spiser fedt. Ingen galdeblære så siver det hele tiden galde ud. Og når man så spiser fedt er det samme lille mængde der siver hvilket gør det ikke er nok og fedt ophobes i lever 🥴. Ved du noget om det ?

  Svar
  • Hej Gitte
   Galdeblæren er bare en slags holdeplads for galden, det er ikke galdeblæren, der producerer det. Det er leveren, der har det vigtige arbejde.

   Hvis du har spist fedtfattigt længe, skal du bare trappe lidt langsomt op med fedtindtaget så leveren kan nå at trappe galdeproduktionen op. Herefter plejer det at gå helt fint og jeg har hundredevis af læsere uden galdeblære, der spiser Keto uden problemer.

   Mange har glæde af at bruge fedttyper som kokosolie eller MCT-olie i starten, da det optages anderledes og kræver minimal galde.

   Svar
 2. Hej Jane
  Jeg har fulgt keto-diæt on and off. Det er noget af det eneste der har virket for mig. Problemet er bare at mit kolesteroltal stiger (LDL) og lægen “knurrer”over det. HDL og triglycerider er fine, men jeg ved ikke helt om jeg “tør” fortsætte.
  Vh Ann

  Svar
  • Hej Ann Dorthe
   Det kan jeg heller ikke afklare for dig. Man kan sige, at langtidsvarig succes med Keto indebærer, at man tør tage den slags ansvar selv – også når det går imod vores offcielle staus quo. Og det ved jeg godt kan være en stor mundfuld. Jeg går ud fra, at du har læst artiklen her: Keto og kolesterol Det lyder sådan… Og hvis ikke, synes jeg, der er et ærligt forsøg på at perspektivere. Kolesterol er så langt fra den vigtigste biomarkør at holde øje med (efter min mening)

   Svar
 3. Hej Jane.
  Så god en podcast, tak for den <3
  Men skriver nu mere fordi ØØØVVVV altså, er lige hoppet på hovedet i en slikskål eller noget.
  Har spist 6 mini flødeboler fra Summerbird. Jeg smagte ikke så meget på dem for de skulle bare ned i gabet inden jeg kunne nå at fortryde. Og det er bare SÅ ærgerligt. Troede ikke jeg skulle komme dertil igen og jeg tænker selvfølgelig straks at jeg er uforbederlig at jeg ikke engang kan styrre mit sukker indtag.
  Men du ved det, det kan jeg ikke, jeg må bare have hele bakken selvom jeg lige om lidt får både mavepine og hovedpine og begynder at ryste og få det skidt.
  Uhhhh hvor er jeg træt af det.
  Der er to ting der får mig herhen, eller måske tre. Jeg er stresset, sårbar, har ikke været på ferie, det regner hele tiden ja og så er jeg lidt sur. Det var måske den ene ting.
  Den anden ting er at jeg troede jeg havdefundet nogle tilladte (for mig) såkaldt sukkerfri is fra Underground…armen altså de er SÅ søde og frister SÅ meget til at tage en til, ja altså de minder så meget om sukker i smagen at jeg er helt på glatis.
  Hmn, nå men mit blodsukker stiger når jeg spiser sådan en og jeg får ondt i hovedet, men der er ærligt talt heller ikke så meget der er naturligt i sådan en is. Sååå derfor købte jeg nogle Magnum is (nogle fordi de er i en æske. Købte både nogle veganske og nogle classic. De veganske fårogså blodsukkeret på himmelflugt, synes den smagte ok men ikke wauw wllwe noget. Nåmen så den der rigtige Magnum, ja den smagte rigtig godt og mit blodsukker steg kun en smule, er det ikke sjovt. Er sikker på det er alle de tilsætningsstoffer min krop ikke kan li'.

  Men nu har jeg talt forbi mit ærinde, for anyway, jeg har spist sukker og trænger i den grad til at du vil fortælle mig at jeg godt kan komme tilbage hvor jeg gerne vil være…NU!!
  Tak hvis du har læst med og fordi jeg har muligheden for at skrive min fustration der kun blev større af at spise de flødeboller. Mon du forstår mig?
  Kh. Pernille <3

  Svar
  • Du er sød, Pernille – OG helt normal ❤️
   Det vigtigste i min erfaring er at isolere hændelsen. En gang er ofte ikke det store problem for mig og jeg er nemt tilbage på sporet. Det er, som om kroppen/hjernen husker hvad der er ‘normalen’ og nemt bare klikker tilbage. Får jeg det vendt om, så sukker er normalen, er det klart sværere og der er du slet ikke. Så mit gæt er, at du vil opleve det som nemmere denne gang.

