Det er ikke så tit, jeg laver plantemælk (særligt ikke med kerner). Eller nøddemælk eller hvad den slags hedder. Når jeg gør, er det som regel mandelmælk.
Mandelmælken bruger jeg i greenies, smoothies eller i chiagrød som veksling med kokosmælken. Forleden lavede jeg dog kernemælk, og jeg havde totalt optur over det sjove i navnet. Hedder det et homonym?
Det dæmrer en smule allerbagerst i min hjerne fra dengang i min spæde ungdom, hvor lingvistik og retorik var min to yndlingsdiscipliner.
Ingredienser
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl græskarkerner
- 0,5 dl solsikkekerner
- 0,5 dl hampefrø
- 800 ml vand
Sådan gør du
- Hæld alle delene i blenderen og blend godt og grundigt. Dræn herefter væsken fra pulpen. Jeg gjorde det ved at lade den løbe igennem en finmasket si.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Mandelmælk og plantemælk
Og nu slår det mig lige, at man vist ikke må kalde det mandelmælk længere, for det er jo ikke mælk. Det rette ord ville derfor være mandeldrik og i det her tilfælde kernedrik. Jeg kan blive helt træt ved den slags rigiditet.
Men forleden lavede jeg altså kernemælk, dvs. kernedrik, og det var ærligt talt lidt en blandet fornøjelse. Hvor mandelmælken er sødlig og har en rar smag, smager kernemælken ret meget af…. natur. Måske var det fordi jeg puttede hampefrø i, for de har en lidt jordlig smag. Jeg må prøve uden næste gang. Men jeg har alligevel fået brugt kernemælken her i chiagrød, og det blev faktisk udmærket, om end noget mere neutralt i smagen, end jeg er vant til.
Pulpen, altså det våde kernesmulder, der var tilovers, brugte jeg til at bage nogle hurtige pulpboller. De blev lidt for ægge-agtige efter min smag, men til min store overraskelse var Vega vild med dem, så hun har spist dem både som tilbehør til mad og til morgenmad med smør og spegepølse.
Pulpboller
- 2 dl kernepulp
- 2 æg
- 1 spsk loppefrøskaller
- 1 spsk hørfrø
- 1 spsk chiafrø
- 1 tsk salt
- evt. sesam til drys
Sådan
Opvarm ovnen til 150 grader. Rør alle ingredienserne sammen og klat dem ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med sesam på toppen. Bag dem i ovnen i ca. 20-25 minutter, til de er blevet faste og let gyldne i det. Opbevar i køleskab eller fryser.
Din plantemælk er næsten identisk med den Caroline Fibæk kalder “mineralmælk”. Den skulle være sund og nærende – er på hendes “Hormonkuren” i øjeblikket og der er den på menuen dagligt, ofte i chiagrød. Der er egentlig mange ting som går igen fra dine opskrifter. Bare skruet lidt ned for fedt og lidt op for kulhydrat og protein. Har brugt rigtig mange af dine opskrifter gennem de sidste par år. Tak for spændende inspiration ?
Ved ikke, om du er klar over det, men når man laver plantemælk (ja, det må man godt kalde det ;)) med sesamfrø, så er der stor forskel på, om man anvender almindelige eller afskallede. De almindelige indeholder masser af dejlig kalk, MEN det smager rædselsfuldt. Synes jeg i hvert fald ;) Så fremover skal jeg lave det med afskallede sesamfrø, så må jeg undvære lidt kalk der.
nå for pokker, det var da god info. Det må jeg have med til næste gang! Tak :)
Det hedder et homofon ;)
Og dine boller ser mega lækre ud :D
Tæt på – haha! Synes nok, det var noget med “homo” :)