Karrykraut


Karrykraut er grøntsager fermenteret med karry. Det giver en flot gul kraut, som er spækfyldt med smag og med de sunde mælkesyrebakterier.

Karrykraut

Karrykraut

Føj til favoritter Udskriv Pin
1 liter
|
5 days

Ingredienser

 • 1 kg grøntsager jeg brugte spidskål, blomkål, porre, blegselleri og hvidløg (brug evt. hvad du lige har)
 • 25 g salt uden jod
 • 1 spsk karry
 • 0,5 tsk korianderfrø kan udelades

Saltlage

 • 6 g salt uden jod
 • 2,5 dl vand

Sådan gør du

 • Klargør dinegrøntsager; skyl, skræl og gør dem klar til at blive snittet og revet.
 • Riv evt. blegselleri, spidskål og blomkål, eller snit alle dine grøntsager helt fint.
 • Vend det hele sammen i en skål. Drys salten udover sammen med karry og vend det rundt.
 • Kram og knug grøntsagerne hårdt med hænderne, mens du vender det rundt. Tag evt. plastikhandsker på, hvis du vil undgå gule hænder.
 • Grøntsagerne skal krammes i ca. 10-12 minutter, til væden trænger ud af dem. Det afhænger lidt af sammensætningen af grøntsager, hvor meget væde der kommer ved. Kål afgiver fx mere væske end blomkål.
 • Kom nu blandingen på glas og pres det sammen, så væden kommer op til overfladen og dækker grøntsagerne. Er der ikke helt nok, laver du saltlagen og dækker grøntsagerne med den.
 • Lad grøntsagerne fermentere i 5-7 dage (helt op til 28 dage) ved stuetemperatur, til den er syrlig. Smag på den undervejs og sørg for at lette låget et par gange for at ”lufte den ud” – og ja, det lugter lidt af prut – MEN det smager vidunderligt. Når den er færdig sættes den på køl.

Saltlage

 • Du kan selv lave en saltlage af 6 gram salt og 2,5 dl vand (2,5% saltlage) som kan hældes over, hvis der ikke er væde nok.

Noter

Du kan bruge mange forskellige grøntsager til denne karrykraut og er en god måde lige at få ryddet op i grøntsagsskuffen. For en version der minder lidt om kimchi kan både ingefær og chili tilføjes. 

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Hvad spises til kraut?

Du bruger den i din mad ved helt enkelt at tilsætte den til din mad. Jeg kaster bare 1-2 spsk på tallerkenen. Du kan blande det med din øvrige mad eller spise den ved siden af.

Samtidig er fermentering jo en ældgammel konserveringsmetode, så du mindsker samtidig madspild, hvis du har fået købt mere ind, end du kunne spise. Win-win, ikke?

Karrykraut – fermenterede grøntsager med karry

Nu er det nu, at alle sommerens lækkerier skal fermenteres og foreviges. Alle grøntsager skal stort set bruges og karrykraut er derfor en god måde at få ryddet op i grøntsagsskuffen for halvslatne grøntsager og rester.

Denne er en slags grundopskrift og du kan fint lege videre med den. For en nordisk kimchi kan du fx tilføje ingefær og chili og du kan selvfølgelig også prøve opskriften på den klassiske, koreanske kimchi.

Og et lille tip: Karrykrauten her kan blandes op med mayonnaise, og så har man faktisk en virkelig lækker, lynhurtig remoulade!

Gode mælkesyrebakterier til maven

Mange (af os) køber dyrt ind af diverse produkter med gode mælkesyrebakterier (probiotiske bakterier) men her er simpelthen en billig og nem måde at få dem ind via maden. Det ene behøver nu bestemt ikke udelukke det andet.

En velfungerende fordøjelse er utroligt vigtigt for ens velbefindende og her kan både kost, livsstil og kosttilskud hjælpe gevaldigt.

Mange synes at de fermenterede grøntsager kan være lidt svære at komme i gang med og det kan jeg godt følge. Selv synes jeg at karrykraut og den stærkere kimchi er lidt nemmere at have med at gør end en traditionel surkål/sauerkraut. Men det er måske bare et smagsspørgsmål.

fermenterede grøntsager med karry

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

4 kommentarer til “Karrykraut”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Har du erfaring med frosnegrøntsager?
  Og jeg har altid fået at vide, at bakterierne fra hænderne er vigtige for at starte processen. Fødder skulle efter sigende være endnu bedre, men de færreste moderne mennesker laver i de mængder.

  Svar
 2. Jeg var for nylig til høstmarked ved Aarstiderne i Humlebæk og der lavede jeg for første gang et glas fermenteret kål. De blev lavet i henkogningsglas for der kan låget “lette” og overtrykket komme ud undervejs i fermenteringen. De anbefalede ikke at bruge glas med skruelåg da de kan revne på grund af overtrykket.
  Jeg har haft mit glas stående i et lille fad og det har været godt for det har virkelig snasket meget.
  De viste os, at man skulle folde et stort blad fra et spidskål og lægge øverst og på den måde trykke alle grøntsagerne ned i væsken.
  Jeg glæder mig at smage på kålen når den er færdig lige om lidt.

  Svar
  • Det er helt rigtigt. De der patentglas med gummiremme er klart at foretrække. Og tricket med kålbladet øverste har jeg også brugt👍🏼

   Svar