   Altid godt lige at reflektere over hvad der gik forud, for det er tit de samme komponenter. Nogle af tingene kan man jo ikke gøre ved (lortesommervejret) men carb creep, som også er en faktor her, er lumsk og den kan man godt være på vagt for.
   Og mine blodsukkereksperimenter viste det samme som dine. De veganske produkter fik mit blodsukker til at stige mere end mælkevarianterne.

   Men altså i dag et kæmpe stort tryk på pyt-knappen (som jeg altid siger til Vega)❤️

   PS: hvis du har brug for at stå til ansvar, så meld lige ind de næste par dage med hvordan din dag er gået😘

   Svar
 4. Hej Jane
  Mht til kalorieunderskud.
  Hvordan ved man hvor mange kalorier man har spist/har tilbage, hvis ikke man “kalorie tæller” og hvordan kommer man frem til tallet man skal sigte efter for at tabe sig og være i kalorie underskud?
  Håber spørgsmålene giver mening 😊😉

  Svar
  • Hehe jeg forstår godt hvad du mener. Men prøv at kigge dig omkring engang: Hvordan holder dyr, der lever i sine naturlige omgivelser sig normalvægtige? Hvordan holder naturligt slanke mennesker sig slanke? Ingen af dem tæller kalorier eller har et indre regnskab kørende så de ved ‘hvor mange kalorier de har tilbage efter at have spist’.

   Dette er forskellen på at være ydre reguleret og indre reguleret. Keto er en kost, som gør det nemmere at være indre reguleret fordi din appetit normaliseres og din hjerne ikke sender sultsignaler konstant.

   Men dybest set kan du ikke vide svarene på de spørgsmål, du stiller, medmindre du vælger at tælle. Du kan dog vide det retrospektivt altså ved at vægten går ned, står stille eller stiger. Går den ned, er du i kalorieunderskud, står den stille, er du i energibalance og går den op, er du i kalorieoverskud. Dette virker dog kun ved at kigge på vægttrenden over mange, mange uger og ikke fra dag til dag eller uge til uge.

   Du kan udregne dit kaloriebehov her og der er en guide til kulhydrattælling her. Og sidst men ikke mindst er her tips til at spise Keto uden at tælle (hvis du foretrækker det)

   Svar
 5. Husker ikke lige hvor .. men jeg har set, at du skriver, at du ind i mellem tager en KETO og ellers spiser LCHF.

  Hvor lang en periode med KETO plejer du at tage?

  Og hvor ofte? Cirka to gange om året? Eller som du føler, at nu trænger du til en gang KETO? (om jeg så nogensinde vil komme i så god kontakt med min krop, at jeg vil afgøre det.. det ved jeg ikke ;-) ).

  Svar
  • Hej June
   Ja, det har jeg skrevet om flere steder, tror jeg, men vist mest sammenhængende her: Sådan skifter jeg mellem Low Carb og Keto

   Hvor ofte har jeg ikke noget svar på. Det afhænger af tusinde ting: mentalt velbefindende, fysisk velbefindende, min mave, min søvn, min sukkertrang, hvad jeg lige har lyst til, hvad mit fokus er osv.

   Keto perioderne er som regel 4-8 uger.

   Jeg leger dog lidt med at vende det om, så jeg spiser Keto det meste af tiden og Low Carb i perioder, fx i ferier osv. Men jeg har ikke helt taget stilling til endnu om jeg synes, det er bedre…

   Svar
   • TAK for svar – og vi brugere…….. hold op, hvor jeg tror, at vi er ved at være forvænte. Vi spør’ vores Jane, i stedet for dog at søge lidt selv!!! Det må jeg lige se at blive lidt bedre til :-) ligesom man gør alle andre steder, vi ER bare forvænte i dette forum :-)

    Interessant, dine overvejelser om at lade Keto dominere og så lade LCHF være “fest-perioderne”, som kommer ud over hverdagen. Det hører vi nok lidt om hen ad vejen :-) Altid så spændende at følge, hvad du fortæller!

    (Jeg havde det i øvrigt fantastisk i Keto-perioden. Maven var flad som et bræt (stort set, ikke), ikke luft i maven, ikke oppustet-følelse. Nu, hvor jeg har tilføjet blot nogle flere grøntsager og lidt frugt, er det, som om maven/tarmene ikke har det nær så godt. Målte i øvrigt min Keto-værdi i morges, bare for sjov, og tallet var 0,7, så selv om jeg nu spiser LCHF, så er Keto-tallet, i hvert fald i dag, forholdsvist højt. No reply til det :-) ).

    Jeg får i øvrigt stadig ikke nogen besked (mail), at der er et svar til mig. Jeg skriver lige til Support, for det er sværere, hvis ma ikke får en mail, så skal man selv huske at gå ind og kigge med jævne mellemrum. Dette her svar opdagede jeg, for eksempel, først lige nu ved at jeg gik ind og tjekkede.

    Svar