Karameliseret hvidkål med spicy oksekød


Jeg kan slet ikke få armene ned over, hvor godt det her smager, og jeg vil gøre mit ypperste for at overbevise hver og en af jer om at prøve denne ret. Og jeg ved, jeg skal lægge mig lidt i selen her, for rettens udseende yder ikke smagen retfærdighed, og skimmer du ingredienslisten og ser, at den mest består af hvidkål og hakket oksekød, kan du måske også være tilbøjelig til at tænke, at det lyder alt for kedeligt.

Men undskyld, at jeg lige bander: Hold nu kæft, hvor smager det godt! Selv ungerne, hvoraf en af dem normalt ikke kan lide hvidkål, skovler denne her ret i sig og siger mere, mere!

Karameliseret hvidkål med spicy oksekød --> madbanditten.dk

Karameliseret hvidkål med spicy oksekød

5 fra 2 stemmer
Føj til favoritter Udskriv Pin
6
|
1 t 30 min

Ingredienser

  • kg hvidkål
  • 500 g gulerødder
  • 100 g smør eller kokosolie til stegning jeg brugte halvt kokosolie halvt ghee/klaret smør – mængden er et gæt
  • 2 løg hakket
  • 4 fed hvidløg
  • 1 kg hakket oksekød
  • 3 spsk Cajunkrydderi *fra Urtekram
  • 2 tsk stødt koriander *
  • 2 tsk stødt spidskommen *
  • lidt rød chili eller cayennepeber, kan udelades
  • Rigeligt salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Riv hvidkål og gulerødder i foodprocessoren og hæld det over i en skål. Sådan et par kilo hvidkål fylder altså pænt meget! Derfor var jeg nødt til at dele det hele lidt op.
  • Tag et stort ovnfast fad frem og smør det godt med smør eller kokosolie.
  • Opvarm nu ghee/kokosolie på en stor pande og steg så meget hvidkål/gulerod herpå, som der er plads til.
  • Steg det ved høj varme, indtil hvidkålen bliver lidt brun i spidserne. Drys med lidt salt og peber.
  • Hæld det over i det smurte fad. Gentag indtil al hvidkål/gulerødderne er brugt.
  • Opvarm ovnen til 200 grader.
  • Opvarm nu igen ghee/kokosolie på panden og steg de hakkede løg klare heri sammen med hvidløg. Brun kødet oveni i løgene. Hæld alle krydderierne ved og vend det hele godt rundt på panden.
  • Når kødet er gennemstegt og krydderierne godt blandet ind i, hælder du al kødet over i fadet til hvidkål/gulerodsblandingen. Vend det hele godt sammen.
  • Sæt fadet i ovnen på en bageplade nederst i ovnen. Steg i ovnen i 1-1,5 time. Rør i det ca. hver 20- minut.
  • Tag ud, lad afkøle og server. Det smager dejligt med et par stænk hot sauce på, hvis man er til spicy mad, og det er dejligt med en grøn salat med olie-eddike-dressing ved siden af, men retten kan også fint spises, som den er.

Noter

* Du kan sagtens bruge andre krydderier og -blandinger. Det kunne fx være: shawarmakrydderi, bbq-krydderi etc. Læs altid ingredienslisten på blandingskrydderi. Mange mærker indeholder sukker og diverse stivelsestyper.
Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Karameliseret hvidkål med spicy oksekød – en kæmpe vinder!

Udover den gode smag, vinder den i mine øjne på flere punkter:

  1. Det er billig mad! Kål og hakket oksekød hører ikke ligefrem til de dyreste madvarer, man slæber til huse.
  2. Man laver en kæmpe portion i weekenden og har hermed mad til flere dage. I vores tilfælde godt nok kun to dage, men hvis jeg boede alene og syntes, at det var kedeligt at lave mad til mig selv, ville jeg lave denne i weekenden og spise den hele ugen. Den smager endnu bedre dagen efter!
  3. Ungerne skovler den ind! Også dem, der ikke bryder sig om hvidkål!
  4. Den kan fint bruges i madpakken. Jeg har i hvert fald formået at spise den kold i toget på vej til Jylland, og selvom jeg da helst ville have haft den varmet, så smagte det altså udmærket.
  5. Den er også dejligt tilbehør til morgen-æggene! Spørg bare Silas, som var den heldige vinder af de sidste rester!
  6. Man kan tilpasse smagen familiens yndlingskrydderi. Jeg har fx en version med karry i tankerne til næste forsøg.

Eneste minus med denne ret er, at den er lidt bøvlet at lave. Ikke fordi det kræver store talenter i et køkken, men fordi portionen er så stor, at man må tage tingene lidt i etaper. Til gengæld slipper man jo så for madlavning de kommende dage, så måske går det lige op. Alternativt kunne man jo halvere portionen og slippe lidt nemmere igennem det.

Opskrift i De bedste fra Madbanditten

Da jeg skrev jubilæumsbogen De bedste fra Madbanditten var det oplagt at denne opskrift skulle med. Den er jo ikonisk! Men vi skulle tage nye billeder og da retten jo er indbegrebet af brun-på-brun, kom den dygtige fotograf lidt på en opgave.

Jeg synes nu, han slap meget godt fra det. Synes du ikke?

Foto: Columbus Leth til De bedste fra Madbanditten

Men de gamle, oprindelige brune billeder har noget nostalgi over sig og minder mig om at looks ikke er alt og om forbavselsen ved at det netop var denne opskrift, der skulle blive så populær.

Så dem har jeg ladet stå til eftertiden også ;-)

karameliseret hvidkål med spicy oksekød

Gid, jeg selv havde fundet på opskriften, men det har jeg desværre ikke. Jeg har lånt den ovre fra en dygtig svensk blogger, som faktisk var en af de første svenske bloggere, jeg begyndte at følge, dengang for 100 år siden, da jeg bevægede mig ud i hele den her glutenfrie-kulhydratfattige madlavning.

Skal jeg hjælpe dig i gang med Keto?

Få hjælp fra mine madplaner, komplette kostplaner til vægttab eller mit populære Keto kursus.

Se mere her >>

 

235 kommentarer til “Karameliseret hvidkål med spicy oksekød”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Hej Jane
    Jeg blev også overrasket over kulhydrat indholdet (heldigvis nåede jeg at spise en lækker portion inden jeg så det 😊 )
    Jeg vil i øjeblikket gerne ligge på max 20 gram kulhydrat om dagen.

    Før jeg så dit svar længere ned, prøvede jeg at regne det igennem på madlog.

    Ved du noget om, hvor præcis madlog er til at udregne kulhydrat?

    Hilsen
    Karin

    Svar
    • Min fornemmelse er at madlog er et udmærket og rimelig pålideligt værktøj. Men da nogle af madvarerne er brugeroprettede, kan der være fejl. Men det er som regel nemt at gennemskue, synes jeg👍🏼

      Svar