Karrykraut er grøntsager fermenteret med karry. Det giver en flot gul kraut, som er spækfyldt med smag og med de sunde mælkesyrebakterier.
Ingredienser
- 1 kg grøntsager jeg brugte spidskål, blomkål, porre, blegselleri og hvidløg (brug evt. hvad du lige har)
- 25 g salt uden jod
- 1 spsk karry
- 0,5 tsk korianderfrø kan udelades
Saltlage
- 6 g salt uden jod
- 2,5 dl vand
Sådan gør du
- Klargør dinegrøntsager; skyl, skræl og gør dem klar til at blive snittet og revet.
- Riv evt. blegselleri, spidskål og blomkål, eller snit alle dine grøntsager helt fint.
- Vend det hele sammen i en skål. Drys salten udover sammen med karry og vend det rundt.
- Kram og knug grøntsagerne hårdt med hænderne, mens du vender det rundt. Tag evt. plastikhandsker på, hvis du vil undgå gule hænder.
- Grøntsagerne skal krammes i ca. 10-12 minutter, til væden trænger ud af dem. Det afhænger lidt af sammensætningen af grøntsager, hvor meget væde der kommer ved. Kål afgiver fx mere væske end blomkål.
- Kom nu blandingen på glas og pres det sammen, så væden kommer op til overfladen og dækker grøntsagerne. Er der ikke helt nok, laver du saltlagen og dækker grøntsagerne med den.
- Lad grøntsagerne fermentere i 5-7 dage (helt op til 28 dage) ved stuetemperatur, til den er syrlig. Smag på den undervejs og sørg for at lette låget et par gange for at ”lufte den ud” – og ja, det lugter lidt af prut – MEN det smager vidunderligt. Når den er færdig sættes den på køl.
Saltlage
- Du kan selv lave en saltlage af 6 gram salt og 2,5 dl vand (2,5% saltlage) som kan hældes over, hvis der ikke er væde nok.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Hvad spises til kraut?
Du bruger den i din mad ved helt enkelt at tilsætte den til din mad. Jeg kaster bare 1-2 spsk på tallerkenen. Du kan blande det med din øvrige mad eller spise den ved siden af.
Samtidig er fermentering jo en ældgammel konserveringsmetode, så du mindsker samtidig madspild, hvis du har fået købt mere ind, end du kunne spise. Win-win, ikke?
Karrykraut – fermenterede grøntsager med karry
Nu er det nu, at alle sommerens lækkerier skal fermenteres og foreviges. Alle grøntsager skal stort set bruges og karrykraut er derfor en god måde at få ryddet op i grøntsagsskuffen for halvslatne grøntsager og rester.
Denne er en slags grundopskrift og du kan fint lege videre med den. For en nordisk kimchi kan du fx tilføje ingefær og chili og du kan selvfølgelig også prøve opskriften på den klassiske, koreanske kimchi.
Og et lille tip: Karrykrauten her kan blandes op med mayonnaise, og så har man faktisk en virkelig lækker, lynhurtig remoulade!
Gode mælkesyrebakterier til maven
Mange (af os) køber dyrt ind af diverse produkter med gode mælkesyrebakterier (probiotiske bakterier) men her er simpelthen en billig og nem måde at få dem ind via maden. Det ene behøver nu bestemt ikke udelukke det andet.
En velfungerende fordøjelse er utroligt vigtigt for ens velbefindende og her kan både kost, livsstil og kosttilskud hjælpe gevaldigt.
Mange synes at de fermenterede grøntsager kan være lidt svære at komme i gang med og det kan jeg godt følge. Selv synes jeg at karrykraut og den stærkere kimchi er lidt nemmere at have med at gør end en traditionel surkål/sauerkraut. Men det er måske bare et smagsspørgsmål.
Har du erfaring med frosnegrøntsager?
Og jeg har altid fået at vide, at bakterierne fra hænderne er vigtige for at starte processen. Fødder skulle efter sigende være endnu bedre, men de færreste moderne mennesker laver i de mængder.
Interessant og nej desværre, det har jeg ingen erfaring med.
Jeg var for nylig til høstmarked ved Aarstiderne i Humlebæk og der lavede jeg for første gang et glas fermenteret kål. De blev lavet i henkogningsglas for der kan låget “lette” og overtrykket komme ud undervejs i fermenteringen. De anbefalede ikke at bruge glas med skruelåg da de kan revne på grund af overtrykket.
Jeg har haft mit glas stående i et lille fad og det har været godt for det har virkelig snasket meget.
De viste os, at man skulle folde et stort blad fra et spidskål og lægge øverst og på den måde trykke alle grøntsagerne ned i væsken.
Jeg glæder mig at smage på kålen når den er færdig lige om lidt.
Det er helt rigtigt. De der patentglas med gummiremme er klart at foretrække. Og tricket med kålbladet øverste har jeg også brugt👍🏼